Πολυνομοσχέδιο: Bροχή μέτρων για μόλις €20 εκατ



Της Δήμητρας Καδδά

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει –όπως είθισται– το πολυνομοσχέδιο υπολογίζει το καθαρό «αποτέλεσμα» σε όρους αύξησης εσόδων φέτος από τα 109 άρθρα - παρεμβάσεις σε μόλις 20 εκατ. ευρώ. 

Προβλέπει μεν ότι θεσπίζονται νέοι φόροι 146 εκατ. ευρώ (φόροι πολυτελείας και μετοχών). Ωστόσο αυτοί αντισταθμίζονται από δαπάνες ύψους 126 εκατ. ευρώ:  από αυτό ποσό τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθεί για αποζημιώσεις στην ΕΡΤ (καθώς δεν θα ισχύσει το πλαφόν των 15.000 που περιόριζε την δαπάνη σε 40 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο,  η  έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα πιο πολλά άρθρα του νομοσχεδίου που φέρνουν νέα μέτρα,  όπως η διαθεσιμότητα και οι παρεμβάσεις στην υγεία δεν υπολογίζει την «εξοικονόμηση» δαπανών. Απλά την περιγράφει, όπως και το υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή θα έρθει τελικά στα κρατικά ταμεία...

Πολυνομοσχέδιο: μέτρα και δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ευρώ

2013

2014


έσοδα
δαπάνες
έσοδα
δαπάνες
Αποζημιώσεις ΕΡΤ

120.000.000


Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

85.000


Αύξηση συντελεστή πώλησης μετοχών
10.000.000

22.000.000

Φόρος πολυτελείας
136.000.000



Μετάθεση κατάργησης λυκείων σε Γερμανία

5.000.000

-5.000.000
Λειτουργία ΚΕΑΟ ταμείων

1.000.000


ΣΥΝΟΛΟ
146.000.000
126.085.000
22.000.000



 Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο

* Αποζημιώσεις ΕΡΤ. Δαπάνη 120 εκατ. ευρώ.

* Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Δαπάνη  85.000 ευρώ λόγω  παράτασης της θητείας των οργάνων.

* Αύξηση συντελεστή πώλησης μετοχών. Φέρνει φέτος 10 εκατ. ευρώ και το 2014 φέρνει 22 εκατ. ευρώ.

* Φόρος πολυτελείας πρόσθετα έσοδα φέτος  136 εκατ. ευρώ.

* Η  μετάθεση για 2014 της  κατάργησης λυκείων σε Γερμανία δημιουργεί δαπάνη 5 εκατ. ευρώ φέτος που περιορίζεται το 2014. 

* Η λειτουργία  των ΚΕΑΟ για την είσπραξη οφειλών στα ταμεία υπολογίζεται να έχει κόστος 1 εκατ. εευρώ.

Το ΓΛΚ αναφέρει ότι δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή στα φορολογικά έσοδα από το ΚΦΕ και καταγράφει και μία σειρά από παρεμβάσεις που δεν υπολογίζει:

* Από το μνημόνιο στους ΟΤΑ εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει εξοικονόμηση ή απώλεια εσόδων από καθιέρωση πειθαρχικής και αστικής ευθύνης υπαιτίων δήμων και περιφερειών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. 

* Από την διαθεσιμότητα, αναμένεται μεν εξοικονόμηση δαπάνης από την μείωση του χρόνου σε 8 μήνες και την κατάργηση θέσεων προσωπικού σχολικών φυλάκων, δημοτικής αστυνομίας κλάδων προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγών και τεχνικών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την θέσπιση νέων όρων σε όσους κατέχουν καταργούμενες θέσεις.  

Ωστόσο η "εξοικονόμηση" έχει αιρέσεις:  Επέρχεται, σύμφωνα με το ΓΚΛ, εφόσον το προσωπικό δεν μεταφερθεί/ μεταταγεί μετά τη διαθεσιμότητα σε άλλη θέση, δε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεν εντάσσεται στις ρητά οριζόμενες κατηγορίες υπαλλήλων (πχ σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού) που μετατάσσονται αυτοδικαίως σε συνιστόμενες προσωποπαγείς θέσεις.

