Η μάχη του Χρυσού στη Χαλκιδική

Συνεχής ενημέρωση: Η μάχη του Χρυσού στη Χαλκιδική


Ημερομηνία: 09/09/2012
Συγγραφέας: left.gr

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βρεθούν και σήμερα στο όρος Κάκαβος, στη θέση Σκουριές, προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών στα μεταλλεία της περιοχής. Από το πρωί κόσμος φτάνει στην πλατεία της Ιερισσού, ενώ δεκάδες διαδηλωτές καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη.

Συνεχής ενημέρωση:

20:58 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατριβάνου, Τσουκαλάς και Δρίτσας έχουν συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αρχηγό της Αστυνομίας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθένετες.


20:45: Πολίτες μαζεύονται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.


20:35 Σε τηλεφωνική συνομιλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Κατριβάνου, με τον αρχηγό της Αστυνομίας ζητήθηκε από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους προσαχθέντες και η απάντηση της Αστυνομίας ήταν αρνητική.


20:32 Βουλευτές έχουν σπεύσει στο σημείο που γίνονται τα μπλόκα, ενώ υπάρχει ένταση στις τάξεις των κατοίκων της περιοχής.


20:28 Τα ΜΑΤ που έχουν μπλοκάρει το δρόμο στην Ιερισσό κάνουν προσαγωγές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 5 προσαγωγές στο χωριό Μεγάλη Παναγιά.


20:24 Φωτιά σε δασώδη περιοχή, σύμφωνα με το thestival.gr. Στο σημείο σπεύδουν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 12 άντρες και ένα πεζοπόρο τμήμα.


20:18
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν μπλόκα σε διασταύρωση του δρόμου Ιερισσού-Μεγάλης Παναγίας και ελέγχουν αυτοκίνητα κατοίκων. Στην Ιερισσό, χτυπάνε οι καμπάνες. 




20:01 Ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος δήλωσε στο enikos.gr ότι ο ίδιος τραυματίστηκε από ρίψη δακρυγόνου στο χέρι, ενώ μία ακόμη διαδηλώτρια τραυματίστηκε με τον ίδιο τρόπο στο κεφάλι. Κατήγγειλε απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, τα οποία πετούσαν - εκτός των άλλων - και πέτρες στους διαδηλωτές ενώ προκάλεσαν πυρκαγιές από τη ρίψη των δακρυγόνων.


19:56 Σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών και κατοίκων της περιοχής, δρόμοι που οδηγούν στον Κάκαβο ήταν σήμερα μπλοκαρισμένοι με φρεσκοκομμένα δέντρα.



19:46 Φωτογραφία από τις φωτιές που ανάψανε τα ΜΑΤ μέσω της ρίψης δακρυγόνων.


http://www.seleo.gr/images/stories/j-admin-mobile/IMAGE-2_2012-09-09-151800-+0000.jpg




19:32 Τα ΜΑΤ πετάνε βολίδες διασποράς δακρυγόνων πάνω στους διαδηλωτές. Ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει στην περιοχή.



19:25 Οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει στο σημείο Οξάρες μετρώντας 5 τραυματίες. Ο ένας τραυματίας έχει δεχτεί χτύπημα με γκλομπ και του έχει προκληθεί αιμόπτυση.



18:23 Άτομο τραυματισμένο από ευθεία βολή κρότου-λάμψης διασποράς πάνω του, με όπλο. (από twitter @potmos)



18:15 Υπάρχουν 3 τραυματίες στις τάξεις των διαδηλωτών εκ των οποίων ο ένας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και μια Γερμανίδα διαδηλώτρια.



18:06 Ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες, ανάμεσα στον κόσμο. Ετερόκλητο πλήθος. Βροχή δακρυγόνων προς όλες τις κατευθύνσεις.



17:49 Έπειτα από συντονισμένη επίθεση των ΜΑΤ οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει έχοντας δεχθεί μεγάλη ποσότητα χημικών



17:40 Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές σβήνουν φωτιές που έχουν ανάψει από τη ρίψη δακρυγόνων.



17:36 Ανάχωμα τοποθετημένο από ανθρώπους της Ελληνικός Χρυσός


17:25 Βροχή τα δακρυγόνα που ρίχνουν τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές. 



17:13 ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πλαστική σφαίρα



16:53 Η διαδήλωση βρίσκεται στην περιοχή Οξάρες στον Κάκαβο. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το σημείο όπου υπάρχει το άνοιγμα εργασιών εξόρυξης. 


16:38 Η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο δάσος του Κάκαβου. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν με μια ήσυχη πεζοπορία στο δάσος. (από twitter @menacius)



14:26: Μετά από λαική συνέλευση στην Ιερισσό, οι διαδηλωτές ξεκινούν για το βουνό. Μικρές αντισυγκεντρώσεις κατοίκων, υπέρμαχων των μεταλλείων στις εισόδους κάποιων χωριών.



12:32: Η πρώτη φωτογραφία από την πλατεία της Ιερισσού





12:20: Συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Ιερισσού, κάτοικοι της περιοχής, επιτροπές κατοίκων από όλη την Ελλάδα και επιτροπή αλληλεγγύης από Αθήνα. Πολλά ξένα δίκτυα καλύπτουν το γεγονός, ενώ στο σημείο βρίσκονται αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
12:00: Πέρασε από το μπλόκο το λεωφορείο της Νεολαίας Συνασπισμού, αφού έγινε έλεγχος στο χώρο των αποσκευών. Οι αστυνομικοί αναμένεται να σταματήσουν άλλα δύο λεωφορεία που ακολουθούν.

Η εχθρική αμετακλητότητα του ευρώ

του Sergio Cesaratto


Η κίνηση του Ντράγκι να στηρίξει χωρίς περιορισμούς τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των χωρών, τα δημόσια οικονομικά των οποίων τελούν υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, στην Ιταλία έτυχε κοινής  αποδοχής συμπεριλαμβανομένων και αυτών, με μικρές διαφορές, της εφημερίδας il manifesto.
 
Η παρέμβαση της ΕΚΤ,ένα  μέτρο αναγκαίο για τη μείωση των σπρεντ που είχαν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα, δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά και με τους όρους που τίθεται είναι  κυριολεκτικά αντιπαραγωγική. Εν τω μεταξύ, είναι πολιτικά δυσάρεστο για την Ισπανία και την Ιταλία,που ελπίζουν να τα καταφέρουν, χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχουν στο "προληπτικό πρόγραμμα"  λιτότητας που συμφώνησαν με την Ευρώπη υπό την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ.
 
Ελπίζουν δηλαδή ότι η επίδραση της ανακοίνωσης  θα  είναι αρκετή για να μειωθούν τα σπρεντς , αν και δεν την συνοδεύει τίποτα που να μην έχει σχέση με τη σκληρή δοκιμασία των όρων και των προϋποθέσεων. Αλλά αν τίποτα δεν συμβεί, τότε τα σπρεντς θα ανακάμψουν, ίσως επειδή οι αγορές αναμένουν μια συμμετοχή μόνο όταν θα είναι ήδη πολύ αργά.
 
Ποιο στόχο μείωσης των σπρεντς διασφαλίζει η ΕΚΤ δεν μας είναι γνωστό, γι αυτό και μια πιθανή αποτυχία καθώς και η ακαμψία των δεσμευτικών όρων λιτότητας θα δυσκολέψει τις χώρες που συμμετέχουν να πετύχουν τους συμφωνηθέντες στόχους. Αν οι χώρες δεν συμμορφωθούν με τους συμφωνηθέντες στόχους, τότε  η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόψει την υποστήριξη, αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις, επικυρώνοντας όμως τότε την πιθανή διάλυση της ευρωζώνης.
Όπως βλέπετε λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό χάος, γεγονός που καθιστά την κίνηση του Ντράγκι μία ακόμη απόφαση από "τα ίδια".

Επιβεβαιώνει όμως αυτό που οι ετερόδοξοι οικονομολόγοι (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της "Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας", Modern Monetary Theory) ανέκαθεν υποστήριζαν ότι δηλαδή τα επιτόκια τα αποφασίζουν οι κεντρικές τράπεζες και όχι οι αγορές. Αυτό σημαίνει πως τη  μεγαλύτερη φωτιά τα τελευταία δύο χρόνια την έβαλε η ίδια η ΕΚΤ, υπακούοντας στις προσταγές της ευρωπαϊκής ελίτ να σαρώσει μέσω μιας δημοσιονομικής κρίσης το κράτος πρόνοιας και τα συνδικάτα – στην περιφέρεια της Ευρώπης, πρωτίστως, αλλά και για να δωθεί ένα μάθημα στα Γερμανικά συνδικάτα, κατά δεύτερο λόγο.
 
Γεγονός είναι ότι οι νομισματικές ενώσεις δημιουργούνται με τον ειδικό σκοπό να αναγκάσουν τις χώρες μέλη (και την εργατική τους τάξη) σε έναν καταστροφικό αποπληθωριστικό ανταγωνισμό.

Το μάθημα αυτό μας το δίνει ο Κέυνς, λίγοι όμως οικονομολόγοι της αριστεράς είναι πολιτισμικά σε θέση να βγάλουν  τα σκληρά συμπεράσματα απόαυτή τη θέση. Και η ΕΚΤ εφάρμοσε με συνέπεια  αυτή την εντολή. Από τις τρεις αιτίες της κρίσης, τη σοβαρή κρίση του ίδιου του ευρώ, αυτή που οφείλεται στην αδράνεια  της ΕΚΤ επί δύο ολόκληρα χρόνια, και τη λιτότητα, η κίνηση του Ντράγκι αντιμετωπίζει κάπως τη δεύτερη, αλλά με τίμημα την ενίσχυση της τρίτης, χωρίς να κάνει τίποτα για  την πρώτη.

Η κίνηση του Ντράγκι θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα του φόβου ότι η φωτιά μπορεί να καταστρέψει την ίδια την προϋπόθεση της κίνησης, δηλαδή το ευρώ, κι ότι οι περιφερειακές χώρες θα μπορούσαν να πουν "τέρμα" σε αυτή την παρατεταμένη αγωνία. Ετσι λοιπόν κρατάει τον ασθενή στη ζωή, αλλά μόνο για όσο διάστημα οι ενισχυμένες δόσεις της άλλης θεραπείας, της  λιτότητας, καταφέρουν να εξουδετερώσουν την όποια διάθεση των λαών για αντίδραση. Υπάρχει λοιπόν μια αίσθηση εχθρική, και όχι προοδευτική, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει χθες ο Pizzuti σε αυτή την εφημερίδα, στο μήνυμα του Ντράγκι  για το αμετάκλητο του ευρώ.
 
Αλλες λύσεις υπάρχουν; Η άνευ όρων παρέμβαση της ΕΚΤ θα πρέπει να συνοδεύεται από τον στόχο της σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ δημόσιου χρέους και ΑΕΠ (όχι μείωση). Ο στόχος αυτός θα καθησύχαζε  τις αγορές, ενώ θα άφηνε χώρο για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
 
Αυτό δεν θα αρκούσε, ωστόσο, να ανασυνθέσει τις ενδοευρωπαϊκές εμπορικές ανισορροπίες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να κινηθούμε και προς μια γλήγορη αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. με ισχυρή αναδιανομή των πόρων μεταξύ κέντρου-περιφέρειας, ενώ ο ρόλος των εθνικών προϋπολογισμών θα μπορούσε να μειωθεί (όπως στις ΗΠΑ, με λίγα λόγια).
 
Αλλά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι μία προοπτική, που μοιάζει πολύ σε μία Ευρώπη χωρισμένη σε επιδοτούμενους και επιδοτούντες, απαράδεκτη για προφανείς λόγους και στους δύο και όχι βέβαια για κάποιες αόριστες" εθνικές και εθνικιστικές ιδιαιτερότητες" που μπορεί να θεωρηθεί ότι βάζουν εμπόδια. Βασικά, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι η Ευρώπη βαδίζει προς μια διαφορετική κατεύθυνση και ότι το ευρώ γεννήθηκε για αυτό ακριβώς το λόγο.

* Οικονομολόγοι κατά της λιτότητας
 

Το καλύτερο σχόλιο που έλαβα σχετικά με την κίνηση Ντράγκι είναι από τον G.B., ένα πανέξυπνο πρώην τραπεζικό στέλεχος, σήμερα συνταξιούχο.Οσα εγώ αναφέρω στην πρώτη παράγραφο, αυτός τα λέει πολύ πολύ καλύτερα :


"Let's not get carried away by market euphoria. On occasion of the two previous bouts of ECB intervention we had the same reaction, only to be wound up after a few weeks. And this time we haven't even had ECB intervention, only the threat of it, and subject to an abstruse mechanism (request for aid by country concerned, signing of an MOU, participation of EFSF/ESM in the bond auctions and at last ECB purchase in the secondary market).It seems highly impractical, save that in the process the applicant country may lose access to the markets.Moreover, in keeping with our understanding of the EZ crisis, the affirmation of an ECB role as lender-of-last-resort makes sense as far as it allows the peripheral economies to pursue a growth strategy that could hopefully restore their competitivity  - which does not appear to be the case."