Συνέντευξη με τον Στρατηγό Muzhir al-Qaisi, εκπρόσωπο του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου των ιρακινών επαναστατών



Aljazeera TV,20 Ιουνίου 2014

Muzhir al-Qaisi: Σήμερα, οι επαναστάτες των ιρακινών φυλών  άναψαν τη φλόγα μιας επανάστασης που δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτή η επανάσταση ξεκίνησε όταν ο λαός μας απαίτησε να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα του, και σύμφωνα με το σύνταγμα, κατέφυγε σε καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ομως, του απάντησαν με φωτιά και ατσάλι. Τελικά επιλέξαμε τα όπλα ως τελευταία μας επιλογή  για να υπερασπιστούμε τα αιτήματα μας. Χάρη στο Θεό και στη λαϊκή συναίνεση που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καταφέραμε να  θέσουμε υπό τον έλεγχο μας τη Μοσούλη, την Σαλαχαντίν, τη Φαλούτζα, τη Γκάρμα, τη Μπιγί και το μεγαλύτερο μέρος του βορείου Ιράκ και είμαστε πλέον κοντά στα τείχη της Βαγδάτης και την περιφέρειά της, δηλαδή την "ζώνη της Βαγδάτης."

Ερ: Τι σας οδήγησε σε αυτό το σημείο; Θέλω να πω, από την αυτοάμυνα μέχρι το σημείο να ελέγχεται  περιοχές του βόρειου τμήματος του Ιράκ.

Muzhir al-Qaisi: Ο Μαλίκι ήταν αυτός που μας έφερε ως εδώ. Ηταν  ο Μαλίκι που μας  αναγκάσε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όταν έστειλε τις στρατιωτικές μονάδες του στην περιοχή μας για να οργανώσει σημεία ελέγχου,θέλοντας να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Ερ: Όταν λέμε ότι αυτές οι περιοχές ελέγχονται, δεν εννοούμε ότι τις ελέγχουν μόνο οι  ένοπλοι των φυλών, αλλά και το ΙΚΙΛ(ISIL). Μέχρι ποιο  σημείο φτάνει ο έλεγχος αυτής της οργάνωσης  πάνω στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ενόπλων των φυλών; (Ας το πούμε απλά) το ΙΚΙΛ έχει κάποια επιρροή σε αυτές τις περιοχές;

Muzhir al-Qaisi: Το ΙΚΙΛ υπάρχει και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί ... αλλά αυτή η επανάσταση δεν είναι η επανάσταση αυτής της οργάνωσης, αλλά πιο πολύ η επανάσταση των φυλών που επαναστάτησαν εναντία στην τυραννία και τα Στρατιωτικά Συμβούλια  είναι μέρος αυτών των αντάρτικών δυνάμεων.

Ερ: Μέχρι ποιο βαθμό οι φυλές έχουν επαφή με το ΙΚΙΛ; Υπάρχει μια άμεση σχέση και  συντονισμός μεταξύ τους;

Muzhir al-Qaisi: Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός ούτε σχέση. Όπως είπα, η οργάνωση αυτή υπάρχει και έχει έναν αριθμό μαχητών και σε κάποιες περιοχές έχει κάποια δύναμη, αλλά αυτή η επανάσταση είναι μια επανάσταση των φυλών και αυτό είναι που θέλουμε να μάθει όλος ο κόσμος. Η επανάσταση αυτή είναι μια νέα ιρακινή άνοιξη. Είναι μια ένοπλη επανάσταση για τον τερματισμό της τυραννίας και δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή πρόγραμμα. Δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση των ιρακινών φυλών που επαναστάτησαν ενάντια σε μια τυραννική κυβέρνηση.

