Να βγούμε για δανεισμό στις αγορές; (Επανάληψη)


Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε αρχικά στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Η επικαιρότητά του έχει όμως γίνει μεγαλύτερη και δε χρειάζεται αλλαγές επί της ουσίας.

Η επιστροφή στις αγορές με τις σημερινές συνθήκες είναι μια πανάκριβη και τυχοδιωκτική ενέργεια. Ίσως το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο απ' ότι θα ήταν το Σεπτέμβριο διότι τα σπρεντ έχουν πέσει κι άλλο τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά το βασικό επιχείρημα παραμένει το ίδιο. Σε μια χώρα που επιβάλλει επαχθείς φόρους σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροϊδιοκτήτες και επιχειρηματίες είναι απαράδεκτο να δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμυρίων για λόγους εντυπώσεων. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτούς που διαμόρφωσαν μια οικονομική πολιτική που προκάλεσε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα;


το «δε νομίζω» είναι «δε νομίζω», το «δεν υπάρχουν» είναι «δεν υπάρχουν». Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Αυτό που λέω είναι «δε νομίζω».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα λέτε, μπορεί να υπάρχουν και συνομιλίες σας με κάποιον εκ των Υπουργών για τα θέματα αυτά; Δηλαδή μπορεί να υπάρχει συνομιλία σας με τον κ. Αθανασίου ή με τον κ. Δένδια για τα θέματα αυτά; Έχετε κάνει και τέτοιες επικοινωνίες;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Τι εννοείτε;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν υπάρχουν συνομιλίες όπου μεταφέρετε οδηγίες προς τους Υπουργούς, πολιτικές οδηγίες ή οδηγίες που συνδέονται με το δικαστικό περιεχόμενο της υπόθεσης για το πώς να τη χειριστούν. Υπάρχουν τέτοιες συνομιλίες;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Όχι τέτοιο πράγμα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε βέβαιος ότι δε θα δούμε, δε θ’ ακούσουμε τέτοιες συνομιλίες.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Ο Δένδιας θα μαγνητοφωνούσε τι λέγαμε;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, δεν ξέρω ποιος θα τις μαγνητοφωνούσε.. Και ο Ερντογάν δεν πίστευε ότι ο γιος του μαγνητοφωνεί τη συνομιλία τους..
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Από τρίτους λέτε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τρίτους.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Οι συνομιλίες με τους Υπουργούς κατ' αρχήν γίνονται μέσω τριψηφίων τηλεφώνων. Εάν έχουμε φτάσει στο σημείο τα τριψήφια τηλέφωνα να είναι διάτρητα, αυτό είναι κάτι το οποίο δε μπορώ να το ξέρω, αλλά οπωσδήποτε μιλούσα. Δηλαδή όταν ήρθε ο Μιχαλολιάκος και μου παραπονέθηκε για τους Αστυνομικούς, πήγα αμέσως στο Δένδια γιατί αυτό ήτα υποχρέωσή μου να κάνω.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, εγώ λέω μετά, όταν άρχισε η συζήτηση για την εγκληματική Οργάνωση κτλ. Υπάρχουν τηλεφωνήματα με δικές σας οδηγίες προς τους Υπουργούς;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Δε νομίζω..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δε θυμάστε.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο γίνει. Όχι δε θυμάμαι, δε νομίζω. Συνομιλίες μέσω τριψηφίων τηλεφώνων, στο οποίο εγώ να κάνω υπόδειξη, σε ποιον; Στον Αθανασίου; Ο Αθανασίου ξέρει τα θέματα της Δικαιοσύνης εκατό φορές καλύτερα από μένα. Τι να του πω εγώ του Αθανασίου;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχουν επομένως, μου το λέτε κατηγορηματικά. Γιατί το «δε νομίζω» είναι «δε νομίζω», το «δεν υπάρχουν» είναι «δεν υπάρχουν».
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Αυτό που λέω είναι «δε νομίζω». 



 http://www.enikos.gr/politics/225422,TWRA-O_PMpaltakos_ston_Niko_Xatzhnikola.html
 

Σιγά μην τον παραίτησε...

Μπαλτάκος : Μόνος μου παραιτήθηκα

Από τη σημερινή συνέντευξη του στο Real Fm και το Νίκο Χατζηνικολάου:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου κάτι: Εσείς χθες παραιτηθήκατε ή σας διώξανε;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Παραιτήθηκα αμέσως. Όταν δηλαδή βγήκε το περιστατικό αυτό και μετά από μισή ώρα..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες ότι αποπεμφθήκατε από τον Πρωθυπουργό δεν είναι αλήθεια. Παραιτηθήκατε μόνος σας.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Κατ' αρχήν να σας πω ότι δεν έχω διαβάσει εφημερίδες. Να σας πω το περιστατικό όπως έγινε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για αποπομπή μιλούν οι εφημερίδες.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Εντάξει, δε θα πω κάτι σ’ αυτό, εγώ θα σας πω το περιστατικό. Δεν έχω διαβάσει εφημερίδες..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τον Πρωθυπουργό μιλήσατε εσείς μετά την αποκάλυψη Κασιδιάρη;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Όχι, δε μίλησα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καθόλου;
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Καθόλου. όταν τελείωσε το περιστατικό με τον Κασιδιάρη, πέρασε μισή ώρα, πόσο πέρασε, επειδή ήξερα ότι ο Πρωθυπουργός είναι με ξένους, δεν είχε τη δυνατότητα χθες να επικοινωνεί εύκολα, πήρα στο Μαξίμου το Σταμάτη και το Μπούρα, νομίζω αυτούς τους δύο και τους είπα «έρχομαι εκεί για παραίτηση». Αυτό ξέρω εγώ και αυτό έγινε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως δεν αποπεμφθήκατε, παραιτηθήκατε.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Τι σημασία έχει αυτό;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όλα έχουν σημασία. Στην πολιτική έχουν όλα σημασία.
Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Δε νομίζω, αυτό είναι λεπτομέρεια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει, κατά τη δική σας εκτίμηση. Θα μου επιτρέψετε μετά από 30 χρόνια στη δημοσιογραφία να έχω τη δική μου εκτίμηση. 

 http://www.enikos.gr/politics/225422,TWRA-O_PMpaltakos_ston_Niko_Xatzhnikola.html

Πουν' τα χρόνια εκείνα τα παλιά...

Παρακράτος 2014


Ανεπαρκής να απαντήσει στα μείζονα ερωτήματα και να αντιμετωπίσει την κριτική περί ανάπηρης Δημοκρατίας και επιστροφής στη δεκαετία του '60, όπου το κράτος ήταν αγκαλιά με το παρακράτος, στάθηκε η υπερασπιστική γραμμή του Μαξίμου περί «προσωπικής ατζέντας Μπαλτάκου» και «άγνοιας Σαμαρά» για τη σχέση και τις συναντήσεις Μπαλτάκου - Κασιδιάρη. Οι επιπτώσεις για τον πρωθυπουργό και την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών είναι βαριές και δεν αντιμετωπίζονται από την αμήχανη και αφελή υπερασπιστική τακτική του Μαξίμου περί «άγνοιας Σαμαρά και προσωπικής ατζέντας Μπαλτάκου». Αμηχανία επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ενώ ζητήθηκε έγκαιρα η αποπομπή Μπαλτάκου, ο Γ. Παπανδρέου και άλλοι βουλευτές θέτουν ευθέως ζήτημα προστασίας της Δημοκρατίας 

Ο αρχηγός της κυβέρνησης και το ακρο-δεξί του χέρι...  

Ο αρχηγός της κυβέρνησης και το ακρο-δεξί του χέρι...  

Οι επιπτώσεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά από τον αποκαλυπτικό διάλογο του Νο 2 της κυβέρνησης με το Νο 2 της δήθεν αντισυστημικής Χρυσής Αυγής, είναι τεράστιες και αποτελεί ερώτημα το αν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος η σημερινή κυβέρνηση της πλειοψηφίας των 151 ή 152 βουλευτών. Εξ ου και η αμηχανία των πρώτων ωρών όπως και η ανησυχία για την πρόκληση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, υπό το βάρος των σχετικών αποκαλύψεων.

Το βίντεο αποκαλύπτει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η Ν.Δ. επιμένει και μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα να αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή ως συγκοινωνούν δοχείο, ως παρακράτος που ευθέως και με περισσή οικειότητα συνεργάζεται με το κράτος παραπέμποντας στις πιο σκοτεινές σελίδες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Το φιλικό και συνωμοτικό συγχρόνως ύφος των Μπαλτάκου και Κασιδιάρη παραπέμπει σε κράτος και παρακράτος, συνεργάτες και όχι σε πολιτικούς αντιπάλους όπως τόσο η Ν.Δ. όσο και η Χρυσή Αυγή επιχειρούν εδώ και χρόνια να πείσουν και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Από την άλλη πλευρά, αυτό καθαυτό το βίντεο όχι μόνο δεν αποτελεί δικαίωση της Χρυσής Αυγής, αλλά αποτελεί γροθιά στο στομάχι της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Πρώτον, ο γ.γ. της κυβέρνησης, το θεσμικό Νο 2 κ. Μπαλτάκος, πέραν του ότι καταφέρεται εναντίον του ιδίου του φίλου του και πρωθυπουργού με ακατονόμαστες και άκρως υποτιμητικές εκφράσεις, ανοίγει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας και λειτουργίας της κυβέρνησης. Το βίντεο επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχαν απλώς υπόγειες διαδρομές μεταξύ Μαξίμου - Ακροδεξιάς, αλλά πως το ακροδεξιό παρακράτος που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση «με εντολή Σαμαρά» επικοινωνεί άμεσα με μία οργάνωση με καθαρά παρακρατικά χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, εκθέτει ευθέως τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ως υπευθύνους, όταν μιλά ευθέως για παρέμβαση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση και μάλιστα με τη συμβολή της Δικαιοσύνης. Το επιχείρημα του Μαξίμου πως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε «τεχνικό ρόλο» καταρρίπτεται εκ των πραγμάτων, καθώς ο κ. Μπαλτάκος είχε θεσμικά τη δυνατότητα να αναπέμψει νομοσχέδιο -όπως είχε πράξει με τον αντιρατσιστικό νόμο- και οι αρμοδιότητές του μάλιστα είχαν ενισχυθεί σημαντικά τον Ιανουάριο του 2013, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Τρίτον, από πού γνωρίζει ο κ. Μπαλτάκος ότι ο ανακριτής δεν έχει κανένα στοιχείο για τον κ. Κασιδιάρη; Και τι σημαίνει για το σύστημα και τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης ότι στηρίζει το επιχείρημα της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας, δημιουργώντας ερωτήματα στην κοινή γνώμη και παράλυση στον κρατικό μηχανισμό. Ο κ. Μπαλτάκος άλλωστε ήταν εκτός από άνθρωπος εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και βασικός εισηγητής όχι μόνο της υιοθέτησης ακραία δεξιών πολιτικών, αλλά και του φλερτ με την ίδια την ηγεσία της Χ.Α. Για το λόγο αυτό είχε βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο της κεντρώας και μετριοπαθούς πτέρυγας της Ν.Δ., η οποία έπνεε μένεα χθες στο παρασκήνιο.
 Ως μήνυμα του Κώστα Καραμανλή με αποδέκτη όχι μόνο τον κ. Μπαλτάκο, αλλά και τον κ. Σαμαρά, ερμηνεύθηκε το σχόλιο που έκανε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Ευάγγελος Αντώναρος στο twitter.
«Δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Η δήλωση αυτή που έκανα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος το 2009 αποτελεί διαχρονικά ακρογωνιαίο λίθο της ιδεολογίας της Ν.Δ. Κι όποιος την αμφισβητεί με λόγια ή με πράξεις δεν έχει καμία θέση στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», έγραψε ειδικότερα ο κ. Αντώναρος, απηχώντας τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, το βίντεο αποδομεί και τη Χρυσή Αυγή. Ακυρώνει το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της καθώς εμφανίζεται ως βασικός συνομιλητής και συνεργάτης της εξουσίας και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο, την περίοδο που υποτίθεται ότι «πολεμά» την κυβέρνηση.

Από τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι όλη η προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο «ξέπλυμα» του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ώστε να αποφευχθούν κραδασμοί που θα κλονίσουν την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, ούτε εντός της Ν.Δ., ούτε εντός του έτερου κυβερνητικού ετέρου, του ΠΑΣΟΚ, που υπάρχουν φωνές ακόμα και για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Από τα «δύο άκρα» στις αγκαλίτσες
Η πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά είναι το τραγικό γεγονός που ανάγκασε τη Ν.Δ. να αλλάξει γραμμή έναντι της Χρυσής Αυγής. Να εγκαταλείψει την τακτική του πολιτικού φλερτ προς το νεοναζιστικό μόρφωμα και να σκληρύνει, δημοσίως, τη στάση της.

Μέχρι τότε η Νέα Δημοκρατία και οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά (Χρ. Λαζαρίδης, Τ. Μπαλτάκος, Φ. Κρανιδιώτης) αλλά και βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. συντηρούσαν ένα δίαυλο με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, την οποία αντιμετώπιζαν ως συγκοινωνούν δοχείο, ώστε σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να επαναπατρίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από τους χιλιάδες ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, να συνομιλήσουν, εφόσον χρειαστεί, με την ηγεσία της. Μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, κατόπιν εντολών ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική, να εγκαταλείψει την περίφημη «θεωρία των δύο άκρων», μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο.

Με ήπια αποδοκιμασία, μειωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά κάθε φορά που προέκυπτε ζήτημα παράνομης δράσης των βουλευτών ή των στελεχών της Χρυσής Αυγής, η Ν.Δ. φρόντιζε να καλλιεργεί το κλίμα ώστε με συγκεκριμένες διαρροές και τοποθετήσεις στελεχών πολύ κοντά στον πρωθυπουργό φιλικές προς τη Χρυσή Αυγή να διατηρεί το «φλερτ».

Μία τέτοια δήλωση ήταν του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο, που η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντευόταν, σε συζήτηση με δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει «απευκταίο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Προκλήθηκε θύελλα, αλλά η επίσημη Ν.Δ. είχε στείλει το μήνυμα εκεί που ήθελε.
Μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα περιθώρια στένεψαν. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο, άλλαξε γραμμή και επισήμως έβαλε απέναντι τη Χρυσή Αυγή. Τόσο με πολιτικές επιθέσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής, όπως και με τη χρησιμοποίηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου ώστε να αποκαλυφθεί η εγκληματική της δράση, τόσο σε γνωστές υποθέσεις όσο και σε άγνωστες.

Στελέχη στον κύκλο του Α. Σαμαρά, όπως ο Τ. Μπαλτάκος, φρόντιζαν, ακολουθώντας και τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, να διατηρούν και να ενισχύουν το ακροδεξιό προφίλ της Ν.Δ., με στόχο να επαναπατρίσουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι της Ν.Δ. αναφέρουν ως προφανές ότι ο κ. Μπαλτάκος έπαιξε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι προσπαθώντας, αν όχι σε συνεννόηση με την ανοχή του πρωθυπουργού, να είναι κοντά στον μηχανισμό της Χρυσής Αυγής που -κατά την ανάγνωση του Μαξίμου- είχε εγκλωβίσει υπό το πρίσμα της κρίσης τουλάχιστον 400.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

[--->]

Η ατιμωρησια, η υπερβολικη βια και οι δεσμοι με τη Χρυση Αυγη μαστιζουν την ελληνικη αστυνομια


Να μη συνηθίσουμε τον γύψο
Την έκρηξη αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας με ρατσιστικές προεκτάσεις και τους δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή περιγράφει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλος «κράτος εν κρατεί: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία».
Η έκθεση  εκθέτει τις πολλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Στην έκθεση εξετάζονται λεπτομερώς οι ρίζες και η φύση του ελλείμματος λογοδοσίας της ελληνικής αστυνομίας, καθώς και η αποτυχία της να διεξάγει άμεσες, διεξοδικές και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία, ο οποίος θα διερευνά ισχυρισμούς για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δομές επιβολής του νόμου.»

Νέα έρευνα της οργάνωσης εξετάζει την κατάσταση των δύο τελευταίων, αναφορικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, και καταλήγει στο ότι τα πράγματα παραμένουν ζοφερά.

«Με τις ενέργειές της η ελληνική αστυνομία ανέχεται τη δράση ξενοφοβικών ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες στοχοποιούν όποιον δεν συμμορφώνεται με την άποψή τους για το τι αποτελεί “κανονική κοινωνία”, δήλωσε η Jezerca Tigani.

«Οι αρχές χρησιμοποιούν αδιακρίτως την αστυνομία ως εργαλείο. Αντί να διατηρεί την έννομη τάξη, η αστυνομία πολύ συχνά επιφορτίζεται με την καταστολή της διαμαρτυρίας και τη δίωξη μελών ευάλωτων ομάδων. Οι ενέργειές της δεν ελέγχονται από κάποιον ανεξάρτητο μηχανισμό και οι παραβιάσεις εκ μέρους αστυνομικών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

Η έκθεση αναφέρεται σε μια σειρά περιστατικών χρήσης υπερβολικής βίας εκ μέρους της αστυνομίας:

Χρυσή Αυγή

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας, μουσικός και αντιφασίστας ακτιβιστής, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι οκτώ αστυνομικοί, μέλη της Δίκυκλης Ομάδας Αστυνόμευσης ΔΙΑΣ, ήταν ήδη παρόντες όταν ο Παύλος Φύσσας και οι φίλοι του περικυκλώθηκαν από μέλη της ακροδεξιάς, αλλά ότι δεν παρενέβησαν όταν ο Παύλος κυνηγήθηκε από ορισμένους από αυτούς και στη συνέχεια μαχαιρώθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Σε αγαστή συνεργασία ΜΑΤ - Χρυσή Αυγή. Διακρίνεται ο βουλευτής Παναγιώταρος (δεξιά) 

Την επόμενη μέρα δυνάμεις των ΜΑΤ διασκόρπισαν διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χρησιμοποιώντας χημικά και γκλοπ. Τριάντα ένας διαδηλωτές χρειάστηκε να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη, πολλοί από αυτούς με τραύματα στο κεφάλι. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι είχαν ξυλοκοπηθεί με γκλοπ της αστυνομίας, κράνη και ασπίδες. Επίσης ανέφεραν ότι μέλη ακροδεξιών ομάδων τους πέταγαν πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ στέκονταν άπραγα χωρίς να τους προστατεύουν. Ο Γαβριήλ, ένας 32χρονος διαδηλωτής, έχασε το δεξί του μάτι και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2013 είχε υποβληθεί σε τρεις εγχειρήσεις.

Η περίπτωση του Παύλου Φύσσα ενεργοποίησε μια μεγάλη αστυνομική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και τους δεσμούς της με την αστυνομία.

