Γέμισε πολεμικά η ανατολική Μεσόγειος



Ενώ τα εθνικά μέσα ενημέρωσης προσποιούνται ότι όλα κυλούν "σχεδόν φυσιολογικά" στην εξέλιξη της  κρίσης στη Συρία, η Κίνα έστειλε και αυτή τρία πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.



Anche tre navi da guerra cinesi nel Mediterraneo
Το ένα από τα δύο κινέζικα καταδρομικά κατά τη διέλευση του από τη διώρυγα


Μετά την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου, η Ρωσία και η Κίνα, φυσικά, δεν κάθισαν να παρακολουθούν από μακριά.

Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, έδωσε την άδεια σε τρία πολεμικά πλοία της να εισέλθουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν πρόβαλαν βέτο,το αντίθετο, η διέλευση των βαρέων θκαταδρομικών "Noauio-83", "Quigb-133" (με εξοπλισμό  πάνω από 4 χιλιάδες τόνουςι) και του αεροπλανοφόρου "Waishanhu-878" (με 11 χιλιάδες τόνους υλικά) έγινε με την προστασία του αιγυπτιακού στρατού και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διώρυγα για λόγους ασφαλείας.

 

Η Ρωσία είναι ήδη παρούσα στη Μεσόγειο με 11 πολεμικά πλοία που εκτελούν περιπολίες κατά μήκος των ακτών της Συρίας και θα συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με την Κίνα και τη Συρία.


.Να  πούμε μόνο, ότι πρέπει να είναι εντελώς ηλίθιοι για να διαχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες στις πιο σοβαρές στιγμές εδώ και αρκετές δεκαετίες, σ'αυτά τα μέρη. ...



Τα αποτελέσματα της Συνόδου των G20 με δύο λόγια



Φέρθηκε πιο πονηρά τελικά, ο Νικίτα Χρουστσόφ,ο πρώην ουκρανός αγρότης,ο επικεφαλής της τότε ΕΣΣΔ , που εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό με το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 που καταρρίφθηκε πάνω από τη Σοβιετική Ένωση και κατηγόρησε τον Αϊζενχάουερ για διπροσωπία και απέφυγε να πάει στη σύνοδο κορυφής (των δύο ), στο Παρίσι ρίχνοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ .
Ο Μπαράκ Ομπάμα αντίθετα έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και για να σώσει το προσχήματα ξεφούρνισε μια σειρά από ψέματα, μεταξύ αξιολύπητου και σουρεαλιστικού, από το γραφείο Τύπου του, ενώ συναντήθηκε με γκέι ακτιβιστές ,η  μόνη πετυχημένη πρωτοβουλία του.

Η Σύνοδος κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων στον κόσμο στην πραγματικότητα αποτελείται από 19 χώρες και από έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας τη χρησιμότητα δύσκολα να την καταλάβει κανείς , αφού η μόνη ενιαία θέση της ΕΕ έχει να κάνει με το μονοθεϊσμό και η συγκεκριμένη Σύνοδος δεν ήταν Οικουμενική.

Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης , όλοι είχαν συμφωνήσει πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος: αύξηση της απασχόλησης , ιδίως στους νέους  και με νέα κεφαλαία με καλύτερο διεθνή συντονισμό των δημοσιονομικών και , προς το παρόν αποφυγή εισόδου σε σπιράλ προστατευτικών δασμών . Έδωσαν δύο χρόνια παράταση πριν ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στα εμπορεύματα των άλλων .
Οι χώρες BRIC θα πρέπει να σταματήσουν να υποτιμούν τα νομίσματα τους (φέτος 40 % ) για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους και οι παριστάμενοι σύνεδροι κήρυξαν τον πόλεμο στους φορολογικούς παραδείσους , όχι όμως στη Συρία .

Για να προσποιηθούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κερδίσει 11-9 εφεύραν την υπογραφή της Ισπανίας , που ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να μιλήσει σαν χώρα.

Αν όμως, όπως θα ήταν φυσικό , μετρούσαν οι χώρες ανάλογα με το πραγματικό βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία ,τότε  από τη μία θα είχαμε όλες τις χώρες που περνούν κρίση και από την άλλη αυτές με τις οικονομίες τους σε καλύτερη κατάσταση που αντιπροσωπεύουν το διπλάσιο πληθυσμό.

Η Γερμανία ( και η Κίνα ) και η Ρωσία ψήφισαν από την ίδια πλευρά , σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης . Αυτό είχε να γίνει από την εποχή του συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και θα επηρεάσει τις εξελίξεις από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά .

Ο κατάλογος των χωρών  που υπόγραψαν το ψήφισμα  κατά της χρήσης των χημικών όπλων είναι οι γνωστές χώρες δορυφόροι των ΗΠΑ,που εξακολουθεί να είναι συμπαγής.

Η Αγγλία φαίνεται ότι έχει χάσει τη γοητεία της, αφού οι δύο πιο σημαντικές χώρες της Κοινοπολιτείας – η Ινδία και η Νότια Αφρική , - της γύρισαν την πλάτη , αφήνοντας της με την Αυστραλία (είναι σε προεκλογική περίοδο) και τον Καναδά ( τώρα πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο) .

Η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό , τρεις βασικές χώρες στις αντίστοιχες ηπείρους τους δεν
αρνήθηκαν να υπογράψουν μια άνευ ουσίας δήλωση κατά του χημικού πολέμου (προσοχή : όχι την καταδίκη της Συρίας ούτε και την υποστήριξη της βομβιστικής επίθεσης των ΗΠΑ )αδειάζοντας τις ΗΠΑ χωρίς πολλά πολλά .

Ζήτησαν  "ισχυρή διεθνή αντίδραση " , δηλαδή των Ηνωμένων Εθνών , όχι της "συμμαχίας των προθύμων" , επειδή ο Ολάντ , όσο και καλή θέληση να έχει κάποιος δεν μπορεί να θεωρηθεί συνασπισμός , αφού έχει διαχωρίσει τη θέση του – εκτός από τους γάλλους : συγκεντρώνει το 25 % των προτιμήσεων , μεχρι και η σύζυγός του και η κοπέλα του φαίνεται να τον κρατάνε σε απόσταση .

Στους  G20 λοιπόν, αυτός και ο Ερντογκάν φάνηκαν απομονωμένοι ακόμα και φυσικά και επειδή, μισούνται λόγω της θέσης του για τη γενοκτονία των Αρμενίων ,και δεν πλησίασε καν ο ένας τον άλλο.

Στην προηγούμενη Σύνοδο των G20 η Σαουδική Αραβία συμμετείχε ως εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου , αντικαθιστώντας την Αίγυπτο .
Ο σνομπισμός μου στην τηλεόραση δεν μου επέτρεψε να δω αν βρισκόταν μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή τη Σύνοδο .
Αν ήταν , θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν υπόγραψε το ψήφισμα καταδίκης της χρήσης χημικών αερίων στη Συρία ή μήπως οι υπογράφοντες  δεν την ήθελαν ανάμεσα στις πολιτισμένες χώρες υποψιαζόμενοι ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποια στιγμή στο εδώλιο του κατηγορουμένου .

Από σήμερα ,οι 28 της ΕΕ θα βρεθούν στο Βίλνιους με τον John Kerry και θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν μετά τη σφαλιάρα στην Πετρούπολη , σε μια προσπάθεια να δείξουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν χάθηκαν όλα , αυτό όμως θα εξοργίσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία που θα δει να απομονώνεται από όλους και να απειλείται αφού είναι η μόνη που έχει κοινά σύνορα και με τη Συρία και με το Ιράν και τη Ρωσία .