Ερ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον αριθμό και τη δύναμη της οργάνωσης ΙΚΙΛ;

Muzhir al-Qaisi: Δεν είμαστε σε επαφή μαζί τους και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό τους. Ο αριθμό τους ,πάντως, και αυτή η υπερβολή  για τον αριθμό των μαχητών του ΙΚΙΛ δεν  έχει αναφερθεί από κάποιο πρακτορείο ειδήσεων ή οποιαδήποτε επίσημη πηγή ή στρατιωτική πηγή. Αυτό που θέλω να πω,όμως, είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της κάθε ένοπλης ομάδας είναι δυνατόν αυτή να συγκριθεί με τον πληθυσμό των φυλών; Μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού του Ιράκ.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη. Οι φυλές αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό αυτής της χώρας και τους κατοίκους των πόλεων που έχουν απελευθερωθεί. Πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πόλη τους και τα πιστεύω τους. Το μέγεθος των άλλων οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι είναι με τους επαναστάτες ή ότι είναι η ίδια η επανάσταση, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλο όσο μια επανάσταση των μαζών.

Ερ: Αντιμετωπίζετε τον ΙΚΙΛ  σύμφωνα με τον κανόνα που λέει ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου;"

Muzhir al-Qaisi: Ποτέ. Εμείς είμαστε δεμένοι με τους στόχους του έθνους. Τα όπλα μας,  μας τα δωσε ο λαός μας. Μπορεί  να υπάρχουν πολλά όπλα στραμμένα προς τον κύριο στόχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ τους.

Ερ: Οπότε, η οργάνωση ΙΚΙΛ επηρεάζει τους στόχους σας;

Muzhir al-Qaisi: Δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν έχει καμία επίδραση. Εμείς έχουμε τα δικό μας σχεδιασμό  και κινούμαστε μόνοι μας ....

Ερ: Αλλά τώρα η δυτική κοινότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, η κυβέρνηση Μαλίκι και πολλοί άλλοι προχωρούν σε γενικεύσεις για όσα γίνονται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και για όσα κάνουν στοιχεία του ΙΚΙΛ . Όλα αυτά δεν επηρεάζουν το έργο σας και το δίκιο σας, αφού δεν έχετε μια ξεκάθαρη θέση;

Muzhir al-Qaisi: Σαφώς και το επηρεάζει, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Ασφαλώς και υπήρξαν  ατομικές συμπεριφορές  αυτές τις μέρες, σ’ αυτό ή το άλλο,  αντίθετες με τις αρχές και τη συμπεριφορά μας, ακόμη και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά ποιος τα διαδίδει  και τα φορτώνει σε εμάς. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτά τα ρεύματα διαθέτουν τεράστια δίκτυα προπαγάνδας και πληροφόρησης. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα: αν πάτε στο YouTube τώρα, θα βρείτε πολλά βίντεο που περιέχουν συγκεκριμένες σκηνές.

Ερ: Για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και πυροβολισμούς στο κεφάλι ....

Muzhir al-Qaisi: Για να μας κάνουν ζημιά. Λοιπόν, το ξέρετε πως όταν δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση στο YouTube, δεν την αφήνουν  περισσότερο από 48 ώρες και στη συνέχεια τη διαγράφουν; Ακόμη κι αυτά που δημοσιεύουμε διαγράφονται από το YouTube ... Γιατί λοιπόν τέτοια βίντεο παραμένουν στο YouTube τόσο πολύ; Μήπως υπάρχει κάποιος που  βοηθά να μείνουν εκεί;

Ερ: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τη βία που βλέπουμε τώρα στο YouTube; Ποια είναι η θέση των επαναστατημένων φυλών στο θέμα αυτό;

Muzhir al-Qaisi: Εμείς δεν υποστηρίζουμε καμία ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του οποιουδήποτε. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες και τις απορρίπτουμε. Τέτοιες ενέργειες δεν τις ανεχόμαστε. Δεν υποστηρίζουμε την καταπάτηση οποιουδήποτε δικαιώματος. Οι άλλοι  έχουν τις απόψεις, με τις οποίες εμείς διαφωνούμε απόλυτα αλλά δεν χρειάζεται  να τις χρησιμοποιήσουμε ενάντια στους εχθρούς μας.

