το ασανσέρ της μεγάλης επιστροφής

29 Απρίλη 2012


 [Ανθρωπολογία του παρόντος] : Άτυπο εμπόριο: ταραχές στην πόλη Jijel μετά τον αυτοπυρπολισμό άνεργου 

Αλγέρι(AP)- Νεαρός άνεργος επιχείρησε την Κυριακή να αυτοπυρποληθεί στο κέντρο της πόλης Jijel (250 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου), όταν η αστυνομία του κατάσχεσε τα λίγα πακέτα τσιγάρα που πουλούσε, είπαν οι συγγενείς του θύματος, κάτοικος στο χωριό  Μούσα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο νεαρός άνεργος, σε μια έκρηξη οργής,αγόρασε βενζίνα, και στη συνέχεια επέστρεψε στο σημείο,περιέλουσε το κορμί του  και με τον αναπτήρα του μπροστά σε εκατοντάδες  αυτόπτες μάρτυρες, έβαλε φωτιά.

Αυτή η χειρονομία απελπισίας, αναφέρουν οι ίδιες  πηγές, είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ταραχές  στην περιοχή, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το θύμα. Οι πληροφορίες για την κατάστασή της υγείας του μέχρι  αργά το απόγευμα, ήταν ακόμα αντιφατικές.
Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν ελαστικά και στη συνέχεια  άρχισαν να βομβαρδίζουν το αστυνομικό τμήμα με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αφίσες των υποψηφίων των εκλογών τις 10 Μαΐου, δεν γλύτωσαν ούτε και αυτές από τη μανία των νεαρών διαδηλωτών. Η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, δήλωσε τοπική πηγή και πρόσθεσε  ότι η ειρήνη τελικά επανήλθε. Στον αλγερινό τύπο αναφέρονται δεκάδες τέτοια επεισόδια τους τελευταίους μήνες

http://fwbox.fastwebnet.it/webmail/spSystem/lcIt/Static/linkWindow.html?page=http://berthoalain.wordpress.com/2012/04/29/commerce-informel-emeute-a-%D8%AC%D9%8A%D8%AC%D9%84-jijel-apres-une-immolation-29-avril-2012/

 




































































 
Αλγέρι-Ταραχές στην Rmada (Κωνσταντίνη) μετά το θάνατο νεαρού εργαζομένου

Η τοποθεσία Rmada ,νοτιοανατολικά της Wilaya, έζησε αργά το απόγευμα της Κυριακής έντονες σκηνές βίας  μετά τον τραγικό θάνατο του 24 χρονου εργαζομένου R. Τ..

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό, από τις  πέτρες και τα καμένα ελαστικά στο οδόστρωμα. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη καθυστέρηση της ομάδας διάσωσης.

Το ατύχημα  σημειώθηκε γύρω στις 15.30 μ.μ. σε εργοτάξιο κατασκευής τοιχίου στήριξης  όταν  το αυτό κατέρρευσε  και  καταπλάκωσε δύο εργαζόμενους της ίδιας οικογένειας. Ο ένας σώθηκε. Ο άλλος μεταφέρθηκε στο  νοσοκομείο στο Ε
l- Eulma όπου λίγο αργότερα  υπέκυψε  στα τραύματα του και εξέπνευσε.


https://berthoalain.files.wordpress.com/2012/04/arton6507-8b951.jpg



 
Αλγέρι-Ghardaïa. Νύχτα ταραχών στην Theniet Ελ-Makhzen
Για δεύτερη  ημέρα, το απόγευμα  της Παρασκευής και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις , στην  πυκνοκατοικημένη λαϊκή συνοικία Εl-Theniet Makhzen της πόλης Ghardaia,μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων νεαρών που ζητούσαν την απελευθέρωση τεσσάρων συντρόφων  τους που είχε συλλάβει το προηγούμενο βράδυ η αστυνομία.
Γύρω στις οχτώ το βράδυ η κατάσταση εκφυλίστηκε, όταν εκατοντάδες νέοι της γειτονιάς  επιτέθηκαν στις δυνάμεις  ασφαλείας που προστάτευαν το κτίριο του Επαρχείου της Ghardaia . και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν με πέτρες και διάφορα αντικείμενα που είχαν μαζέψει από το δρόμο. Με τη μεσολάβηση, τελικά ενός κάτοικου της συνοικίας, η κατάσταση
που είχε αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις άρχισε κάπως να εκτονώνεται  και οι τέσσερις  νεαροί απελευθερώθηκαν.
Πάντως, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και οι προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσει δύο κομμάτων  στη συνοικία  ακυρώθηκαν.

[-->]