Για την κρίση στη Συρία


Συνέντευξη του  Ammar Waqqaf  στον Carlos Martinez
 
MR    
  O  Ammar Waqqaf είναι ένας ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής της Συρίας που ζει στην Αγγλία.

Ε: Γιατί νομίζετε ότι οι δυτικές δυνάμεις δείχνουν τέτοια προθυμία να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία;


Α: Οι δυτικές δυνάμεις θα ήταν ανόητες να μην εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να θέλουν να μεταστρέψουν  ένα περιφερειακό παίκτη κλειδί από αντίπαλο σε σύμμαχο. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα κλόνιζε σοβαρά τις τρέχουσες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και θα οδηγούσε στην πλήρη απομόνωση και την επακόλουθη πτώση του Ιράν. Αυτό θα σήμαινε την μακροπρόθεσμη συνολικά  ενεργητική παρουσία των χωρών αυτών στις πολιτικές εξελίξεις της περιοχής.
Αυτή η κυριαρχία δεν έχει μόνο ζωτική σημασία για την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις αγορές ενεργειακών πηγών, αλλά και την ήττα των ανταγωνιστικών δυνάμεων σε αυτό το πεδίο.
 
Ε: Ποια είναι η σημασία της σημερινής κρίσης όσον αφορά τη μακροχρόνια αντίθεση μεταξύ Ισραήλ και Αράβων;

A: Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ,λόγω της φύσης του αγώνα, με την έννοια ότι, παρά το ότι το ίδιο το Ισραήλ ευνοείται από όσα συμβαίνουν, τα στοιχεία που ηγούνται αυτού του αγώνα είναι ως επί το πλείστον συνδεμένα με τις αραβικές κοινωνίες.


Είναι σημαντικό, όμως, από την πλευρά του αποτελέσματος. Έτσι, για παράδειγμα, αν αναλάβει μια νέα κυβέρνηση στη Συρία, φιλικά προσκείμενη  στις μετριοπαθείς αραβικές χώρες, οι Ισραηλινοί θα αναμένουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά βασικά θέματα και κυρίως το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή τους. Επιπλέον, η πτώση της σημερινής κυβέρνησης στη Δαμασκό μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές συνέπειες, στην σχετικά επιτυχημένη, αντιισραηλινή συμμαχία στην περιοχή.
Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να πάρουν και διαφορετική κατεύθυνση, επειδή η άνοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο θα μπορούσε να σημάνει και μεγαλύτερη υποστήριξη σε συμπαθούντες της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν θα ήθελε να συμβεί αυτό, προφανώς, κι έτσι θα πρέπει να ζητούν διαβεβαιώσεις από τους παίκτες με επιρροή στο αιγυπτιακό μέτωπο, όπως είναι οι ΗΠΑ και τα ολο και με μεγαλύτερη επιρροή κράτη του Κόλπου.


Ερ: Πιστεύετε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας υποστηρίζει την κυβέρνηση;

Α: Η άποψη μου είναι ότι η πλειοψηφία των Σύρων δεν θέλουν την πτώση της σημερινής κυβέρνησης. Η άποψή μου είναι ότι, αν δεν ήταν έτσι, τότε  η σημερινή κυβέρνηση θα είχε πέσει εδώ και πολύ καιρό.
 
Έχουμε προφανώς τους πιστούς υποστηρικτές του Προέδρου Άσαντ, ο οποίος εξακολουθεί να απολαμβάνει μία εκπληκτικά σημαντική δημοτικότητα, αλλά έχουμε επίσης και ένα σημαντικό ποσοστό των Σύρων που μπορεί ή δεν μπορεί να τον συμπαθούν, αλλά που το κύριο μέλημά τους είναι το μέλλον της χώρας. Είναι λογικό να αποστρέφονται τους κίνδυνους που απορρέουν από τη φύση ενός διαφορετικού καθεστώτος.
 



ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


Aπό ΙΕΡΙΣΣΟΣ
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, στην πρώτη τους επίσκεψη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τη δυσφορία τους για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα εμπόδια που δημιουργούν οι προσφυγές και οι άλλες νομικές ενέργειες κατά της εκποίησης δημόσιας γης και υποδομών, καθώς και των φυσικών πόρων της χώρας. Προφανώς, δεν αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις που πήραν από τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης. Γι αυτό, επιδίωξαν και πραγματοποίησαν συνάντηση και με την ηγεσία του ΣτΕ, τη Δευτέρα 9/7.
Όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον της τρόικας επικεντρώθηκε σε υποθέσεις εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν σε μεγάλα έργα, και για την έκδοση αποφάσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Από την πλευρά τους, οι δικαστές έδωσαν διαβεβαιώσεις για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και για αποσυμφόρηση των εργασιών του ΣτΕ, με τη μεταφορά μιας σειράς υποθέσεων στα διοικητικά εφετεία.

Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο. Ιδιαίτερα, όταν γνωρίζουμε ότι η έκβαση μιας σειράς σοβαρών υποθέσεων κρίνεται και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Στο μεγάλο αυτόν κατάλογο περιλαμβάνονται υποθέσεις, όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική (υπάρχει προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών), η εκποίηση του Ελληνικού, η μεταβίβαση στο ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πλήθους ακινήτων, επιχειρήσεων και υποδομών του δημοσίου, η δημοπράτηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων με κριτήριο το επιχειρηματικό όφελος, η υλοποίηση πληθώρας έργων βιομηχανικών ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις, η εφαρμογή των ειδικών χωροταξικών σχεδίων (βιομηχανίας, τουρισμού, ΑΠΕ) κ.λπ.. Υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές, που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε:
  • Αφ’ ενός, την ωμή παρέμβαση, που συνιστά η απροκάλυπτη άσκηση πίεσης στην, υποτίθεται, ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, εξωθεσμικών παραγόντων όπως είναι η τρόικα και οι εκπρόσωποί της
  • Αφ’ ετέρου, την παθητική στάση της ηγεσίας του ΣτΕ, που φαίνεται να αποδέχεται την παρέμβαση και να θεωρεί φυσικό γεγονός και υποχρέωσή της την παροχή εξηγήσεων και διαβεβαιώσεων

Αυτό ΕΣΕΙΣ το ονομάζεται επανάσταση


"Ο ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνοριοφύλακες του Ιράκ είδαν με τα μάτια τους τον Ελεύθερο συριακό στρατό να αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός φυλάκιου των συνόρων, να πιάνουν αιχμάλωτο ένα αντισυνταγματάρχη  του τακτικού στρατού της Συρίας, και να του κόβουν  τα χέρια και τα πόδια.
"Στη συνέχεια, εκτέλεσαν 22 Σύρους στρατιώτες μπροστά στα μάτια των Ιρακινών στρατιωτών."