Ερ: Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις επαναστατημένες φυλές και το ΙΚΙΛ όπως συνέβη στη Συρία;

Muzhir al-Qaisi: Προσωπικά, ελπίζω να μη φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Ερ: Ποια λύση νομίζετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει;

Muzhir al-Qaisi: Οι πολεμικές τακτικές και φιλοσοφίες στον ένοπλο αγώνα καταλήγουν πάντα σε πολιτικές λύσεις. Δεν είναι δυνατό τα επαναστατικά κινήματα να αφήσουν τα όπλα, εκτός κι αν έχουν επιτευχθεί όλοι οι πολιτικοί στόχοι για τους οποίους αγωνίστηκαν. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ήμασταν αναγκασμένοι να πάρουμε τα όπλα. Δεν είμαστε μόνοι. Μας υποστηρίζει ένας λαός και είναι αυτός που μας  ανάγκασε να πάρουμε τα όπλα.

Ερ: Ένας από τους στόχους σας είναι Βαγδάτη; Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Muzhir al-Qaisi: Έχουμε προγραμματίσει μια αλλαγή καθεστώτος και την πτώση του. Αν η ανατροπή του καθεστώτος απαιτήσει και την ανατροπή του στρατού και των στρατιωτών που είναι οχυρωμένοι στη Βαγδάτη, και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο στόχος αυτός θα είναι στα σχέδιά μας και τις προτεραιότητές μας. Σήμερα, προσπαθούμε να εξαλείψουμε την τυραννία που επιβλήθηκε στον ιρακινό λαό. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι. Δεν επιδιώκουμε την σύγκρουση. Δεν θέλουμε άλλα θύματα. Ούτε μεταξύ του κυβερνητικού στρατού που αποτελείται από αγωνιστές, ούτε μεταξύ των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη γραμμή του πυρός. Έτσι λέω ότι έχουμε σχεδιάσει τα πάντα. Η πρωτοβουλία είναι στα χέρια μας. Εμείς καθορίζουμε τη διάρκεια και την έκταση της επίθεσης.

Ερ: η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μια δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, πώς βλέπετε τη στάση των κρατών του Κόλπου όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ;

Muzhir al-Qaisi: Εκτιμάμε αυτή τη θέση, αν και είναι αργά, πολύ αργά. Μας έχουν βάλει στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το λέω στην τηλεόραση: εμείς δεν  εκπροσωπούμαι ένα τομέα της κοινωνίας. Είμαστε οι εκπρόσωποι όλου του ιρακινού λαού. Όλοι οι Ιρακινοί είναι σημαντικοί για εμάς. Ίσως ένα τμήμα της κοινωνίας να υπόφερε περισσότερο από την τυραννία από τα άλλα τμήματα του πληθυσμού, γιατί υπήρξε ο στόχος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, ενός σχεδίου που προέρχεται από το Ιράν. Το Ιράν θέλει να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση, αλλά και το δημογραφικό χάρτη της περιοχής για να φτάσει στην Μεσόγειο. Δεν ζητάμε βοήθεια από αυτά τα έθνη, αλλά  να εγκρίνουν και να δώσουν προσοχή στα αιτήματα μας.

Θέλουμε ένα δημοκρατικό Ιράκ, όπου όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη δημοκρατία με μια εκλεγμένη κυβέρνηση που να κυβερνά . Όπου οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν με δικαιοσύνη, να ζει αρμονικά με τους άλλους και να προστατεύει την ενότητα του Ιράκ. Δεν δεχόμαστε κανένα κατακερματισμό, ούτε γεωγραφικό ούτε κοινωνικό.

Μηνυτήρια αναφορά για την «εκ παραδρομής» απαλλαγή καταχραστών του δημοσίου χρήματος


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς, για το μεγάλο σκάνδαλο...της «εκ παραδρομής» ψήφισης από τη Βουλή, τροπολογίας την οποία κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και απάλλασσε κρατικούς αξιωματούχους που κατηγορούνταν για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω τροπολογία είχε κατατεθεί στο νόμο 4254/2014 και αφορούσε τροποποίηση του άρθρου 263α (περ.δ΄ παρ.1) του Ποινικού Κώδικα.

