Δεν είναι επενδύσεις. Είναι εκκαθάριση εν λειτουργία... Εκχώρηση προνομίων με νεοαποικιοκρατικούς όρους

Από τον Νοέμβριο του 2011 έχω αποφύγει να ασχοληθώ με θέματα άλλα από αυτά που σχετίζονται με την απάτη των ΑΠΕ, αλλά με το τελευταίο σποτάκι...

Όλα όσα έχω ακούσει για "επενδύσεις" και "απασχόληση", τα θεωρώ φαιδρά:

Οι ΑΠΕ (για να αρχίσω με το εύκολο), δεν είναι "επενδύσεις". Είναι το σύγχρονο αντίστοιχο του Κατοχικού Δανείου.  Αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε (με δανεικά) πράγματα από "Ευρωπαίους", τα οποία θα αποπληρώνουμε από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  Πράγματα που ωστόσο δεν θα ηλεκτροδοτούν και δεν εξυπηρετούν εμάς. Το ότι μερικοί από εμάς βγάζουν προμήθειες, ή "απασχολούνται" κάνοντας τον πλασιέ, ή τον εισπράκτορα, δεν διαφέρει από την "απασχόληση" των μαυραγοριτών στην Κατοχή.

Η πώληση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ σε τρίτους, με ή χωρίς την μεσιτεία Ελλήνων Χωματουργών δεν είναι "επένδυση". Είναι εκχώρηση προνομίων "κοινής ωφέλειας" σε τρίτους, που δεν θα διαφέρει σε πολλά από αποικιοκρατικούς φόρους στο αλάτι (ή στα σπίρτα). Και δεν έχει σχέση με την πτώχευσή μας, είναι απάτη σε βάρος μας που έχει στηθεί από τουλάχιστον το 1996 (αν όχι από το 1990).

Η πώληση ή η ενοικίαση παραλιών σε τρίτους, για εμπορική εκμετάλλευση, επίσης δεν είναι "επένδυση".  Απλά θα μπουν περιφράξεις σε κάτι που ήταν σήμα κατατεθέν του Ελληνικού τουρισμού, και από εκεί που ζούσαν κοινότητες και μικροαστοί από αυτή την τουριστική δραστηριότητα, τώρα αυτοί ίσως καταφέρουν να γίνουν υπάλληλοι. Θα γίνουμε θεατές της λίγης ποιότητας ζωής που μας είχε απομείνει.

Η "απελευθέρωση" της ΔΕΗ και η αναγκαστική μεταπώληση κομματιών της σε τρίτους, δεν είναι "επένδυση".  Είναι εκχώρηση κυριαρχίας και εκχώρηση προνομίων στους 2-3 αγοραστές των κομματιών. Η πώληση πχ του ΑΔΜΗΕ δεν εξυπηρετεί εμάς. Απλά θα βάλουμε κάποιον τρίτο να υλοποιήσει "Ευρωπαϊκά" σχέδια, πάλι με δικά μας λεφτά.

Και έχω βαρεθεί την πιπίλα περί δήθεν φοροδιαφυγής που ανακάλυψε η ΝΔ. Ο μπακάλης, πράγματι μπορεί να φοροδιαφεύγει. Η πολυεθνική αλυσίδα σουπερμάρκετ δεν χρειάζεται να φοροδιαφεύγει. Με λίγο έξυπνο "sourcing" αποφεύγει κάθε φόρο. Ο μπακάλης ενοχλεί. Το σουπερμάρκετ όμως...

Επειδή αν τα διαβάζετε αυτά θα αναρωτιέστε αν είμαι κομμουνιστής ή επαναστάτης, σας ενημερώνω ότι μάλλον οπαδός του ...Milton Friedman είμαι... Και καταλήγω ότι΄"μακάρι να φύγουν και να πάνε στον αγύριστο", αν και δεν αισιοδοξώ περί αυτού. Είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και απλά μας δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε επιλογές στο ποιός θα είναι ο εκκαθαριστής. Και τσακωνόμαστε για το ποιός θα ροκανίσει τα διάφορα ΕΣΠΑ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ρευστότητα που διατηρεί την εκκαθάριση.

[--->]


Κομισιόν: Ο νόμος για τον αιγιαλό είναι μνημονιακή δέσμευση και θα εφαρμοστεί άμεσα


Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό το οποίο προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων και από κυβερνητικούς βουλευτές είναι μνημονιακή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί άμεσα, όπως προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, ανέφερε στην ερώτησή του, με βάση πληροφορίες από δημοσιέυματα, «κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συζητήθηκαν θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και θέματα που αφορούν στους υδάτινους πόρους», ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν «ποια ήταν τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και τι τελικά συμφωνήθηκε».

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Οικονομικών Siim Kallas, που αντικαθιστά τον Όλι Ρεν, χωρίς να κρύβει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο S. Kallas ενημερώνει ότι, «οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν  τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών».

Αναλυτικά η απάντηση του επιτρόπου Kallas
 «Στο πλαίσιο της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα διεξάχθηκαν περαιτέρω συζητήσεις για τα μέτρα βελτίωσης της χρήσης γης  με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών, καθώς και νόμο περί χωροταξίας για να εξορθολογίσει την εθνική διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού. Οι στόχοι αυτού του δεύτερου νόμου συνίστανται στο να μειώσει τον αριθμό των ιεραρχικών σχεδίων που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, να διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναθέσει εξουσίες σε τοπικό επίπεδο για να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχέδια σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες. Οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν  τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών και να εξορθολογίσουν τη δασική υπηρεσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για έργα σχετικά με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες για να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2020. Πέραν τούτου, η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εγκρίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2014 το παράγωγο δίκαιο που εκκρεμεί σχετικά με την περιβαλλοντική άδεια».