Επιχείρηση λογοκρισίας της σελίδας αντιπληροφόρησης Kaosenlared



Από σήμερα, ένας γερμανός πάροχος μπλοκάρει την ισπανική ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης Kaosenlared,την ιστοσελίδα  με τις περισσότερες επισκέψεις , μετά από πιέσεις της ισραηλινής  κυβέρνησης. Μια σοβαρή πράξη λογοκρισίας.

Ώρες κινητοποίησης για τη συλλογικότητα που διαχειρίζεται την πλατφόρμα "
Nodo 50", που υποχρεώνεται να αφήσει τους γερμανικούς σέρβερς  για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και τη συνέχεια μιας εμπειρίας αντιπληροφόρησης, μαχητικής και πολύτιμης. Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μπλοκάρουν τον πάροχο  Hetzner ISP που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η ισπανική ιστοσελίδα "Kaosenlared." Η απόφαση να υποχρεωθεί η Hetzner να αποκλείσει την ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης από το διαδίκτυο προέρχεται μετά από αίτημα, που η κολεκτίβα "Kaosenlared " το θεωρεί παράνομο και απαράδεκτο, να διαγραφούν μια σειρά άρθρα, που δημοσίευσε κυρίως κατά την περίοδο 2009-2010, και στα οποία καταγγέλλονταν οι εγκληματικές και φιλοπόλεμες πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

Για το περιεχόμενο των εν λόγω άρθρων όλα αυτά τα χρόνια είχαν γίνει καταγγελίες,εκτοξευθεί απειλές και υποβλήθηκαν αιτήματα διαγραφής τους από την ιστοσελίδα, που στόχευαν  σύμφωνα με τους συντάκτες, πιο πολύ στο να κλείσουν το στόμα  της  ιστοσελίδας παρά στην ακύρωση του ίδιου του περιεχομένου που το Ισραήλ θεωρούσε προσβλητικό.Αλλά, και επειδή πολλά από αυτά τα άρθρα έχουν αναπαραχθεί και δημοσιευθεί από δεκάδες άλλους δικτυακούς τόπους διαφόρων χωρών.

Στις 26 Οκτωβρίου, οι υπεύθυνοι του Hetzner  ενημέρωσαν τους ακτιβιστές ότι, μετά από τις καταγγελίες που υπέβαλε ένας φαντοματικος και ανύπαρκτος  "AFI-CAT"  (Σύλλογος Φίλων του Ισραήλ στην Καταλονία), ο πάροχος θα μπλοκάρει το Kaosenlared αν δεν αφαιρέσει το επίμαχο περιεχόμενο .

Όμως, παρά τις απειλές του πάροχου Hetzner, το  Kaosenlared αρνήθηκε και από σήμερα το πρωί η ιστοσελίδα θα πάψει να λειτουργεί.

Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες ακτιβιστές εργάστηκαν για να μεταφέρουν τα πάντα σε άλλο πάροχο, στη Σουηδία, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση των πληροφοριών από μια ιστοσελίδα που την επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, όχι μόνο από την Ισπανία αλλά και από όλο τον κόσμο. 

Το Kaosenlared βρίσκεται στη πρώτη θέση των ισπανικών ιστοσελίδων αντιπληροφόρησης, με περίπου 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις το  μήνα (περίπου 60 000 ευρώ την ημέρα), και η προσπάθειες να το απαγορεύσουν από το διαδίκτυο αυξήθηκαν και έγιναν  πιο επίμονες όσο μεγάλωνε η επιρροή του .

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Kaosenlared απειλήθηκε από τηλεπίδα της λογοκρισίας. Το 2010 η πόλη της Βαρκελώνης το κατάγγειλε  διότι έδινε φωνή στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που αντιτίθενται στις αυταρχικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Καταλονίας. Αλλά τότε,η προσπάθεια να φιμωθεί ο ιστότοπος έπεσαν στο κενό.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του κράτους του Ισραήλ. Οι ακτιβιστές του Kaosenlared, κάνοντας μια μικρή έρευνα ανακάλυψαν ότι το
domain πίσω από την ιστοσελίδα του "Συλλόγου Φίλων του Ισραήλ στην Καταλονία" δημιουργήθηκε πέντε, μόλις ,ημέρες πριν υποβληθεί το αίτημα λογοκρισίας, και ότι η ιστοσελίδα του Συλλόγου είναι ανύπαρκτη, αφού είναι απλώς ένα αντίγραφο της ιστοσελίδας  του Υπουργείου Εξωτερικών του Τελ Αβίβ.
 
Παρακάτω,η λίστα με τα άρθρα που ο πάροχος Hetzner ζήτησε να αφαιρεθούν:


 [--->]                 

Εντωμεταξύ,"άγνωστο" για ποιους λόγους ο γερμανός πάροχος Hetzner, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκε και αποφασίζει την τελευταία στιγμή να ακυρώσει την απόφαση του να μπλοκάρει την IP του Kaosenlared και ενημερώνει σχετικά τη συλλογικότητα του Nodo50 : "

after the expiry of the deadline, our manual check has resulted in our
decision to close this ticket.
We are not going to block your IP.
This ticket has now been closed.