«Ελάτε σ' εμάς για έναν καφέ»

Ελεύθερη διασκευή της νουβέλας του Πιέρο Κιάρα «La Spartizione» από την Ομάδα 92′

 
                                                  
                                    Τη  Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 6.30 μμ        

Στο Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, ένα αλληγορικό σχόλιο για την γέννηση την άνοδο και την πτώση του φασισμού. Διαδραματίζεται στην Ιταλία επί εποχής Μουσσολίνι, και δείχνει πως μια αθώα φαινομενικά πρόσκληση για καφέ ανοίγει με ολέθριο τρόπο την πόρτα, στον φασισμό, σε ένα «καθωσπρέπει» αστικό σπίτι.

                     για να στηρίξουμε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

 Τα έσοδα της παράσταση θα διατεθούν εξ” ολοκλήρου για την αγορά φαρμάκων που θα προσφερθούν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.



[--->] 


Ποτάμι που πάει πίσω στα χρόνια της χούντας

 
ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ στα χρόνια της χούντας», γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία. Σιγά το νέο, θα πείτε. Αυτή τη φορά ήταν η απαγόρευση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να λάβουν μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό με την αιτιολογία ότι η κινητοποίηση είναι πολιτική διεκδίκηση και δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. 
Πόσο κοινότοπο έχει αρχίσει να μας φαίνεται πλέον; Η πολιτεία του μνημονίου είναι ένας διαγωνισμός των λακέδων του για την πιο ευφάνταστη απαγόρευση. 
Οι πιο καπάτσοι έπιασαν από την αρχή στασίδι, απαγορεύοντας τα καλά και κλασικά αμαρτήματα: συνδικαλισμός, πορείες, συναθροίσεις. 
Αργότερα, προστέθηκαν και οι πιο ευφάνταστοι στην παρέα: παστίτσιο, σφουγγαρίστρες, άδειες ρετσίνες και βιβλία. 
Ο καλύτερος των μνημονιακών θα απαγορεύσει τον εαυτό του ντυμένο τζόκερ. 
Σαν τον τζόκερ που έπαιζαν τα Νέα πρωτοχρονιάτικα και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να μας τον σερβίρουν σε πολλές παραλλαγές του ίδιου σκατόψυχου εξουσιομανή που θέλει να σε σώσει ζωντανό ή νεκρό.


protoselida12314
  • ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ
«Πού πάει το ποτάμι – 37 ερωτήσεις απαντήσεις», μας ενημερώνει το διαφημιστικό φυλλάδιο του Μαξίμου, ενώ προσθέτει «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργανώνεται η Ελιά, γκρίνια στο ΠαΣοΚ». Βασικό θέμα παίζει «Μπλόκο του ΣτΕ στους πολύτεκνους – Αντισυνταγματικός ο τρόπος εισαγωγής τους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ καθ” υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων». Όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των ενστόλων με το επιχείρημα ότι τα σώματα ασφαλείας αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» του κράτους, τα Νέα σχεδόν πανηγύριζαν και από τότε δεν ξεχνούν τους αγαπημένους τους μπάτσους, λιμενικούς και άλλους της Μεγάλης του Μεσοπρόθεσμου Σχολής που φέρνουν ψήφους στον Σαμαρά και φύλλα στον κυρ-Σταύρο.

Σήμερα, το ζυγίζουν ύπουλα το πράγμα, γιατί κάτι άλλο πρέπει να πουν. Και αυτό το κάτι άλλο, βρίσκεται πάνω και κάτω από το βασικό θέμα. Από πάνω «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οι 173 νέες ειδικότητες – Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπ. Παιδείας» και από κάτω πρωτοσέλιδο άρθρο «ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», όπου λέγεται το γνωστό παραμύθι. (Ας διαβάσει η Αριστερά να δει πώς κάνουν αγκιτάτσια οι παπαγάλοι του μνημονίου.)

2014-03-12 ΤΑΝΕΑ

«Για πολλά χρόνια, η τεχνική εκπαίδευση ήταν το “αποπαίδι” της Παιδείας στη χώρα μας: ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιλέγεται από την πλειονότητα των μαθητών, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Οι νέοι στρέφονταν είτε στα λεγόμενα επαγγέλματα κύρους είτε στις σχολές που προσέφεραν τη σιγουριά του Δημοσίου: το αποτέλεσμα είναι να διαθέτουμε σήμερα υπερπληθώρα γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης, ενώ και οι πύλες του δημόσιου τομέα έχουν κλείσει. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης έρχεται στην κατάλληλη στιγμή: τα πάντα βεβαίως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο, τόσο ο θεσμός της Μαθητείας όσο και η πρόβλεψη για πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των επαγγελματικών σχολών αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά – και να δώσουν διέξοδο σε χιλιάδες νέους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον βραχνά της ανεργίας…»

Φαίνεται πως με την επίσκεψη Γκάουκ, τα μπουρζουά σαλόνια της αθηναϊκής παρτούζας ανακίνησαν εν μέσω φλερτ και φλιτ το θέμα του γερμανικού dual εκπαιδευτικού συστήματος που σπρώχνει μαθητές τεχνικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, σε επιχειρήσεις για μερικά χρονάκια μέχρι να τους ξαναπετάξουν στο επίδομα ανεργίας και στα mini jobs. Το σύστημα δυαδικής μαθητείας προβάλλεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ως το σούπερ πρότυπο που θα δώσει την οριστική απάντηση στην ανεργία, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από την εκδίκηση των Πρώσων για το γεγονός πως το πνεύμα τους κυριαρχει πια σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά το όνομά τους έχει εξαφανιστεί από παντού.

Μιλάνε οι καψήδες και ντερμπεντέρηδες για το αποπαίδι της Παιδείας, την τεχνική εκπαίδευση.  

Μιλάνε οι γόνοι και οι γόνοι των γόνων και οι ενσωματωμένοι της δημοσιογραφίας, κολαούζοι του συστήματος και αλλαξοκώληδες μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων και μεγαλοεργολάβων για υπερπληθώρα επιστημόνων και τεχνική παιδεία – αποπαίδι, λες και θα άφηναν το Κολέγιο για να πάνε σε ΕΠΑΛ στο Μπραχάμι, λες και το στουρνάρι του Σαμαρά που αντιγράφει θα κριθεί αυστηρότερα από το αγράμματο παιδί ταπετσέρη που ήδη κρατά το μαγαζί μαζί με τον πατέρα του.

  • ΠΗΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Φαίνεται πως οι μίζες δεν φτάνουν να στηριχθεί η μεγαλομεσαία τάξη των υπεργολάβων στην Καλογρέζα, στην Πεύκη και στο Πάτημα Χαλανδρίου -τη ραχοκοκκαλιά των μεγάλων έργων και των μεγάλων προμηθειών της ισχυρής Ελλάδας- και τώρα πρέπει να τους μειώσουν κι αυτούς και να κρατήσουν τους απολύτως απαραίτητους για να βγαίνει η τιμή το τετραγωνικό στον εργολάβο και τον σαλταδόρο από πίσω που του τοκίζει τη σύνταξή σου με εγγύηση της ψήφου σου.

Μιας και -σύμπτωση- ούτε επιδόματα πολυτέκνων δεν έχουμε να σας δίνουμε, δεν πάτε να βγάλετε ένα τεχνικό απ” αυτά που τους έχουμε κόψει ακόμα και το καλοριφέρ;

Δεν είναι καλύτερα από το να βάλουμε τον πατέρα σας φυλακή για χρέη και εσάς στο αναμορφωτήριο, να σας πάρουμε έτοιμους και τζάμπα σε μια επιχείρηση να δείτε πως σκέφτονται οι αντικρατιστές καινοτόμοι του Δημοσίου;
Δεν είναι ωραία εμπειρία να μαθαίνεις τα απολύτως βασικά, να δουλεύεις γκαρσόνι χωρίς εισφορές και άλλες τέτοιες παθογένεις της τελευταίας σοβιετίας και να έχεις και χρόνο για το ζάπινγκ σου το βράδυ;
Δεν είναι ωραία να έχουν ισες ευκαιρίες τα παιδιά της λίστας Λαγκάρντ και τα παιδιά της λίστας κατασχέσεων πρώτης κατοικίας;

Αντί να τρέχεις στο Ελληνικό να ζητάς πάρκα και πράσινα άλογα, να πας στη φάμπρικα, αλητάμπουρα, να κάνεις μαθητεία, γιατί το Ποτάμι και οι ποταμίσιοι της ευθύνης, των κόκκινων γραμμών και της Χριστοπαναγίας δεν αντέχουν άλλο με τη διάχυτη ανομία και τον κίνδυνο να μην πάρουμε την επόμενη δόση.
Είναι καλοί οι δικηγόροι του ΔΣΑ όταν δίνουν ψηφαλάκια στον Αλεξανδρή αλλά είναι πολλοί για να βγαίνουν από το Πανεπιστήμιο και δεν τους θέλουμε όλους. Λιγότεροι να βγαίνουν, αρκεί να μην χάσουμε τον ΔΣΑ και τις άλλες συντεχνίες.

Τουλάχιστον με το παιδομάζωμα των Οθωμανών, ο πρώην ραγιάς ως γενίτσαρος είχε ελπίδα σε μια καλύτερη ζωή. Οι Πρώσοι του Μνημονίου απλώς γεμίζουν καζάνια και κάτεργα.


  • Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
2014-03-12 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όχι τίποτα άλλο, αλλά όπως λέει το βασικό άρθρο της Καθημερινής «Να τελειώνουμε» και εννοεί «να τελειώνουμε, επιτέλους, με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα!» (Να διαβάζουμε κι εδώ την καλή αγκιτάτσια των μνημονιακών βλάχων, να μαθαίνουμε).

«Να τελειώνουμε, επιτέλους, με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα! Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία μοιάζει πλέον να «στέκεται στα πόδια της». Η Ελλάδα έχει καλύψει πολύ δρόμο τα τελευταία χρόνια και έχει θεραπεύσει πολλές από τις μακροχρόνιες παθογένειές της. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, η τρόικα οφείλει να αντιληφθεί ποιοι είναι οι εφικτοί στόχοι και να εγκαταλείψει τις διάφορες εμμονές της. Καλώς ή κακώς, φτάσαμε σε ένα σημείο που η υπερβολική πίεση θα οδηγήσει πιθανότατα στην ακυβερνησία και στο πολιτικό χάος, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας».
  • ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ (ΜΕ ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 1 ΕΥΡΩ)
Για να μην μένουν αμφιβολίες στον αναγνώστη τι εννοεί, το σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής Χρυσής Ευκαιρίας έχει όλη την γκάμα της μνημονιακής σαβουροπροπαγάνδας:
ΚΑΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ: «“Όχι” συνδικαλιστών ΥΠΑ σε επενδύσεις» αλλά και «“Die Linke” εναντίον διαγραφής χρέους» με την κουτοπόνηρη υπενθύμιση για τις θεούσες του Free Thinking Zone.

ΠΑΛΑΒΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ: «“Αδελφό” κόμμα με ΣΥΡΙΖΑ». Πόσο πάπας τραγκίσκος, πόσο αποκαλυπτικό δελτίο, πόσο μεσημεριανάδικο και πόσο τηλεβιβλιοπωλείο είσαι για να βάζεις κουτοπόνηρα την ένδειξη «αδελφό κόμμα με ΣΥΡΙΖΑ», θέλοντας να δείξεις ότι, να, ο σύριζας και οι περιθωριακοί φίλοι του στην Ευρώπη δεν θαίλουν κούρεμα, δεν ηναι πατρυόταις, δεν σέβουνται τους κόπους και της θοισήες. Πόσο Καθοιμμερυνί μπορείς να γίνεις;

ΚΑΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: «Επαφές Πειραιώς και Alpha με ξένους επενδυτές» (είδες οι τράπεζές μας πόσο πιο υπεύθυνες είναι από τους βολεμένους συνδικαληστές;)

ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΟΤΑΜΙ, ΟΧΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΤΟ “ΠΟΤΑΜΙ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: Σχέδιο ανασυγκρότησης και ελάφρυνσης τους χρέους» (είδες το Ποτάμι που ακόμα κι αυτό κάνει τα αυτονόητα που δεν κάνει το Ντι Λίνκε σύριζας),

ΨΗΦΙΖΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ: «Γιούνκερ και Σουλτς θα διεκδικήσουν -με το νέο σύστημα άμεσης εκλογής- την προεδρία της Κομισιόν» (είδες είδηση-παραγγελιά με φωτογραφία και λεζάντα για να μην χάνεις την επικαιρότητα;),

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ: «ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΠΤΩΣΗΣ Αύξηση του τζίρου καταλυμάτων-εστίασης (είδες σουξέ τα ξενοδοχεία τώρα που δουλεύουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ή μάλλον -για να είμαστε ακριβείς- δουλεύουν για ένα πιάτο φαΐ;)

Δεν πας σε ένα τεχνικό, αποπαίδι μου, να μάθεις να στρώνεις τραπέζι και να κουβαλάς πάπια τον δίσκο, μπας και γίνει το θαύμα και κρατήσει το μνημόνιο χίλια χρόνια; Είμαστε κι εμείς σαν τους Πρώσους, δύσκολοι και επίμονοι άνθρωποι.


[--->]