Η ψήφισή της από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, είκοσι μέρες αργότερα να αναγκαστεί να την αποσύρει λέγοντας ότι... παρείσφρυσε εκ παραδρομής και να επαναφέρει την παλαιά διάτξη με το άρθρο 50 του ν.4262/2014 !!!

Ωστόσο, στις 7 Απριλίου του 2014 ο ν. 4524 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έτσι παράγει έννομα αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη όσοι υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο είχαν κατηγορηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή για δωροληψία και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος (ΜΚΟ, Ελληνικά Ναυπηγεία, ΔΕΗ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, Αθλητικά Σωματία, Συνεταιρισμοί κ.α).

Στη μήνυσή του, ο Γ. Φλωράς, προσκομίζοντας και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος έτσι ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της «παραδρομής» που οδήγησαν... εκ προθέσεως στην ποινική απαλλαγή κατηγορούμενους για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, διαβίβασε την περασμένη Τρίτη τη μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση.

Ο Γ. Φλωράς σε δηλώσεις του στην directnews.gr ανέφερε τα εξής: "Παρότι έγινε ιδιαίτερο θέμα για την «εκ παραδρομής» τροποποίηση του άρθρου 263α του Ποινικού Κώδικα, δεν ακούσαμε να αποπεμφθεί ο υπεύθυνος του λάθους. Ζητάω από τη Δικαιοσύνη να διαπιστώσει αν στην ομάδα που νομοθετεί υπάρχουν ανίκανοι που πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα ή διεφθαρμένοι που πρέπει να τιμωρηθούν. Επανειλημμένα, οι «εκ παραδρομής αβλεψίες» έχουν αθωώσει εγκληματίες, όπως για παράδειγμα όλους όσους έδωσαν ψευδή στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Και εκεί, «εκ παραδρομής» και πάλι, ξεχάστηκε ένα άρθρο (επανήλθε μετά από λίγο διάστημα με τροπολογία) και αθωώθηκαν οι εγκληματίες με τα λευκά κολάρα. 

Παραλίγο να γίνει το ίδιο και πάλι «εκ παραδρομής» με το ν 4198/2013, όπου ξεχάστηκε η λέξη «703/77», κάτι που σήμαινε την πλήρη αθώωση όλων όσων εγκληματούσαν έως τότε στήνοντας καρτέλ. Το αποφύγαμε τελευταία στιγμή. Οι ανίκανοι άμεσα σπίτι τους, οι διεφθαρμένοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη ".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-7-2014 από directNEWS.gr

Αντί να απολογηθεί απειλεί με μήνυση

 
Σοβαρά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, εξαιτίας δημοσιεύματος του περιοδικού HOTDOC σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν μεγάλες ανακρίβειες στο πόθεν έσχες του. Ο υπουργός μιλάει για αθλιότητες και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.
 
Τι αναφέρει το Hot Doc:
 
Σε μία σοβαρή αποκάλυψη για τον υπουργό Δικαιοσύνης και πρώην αεροπαγίτη Χαράλαμπο Αθανασίου προχωρά το HOT DOC, ύστερα από καταγγελία που έφτασε στην κατοχή του ερευνητικής ομάδας του περιοδικού, για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού. Η ίδια καταγγελία έφτασε το 2008 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά παραπέμφθηκε στα …συρτάρια… και έκλεισε δίχως έλεγχο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης όπως προκύπτει από την έρευνα, έχει αποκρύψει από το πόθεν έσχες του, 282 τ.μ. διαμερίσματος, δηλώνοντας μόλις 350 τ.μ. Έχει οικοδομήσει την πυλωτή του σπιτιού του και μάλιστα την εποχή που δίκαζε πολίτες για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ στο όνομα των παιδιών του εμφανίζονται ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία, εποχή που δεν είχαν εισοδήματα αφού ήταν …φοιτητές. Το σημαντικότερο είναι ότι οι καταγγελίες που έγιναν το 2008 και διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο, αρχειοθετήθηκαν παρανόμως.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο έργο, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης με πλήθος τροπολογιών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κύκλο των δικαστικών και πολιτικών, καθώς αυτές οι τροπολογίες φαίνεται να εξυπηρετούν σε πολλές εκ των περιπτώσεων τους εγκληματίες με τα «λευκά κολάρα»…

