Σύμβουλος Μέρκελ :"Σώζοντας την Ισπανία σώζουμε τις γερμανικές τράπεζες



Forex News – Ο Jürgen Donges, μέλος του φημισμένου Συμβουλίου των 5 οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, δήλωσε πως όταν η Γερμανία συμφωνεί με την διάσωση της Ελλάδα ή της Ισπανία, αυτό το κάνει για να σώσει τις γερμανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες  σε αυτές τις χώρες.
Τα λόγια του προκάλεσαν αίσθηση στην Twitterσφαιρα και τα ισπανικά μμε, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης, με συνέπεια να ανέβουν οι τόνοι της συζήτησης σχετικά με το αίτημα διάσωσης της Ισπανίας.

Ο Donges, ο αποκαλούμενος και "Σοφός" στη Γερμανία,μέλος του διοικητικού συμβουλίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έκανε τη δήλωση αυτή στον Jordi Evole,το σκηνοθέτη του Shaw "Salvados" του ισπανικού καναλιού LaSexta. Μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος θα βρείτε στην
ισπανική ιστοσελίδα El economista.
Σε όλες τις χώρες, οι τραπεζίτες έχουν μεγάλη δύναμη και επιρροή. Όταν λοιπόν, η Γερμανία απαιτεί από τους άλλους λιτότητα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αυτό το κάνει για να καλύψει το πραγματικό κίνητρο των διασώσεων; Η ιστοσελίδα
Eurointelligence παρουσιάζει κάποια σημεία της συνέντευξης: "Ο Donges θεωρεί το χρέος των νοικοκυριών ως βασική ένδειξη ότι "η Ισπανία έζησε πάνω
​​ από τις δυνατότητές της", για παράδειγμα, αγοράζοντας πολυτελή γερμανικά αυτοκίνητα . Αυτό καταλήγει σε μια συζήτηση σχετικά με την αμοιβαία ευθύνη των ισπανών δανειοληπτών και των γερμανών πιστωτών, την οποία ο Donges λύνει θυμίζοντας ότι έναν αγοραστή αυτοκινήτου τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να πάρει πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητο, παρά για το δάνειο. Αντίθετα, για την ευθύνη των τραπεζών  που έδειναν τα δάνεια ο Donges είπε ότι ποτέ δεν θα στήριζε τις διασώσεις των άλλων χωρών ", αν το πρόβλημα δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζές μας, πρέπει να δώσουμε χρήματα στις τράπεζες μας", η διάσωση των χωρών δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους. Και καταλήγει, "είναι αλήθεια πως, όταν πρόκειται για την ‘διάσωση της Ελλάδας ή της Ισπανίας’, και εμείς οι οικονομολόγοι με αυτό τον τρόπο το αναφέρουμε, η αλήθεια είναι ότι διασώζουμε τις τράπεζες μας που έχουν εκτεθεί στις χώρες αυτές. Αυτό για εμας είναι ξεκάθαρο".



Πολλοί, μεταξύ αυτών και αυτός ο δικτυακός τόπος, παρατήρησαν την κυκλική φύση των διασώσεων, κάτι που ήταν φανερό στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία μοιάζει μοιάζει πολύ  με την περίπτωση της Ισπανίας:



Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας δεν ήταν τόσο υψηλό ώστε να θεωρείται  μη βιώσιμο, μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση "υιοθέτησε" τις τράπεζες. Έτσι, "σώθηκε" η Ιρλανδία δηλαδή τα λεφτά της ΕΕ, του ΔΝΤ και του Ιρλανδού φορολογούμενο πήγαν στις ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους τα έσπρωξαν στις γερμανικές τράπεζες, τις γαλλικές και τις βρετανικές.
Η Ισλανδία ακολούθησε μια διαφορετική πορεία: άφησε τις τράπεζες που είχαν σοβαρές δυσκολίες να πτωχεύσουν. Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας ή της Ισλανδίας. Φαίνεται να έχει επιλέξει τον ιρλανδικό, αλλά μπορεί να μην είναι πάρα πολύ αργά.



Μετά από μια τόσο εξοργιστική δήλωση, η  Ισπανία μπορεί απλά να αφήσει τις τράπεζες της να πτωχεύσουν - αυτό είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί, ένα χαρτί που η Ελλάδα δεν το έχει, και μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.
Χωρίς ένα ισπανικό σχέδιο διάσωσης, λεφτά η ΕΚΤ δεν έχει και οι φόβοι για αυξάνονται. διάσπαση της ζώνης του ευρώ