Γκλάουμπερ Ρόσα: η ευγενέστερη πολιτιστική εκδήλωση της πείνας είναι η βία




...Το Cinema Novo μας δείχνει ότι η φυσική συμπεριφορά εκείνου
που λιμοκτονεί είναι η βία. Και η βία του πεινασμένου δεν είναι
πρωτόγονη. Είναι ο Φαμπιάνο (στο Vidas Secas-Στεγνές Ζωές)
πρωτόγονος; Είναι ο Αντάο (στο Canga Zumba-Ο Κάνγκα Ζούμπα)
πρωτόγονος; Είναι ο Κορίσκο (στο Deus e o Diablo na Terra dol Sol
Θεός και ο Διάβολος στη Γη του Ήλιου) πρωτόγονος; Είναι η γυναίκα
στο Porto das Caixas (το λιμάνι των κιβωτίων) πρωτόγονη; Από το
Cinema Novo πρέπει να μάθουμε ότι η αισθητική της βίας προτού
γίνει πρωτόγονη, είναι επαναστατική. Είναι η πρώτη στιγμή που ο
αποικιοκράτης αντιλαμβάνεται τον άποικο. Μόνο όταν ο
αποικιοκράτης έρχεται αντιμέτωπος με τη βία αντιλαμβάνεται, μέσα
από τον τρόμο, τη δύναμη του πολιτισμού που εκμεταλλεύεται. Όσο
δεν παίρνουν τα όπλα, οι άποικοι παραμένουν σκλάβοι. Έπρεπε να
σκοτωθεί ο πρώτος αστυνομικός, ώστε οι Γάλλοι να συνειδητοποιήσουν
την ύπαρξη των Αλγερινών. Από ηθική άποψη αυτή η βία δεν
εκφράζει μίσος, ακριβώς όπως δεν συνδέεται με τον παλιό αποικιακό
ουμανισμό. Η αγάπη που περικλείει αυτή η βία είναι τόσο κτηνώδης
όσο η ίδια η βία, επειδή δεν είναι  μια αδρανής αγάπη αυταρέσκειας
ή διαλογισμού, αλλά αγάπη δράσης και μετασχηματισμού.


                                                  από το βιβλίο "Οπλισμένες κάμερες", εκδ. Α/συνέχεια


[--->]

Τα "οικονομικά του παραλόγου" και η επιδείνωση της ελληνικής κρίσης


Συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα στο  TheRealNews.com σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις πιθανές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον: από την αρχή της κρίσης, η θέση των δανειστών έχει ενισχυθεί, και η Ελλάδα καταστρέφεται ολοένα  και περισσότερο ... αν είχε βγει πριν από δύο χρόνια, θα ήταν καλύτερα για τη χώρα. Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας The Guardian, και συγγραφέας του βιβλίου Κρίση στην Ευρωζώνη (Crisis in the Eurozone)
  

TRN: Η Ελλάδα πλέον δεν καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα, τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική, αλλά η κατάσταση, υποθέτω, επιδεινώνεται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Λαπαβίτσας: Λοιπόν, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε πραγματικούς όρους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η χώρα αναγκάζεται τώρα να καταφύγει σε ένα νέο κύμα περικοπών, στην ουσία, μια νέα επίθεση λιτότητας. Ουσιαστικά, η χώρα θα πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της κατά περίπου € 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2014. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό για την ελληνική οικονομία, ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της. Έτσι, η χώρα αναγκάζεται να το πράξει. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να κόψει τους μισθούς, τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, και θα πρέπει να απολύσει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, έως και 150.000 άνθρωπους, μέχρι το 2014.



 
Η κυβέρνηση  πρέπει να κάνει , αυτό που την υποχρεώνει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θέλω να επισημάνω τον παραλογισμό όλων αυτών με όρους οικονομικούς .Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης (recession). Αυτή η ύφεση είναι ίσως η χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Ελλάδας, και είναι σίγουρα μια οικονομική κρίση (depression). Το εθνικό εισόδημα από την έναρξη της κρίσης έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό. Οι Έλληνες είδαν τη ζωή τους να καταστρέφετε.Τα πάντα βρίσκονται σε πτώση, ίσως με εξαίρεση τις εξαγωγές, που δεν τα πάνε και πολύ καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνονται.

Τώρα, εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές, πρόσθετες περικοπές, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2014. Αυτά είναι οικονομικά  του παραλόγου. Είναι παράλογο. Είναι απολύτως παράλογο.

TRN: Ο Hollande, ο Γάλλος πρόεδρος, συναντήθηκε με τη Μέρκελ. Και όταν εξελέγη ο Hollande, ήταν λαλίστατος κατά της λιτότητας, καθώς και ότι πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης. Στις δηλώσεις του όμως ,με τη Μέρκελ φαίνεται να κινείται στα ίδια μήκη κύματος, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την Ελλάδα, ότι δεν έχει νόημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις "μεταρρυθμίσεις".

Λαπαβίτσας: Ναι, δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο θέμα αυτό. Η Εκλογή Hollande προβλήθηκε  ως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος που θα άλλαζε  τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στην πραγματικότητα ,τίποτα από αυτά δεν συνέβη, δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι τώρα υποχρεωμένη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για τη λιτότητα, και σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης. Αυτή είναι, όπως είπα, η οικονομία του παραλόγου. Αυτή είναι η οικονομία του τρελοκομείου. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι τα πάντα θα χειροτερεύσουν. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, θα ξεπεράσει το 25 τοις εκατό. Η ανεργία στους νέους θα εκτοξευθεί σε απίστευτα επίπεδα. Η χώρα έχει καταστραφεί και εφόσον τα μέτρα αυτά εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, θα συνεχίσει να είναι έτσι.