Περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, φυγή από Μαριούπολη



Από τις 24 Αυγούστου είχε φανεί ότι τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου να ανακτήσει γρήγορα τις εξεγερμένες πόλεις του Ντονμπάς μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, είχαν αποτύχει παρά τη στρατιωτική εκστρατεία με τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων και με μεσαιωνικού τύπου πολιορκίες.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών - με την υποστήριξη της Μόσχας - άνοιξαν ένα δεύτερο μέτωπο στο νότιο Ντονμπάς οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και παρατηρείται μια πλήρης αντιστροφή της κατάστασης στο μέτωπο.


Αυτή τη στιγμή τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περιγράφουν αυτό που μοιάζει με μια πραγματική έξοδο από τη Μαριούπολη, μια πόλη 500.000 κατοίκων περίπου, που την είχαν κατακτήσει οι στρατιωτικές δυνάμεις των πραξικοπηματιών στην αρχή του καλοκαιριού - μετά τη σφαγή στρατιωτών και  κατοίκων που είχαν περάσει με τους αντάρτες - και που τώρα, μετά το σπάσιμο-από τους αντάρτες των ουκρανικών γραμμών στην Αζοφική Θάλασσα και την κατάληψη της Novoazovsk, μπορεί να περάσει στα χέρια των δυνάμεων των Λαϊκών Δημοκρατιών.Η Μαριούπολη είναι πολύ σημαντική όχι μόνο γιατί είναι η καρδιά της Ουκρανικής μεταλλουργίας και έδρα των μεγαλύτερων εργοστάσιων του τομέα στη χώρα, αλλά και επειδή με τον έλεγχο της θα ανοίξει ο δρόμος για την εδαφική επανένωση των  περιοχών που ελέγχουν οι εξεγερμένοι και την Κριμαία που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις της "Novorossija" (Νέα Ρωσία) κατάσχεσαν ένα μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων, τανκς και εκτοξευτήρες πυραύλων που εγκατέλειψε ο στρατός του Κίεβου στο Granitnoye, μια τοποθεσία ανάμεσα σε Ντόνετσκ και Novoazovsk.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του
France Presse πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης αυτή τη στιγμή εγκαταλείπουν την πόλη με λεωφορεία και  φορτηγά, όχι μόνο προς τα δυτικά, αλλά κυρίως προς το Ντόνετσκ, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα των εδαφών που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του στρατιωτικού καθεστώτος. Σήμερα, στην πόλη έγινε μια διαδήλωση από τους εθνικιστές στην οποία συμμετείχαν μια χιλιάδα πολιτών που θέλουν μια "Ουκρανία ενωμένη και ανεξάρτητη" και υπό την απειλή μιας επίθεσης αυτών που το Κίεβο, χαρακτηρίζει ως "τρομοκράτες",ενώ ο πραξικοπηματίας κυβερνήτης της περιοχής, Sergiy Taruta, έκανε έκκληση στους πολίτες, να οργανώσουν ένα "τάγμα" για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
 
Αλλά τα ίδια τα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν αυτές τις μέρες να δημοσιεύσουν ότι όλο και περισσότεροι στρατιώτες που στέλνονται ανατολικά ενάντια στις Λαϊκές Δημοκρατιες αρνούνται να πολεμήσουν ή λιποτακτούν. Και, ότι το ηθικό κάποιων τιμωρητικών ταγμάτων ακροδεξιών ή τυχοδιωκτών προς αναζήτηση λαφύρων φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει, επειδή πολλές φορές δεν είχαν ούτε τον κατάλληλο οπλισμό  αλλά ούτε και λόγους για να πολεμήσουν τις πολιτοφυλακές των εξεγερμένων, οι οποίες ήταν πολύ περισσότερο αποφασισμένες αλλά είχαν και κίνητρα για να πολεμήσουν.

Η κατάσταση για το καθεστώς του Κίεβο έχει αρχίσει και γίνεται δύσκολη. Ετσι, και για να κρύψει την ανεπάρκεια της από στρατιωτική άποψη – η ουκρανική ολιγαρχία μιλάει για "ρωσική εισβολή" και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο και άλλοι εθνικιστές ηγέτες ζητούν την άμεση εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου και την αναστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Κιέβου αποφάσισε να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική στράτευση - η οποία είχε καταργηθεί πριν ένα περίπου χρόνο - αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες.

Αλλά οι στρατιωτικές ήττες και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι στρατιώτες έχουν σταλεί στο μέτωπο δημιουργούν προβλήματα, ακόμη και μακριά από το μέτωπο. Εκατοντάδες μητέρες και συγγενείς των στρατιωτών που στάλθηκαν να πολεμήσουν στο Ντονμπάς διαδήλωσαν στο κέντρο του Κιέβου, απαιτώντας τον εφοδιασμό του στρατού με βαρέα μέσα και όπλα ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ντονμπάς η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε αρκετές εκατοντάδες τακτικούς στρατιώτες και "εθελοντές" που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά.

