Αντώνη γερά, μη χάσεις την πρωτιά



Τελικά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της κόστισε πολύ ακριβά της ισπανικής εφημερίδας El Pais , από οικονομική πλευρά αλλά και ως προς την αξιοπιστία της, αφού υποχρεώθηκε να αποσύρει όλα τα φύλλα  της εφημερίδας στη Μαδρίτη μετά τη δημοσίευση μιας υποτίθεται αποκλειστικής φωτογραφίας  με τον "ετοιμοθάνατο Τσάβες" .

 

 

Τούτη τη φορά η El Pais το χόντρυνε πραγματικά το πράγμα. Χθες, η θεωρούμενη ως η πιο έγκυρη, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και παγκοσμίως γνωστή εφημερίδα - πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για εκατοντάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ιβηρικής Χερσονήσου αλλά και σε διεθνές επίπεδο - σε μια προσπάθεια δημοσιογραφικής αποκλειστικότητας δημοσίευσε μια φωτογραφία από το διαδίκτυο,στην οποίο φαίνεται ο Τσάβες διασωληνωμένος και στα τελευταία του. 


Η εφημερίδα που υποστηρίζει τους  ισπανούς  σοσιαλιστές δεν της έφτανε να βάλει την είδηση και τη φωτογραφία στην ιστοσελίδα της, αλλά τις έβαλε και στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης στης σε άρθρο με τίτλο "Το μυστικό της ασθένειας του Τσάβες." Σύμφωνα με την El Pais η φωτογραφία είχε τραβηχτεί  πριν δύο ημέρες, απόδειξη  ότι όσα διέδιδαν οι Κουβανοί γιατροί και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για αργή αλλά σταθερή βελτίωση της υγείας του Μπολιβαριανού ηγέτη μετά την πολύπλοκη επέμβαση που είχε υποστεί ήταν παραμύθι και φτηνή προπαγάνδα. "Ανέκδοτη και αποκλειστική φωτογραφία με τη θεραπεία του Τσάβες ..." αναμετέδιδαν στα κοινωνικά  δίκτυα δεκάδες χιλιάδες  χρήστες του διαδικτύου. Η ιστορία είχε όλα τα φόντα να γίνει διεθνής δημοσιογραφική επιτυχία.



 Δυστυχώς, σε λιγότερο από μία ώρα, και μετά τις διαμαρτυρίες αγανακτισμένων αναγνωστών και την επίσημη διάψευση του υπουργού Πληροφοριών της Βενεζουέλας Villegas - οι υπεύθυνοι της Μαδριλένικης εφημερίδας,  αφού έκαναν τους ελέγχους που προφανώς είχαν ξεχάσει να κάνουν πριν τη δημοσιεύση της είδησης βόμβας, αφαίρεσαν στο άψε σβήσε  την "αποκλειστικότητα"  από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας. 


Για την ιστορία, η φωτογραφία  είναι από ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2008 και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τον Τσάβες .Ο βασικός   ανταγωνιστής της El  Pais, η εφημερίδας El Mundo, είχε αρνηθεί, ευτυχώς γι αυτήν, να αγοράσει το βίντεο από το άγνωστο πρακτορείο "Gtres online" . Ο Υπουργός της  Βενεζουέλας Villegas, χαρακτήρισε τις φωτογραφίες ψευδείς και γκροτέσκες και φρόντισε ο ίδιος να διαδώσει  το σύνδεσμο του βίντεο από τα οποία είχαν αντιγράψει τη φωτογραφία.

Αλλά αυτό δεν έφτανε για να διορθωθεί το σφάλμα στο διαδίκτυο, αφού εν τω μεταξύ το κραυγαλέο ψέμα που εμφανιζόταν  ως δήθεν μεγάλη αποκάλυψη είχε τυπωθεί ήδη στην πρώτη σελίδα δεκάδων χιλιάδων αντίτυπων της  El  Pais οπότε η διεύθυνση  της εφημερίδας δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσύρει όλα τα φύλλα της εφημερίδας  από τα περίπτερα και να τυπώσει  μια νέα έκδοση, που όμως δεν πρόλαβε να φτάσει σε όλα τα περίπτερα. 