Ο κ. Αθανασίου είναι ο υπουργός, ο οποίος δεν διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που περιέγραφε χρηματισμό του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, την κράτησε επί μήνες στο συρτάρι του και την επέστρεψε στον Άρειο Πάγο, δήθεν για νομικό έλεγχο, όταν την υπόθεση αποκάλυψε το HOT DOC.

Αυτή την φορά όμως η κριτική στο πρόσωπο του κ. Αθανασίου ξεπερνά την αμφιλεγόμενη πολιτικονομοθετική του δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δικαστικοί τον καταγγέλλουν για παρεμβατισμό τόσο όσο όταν ήταν δικαστικός, όσο και ως πολιτικός.

Αναλυτικότερα στο HOT DOC 
 

10 αλήθειες και 7 ντοκουμέντα για τη ΔΕΗ

Το ThePressProejct δημοσιεύει 10 απαντήσεις στο non-paper της Νέας Δημοκρατίας και 7 ντοκουμέντα από τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ (ναι είναι και η ΝΔ ανάμεσά τους).
Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν διάφορα non-paper και «δημοσιογραφικά» κείμενα που σχετίζονται με «αλήθειες και ψέματα» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είπαμε να συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο και εμείς με τη σειρά μας με κάποιες παρατηρήσεις.

Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα που παρουσιάζονται στον Τύπο:

1. Η ΔΕΗ χρωστάει πολλά

Ναι, αλλά η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα. Το 2013 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και για την ίδια περίοδο τα κέρδη της ήταν 987 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε δεν υπάρχει επιχείρηση στην ελεύθερη αγορά που δεν έχει συνάψει δάνεια προκειμένου να επεκταθεί ή να λύσει προβλήματα ρευστότητας. Η ύπαρξη δηλαδή δανεισμού δεν σημαίνει αυτόματα προβληματική λειτουργία.

Ωστόσο αν θεωρήσουμε ότι όντως η ΔΕΗ έχει πρόβλημα αξίζει να σημειώσουμε ποιος τα δημιουργεί; Ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ είναι φυσικά το κράτος, το οποίο σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν αυτές τις ημέρες στη βουλή χρωστάει περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο το κράτος που δημιουργεί τα προβλήματα. Την Πέμπτη το πρωί ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέχρι αύριο την λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα το απόσπασμα της δήλωσής του ήταν: «...θα ήθελα μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η ψηφοφορία επί της αρχής, να φέρετε στην Επιτροπή μας τον κατάλογο των μεγαλοφειλετών της ΔΕΗ. Πέραν του Δημοσίου με τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια, όπως ανέφερε στην ομιλία της η κυρία Φούντα. Ποιοί είναι οι μεγαλοφειλέτες της ΔΕΗ; Και μην μου προτάξετε τα Προσωπικά Δεδομένα, διότι η ερώτησή μου δεν αφορά φυσικά πρόσωπα. Δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν Ανώνυμες Εταιρείες, κανάλια, εφημερίδες κλπ. Θέλω λοιπόν τον κατάλογο των μεγαλοφειλετών της ΔΕΗ την Παρασκευή και να διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.»

Μέχρι λοιπόν ο κύριος Ταγαράς να βρει την επίμαχη λίστα και μια που αναφέρθηκαν κανάλια, εφημερίδες κ.λπ. δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα από παλαιότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ με ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σημειώνουμε δε ότι όπως αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες ο Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό Hot Doc η ΝΔ χρωστούσε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΔΕΗ.

