Ζακ Σαπίρ: Η υποτιθέμενη βελτίωση της κατάστασης στην ευρωζώνη



Ο Ζακ Σαπίρ κάνει μια ακτινογραφία της δήθεν βελτίωσης των οικονομιών του νότου της ευρωζώνης, και το συμπέρασμα που βγάζει είναι σαφές: η κατάσταση χειροτέρευσε αισθητά. 

Μια σειρά από δηλώσεις φαίνεται ότι ενισχύουν την εικόνα για  αργή, αλλά πραγματική, έξοδο από την κρίση των  χωρών του νότου της ευρωζώνης. Οι δηλώσεις αυτές, βασίζονται κυρίως στην αισθητή μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών αυτών, δεδομένου ότι κατάφεραν  να καταγράψουν εμπορικό πλεόνασμα. Αλλά η άποψη αυτή έχει προφανώς βραχυπρόθεσμη αξία, και συνοδεύεται από ένα μεγάλο βαθμό μυωπίας ως προς τις πραγματικές συνέπειες της κρίσης. 

Η εύανδρος Άνδρος


"Η “εύανδρος Άνδρος” που ύμνησε ο Ανδρέας Εμπειρίκος θα γίνει αποικία ΑΠΕτεώνων γιατί είχε την ατυχία να βρίσκεται επάνω στο αιολικό πεδίο του στενού του Καφηρέα. Αφού λοιπόν ανακαλύψανε (ξανά) τον φρέσκο αέρα του Καβοντόρο, ας καταργήσει ο δαφνοστεφής δήμαρχος και τα πετρελαιοκίνητα φέρυ και να κάνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού με την Αττική με ... ιστιοφόρα. Γιατί απ ότι φαίνεται από το παραλήρημα που γίνεται, αυτοί ονειρεύονται να μετατρέψουν την Άνδρο σε αιολικό εφιάλτη και φάμπρικα φρέσκου αέρα που θα εξάγει αιολική ενέργεια στην Αττική. Και δεν είναι μόνο οι τεράστιοι ανεμιστήρες που θα διαλύσουν το μοναδικό τοπίο της Άνδρου, αλλά σε λίγο θα απαιτηθεί και ενίσχυση και “αναβάθμιση” του δικτύου για να σηκώσει τα μεγαβάτ του αέρα. Σίδερα, φτερωτές, καλώδια, στύλοι, μετασχηματιστές, χωματουργικά, μπετά θα κάνουν σμπαράλια ένα νησί του οποίου το κάλλος βρίσκεται στους αναβαθμούς, τις ξερολιθιές και πάνω απ όλα στις σμιλεμένες από τον άνεμο ράχες και πλαγιές. Αλλά τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα, η Άνδρος θα σώσει τον πλανήτη από τα αέρια θερμοκηπίου, θα γίνει ενεργειακά πράσινη και αυτάρκης, θα εξάγει καθαρή ενέργεια, θα μοιράζει ποσοστά του αέρα στους αεριτζήδες των τοπικών ΟΤΑ, και θα προσελκύει περιβαλλοντικά ευαίσθητους τουρίστες από τις Γερμανικές χώρες οι οποίοι θα κάνουν πικ-νικ κάτω από τις ανεμογεννήτριες και θα φωτογραφίζονται με αυτές.

Το “αστείο” είναι ότι το λένε σοβαρά.


Για περισσότερα εδώ