Πορτογαλία: 'que se lixe a troika' (άντε και γαμήσου τρόικα)



Το σύνθημα 'que se lixe a troika' ακούστηκε και πάλι μπροστά στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του προυπολογισμού.Ενός προϋπολογισμού που σφαγιάζει οικογένειες και εργαζόμενους. Αυτή τη φορά δεν είχαμε συγκρούσεις αλλά η οργή ξεχείλιζε. Η ΕΕ ζητά περισσότερα. Στο τέλος μιας μακράς και θυελλώδους  συζήτησης, χθες το απόγευμα, η Βουλή της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας ενέκρινε κατ’ αρχάς ένα κρατικό  προϋπολογισμό όλο περικοπές, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Υπέρ, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές των κεντροδεξιών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση - το PSD και το CDS-PP - ενώ κατά, όλοι οι άλλοι: οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές του PCP, η ριζοσπαστική αριστερά του Bloco de Esquerda, οι Πράσινοι. Αρχικά η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για το βράδυ. Στη συνέχεια, όμως ο πρόεδρος της Βουλής, μετά από αίτημα της πλειοψηφίας, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία πριν η πλατεία μπροστά στο κοινοβούλιο γεμίσει με διαδηλωτές.
 
Οι οποίοι όμως αργά το απόγευμα συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες, μπροστά από το κτίριο της Βουλής, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές και την πολιτική των θυσιών. Το σύνθημα  que se lixe τρόικα» (άντε και γαμήσου τρόικα) που πριν λίγες εβδομάδες είχαν φωνάξει  στη Λισαβόνα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι  και οργισμένοι άνεργοι, ακούστηκε και πάλι. € 5,3 δισεκατομμύρια για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, το 80% των οποίων είναι νέοι φόροι για τους εργαζόμενους. Μια απόφαση που θα κοστίσει στη μέση οικογένεια της χώρας σχεδόν δύο μισθούς, σπρώχνοντας ακόμα  περισσότερο στη φτώχεια ένα ευρύτατο φάσμα του πληθυσμού, που είναι ήδη εξαντλημένο από τη “θεραπεία“  στην οποία  τους επέβαλαν οι τεχνοκράτες των τραπεζιτών από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατόρθωσαν τελικά να διαφύγουν από το Κοινοβούλιο από δευτερεύουσες εξόδους και υπό την  προστασία εκατοντάδων αστυνομικών των Ματ, ενώ οι διαδηλωτές τους πέταγαν βεγγαλικά. Κατά της υπερψήφισης του προϋπολογισμού, εκτός από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς τάχθηκε και η ένωση δικαστών που καταγγέλλει την κυβέρνηση για παραβίαση  της συνταγματικής αρχής της  φορολογικής ισότητας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο ,κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε η τελική έγκριση του προϋπολογισμού που προβλέπεται για την 27η  του Νοέμβρη θα αναβληθεί και θα ξεκινήσει μια κρίση άνευ προηγουμένου.

Εν τω μεταξύ, στη Λισαβόνα, έχουν καταφτάσει οι απεσταλμένοι της τρόικας. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην πρωτεύουσα για να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων  από την κυβέρνηση του Passos Coelho και να προτείνουν νέα. Ειδικότερα, η τρόικα πιέζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε βαθιά μεταρρύθμιση του κράτους με  ιδιωτικοποιήσεις, στους τομείς  υγείας και  εκπαίδευσης, την ακύρωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την αύξηση των ορίων  συνταξιοδότησης. Ο χειμώνας στη Λισαβόνα προβλέπεται να είναι μακρύς.

Σόιμπλε: οι Κύπριοι μας παίρνουν τις "δουλειές"

 Ο λεγόμενος "υγιής ανταγωνισμός"

Μοιάζει κάπως με το γνωστό : "Οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές".

 Η όχι?



Σόιμπλε: Κράτη-μέλη της ΟΝΕ θέτουν θέμα εταιρικού φόρου στην Κύπρο

"Σόιμπλε: Κράτη-μέλη της ΟΝΕ θέτουν θέμα εταιρικού φόρου στην Κύπρο
Το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στο Βερολίνο
 
Θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου στην Κύπρο θέτει η ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι ο φόρος επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι στο 10% και αποτελεί θέλγητρο για την προσέλκυση επενδύσεων...

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται δημοσίως από Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι κάποιοι εταίροι της Κύπρου θέτουν έντονα θέμα εταιρικού φόρου και δημιουργεί απορία καθώς στο προσχέδιο μνημονίου που κατάρτισε τον Ιούλιο η τρόικα δεν γινόταν καμία αναφορά σε εταιρικό φόρο"




[--->]