Η Βραζιλία διαμαρτύρεται "είναι νομισματικός πόλεμος"



Οι "ενέσεις ρευστότητας" από την ΕΚΤ, Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν είναι παρά  μια "ανταγωνιστική υποτίμηση" κατά των "αναπτυσσόμενων " χωρών.


του Francesco Piccioni 
 Στη φύση, μας μάθαιναν στο σχολείο, ότι για κάθε δράση υπάρχει και μια αντίδραση ίση και αντίθετη. Ακόμα και στην οικονομία, όχι μόνο στη φυσική. Και η αντίδραση που έρχεται από τη Βραζιλία, σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών Guido Mantega, είναι κατηγορηματική: "έχει ξεσπάσει ένας  πόλεμος νομισμάτων".
 
Αναφέρεται στις αποφάσεις που πήραν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi ανακοίνωσε "απεριόριστες αγορές" κρατικών  ομόλογων των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναχρηματοδότησης στις αγορές, για να μειωθούν τα σπρεντ με τα ισοδύναμα γερμανικά ομόλογα. Στη συνέχεια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Ben Bernanke ανακοίνωσε ένα νέο κύμα "ενέσεων ρευστότητας"  στο σύστημα, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά μέσα για ένα σύνολο 85 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του έτους, και περισσότερο αν χρειαστεί, για την αύξηση της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Κάτι παρόμοιο έκανε  και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (αγορά κρατικών ομολόγων 128 δισ. δολ.). Παρόμοια πρωτοβουλία αναμένεται και εκ μέρους της Τράπεζας της Αγγλίας και η Κίνα συνεχίζει από τις αρχές του καλοκαιριού να κάνει "ενέσεις  ρευστότητας"  για να στηρίξει τον κύκλο. Η Τουρκία μείωσε τα επιτόκια.