Μια γκάφα άνευ προηγουμένου και ένα τεράστιο  πλήγμα όχι μόνο στο κύρος αλλά και στην αξιοπιστία μιας από τις βασικές πηγές της  λεγόμενης προοδευτικής ενημέρωσης.

Κατά περίεργο τρόπο, η δήλωση της σύνταξης όταν η είδηση
​​της φάρσα είχε ήδη κάνει το γύρο όλου του κόσμου έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

"Η El País δεν κατάφερε να εξακριβώσει τις συνθήκες, την ημερομηνία και τον τόπο που τραβήχτηκε η φωτογραφία" παραδέχτηκαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας.



[--->]






Οι πραξικοπηματίες των μμε

Αυτή τη φορά ήταν αναγκασμένοι να παραδεχτούν  το ψέμα τους.Ηταν αναγκασμένοι να παραδεχτούν  ότι δεν είχαν φροντίσει να επαληθεύσουν την είδηση. Ηταν αναγκασμένοι να παραδεχτούν  ότι προέκυπτε ζήτημα επαγγελματικής ηθικής. Ηταν αναγκασμένοι να παραδεχτούν μέχρι που μπορεί να φτάσει η αθλιότητα των επαγγελματιών της παραπληροφόρησης τους οποίους εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε από αυτή εδώ ην ιστοσελίδα.
 
 Η "El País" η εφημερίδα της Μαδρίτης, πάντα στην πρώτη γραμμή των εκστρατειών δυσφήμισης των  προοδευτικών κυβερνήσεων και υπέρμαχων της λατινοαμερικάνικης  ολοκλήρωσης, δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια ψεύτικη φωτογραφία του διασωληνωμένου προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Μόνο μετά από κάποιες ώρες και αφού η εφημερίδα είχε τυπωθεί και διανεμηθεί αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα περίπτερα και να παραδεχτεί το ψέμα.

Η μηντιακή μισθοφορική επιχείρηση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, συσκοτίζει, αλλά δεν ακυρώνει την άλλη πλευρά της ενορχηστρωμένης ατιμίας της εφημερίδας του Suanzes: την επιλογή να κάνει πρωτοσέλιδο την εικόνα ενός ανθρώπου που πεθαίνει.


Για εκείνους που τα τελευταία χρόνια μελετούν προσεκτικά τη μόνιμη υπερδοσολογία παραπληροφόρησης που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Ισημερινού, της Αργεντινής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής οι οποίες τόλμησαν  να κρατήσουν αποστάσεις από την νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και λειτουργεί σαν το διαβατήριο των ισπανικών πολυεθνικών, όπως η  Repsol, η Unión Fenosa,η  BBVA, η Santander, η Telefónica και λοιπά,το σημερινό δημοσίευμα δεν είναι παρά μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η καθεστωτικές εφημερίδες περνάνε κρίση(τον Οκτώβρη ο Όμιλος Prisa στον οποίο ανήκει η El País,απέλυσε το ένα τρίτο των εργαζομένων του. 

Αλλά η κρίση στον Τύπο δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως ηθική. Μόνο ριζικές μεταρρυθμίσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με βάση το μοντέλο Ley de Medios(Νόμος για τα Μμε) της Αργεντινής, το πιο προηγμένο στον κόσμο, μπορούν ακόμα να σώσουν  ό, τι απέμεινε από την αξιοπιστία της "τέταρτης εξουσίας".

Η "El País" ,σήμερα, είναι εκφραστής συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με το δικαίωμα του αναγνώστη να ενημερώνεται σωστά. Η "El País" ,όπου ο συγγραφέας εργάστηκε, και η οποία το 1978 βοήθησε να αποτραπεί το πραξικόπημα Tejero στη Μαδρίτη, αλλά στις 11 Μαρτίου 2004 κάλυψε όμορφα και ωραία την ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση από την κυβέρνηση Αθνάρ για τις σφαγές της Atocha (αφού δέχθηκε επί μέρες να καλύπτει  τις ευθύνες του Ισλαμικού φονταμενταλισμού για να εξυπηρετήσει το μαγαζάκι της), είναι σήμερα, και το τραγελαφικό επεισόδιο με τη φωτογραφία του Τσάβες το αποδεικνύει για πολλοστή φορά, ένα μέσο επικοινωνίας πραξικοπηματιών μεταξύ πολλών άλλων.