Μοντέλο...Σκουριές!

Γ. Ψαράκης : Ενεργεια και ανεμογεννήτριες


ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ.

ΣΠΑΡΤΗ 28 Απριλίου 2013


Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας γνωρίσω πως ο Σύλλογος στον ποίο ανήκω, ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ» , είναι ενταγμένος και στηρίζει τις δράσεις του Λακωνικού Δικτύου.
Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν γεννήθηκα με αρνητική άποψη κατά των ΒΑΠΕ (κυρίως των αιολικών).

Ως άτομο με φυσιολατρικά ενδιαφέροντα όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα των ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννητριών τότε) είδα θετικά το θέμα και είπα επιτέλους μια καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας.

Ωστόσο το 1998, το μανιφέστο του Darmstadt των 100 και πλέον διαπρεπών επιστημόνων είχε σημάνει την αρχή της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης και επιφύλαξης κατά των ΒΑΠΕ (ειδικότερα των ανεμογεννητριών).

Συμπληρωματικά η Διεθνής Εταιρία Ακινήτων SAVILLIS το 1998 διαπίστωνε στη Δανία πτώση μέχρι και 40% στις αξίες σπιτιών και οικοπέδων σε περιοχές που είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί, ενώ το 1999 ο Οργανισμός Τουρισμού της Ουαλίας καταγράφει σε Δανία. Ολλανδία και Ουαλία μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 30% σε περιοχές που είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί.



Τα συμπεράσματα που κατέληξε και η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία και παρουσίασε το 2004 στη συνάντηση της Χάγης, τόνιζαν ότι με τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για την αιολική ενέργεια δεν εξετάστηκαν επαρκώς οι οικονομικές, τουριστικές, ιστορικές, πολιτικές, και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταστάσεις τις οποίες 8 χρόνια μετά διαπιστώνουμε.

Όλα αυτά ήταν αρκετά να δημιουργήσουν προβληματισμό και επιφύλαξη σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Στον τόπο μου τα Βάτικα, αλλά και σε όλο τον Πάρνωνα το θέμα ανέκυψε το 2000 όταν οι εταιρίες άρχισαν να τοποθετούν στα βουνά ανεμομετρητές και έγινε γνωστή η πρόθεση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Αυτό αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, όμως μη γνωρίζοντας επακριβώς το θέμα των ανεμογεννητριών, θελήσαμε να έχουμε προσωπική άποψη και εμπειρία.

Έτσι συστήσαμε επιτροπή η οποία πήγε στην Εύβοια (που ήδη είχαν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί).

Η επιτροπή επισκέφθηκε αιολικούς σταθμούς, ήλθε σε επαφή και μίλησε με κατοίκους καθώς και Δημάρχους της περιοχής.

Τα συμπεράσματα ήταν έντονα αρνητικά. Χωρίς να έχουμε γνώση ακόμη ως προς την παραγωγικότητα και το ασύμφορο των αιολικών, αυτό που εύκολα αντίκριζε ο καθένας ήταν ένας περιβαλλοντικός βιασμός, μία περιβαλλοντική υποβάθμιση, ένας εκχυδαϊσμός των τοπίων.

Με όποιον μιλούσαμε μας έλεγε
«προσέξετε μην πάθετε αυτό που πάθαμε εμείς».

Μετά από αυτό ανάστατη η τοπική μας κοινωνία συγκέντρωσε 5.500 υπογραφές ( στο σύνολο των 7.000) Βατικιωτών) και αντιτάχτηκε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα.