Το 2012 θα το θυμόμαστε με νοσταλγία...



Ο Wolfgang Munchau στο Der Spiegel, με πνεύμα αισιοδοξίας θυμίζει στους Γερμανούς ότι το 2012 δεν ήταν μια καλή χρονιά, αλλά το 2013 θα είναι χειρότερο. Καλές γιορτές!

Άλλη μια χρονιά κρίσης τελείωσε όπως ακριβώς ξεκίνησε: με διάθεση καλύτερη από την πραγματικότητα.Τι θα πρέπει να περιμένουμε για το 2013; Οι
ψευδαισθήσεις των πολιτικών τους επόμενους μήνες θα καταρρεύσουν.


Η ηρεμία στις αγορές το φθινόπωρο οφείλεται αναμφίβολα στην ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι το καλοκαίρι και την πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει απεριόριστο αριθμό κρατικών ομολόγων . Πολλοί σ’ αυτή την ανακοίνωση διέγνωσαν το τέλος της κρίσης.

Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει κάνει μόνο
 ένα "Μπουου!" και δεν έχει αγοράσει κανένα τίτλο. Αλλά για τις αγορές  η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή. Το καλοκαίρι, ένας επενδυτής μου έλεγε ότι δεν ξέρει γιατί θα πρέπει να στοιχηματίσει κατά του ευρώ: Ο Ντράγκι του είχε κάνει τη ζωή δύσκολη. Συγχαρητήρια! Η κίνηση αυτή ήταν πράγματι η κίνηση ενός δάσκαλου της νομισματικής πολιτικής.

Αρρώστησες ; βγάλτα πέρα μόνος σου




Ακούγεται σαν αστείο, αλλά  δεν είναι καθόλου έτσι. Στη Λισαβόνα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho, πριν κάποιες ώρες έβγαλε μια ανακοίνωση όπου καλεί τους πολίτες της χώρας, υπό την ηγεσία της τρόικας, να βάλουν τα δυνατά τους και  να μην αρρωσταίνουν. Λόγω της κρίσης.


Ο πορτογάλος υπουργός Υγείας ζήτησε από τους ανθρώπους να μην αρρωσταίνουν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολίτες να μην προσφεύγουν στις υπηρεσίες των κέντρων υγείας οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να παράσχουν ακόμη και τα βασικά . Και αυτό το διάστημα  υπάρχει και μεγάλη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας φαρμακευτικών συλλόγων και φαρμακοβιομηχανιών, στους οποίους το κράτος οφείλει € 1,1 δισεκατομμύρια για φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.

"Αν ο καθένας μας δεν κάνει αυτά που πρέπει ώστε να μην αρρωσταίνει, αν και μπορούμε να αυξήσουμε τις εισφορές, τότε το ΕΣΥ
αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει"  διευκρινίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Αρα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, για να επιβιώσει η δημόσια υγεία στη χώρα, επιμένει ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταφεύγουν στην πρόληψη.

Γεγονός είναι ότι από αύριο, πρώτη Ιανουαρίου, οι Πορτογάλοι που θα χρειάζονται θεραπεία ή φάρμακα θα πληρώνουν εισιτήριο – το οποίο  στην Πορτογαλία και την Ισπανία ονομάζεται copago - διπλασιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το κόστος της πρόσβασης στις παροχές των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Για υπηρεσίες έκτακτης  ανάγκης (έκτακτα περιστατικά) οι ασθενείς θα πληρώνουν 20 ευρώ, ενώ για μια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό , 5 ευρώ.

Επειδή όμως το υπουργείο ανησυχεί ότι παρ’ όλα αυτά η αύξηση του κόστους πρόσβασης στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν θα έχει επαρκές αποτρεπτικό αποτέλεσμα στους πολίτες, ο υπουργός Υγείας έκρινε σκόπιμο να κάνει έκκληση στους υποψήφιους ασθενείς να μην αρρωσταίνουν αλλά να προσπαθήσουν περισσότερο να προλάβουν το κακό.

Αλλά, σημειώνει ο Τύπος της Λουζιτανίας,το θέμα είναι ότι στη χώρα υπάρχουν γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο – από τα λιγότερο από 11 εκατομμύρια - που δεν μπορούν να πάνε ούτε σε οικογενειακό γιατρό. Για ποια πρόληψη μιλάμε! Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι λοιπόν ξεκάθαρο: "Φροντίστε να μην αρρωστήσετε, γιατί διαφορετικά βγάλτε τα πέρα μόνοι σας."

 [--->]