Ο διεθνής Τύπος γελάει με το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Περίγελος των σοβαρότερων ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών εφημερίδων έχει γίνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που στηρίζουν τα «μαγειρεμένα» στοιχεία περί του υποτιθέμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πέρα από το γεγονός ότι και μόνο η αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα (αντί του κανονικού ) αποτελεί λάθος στοιχείο αναφοράς, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat διαψεύδουν τα ίδια τα λεγόμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι «το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ».

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για «ύποπτη λογιστική» και «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» τα οποία φαίνεται να έχουν την ανοχή και τη στήριξη της ΕΕ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τα ψευδή στοιχεία με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ελληνικό έλλειμμα για το 2013 ήταν 23 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο τα 7,2 δισ ήταν πληρωμή τόκων γεγονός το οποίο αφήνει ένα πρωτογενές έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να επιτευχθεί το υποτιθέμενο πλεόνασμα, σύμφωνα με την εφημερίδα πρέπει να μην ληφθεί υπόψη η στήριξη των τραπεζών με κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 9,5% της εθνικής παραγωγής και άλλα στοιχεία όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές νοσοκομείων κτλ.

Τα ίδια στοιχεία παρουσιάζει και αμερικανική Wall Street Journal αναφερόμενη στην πρωτοφανή μεθοδολογία, που χρησιμοποιούν οι ταχυδακτυλουργοί της ΕΕ για να διασώσουν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από βέβαιη εκλογική πανωλεθρία.

Πως θα αντιδράσουν τα ελληνικά κανάλια σε αυτές τις καταγγελίες του διεθνή Τύπου; Μάλλον όπως αντέδρασαν και με τη φάρσα της εξόδου στις αγορές στο video που ετοίμασε η Ελληνοφρένεια.


[--->]

Στο μειονοτικό κόμμα DEB όλοι οι μειονοτικοί υποψήφιοι της ΝΔ στην Ξάνθη. Δήλωση στήριξη !

Στο μειονοτικό κόμμα DEB όλοι οι μειονοτικοί υποψήφιοι της ΝΔ στην Ξάνθη.  Δήλωση στήριξη !

Ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι διαστάσεις που λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με επίκεντρο τα μειονοτικά ζητήματα.

Μετά την κατηγορία ότι ο Αχμέτ Κουρτ συνάντησε το Ντεβλέτ Μπαχτσελί και εκφράστηκε θετικά για το μειονοτικό κόμμα DEB που κατέρχεται στις ευρωεκλογές, μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από το κόμμα DEB αναμένεται να προκαλέσει νέο σάλο.

Όλοι οι μειονοτικοί υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του συνδυασμού της ΝΔ με επικεφαλής το Γ. Παυλίδη, επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματος DEB και φωτογραφήθηκαν με τον υπεύθυνο του κόμματος στην Ξάνθη Οζάν Αχμέτογλου ! Πρόκειται για τους Αχμετσίκ Ριτβάν (υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές), Χατζηγκενέ Ιρφάν, Σουνάι Αληοσμάνογλου, Ιμπραήμ Αμούτσκα και Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, όλους τους μειονοτικούς του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ξάνθη για τις Περιφερειακές εκλογές

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που έχει δημοσιευτεί στο μειονοτικό τύπο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι αυτή δεν ειναι εθιμοτυπική αλλα ουσιαστική και ότι συμβολίζει την πλήρη στήριξη τους στο DEB για τις ευρωεκλογές, για τις οποίες του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Ιδιαίτερη «ευαισθησία» για τους μειονοτικούς υποψήφιους – Mέλη της ΝΔ και του DEB ταυτόχρονα;
Ήδη, μετά το θέμα Κουρτ Αχμέτ, φαίνεται να έχει προκύψει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις επαφές υποψηφίων με το κόμμα DEB (έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στην Κομοτηνή) και η φωτογραφία αυτή, αναμένεται να προκαλέσει νέο θόρυβο καθώς πρόκειται για όλους τους μειονοτικούς του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ξάνθη . Άλλωστε, με αφορμή την υπόθεση Κουρτ, οι άνθρωποι της ΝΔ  χαρακτηρίζουν το κόμμα ως «εθνικιστικό» αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετά μέλη της ΝΔ στην Ξάνθη που είναι ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος DEB !

[--->]

Πλεόνασμα λαθροχειρίας: Πουθενά η Eurostat δε λέει για πλεόνασμα

Diospyros_lotus_01
 Λωτός

Αν νομίζετε κι εσείς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat και τους έξαλλους πανηγυρισμούς σε Μαξίμου και κανάλια, ότι κάτι δεν πάει καλά στην ιστορία του «πρωτογενούς πλεονάσματος», μάλλον έχετε δίκιο.

Δεν είναι μόνο το χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal, βάσει του οποίου αξιωματούχος της Κομισιόν πρακτικά παραδέχεται ότι ο ορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «πειράχτηκε» ειδικά για την Ελλάδα. Είναι και οι ίδιοι οι αριθμοί που επικαλείται η Eurostat που δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Όπως επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία, η Eurostat δεν κάνει πουθενά λόγο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αντίθετα, παραμένοντας πιστή στο μοντέλο υπολογισμού των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 15,8 δις. ευρώ και χρέος 318,7 δις. ευρώ. Τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δις. ευρώ αποτελούν λογιστικές αλχημείες, που συμφωνήθηκαν μαζί με τα μνημόνια.

Εξάλλου, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2013, όταν βάσει των στοιχείων της Eurostat οι δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησης το 2013 ανήλθαν σε 58,5% του ΑΕΠ, ενώ τα δημόσια έσοδα σε 45,8% του ΑΕΠ!

Και βέβαια, οι συγκρίσεις βασικών δημοσιονομικών μεγεθών με τα αντίστοιχα του 2009 κάθε άλλο παρά αιτιολογούν το πανηγυρικό κλίμα: Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε επιπλέον κατά 11 δις ευρώ το 2013, στα 182 δις ευρώ (το 2009 ήταν στα 231 δις ευρώ), με την ύφεση στο 3,8% (όταν το 2009 ήταν 2%), την ίδια στιγμή που αυξάνεται το χρέος (318,7 δις ευρώ, έναντι 299,6 δις ευρώ το 2009), και φυσικά η ανεργία βρίσκεται στα ύψη (27,5%, έναντι 9,5% το 2009)…



[--->] 


WSJ: Greek statistics της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα





Την αισιοδοξία που πυροδότησε η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από την Κομισιόν επιχειρεί να ανακόψει η Wall Street Journal, η οποία μιλά για "greek statistics"
"Πολλοί θα πουν ζήτω: η Αθήνα πέτυχε επιτέλους τους στόχους του προϋπολογισμού μετά από χρόνια που αποτύγχανε να συμμορφωθεί με τους στόχους λιτότητας που συνέτριψαν την οικονομία και αργότερα κρίθηκαν ως υπερβολικά αυστηροί ακόμη κι από τους ίδιους τους πιστωτές της Ελλάδας", αναφέρει άρθρο σε blog της Wall Street Journal.

Οι συντάκτες προτρέπουν τους αναγνώστες να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα νούμερα λέγοντας πως κάτι δεν πάει καλά. Και εξηγούν: η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και δαπάνησε 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -σύμφωνα με τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας.

Η WSJ συνεχίζει λέγοντας πως ένας εκπρόσωπος της Eurostat διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό που δίνει η στατιστική υπηρεσία, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι αυτές, ενώ παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O΄Connor.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr