Κρούγκμαν: δύο τα σενάρια για το ευρώ, και τα δύο μοιάζουν αδύνατα


Νέα Υόρκη - ο Πολ Κρούγκμαν, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Insider, αναφέρεται για το πώς πιστεύει ότι, θα τελειώσει η κρίση στο ευρώ. Μιλά για δύο πιθανά σενάρια, που όμως τα θεωρεί και τα δύο ότι είναι "αδύνατον" να πραγματοποιηθούν.

Στο πρώτο σενάριο,η ΕΚΤ αρχίζει να αγοράζει επιθετικά το χρέος των περιφερειακών χωρών, εμποδίζοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησης της Ισπανίας και της Ιταλίας να εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ινστιτούτο στη Φρανκφούρτη  θα διασφαλίσει ότι θα προωθεί  "επεκτατικές νομισματικές πολιτικές" που θα αυξήσουν τον πληθωρισμό στη Γερμανία, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με την περιφέρεια της Ευρώπης. "Μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ... αν και θα είναι εξαιρετικά επώδυνο", υποστηρίζει ο Κρούγκμαν.

Το ζήτημα, όμως, είναι πως ότι και να κάνει η ΕΚΤ, και σε περίπτωση πάντα που θέλει να κάνει κάτι, θα χρειαστεί την άδεια της Γερμανίας. Αλλά το Βερολίνο θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο; Μια τέτοια λύση, επισημαίνει ο Κρούγκμαν, είναι πολύ "αντι-γερμανικη." Έτσι, εξηγεί την αδυναμία του πρώτου σεναρίου.

Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο σενάριο, τη δεύτερη δυνατότητα: αυτή που βλέπει την ΕΚΤ να διακόπτει την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, και σε τελευταία ανάλυση, το τέλος του ευρώ, με συνέπειες καταστροφικές, τόσο από οικονομική όσο και από νομική άποψη.

Αλλά, βλέποντας αυτό το σενάριο, λέει ο Κρούγκμαν, φαίνεται αδύνατο να μπορεί η Γερμανία πραγματικά να αφήσει να διαλυθεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.

Οπότε, τι πρέπει να περιμένουμε; "Λέω ότι οι πιθανότητες είναι 50/50...Είτε οι Γερμανοί θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε κάτι που θεωρούν απαράδεκτο ή θα αποδεχθούν τη διάλυση του ευρώ, την οποία όμως την θεωρούν και αυτή απαράδεκτη".  Οπότε; Οι Γερμανοί "είναι περίπλοκοι ... δεν είναι τόσο σκληροί  όσο δείχνουν εξωτερικά".