free Sakkas

Μύθοι και πραγματικότητα

Η επιλογή του TAP από τις εταιρείες του Shah Deniz II δίνει ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο αγωγό, αλλά, όπως είναι γνωστό και από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η αρχική επιλογή δεν σημαίνει και ολοκλήρωση του έργου.

Η επιλογή του TAP, το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ στα αμερικανοαζέρικα συμφέροντα και μάλιστα αντί πινακίου φακής (είναι γνωστό ότι η τελική προσφορά των Αζέρων είναι η μισή της αρχικής και το ένα τρίτο της προσφοράς των Ρώσων), καθώς και η αιφνίδια αποχώρηση των Ρώσων από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά στις αμερικανικές επιδιώξεις για έλεγχο των ενεργειακών «δρόμων» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά και στις πιέσεις από την Ε.Ε. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκ. Έτινγκερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νίκο Χουντή ότι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δεν θα είναι το ύψος του τιμήματος, αλλά αν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι συμβατοί με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.