Αστυνομικοί εισέβαλαν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

Νύχτα Πολυτεχνείου σε μικρογραφία θύμιζε το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Πριν 41 χρόνια εκεί είχαν εισβάλει πάνοπλοι αστυνομικοί της χούντας χτυπώντας ανελέητα τους τραυματίες του Πολυτεχνείου και τους συνοδούς τους και όσους πολίτες πήγαιναν εκεί για να μάθουν αν οι δικοί τους ζουν ή πέθαναν.

Εκεί, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, γράφτηκε η «μελανότερη σελίδα της ιστορίας του Πολυτεχνείου», όπως είπε με την αγόρευσή του στη δίκη των υπαιτίων ο εφέτης Νίκος Γανώσης. Εκεί, ολοκλήρωσαν το δολοφονικό τους έργο οι «δυνάμεις του ολέθρου», όπως παρομοίασε τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς. Ήταν η ελληνική «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», όπως χαρακτήρισε το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας.

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων ξεπερνούν κάθε φαντασία, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα  της μεταπολίτευσης. Ένας γιατρός «είχε δει αστυνομικούς με μπλούζες ιατρικές να ορμάνε στους θαλάμους και να ξηλώνουν τους ορούς των ασθενών, να δέρνουν τραυματίες πάνω στα φορεία, να τους σέρνουν στους διαδρόμους. Μέχρι τον Μπουκλάκο, τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, είδε να χτυπάει με ένα βούρδουλα τον κόσμο», σύμφωνα με μαρτυρία μιας διοικητικής υπαλλήλου του νοσοκομείου.

Θα έλεγε κανείς πως εκείνη η κτηνωδία ανήκει οριστικά στο παρελθόν, ότι ο τραυματίας, ακόμα και όταν είναι αιχμάλωτος πολέμου, αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Ωστόσο, η προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών του Δένδια απέναντι στον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα και όσους τον συνόδευαν δείχνει ότι η μνημονιακή κυβέρνηση ζήλεψε τη «δόξα» της χούντας. (Λεπτομέρειες για τη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών εδώ.)

Μήπως έφτασε ο καιρός το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς ν’ αλλάξει όνομα; Π.χ., να πάρει την παλιά του ονομασία (Ρυθμιστικό) ή να μετονομαστεί σε «Κέντρο Καταστολής ο Δένδιας»; 

΄Η μήπως «Κέντρο Εξευτελισμού του όρκου του Ιπποκράτη», αφού οι γιατροί, οι πρώτοι που έπρεπε να διαμαρτυθούν για τη βάναυση εισβολή των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ και να προστατεύσουν τον χτυπημένο Σελτσούκ Γκουνκόρ έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ;

Το 1973 δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα με βιντεοκάμερα ώστε να έχουμε εικόνες από τη χουντική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. 
Το 2014, χάρη στον φακό του Άγγελου Καλοδούκα, έχουμε τις εικόνες που μοιάζουν με αναπαράσταση (ασφαλώς σε μικρότερη κλίμακα και ένταση) εκείνης της φρίκης. Φαίνεται ότι η προτροπή του αρχηγού της αστυνομίας «πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» (των μεταναστών αλλά προφανώς και των πολιτικών προσφύγων) έχει πιάσει τόπο.
Πηγή: mao.gr

Το σύμπλεγμα της υποτέλειας



Αναγκαία η επεξεργασία μιας νέας «εθνικής-λαϊκής» αφήγησης


του Στάθη Κουβελάκη

Κάποιο καλοκαίρι της τόσο μακρινής πλέ­ον προμνημονιακή εποχής, προσπαθούσα να εξηγήσω στον ξάδελφο στε­νού φίλου και παλαιού συ­ντρόφου ότι, καθώς έφυγα για σπουδές στο εξωτερικό ι8 χρονών, η Ελλάδα μου λείπει και ότι έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ, ειδικά όταν έχω διακοπές. Ενώ μιλούσα, ο άνθρωπος αυτός, δικηγόρος στο επάγγελμα και για αρκετά χρόνια μέλος του ΚΚΕ, με κοιτούσε με κάποια δυσφορία, που μου φαινόταν ανεξήγητη. 
Η απάντηση του ήταν περίπου η εξής: «Ε, αυτό δεν το καταλαβαίνω. 
Τι έρχεσαι να κάνεις εδώ, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα. Αν ήμουν στη θέση σου, το τελευταίο πράγμα που θα έκανα είναι να περνάω εδώ τις διακοπές μου». 
Σταμάτησε προς στιγμήν και η έκ­φραση του προσώπου του άλλαξε απότομα, προς το επιθετικό: «Αλλά έτσι είστε εσείς έξω, μεγάλα κορόιδα. Δουλεύετε σαν μ... και περιμένετε να έρθουν οι διακοπές. Ενώ εμείς εδώ περνάμε υπέροχα όλο το χρόνο και πουλάμε αέρα κοπανιστό. Γι' αυτό κι εμείς οι 'Ελληνες είμαστε οι πρώτοι».


Τα λόγια αυτά μου αποτυ­πώθηκαν έντονα και τα έχω έκτοτε ξανασκεφτεί πολλές φορές. Αυτό το δείγμα δι­χασμένης συνείδησης μου φαίνεται ότι αποτυπώνει με τον πιο παραδειγμα­τικό τρόπο αυτό που θα ονόμαζα «το σύμπλεγμα της υποτέλειας». 

Η μορφή που παίρνει είναι αυτή ενός «διπλού (και φαινομενι­κά αντιφατικού) δεσμού» (double bind) σύμφωνα με τον οποίο από τη μία πλευρά, το υποκείμενο αποδέχεται και εσωτερικεύει τον τρόπο με τον οποία ο'Ετερος, επί του προκειμένου ο «Δυτικοευρωπαίος» τον αντιμετωπίζει (ή που θεωρεί ότι τον αντιμετωπίζει). 

Βλέπει δηλαδή τον εαυτό του διαρκώς με τα μάτια του Άλλου και υπερθεματίζει σ' αυτή τη στάση. Αυτό τον οδηγεί, όμως, σε μια πλήρη απαξίωση του εαυτού του, μια θέση που είναι αφόρητη, καθότι ισοδυναμεί με την απώλεια κάθε έννοιας αυτονομίας και εντέλει υποκειμενικότητας. 

Τα καλά και συμφέροντα (ένα παράδειγμα)


Ο βομβαρδισμός ορφανών στη Χέρμελ
Ενα ακόμα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Χέρμελ. Αυτό,τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ως συνήθως, θα το υποβαθμίσουν,αφού οι ένοχοι (όπως και σε προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις) είναι το πιθανότερο Σύροι επαναστάτες. Όταν ο ISIS (
Islamic State of Iraq and al-Sham,που ενισχύεται από τη Σαουδική Αραβία) ή η Al Nusrah (στμ.παρακλάδι της Αλ Κάϊντα,που ανέλαβε τελικά την ευθύνη) αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά αμάχων στο Λίβανο, τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης το υποβαθμίζουν συστηματικά και το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Σήμερα, βομβάρδισαν ορφανοτροφείο στην Χέρμελ: να περιμένετε λοιπόν, να διαβάσετε ότι βομβαρδίστηκε το «προπύργιο της Χεζμπολάχ » (το ορφανοτροφείο ανήκε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Μωάμεθ Χουσείν Fadlallah).


Δείτε,τι εννοεί:

Τέσσερις νεκροί από έκρηξη στο Λίβανο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Χέρμελ του Λιβάνου, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον δεκαπέντε τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοκίνητ0-βόμβα το οποίο οδηγούσε ένας καμικάζι στη σιιτική πόλη Χέρμελ του ανατολικού Λιβάνου, στα βόρεια σύνορα της χώρας αυτής με τη Συρία.
Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε ένα σχολείο, ένα βενζινάδικο κι ένα κτίριο όπου εδρεύει μια φιλανθρωπική οργάνωση που συνδέεται με έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, ήταν η δεύτερη στην πόλη Χέρμελ, η οποία θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.
Η πόλη βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος που διαρκεί τρία χρόνια. Την 16η Ιανουαρίου, σε μια παρόμοια επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Η επίθεση αυτή είναι η έβδομη που πλήττει μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ αφότου το σιιτικό ένοπλο κίνημα έστειλε ένοπλα μέλη του να πολεμήσουν στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

This is BBC headline: ""Lebanon car bomb hits Hezbollah stronghold near border"



And this is a Hizbullah fighter who was injured in the bombing of the Hizbullah stronghold yesterday. Shame on the BBC and all the other media that use such language.  



Αλλο παράδειγμα
" Η Human Rights Watch έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση για την κατεδάφιση των κτιρίων στη Συρία. Η New TV (ένας προοδευτικός σταθμός ειδήσεων στο Λίβανο, αντίπαλος του συριακού καθεστώτος και φιλικά προσκείμενος στην αντιπολίτευση, ο πιο θαρραλέος σταθμός στα χρόνια της κυριαρχίας της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας στο Λίβανο, ο αρχηγός της οποίας είχε φυλακίσει τον ιδιοκτήτη του σταθμού με χαλκευμένες κατηγορίες για "κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ" – αν και είναι πολέμιος της πολιτικής του Ισραήλ) χθες μετάδωσε μια νέα έκθεση σχετικά με την έκθεση του HRW. 1) είπε ότι η έκθεση χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα κάτι που που δεν ταιριάζει στην HRW. 
2) δήλωσε ότι η έκθεση σκόπιμα απέφυγε να γράψει για την κατεδάφιση κτιρίων στο Χαλέπι, επειδή στο Χαλέπι το έργο της κατεδάφισης το έχουν αναλάβει οι ένοπλες ομάδες. Οι συμπάθειες και οι προκαταλήψεις της HRW πλέον δεν κρύβονται."

-Μεταξύ πολλών -άπειρων-"παραλείψεων", για τον δήθεν  "εμφύλιο",στην πραγματικότητα εισβολή στη Συρία :
 

Αλλο:
"Σε ζωντανη τηλεοπτική συζήτηση στο BBC:


Ο Γερουσιαστής McCain για τη Συρία: "Νικούσαμε ..."

BBC: Ο McCain και Ο Pushkov συγκρούονται για τη Συρία (
McCain and Pushkov clash over Syria)


    Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν και ο Alexei Pushkov, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας συγκρούστηκαν για την πολιτική απέναντι στη Συρία κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συζήτησης.

Παρακολουθώντας το σύντομο κλιπ στο στούντιο του BBC μπορεί κανείς να ακούσει τον McCain να λέει τα εξής
(στο 1:48):

     Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη Συρία. Νικούσαμε και στη συνέχεια, φυσικά, ήρθαν 5.000 μαχητές της Χεζμπολάχ ...

 "Νικούσαμε" ; Ποιοι νικούσαμε ;"




Thursday, January 30, 2014


The more-than-a-year-old siege of Al-Fu`ah

Can someone run a search to see the extent to which the sieges (by rebels) of the predominantly Shi`ite villages of Fu'ah, Nubul and Zahra' in Syria have been covered in the Western press? Not to mention the siege of the predominantly `Alawite Jabal Muhsin in Tropoli.  There is a high concentration of Western journalists in Lebanon and no one to my knowledge bothered to cover the siege of Jabal Muhsin.