Μέσα στο δημόσιο χρέος υπολογίζουν και τις... μίζες


Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

Στην πρόσφατη διένεξη της εκπροσώπου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου σχετικά με τη δυνατότητα ή μη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ανέκυψε η έννοια του μη νομιμοποιημένου χρέους, σε αντιδιαστολή με το νομιμοποιημένο, έννοια που αξίζει να διευκρινισθεί καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστή και προκαλεί παρεξηγήσεις.

Ως μη νομιμοποιημένο χρέος νοείται αυτό που έχει επιβληθεί σε μία χώρα από κάποια πολιτικά πρόσωπα όχι επειδή αντιπροσώπευε και κάλυπτε πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά για λόγους αισχροκέρδειας και καταχρηστικά υπό πιέσεις και εκβιασμούς της εξουσίας των κερδοσκόπων που οργανωμένα δέχονταν και υπέγραφαν δανειακές συμβάσεις που περιείχαν «ωφελήματα των δανειστών» και των ιδίων (βλ. μίζες), προφανώς δυσανάλογα υψηλά προς τις «παροχές τους». Είναι ακόμη αυτό που αντιστοιχεί σε τοκογλυφικούς όρους απόδοσης (μεγάλο ύψος επιτοκίου), επιβαλλόμενους παρά δανειστών που επιχειρούν τοκογλυφικές πράξεις κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Πρόκειται για έναν γενικό ορισμό στον οποίο εμφιλοχωρούν και άλλες ερμηνείες, όπως η απεμπόληση του δικαιώματος μιας χώρας από κάθε ασυλία και εθνική κυριαρχία βάσει του εθνικού και διεθνούς Δικαίου, η υπογραφή συμβατικών όρων υπαγωγής των διαφορών της χώρας από ισχύουσες συμβάσεις σε ξένα δίκαια (π.χ. όπως της Ελλάδας στο αγγλικό Δίκαιο), η ολοκληρωτική δέσμευση για την είσπραξη εκ μέρους κάθε δανειστή της, παλαιού ή νέου, του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (κινητή, ακίνητη, χρηματική και άλλες πηγές επίγειου, υπόγειου, υποθαλάσσιου πλούτου κ.λπ.), ή ακόμη και η συστηματική επιβολή μέτρων λιτότητας που περικόπτουν νομοθετημένους μισθούς και εργατικά δικαιώματα, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των δανείων σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Αυτή είναι μία διασταλτική ερμηνεία του παράνομου ή απεχθούς χρέους, που μπορεί να είναι ή να μην είναι αποδεκτή από την ευρωπαϊκή Αριστερά, υπάρχει όμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την κατάλληλη τεκμηρίωση σαν επιχειρηματολογία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Συνεπώς, επειδή την Ελλάδα την ενδιαφέρει η με κάθε τρόπο απομείωση του όγκου του χρέους προκειμένου να αναπτυχθεί, η πρόταση της Τσίμερ να προχωρήσει σε έναν τέτοιο διαχωρισμό νόμιμου και μη νόμιμου χρέους (π.χ. περίπτωση αμυντικών δαπανών επί Τσοχατζόπουλου), ούτως ώστε να υπάρξει πολιτικό έρεισμα προβολής του ελληνικού αιτήματος για κούρεμα χρέους στη γερμανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη αντί να λοιδορείται από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έπρεπε να περιοριστεί στη διαφοροποίηση αυτή το αίτημα του κουρέματος.

Αν ενοχλεί, ωστόσο, ορισμένους, αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι τυχόν τεκμηρίωση απεχθούς χρέους συνδέεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο αγωνιά να μην εκτεθεί στη διαφάνεια και τους προβολείς της κοινής γνώμης.

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,1/12/2013

Η "πονηρή" τροπολογία Γεωργιάδη έγινε νόμος

Η επίμαχη όσο και "πονηρή" τροπολογία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι πλέον νόμος του κράτους. Από την τροπολογία προκύπτουν, κατ' αρχάς, "αυτόματες" μειώσεις τιμών, αλλά σε πόσα φάρμακα; Οι απόψεις διίστανται.
 
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Υγείας, οι μειώσεις τιμών αφορούν 6.000 φάρμακα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι μειώσεις αφορούν 12.000 φάρμακα. Κι όμως, ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, δύο φορές μάλιστα, ότι οι "αυτόματες" μειώσεις τιμών αφορούν "100 φάρμακα και τα γενόσημά τους".
 
Ποια είναι η αλήθεια; Η "Αυγή" της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα στελέχη του ΕΟΦ έχουν καταμετρήσει ένα προς ένα τα φάρμακα στα οποία θα επέλθουν "αυτομάτως" μειώσεις τιμών και αυτά είναι μόλις... 40!
 
Προς τι η τροπολογία, λοιπόν, αλλά και η σπουδή του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης να υπερψηφισθεί, με παράκαμψη, μάλιστα, της συμβατικής διαδικασίας της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει την πιο εύστοχη και ορθή απάντηση: "Η τροπολογία Γεωργιάδη θεσμοθετεί τη διαπλοκή", καθώς αυτή η "πονηρή" τροπολογία εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας να προχωρά κατά βούληση και κατά το δοκούν σε αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων!
 
Με την υπερψήφιση της τροπολογίας, πάντως, η κυβέρνηση δεν βγήκε αλώβητη από τη Βουλή. Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης προέβη από ραδιοφώνου στη διατύπωση πολύ σοβαρών αιτιάσεων και ενστάσεων κατά του περιεχομένου συγκεκριμένων διατάξεων της "πονηρής" τροπολογίας, ενώ κατά του ιδίου του Άδωνι Γεωργιάδη κατεφέρθη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, και ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος... Φυσικά, καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, "πυρά" κατά της "πονηρής" τροπολογίας εκτόξευσε επίσης ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς.
 
Η ΑΥΓΗ, 1/12/2013