Κρούγκμαν:To εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ


«Τώρα θα ασκήσουν πολιτικές αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές». Αυτή είναι η άποψη του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν, στους  New York Times. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, - λέει ο Κρούγκμαν - η Αθήνα, όμως,θα βγει το ίδιο από το ευρώ, επειδή θα συνεχίσει να εφαρμόζει αποτυχημένες πολιτικές.

«Σε περίπτωση που οι σημερινές πολιτικές αποτύχουν τελείως, κάτι που θεωρείται δεδομένο, και  η Ελλάδα βγει ούτως ή άλλως από το ευρώ, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, αυτό θα πλήξει συνολικά την αξιοπιστία της κεντρώας πολιτικής. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να πληγεί η αξιοπιστία των ριζοσπαστών», γράφει ο Κρούγκμαν.

Ο Κρούγκμαν προβλέπει, έστω και έμμεσα, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Όπως και εγώ έτσι και το  
Business Insider θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη μεγάλη φθορά ταυτιζόμενο  με σειρά αποτυχημένων  πολιτικών, μπορεί να μην συμμετέχει σε ένα κοινό κυβερνητικό σχήμα αν δεν συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εγείρει ένα ερώτημα: Γιατί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;».*

Ο Κρούγκμαν δεν είναι ο μόνος που αμφιβάλει για τις δυσκολίες της ΝΔ να σχηματίσει  κυβέρνηση  συνασπισμού ικανή να κυβερνήσει  και να υλοποιήσει  τις δεσμεύσεις της σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Στην ψήφο των Ελλήνων γράφει η  Wall Street Journal - βάρυνε «πιο πολύο φόβος παρά ο θυμός».