Βάναυση μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών

Η αστυνομία στην Ελλάδα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της μετανάστευσης και την κράτηση και απέλαση των παράτυπων μεταναστών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης-σκούπα «Ξένιος Ζευς», από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013, η αστυνομία σταμάτησε περισσότερους από 120.000 ξένους υπηκόους για εξακρίβωση στοιχείων. Από αυτούς, μόνο οι 7.000 περίπου, δηλαδή περίπου το 5%, δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Ο K., Σύρος πρόσφυγας, περιγράφει την κακομεταχείρισή του από την αστυνομία στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 2013: «Ο ίδιος αστυνομικός άρχισε να με κλωτσάει ... Προσπάθησα να σταθώ όρθιος και ο αστυνομικός με χτύπησε ξανά ... τότε ζήτησε από δύο αστυνομικούς να με βάλουν σε ένα δωμάτιο όπου δεν θα μπορούσαν να με δουν άλλοι κρατούμενοι ... [στο δωμάτιο], ο αστυνομικός άρχισε να με κλωτσάει στο στήθος ... τότε ένας άλλος αστυνομικός με χαστούκισε και άρχισε να με χτυπά με τις γροθιές του στο πρόσωπό».

Εγκλήματα μίσους

Τον Ιανουάριο του 2013 δύο έλληνες υπήκοοι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τον S. Luqman, πακιστανό υπήκοο, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έλαβαν υπόψη τους το πιθανό ρατσιστικό κίνητρο, το οποίο φέρεται να βρισκόταν πίσω από την επίθεση αυτή. Η δολοφονία του S. Luqman φέρεται να είχε πολλά κοινά στοιχεία με οργανωμένες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα μιας «ομάδας κρούσης», η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Χρυσή Αυγή. Η δίκη τους αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 κάμερα κατέγραψε μια Ελληνίδα να κλωτσάει ένα κορίτσι Ρομά, το οποίο έπαιζε ακορντεόν σε έναν πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη, στην Αθήνα. Η αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά το περιστατικό και το κίνητρο μίσους, μόνο μετά από πιέσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Εξάλλου, στα τέλη Μαρτίου 2014 ένας κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στην απομόνωση στις Φυλακές Νιγρίτας λίγο μετά τη μεταφορά του εκεί. Σύμφωνα με αναφορές, η αυτοψία αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί περισσότερες από μία φορές. Ασκήθηκαν διώξεις, μεταξύ άλλων, και για βασανιστήρια, κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, στις φυλακές Νιγρίτας αλλά και κατά παντός υπευθύνου στις Φυλακές Μαλανδρίνου, από όπου είχε μεταφερθεί.

Τέλος, τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των επιθέσεων μίσους εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Εγκλήματα μίσους έχουν καταγραφεί και κατά της κοινότητας των Ρομά και της κοινότητας των ΛΟΑΤ. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν αποτύχει να εμποδίσουν τέτοιες επιθέσεις ή να διερευνήσουν το κίνητρο μίσους πού κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.
  

Διαχειριστές και πορτιέρηδες - Σαν δυο καλοί φίλοι που γνωρίζονται από παλιά

Όσο η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στριμώχνεται από τη δικαιοσύνη με τελικό στόχο την ποινική και πολιτική της εξουδετέρωση, τόσο θα τα παίζει όλα για όλα για να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν να διασωθεί. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει άνομα μέσα, όπως π.χ. υποκλαπείσες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Ο τρόπος που η χιτλερική οργάνωση επέλεξε να αμυνθεί στην επίθεση των ομοϊδεατών της του περιβάλλοντος Σαμαρά επιβεβαιώνει ακριβώς ότι η "χρυσαυγιάδα" των τελευταίων μηνών, δηλαδή η τακτική "σοκ και δέους" που ακολουθείται από την κυβέρνηση για την εξάρθρωση της συμμορίας, δεν είναι παρά μια εσωτερική εκκαθάριση της ευρύτερης γαλάζιας πολυκατοικίας. Ένας εμφύλιος στους κόλπους της (ακρο)Δεξιάς για το ξεβρώμισμα της "σοβαρής εθνικοφροσύνης" από τους τραμπούκους μαχαιροβγάλτες που χαλούν την προς τα έξω εικόνα της. Διαχειριστές εναντίον πορτιέρηδων.

Τα υπόλοιπα στο jungle-report.

Από jungle-report. μέσω http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html