 Χθες σε διαδήλωση της ακροδεξιάς και των εθνικιστών μπροστά στο Υπουργείο Άμυνας, κάτι που προκαλεί προβλήματα στο καθεστώς μαζί με την οικονομική κρίση, οι διαδηλωτές ζήτησαν την απομάκρυνση κάποιων στρατηγών και την παραίτηση του Υπουργού άμυνας Valeri Heletei τον οποίο κατηγορούν ως ανίκανο, όπως και τους δύο προκατόχους του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.Ούτε όμως  ο Πρόεδρος Ποροσένκο έμεινε εκτός κριτικής αφού οι διαδηλωτές ζήτησαν και την παραίτηση του. Σύζυγοι και μητέρες των Ουκρανών στρατιωτών διέκοψαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο στην πόλη Κριβόι Ρογκ.

Εκτός αυτού η διάσπαση των γραμμών του κυβερνητικού στρατού στην Αζοφική Θάλασσα και η αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών κοντά στο Ντόνετσκ οδήγησε στην περικύκλωση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και πολλοί που είχαν τραυματιστεί στο Ilovaisk και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας του Ντονέτσκ που η κυβέρνηση είχε απερίσκεπτα ανακοινώσει ότι είχε πέσει στα χέρια της, αλλά να που βρίσκεται σταθερά στα χέρια  της λαϊκής πολιτοφυλακής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε σήμερα μήνυμα στο ουκρανικό καθεστώς που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αν και τυπικά απευθυνόταν στη στρατιωτική ηγεσία της "Novorossija". "Είναι σαφές ότι η πολιτοφυλακή έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες μπλοκάροντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου, που αποτελούν μια θανάσιμη απειλή για τον πληθυσμό του Ντονμπάς και έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

 Ως αποτέλεσμα της δράσης της πολιτοφυλακής, ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών - οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις με δική τους πρωτοβουλία, αλλά υπάκουαν σε εντολές - περικυκλώθηκαν. Κάνω έκκληση στις  δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο για αυτούς τους στρατιώτες...ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, να επιστρέψουν στις μανάδες, τις συζύγους και τα παιδιά τους και να παράσχουν ιατρική βοήθεια στους τραυματίες. 

Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Ντονμπάς, που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ζητώ και πάλι, από τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να σταματήσουν τις επιθέσεις, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του Donbass, να λύσουν όλα τα προβλήματα αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα ", δήλωσε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου. 

1sacche 

 Αν και οι στρατιωτικοί ηγέτες της Νέας Ρωσίας έχουν δηλώσει την προθυμία τους να ανοίξουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο, με την προϋπόθεση ότι οι υποχωρούντες ουκρανοί στρατιώτες- πολλοί από τους οποίους είναι ακροδεξιοί των Ταγμάτων της Αζοφικής, του Ντονμπάς και του Δνείπερου - να αφήσουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, η κυβέρνηση του Κιέβου αντ 'αυτού απάντησε με ένα ηχηρό όχι στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα οδηγούσε στην ασφάλεια τις στρατιωτικές δυνάμεις της και τις διέταξε να σπάσουν τον κλοιό.

[--->] 




Χοντραίνουν τα πράγματα :





"Η Βρετανία και έξι άλλες χώρες θα δημιουργήσουν μια πολυμερή δύναμη 10 χιλιάδων ανδρών ως απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία".Την είδηση μετέδωσε ​​σήμερα (στμ.χθες) η εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία. 
Η "κοινή εκστρατευτική δύναμη" θα περιλαμβάνει ναυτικές μονάδες και χερσαίες δυνάμεις και θα ηγείται η Βρετανία, αλλά με τη συμμετοχή και της Δανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Ο Καναδάς έχει κι αυτός εκφράσει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση ιδιαίτερα σοβαρή, η οποία αποτελεί προάγγελο μιας περαιτέρω αύξησης του επιπέδου της σύγκρουσης με τη Μόσχα που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την αλλαγή του καθεστώτος στο Κίεβο, και το σημερινό εμφύλιο με τη συμμετοχή - έμμεση – της Ρωσίας.
"Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση και μια κρίση δραματικών διαστάσεων: θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, αν δεν σταματήσει η κλιμάκωση", δήλωσε με απίστευτο θράσος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  

Φυσικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και η κυβέρνηση της Μόσχας αντέδρασαν σκληρά στις συνεχείς απειλές της Δύσης, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των στρατευμάτων του Κιέβου στα ανατολικά της Ουκρανίας με εκείνη των Ναζί που βομβάρδιζαν τις πόλεις και έσφαζαν τους κατοίκους και προειδοποιεί την Ατλαντική Συμμαχία, ότι δεν πρέπει να "αστειεύονται" με μια "πυρηνική δύναμη", όπως η Ρωσία. 
Ο Πούτιν διευκρινίζει ότι ο στόχος της Ρωσίας, " δεν είναι να απειλείσει κάποιον, αλλά να αισθάνεται ασφαλής,"  ο τόνος,όμως, της παρέμβασης του επικεφαλής του Κρεμλίνου είναι πολύ σκληρός: η Μόσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις και αυτά "δεν είναι λόγια, αλλά η πραγματικότητα ",επομένως, "δεν πρέπει να παίζετε μαζί μας".