Σύνοδος κορυφής: Προσωρινός συμβιβασμός στην Ε.Ε. Αλυτο το πρόβλημα της Ευρωζώνης!

ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η «ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ!
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

Η Γερμανία υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και συμφώνησε    να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2012 ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης, χωρίς να προστίθεντε επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί και η συμφωνία για ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει και τα ομόλογα έργου ως εργαλείο χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια προσωρινή ανακούφιση για κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  κόστους δανεισμού όπως η Ισπανία και η Ιταλία.


Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί και η συμφωνία για ένα  «αναπτυξιακό πακέτο» 120 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα θαπεριλαμβάνει και τα ομόλογα έργου ως εργαλείο χρηματοδότησης. Η συμφωνία βέβαια αυτή ήταν για το θεαθήναι αφού το αναπτυξιακό αυτό πακέτο αποτελεί το ελαχιστότατο 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ από άποψη σύνθεσης δεν είναι παρά η ανακύκλωση υφιστάμενων πόρων που αναζητούν πεδίο κερδοφορίας σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον. 


Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης "διάσωσης" των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει χρήματα από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης ώστε να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.



Η Σύνοδος της μεγάλης αυταπάτης


Η ευφορία των αγορών που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν θα κρατήσει πολύ. Τα δε σχόλια των ιταλικών πολιτικών χαρακτηρίζονται  από τη συνήθη ρηχότητα. Ο Μόντι μιλάει για νίκη επειδή  απέφυγε την εκτίναξη των σπρεντ τη Δευτέρα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το μόνο όμως που καταφέραμε ήταν να κερδίσουμε λίγο χρόνο: κανένα ζήτημα δε λύθηκε.

του Sergio Cesaratto

Ο Mario Monti  επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με λίγη ασπιρίνη  που στο μόνο που βοήθησε ήταν να αποφύγει την κατάρρευση του ευρώ τη Δευτέρα.
Η συμφωνία που υπεγράφη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έληξε το βράδυ της Πέμπτης προβλέπει ότι οι πόροι διάσωσης των κρατών - και ειδικά ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS), από τον Ιούλιο θα έχει στη διάθεση του ένα ποσό της τάξης των 500 δισ. ευρώ – που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λόγω της φούσκας των ακινήτων, και την υποστήριξη των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Το τελευταίο είναι ένα μέτρο που ο Μόντι το παρουσιάζει σαν προσωπική του νίκη. Ο ΕΜΣ έχει παρόλα αυτά πολύ περιορισμένους πόρους, δεδομένου ότι τους παρέχουν και οι ίδιες οι χώρες που θα στηρίξει, η Ελλάδα και η Πορτογαλία εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη, και η πρόκληση στο μέτωπο του χρέους των ισπανικών τραπεζών και του ιταλικού δημοσίου είναι κάποια τρισεκατομμύρια. Εξάλλου ο Μόντι είχε υποσχεθεί, μέτρα για τη μείωση των σημερινών επιτοκίων δανεισμού, ενώ εδώ μιλάμε για ενέργειες μόνο εφόσον, όπως αναμένεται, υπάρξει μια περαιτέρω επιδείνωση. Με μια διαδικασία που εκτός των άλλων είναι και εξευτελιστική: δεν μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία, αλλά κατόπιν αιτήματος της χώρας και με την προϋπόθεση να υπογραφεί ένα «μνημόνιο συμφωνίας». 

Η συνήθης ευφορία της αγοράς δεν θα κρατήσει πολύ, και τα σχόλια των ιταλικών πολιτικών χαρακτηρίζονται από τη συνήθη ρηχότητα. Ο Μόντι μιλάει για νίκη επειδή απέφυγε την έκρηξη των σπρεντ τη Δευτέρα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, έχοντας έτσι μπροστά του περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την εντολή διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και τις  ιδιωτικοποιήσεις.