Εξελίξεις στις Σκουριές Χαλκιδικής (Κυριακή 12/5/2013)

Αναρτήθηκε από @IrateGreek, μεταφράστηκε από @ToSofoPaidi
Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην βορειοανατολική Χαλκιδική, όπου κάτοικοι διαδήλωσαν κατά της νέας δραστηριότητας από την μεταλλευτική εταιρεία Hellas Gold στην περιοχή του ρέματος του Καρατζά, κοντά στο δάσος των Σκουριών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μόλις μια μέρα πριν την προγραμματισμένη γι' αύριο συνάντηση των Επιτροπών Κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία και την ηγεσία της αστυνομίας με θέμα την εξέταση της νομιμότητας των επιχειρησιακών αδειών της εταιρείας για τις δραστηριότητες της στην περιοχή του Καρατζά. Στην συνάντηση έχουν επίσης προσκληθεί οι επικεφαλής του δασαρχείου Αρναίας, καθώς και ο προϊστάμενος της πολεοδομίας δήμου Αριστοτέλη, οι οποίοι παράλληλα δεν έχουν ως τώρα αποφανθεί σχετικά με τις καταγγελίες για ενδεχόμενες παρανομίες σε ότι αφορά στην κατασκευαστική δραστηριότητα της εταιρείας μέσα στο δάσος των Σκουριών.
Κάτοικοι που αντιτίθενται στα σχέδια για την μεταλλευτική εκμετάλλευση διαμαρτύρονταν καθημερινά καθ' όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στην περιοχή του Καρατζά, όπου υλοτόμοι συνεχίζουν τις εργασίες υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Σήμερα το πρωί μια ομάδα διαδηλωτών ζήτησε από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της περιοχής να ανασταλούν οι εργασίες υλοτόμησης μέχρι αύριο. Ο αξιωματικός συμφώνησε να μεταφέρει το αίτημα στην ηγεσία της αστυνομίας και αποχώρησε. Περίπου μια ώρα αργότερα, διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές και τους επιτέθηκαν, κάνοντας χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές, εκ των οποίων οι τρεις αστυνομικοί. Υπήρξαν πληροφορίες πως ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε, ωστόσο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Πολύγυρου έκανε αναφορά μόνο για εκδορές και σε καμιά περίπτωση για τραυματισμό από σκάγια. Κάτοικος της περιοχής με τον οποίο επικοινώνησε ο χρήστης @ypopto_mousi απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες πως κάποιοι από τους διαδηλωτές οπλοφορούσαν.
Επιπλέον, σήμερα το πρωί μια ομάδα γυναικών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί τόπου για την φύλαξη του. Τρεις γυναίκες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα του Πολύγυρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν σε δικηγόρους αλλά και τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επικοινωνήσουν με τις προσαχθείσες γυναίκες. Ο χρήστης @SaveSkouries ανέφερε πως μια γυναίκα χτυπήθηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.  
Πληροφορίες αναφέρουν πως στις 5 το απόγευμα υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δύο κεντρικούς δρόμους έξω από την Ιερισσό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5:30μμ: Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, ισχυρίζεται πως 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την χρήση “όπλων διασποράς”. Η εξόφθαλμα υπερβολική ανάρτηση του έγινε δεκτή με πλήθος ειρωνικών σχολίων στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8:15μμ: Ο δικηγόρος των συλληφθεισών γυναικών αναφέρει πως αυτές κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, στάση και προσπάθεια απελευθέρωσης κρατούμενου. Μία από αυτές είναι τραυματισμένη, ωστόσο της έχουν αρνηθεί ιατρική περίθαλψη. Μόλις ένας από τους αστυνομικούς έχει ελαφρύ τραύμα στο χέρι του, άλλοι δύο έλαβαν προληπτική ιατρική βοήθεια και αποχώρησαν. Μια τραυματισμένη γυναίκα (δεν έγινε γνωστό αν πρόκειται για την ίδια ή άλλη) πρέπει να φορέσει κολλάρο στον λαιμό. 
Ο κάτοικος Ιερισσού iosifk ανέβασε στον λογαριασμό του στο YouTube βίντεο από την στιγμή της σύλληψης των γυναικών.

Στο μεταξύ, Έλληνες χρήστες του Twitter αναφέρουν πως στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, έγινε αναφορά για επτά (7) τραυματίες αστυνομικούς από πολλαπλούς πυροβολισμούς. Ο πλειοψηφών μέτοχος του Mega Γ.Μπόμπολας, είναι την ίδια στιγμή κάτοχος μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Hellas Gold (5% - το υπόλοιπο 95% ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13/05/2013 8:00πμ: Ο χρήστης @AndreasKakaris μας ενημερώνει μέσω Twitter:
"Λίγα λόγια για το τι έγινε στις #skouries από τις μαρτυρίες που μαζέψαμε. Αρχικά να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση για πυροβολισμούς. Ο κόσμος ανέβηκε στο Ρέμα Καρατζά για να δει αν συνεχίζεται η αποψίλωση. Η αστυνομία βρισκόταν χαμηλότερα από άλλες φορές. Δημιουργήθηκε ένταση καθώς τους εμπόδισαν να ανέβουν με αποτέλεσμα μια ομάδα αστυνομικών να κυνηγήσει τους άνδρες και άλλη να παραμείνει με τις γυναίκες εκεί όπου υπήρχε το μπλόκο της αστυνομίας. Το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκείνες τις στιγμές.
Στο "σημείο των γυναικών" είχαμε πάλι ένταση με αποτέλεσμα να γίνουν τρεις προσαγωγές ενώ μια 4η γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό & ξέφυγε. Στο ίδιο σημείο αστυνομικός έπιασε γυναίκα από το λαιμό με αποτέλεσμα να την τραυματίσει και να χρειαστεί να φορέσει κολάρο. Σεκιουριτάδες της εταιρείας με τζιπ που έτρεχαν χτύπησαν σε πέτρες και το αυτοκίνητο έπαθε ζημιές. Ευτυχώς δε χτύπησε διαδηλώτρια.
Οι άνδρες πήγαν από άλλη μεριά & κατάφεραν να επιστρέψουν τρέχοντας υπό πρωτοφανή ρίψη δακρυγόνων. Ενώ 15 παγιδεύτηκαν στο δάσος.Οι 15 αυτοί μετά από ώρα κατάφεραν να ξεφύγουν ύστερα από μάχες με αστυνομικούς. Όλοι μιλούσαν για το μένος των αστυνομικών.
Οι υπόλοιποι τραυματισμοί συνέβησαν κατά την προσπάθεια εγκλωβισμού των ανδρών. 2 ελαφριοί κατα τις δικές μας πληροφορίες όχι 9. Πάντως όλοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την χρήση των χημικών. Σοκ και δέος λένε. Αδύνατο να μην υπήρχαν τραυματισμοί.
Τέλος το ελικόπτερο που σηκώθηκε ήταν για τον εντοπισμό των 15 αλλά δεν τα κατάφερε και την πλήρωσαν οι γυναίκες.
Προσωπική εκτίμηση: Η αστυνομία στηρίζεται στη βιαιότητα της επέμβασης που κατέστησε δύσκολη τη λήψη βίντεο για να προπαγανδίσει."

[--->]