όχι στα χημικά του πολέμου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC_BvxkRSFJ5kHgsmo_gFXm3l5b7SsbOVlXrB7PyZKYY6oqvrlyR_0n2A9oV68apKBpCmqfdLE-ZF7L055vl7rNpeTqvZdJftKzEcin4dzRX5MoOaR8b_6t5WVfhjahDJsIfoFRFGYeQev/s1600/%CF%87.jpg


Του Μάριου Διονέλλη

Στο μαρτυρικό Αρκάδι χτυπά αύριο η καρδιά της Κρήτης, σε μια μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφική απόρριψη των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου. Περισσότεροι από 70 φορείς του νησιού καλούν σε μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφασισμένοι να μη δεχτούν την εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που θα σημάνει τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Για τον συντονισμό των δράσεων έχουν συσταθεί επιτροπές στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι σε συνεργασία με επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές την Πέμπτη 20/3, τονίστηκε ότι -εκτός από την αποτροπή της εν πλω υδρόλυσης- οι πολίτες της Κρήτης απαιτούν να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο μόνιμης επαγρύπνησης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με όλους τους λαούς που επηρεάζονται και να διαμορφωθούν από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις, για να αναδειχτεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Ερήμην της κοινωνίας

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες της Κρήτης είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν τετελεσμένα που επιβάλλονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Ρούσσος Κυπριωτάκης, εκ μέρους των δήμων όλου του νησιού ζήτησε από την πολιτεία να απαιτήσει την εξεύρεση ορθολογικότερων λύσεων στο πρόβλημα, π.χ. με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία. Ο Πολυάνθης Συγγελάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για την Γάζα», τόνισε πως η μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη.

[--->] 





πιθανη πορεία μεταφοράς και περιοχή εξουδετέρωσης των χημικών όπλων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtsMf8JJhXsnqppaYotvnVMdOG7bvVe_mW6LakWUv7VsJx8WfIFDhcl_GTpIAENnOP4jR_9GZirk_56b4leWDOBpz6_CERPY9ArHBQ3oA5P-M6SG1ytT5IxdCpWFS0_D1Ghj-GJOCHqh8/s1600/Destroying+Chemical+Agents+800.png




Περισσότερα : http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1107215&srv=266