* Ενδεχόμενη μείωση δαπάνης φέρνουν και οι  νέοι όροι για χορήγηση προσωρινής διαταγής και άσκησης ασφαλιστικών μέτρων  με παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.   

* Πιθανή είναι και η αύξηση εσόδων από την καταβολή παραβόλου σε περίπτωση υποβολής καταγγελίας στο εκάστοτε ιατρικό σύλλογο.

* Αναμένεται εξοικονόμηση δαπάνης την περίοδο 2013- 2015 από την καθιέρωση ανωτάτου ορίου δαπανών για εξετάσεις, νοσήλεια κλπ που δεν προσδιορίζεται.

* Ενδεχόμενη δαπάνη από την δυνατότητα επιχορήγησης λόγω έκτακτων αναγκών των ΚΕΑΟ.    

* Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την θέσπιση προστίμων σε βάρος φαρμακοποιών, ιατρών, εμπόρων φαρμάκων κλπ. 

* Πιθανή αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων προστίμων σε διαγνωστικές κλινικές κλπ   

* Πιθανά έσοδα από την επιβολή κυρώσεων σε όσους υπερβαίνουν τα όρια για διαγνωστικές δαπάνες, φυσιοθεραπείες κλπ.
Σχόλιο: Για την ΕΡΤ προσθέστε άλλα -150 εκατομμύρια,τουλάχιστον

"Κρυφή" ύφεση 7% φέτος

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 - 10:04

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μέχρι χθες τον αριθμό «πέντε» σ’ ό,τι αφορά το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος τον συναντούσε  κανείς ως πρόβλεψη μόνο στα... ψιλά γράμματα διαφόρων οικονομικών εκθέσεων και δημοσίων ή κατ’ ιδίαν ομιλιών επιφανών οικονομολόγων της χώρας.

Μετά την δημοσίευση, όμως, της τριμηνιαίας έκθεσης ενός εκ των δύο μεγάλων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 5%,  αυτός ο αριθμός δεν θα θεωρείται πλέον... ταμπού για κανένα.

Ειδικά, μάλιστα, όταν τον ακούει κανείς από τα χείλη του ανθρώπου εκείνου που θα αναλάβει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τη θέση του γενικού διευθυντή του εν λόγω ιδρύματος την οποία πριν λίγο καιρό κρατούσε και μάλιστα επί μακρόν ο νυν υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

ΕΔΤ: Το ψεύτικο αντίγραφο της ΕΡΤ












ΕΔΤ: Το ψεύτικο αντίγραφο της ΕΡΤ

Κάρτα της «Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης» εκπέμπεται από το πρωί της Τετάρτης, σε τρία προγράμματα της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, όπως είπε στη ΝΕΤ ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η παραγωγή του σήματος γίνεται σε παλιά στούντιο του Mega στην Παιανία.

Το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία -μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World- και φεύγουν ως ένα σήμα. Από εκεί, πάνε στον ΟΤΕ, όπου αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς μας πομπούς κι εκπέμπονται στα σημεία όπου είχαμε ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, διευκρίνισε ο Νίκος Μιχαλίτσης.
Ευθύς, γεννώνται τα εξής ερωτήματα:
- Ο «ΕΔΤ», ως διακριτός τίτλος, έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ;
- Πώς οι δύο φορείς, Digea και ΟΤΕ, εκπέμπουν σταθμό στην περίπτωση που δεν έχει πάρει αδειοδότηση;
- Ποιος πληρώνει αυτούς τους δύο ιδιωτικούς φορείς και τους τεχνικούς, σκηνοθέτες κλπ που φέρονται να εργάζονται αυτή τη στιγμή, και με τι είδους συμβάσεις;