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ Νο1.: Ανεξόφλητο ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου - Δεν κόπηκε το ρεύμα



ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ Νο2.: Ανεξόφλητο ποσό άλλο μισό εκατομμύριο - Δεν κόπηκε το ρεύμα



Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Ανεξόφλητο ποσό 14.542,99€ - Δεν κόπηκε το ρεύμα



ΔΟΛ: Ανεξόφλητο ποσό 53.735,53€ - Δεν κόπηκε το ρεύμα, κάτι δεν πάει καλά με το ΕΕΤΗΔΕ



ΣΚΑΪ: Ανεξόφλητο ποσό 51.790,00€ - Δεν κόπηκε το ρεύμα, πλήρωσε το ΕΕΤΗΔΕ μετά την αποκάλυψη του TPP



ΠΗΓΑΣΟΣ: Ανεξόφλητο ποσό 28.538,00€ - Δεν κόπηκε το ρεύμα, Επίσης ερωτηματικά για το ΕΕΤΗΔΕ



Φυσικά σε όλους αυτούς η ΔΕΗ δεν έκοψε το ρεύμα, κάτι που έκανε με μεγάλη ευκολία σε δεκάδες χιλιάδες άπορους συμπολίτες μας. Ας μην επικαλούνται λοιπόν (ψευδώς) την κακή κατάσταση της ΔΕΗ αυτοί που την κατάκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια.

2. Το κρατικό μονοπώλιο είναι «ελληνική πρωτοτυπία»

Το επιχείρημα της κυβέρνησης όπως διαφαίνεται από το non-paper και κάποιους «εύπιστους» δημοσιογράφους είναι ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει μονοπώλιο στην ενέργεια. Αυτό είναι αλήθεια.

Αυτό που όμως δεν αναφέρεται είναι ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας της χώρας καμία ιδιωτική εταιρία δεν είχε ιδιαίτερη όρεξη να έρθει στην Ελλάδα και να στήσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα επίγειο και υποθαλάσσιο δίκτυο διανομής προκειμένου να φέρει ηλεκτρικό σε χωριά με 11 κατοίκους. Υπάρχει δηλαδή λόγος που μέχρι να φτάσουμε στην κρίση και να αρχίσουμε το ξεπούλημα δεν είχε εμφανιστεί κανένας υποψήφιος ανταγωνιστής

3. Η ιδιωτικοποίηση θα είναι προς όφελος του πολίτη

Το επιχείρημα της κυβέρνησης εδώ είναι ότι η «Μικρή ΔΕΗ» θα φέρει ανταγωνισμό που θα οδηγήσει αυτόματα στην μείωση των τιμολογίων. Αυτό είναι ένα μεγάλο και άχαρο ψέμα.

Η αλήθεια είναι ότι πουθενά στην Ευρώπη (την οποία επικαλούνται όποτε τους συμφέρει) το κόστος του ρεύματος για τον πολίτη δεν μειώθηκε εξαιτίας του ανταγωνισμού. Για την ακρίβεια στη Γερμανία η αύξηση των τιμολογίων είναι της τάξης του 21% τα δύο τελευταία χρόνια, στη Βουλγαρία 40%, στη Βρετανία 31%, στην Γαλλία 22%, ακόμα και στη Φιλναδία που όλα λειτουργούν σωστά η αύξηση είναι της τάξης του 16%.

Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι η ελεύθερη αγορά αποφασίσει για κάποιο αδιανόητο λόγο να λειτουργήσει στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τον μεσοπόλεμο η οικονομική πραγματικότητα αυτοκαταργεί το συγκεκριμένο επιχείρημα εφόσον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η «Μικρή ΔΕΗ» θα πάρει αναλογικά τα βάρη των κόκκινων λογαριασμών και θα έχει επιπλέον την υποχρέωση να επενδύσει. Από που θα αντλήσει τα κεφάλαια σε μια χώρα στην οποία εκδίδονται κάθε ημέρα 1000 εντολές διακοπής ρεύματος;

Τέλος η κυβέρνηση στο non-paper αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχει αυξήσει τα τιμολόγιά της μέχρι και 40% σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ παρόλο που είναι ιδιωτικοποιημένη κατά 49% δεν αποφασίζει μόνη της για τις αυξήσεις των τιμολογίων. Είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που την κατηγορούν τώρα τον άτιμο κρατισμό που επέβαλλαν τις δυσβάσταχτες αυξήσεις.

4. Οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι

Ανάμεσα στα πιο ευφάνταστα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι τους εξασφαλίζει για λίγα χρόνια, αλλά γνωρίζοντας τη μοίρα των 300.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων που είδαν τις ζωές τους να διαλύονται από την αρχή της κρίσης δεν μπορεί μια πενταετία να θεωρείται εξασφάλιση.

5. Δεν έχει καμία σχέση το σκάνδαλο της Energa και της Hellas Power με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Υπάρχει έντονη προσπάθεια από τα «συνεργαζόμενα ΜΜΕ» να ξεκαθαριστεί ότι το σκάνδαλο με την προηγούμενη προσπάθεια εναρμόνισης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί μονοπωλίων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «Μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί ότι τα θαλάσσωσε την προηγούμενη φορά χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ως αποτέλεσμα της δικής της ανικανότητας να δημιουργήσει τους μηχανισμούς ελέγχου λειτουργίας των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας σήμερα οι δανειστές μας πιέζουν να δώσουμε μπιρ παρά και τα ασημικά.

6. Το κράτος θα συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική

Είναι αλήθεια ότι τυπικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αυτή που καθορίζει τις υποχρεώσεις για την παροχή ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ασκεί την κοινωνική πολιτική που ασκούσε μέχρι σήμερα, με τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα (ας μην ξεχνάμε και τους θανάτους από μαγκάλια) τότε καλύτερα να λείπει το βύσσινο. Η παρουσία ενός ιδιώτη στην αγορά δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα βελτιώσει την κατάσταση.

7. Ο νέος ιδιοκτήτης θα κάνει σοβαρές επενδύσεις

Πρόκειται για αντιφατικό επιχείρημα. Από την μία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αγορά δεν θα μπορούσε να αυτορυθμιστεί επειδή το κόστος δημιουργίας δικτύων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας θα ήταν απαγορευτικό και λίγες παραγράφους παρακάτω στο non-paper γράφει ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα επενδύσει εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερος. Κάποιο από τα δύο δεν μπορεί να ισχύει.

8. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αυτή είναι η απόφαση των δανειστών

Καταρχάς η Τρόικα είχε δεχτεί την προηγούμενη φορά την παραχώρηση των δικτύων σε δύο ιδιωτικές εταιρίες και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος των κρατικών παρόχων ενέργειας έχει αμφισβητηθεί επίσης από την Ε.Ε. Για παράδειγμα η Γερμανία μέσω της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού παρέχει ειδικές εκπτώσεις στους βιομηχάνους και βρίσκεται υπό έλεγχο για μονοπωλιακές πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση το σπάσιμο του μονοπωλίου δεν είναι υποχρεωτικό να έρθει μέσω του ξεπουλήματος.

9. Έτσι και αλλιώς το 70% της ΔΕΗ παραμένει κρατικό

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ θα είναι για πολύ λίγο ακόμα δημόσια. Εκτός του ότι ήδη το 49% της είναι μετοχοποιημένο στο χρηματιστήριο ένα 17% επιπλέον έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση», συμπεριλαμβανομένου σε αυτό και το management, δηλαδή τον έλεγχο της εταιρίας. Ακόμα κι έτσι όμως στο δίκτυο της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι συνδεμένες μονάδες παραγωγής ρεύματος ιδιωτών που ξεπερνάνε το 40% της συνολικής παραγωγής. Και μη βιαστείτε να χαρείτε, οι παραγωγικές αυτές μονάδες των ιδιωτών χρηματοδοτούνται από το κράτος με εκατοντάδες εκατομμύρια (πρόσφατα μέσω του Fast Track δώθηκαν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ επιδότησης με μοναδική υποχρέωση την απασχόληση έξι (6) ανθρώπων).

10. Μπορούμε να ζήσουμε και με λάμπες

Το σύμπαν και η βλακεία του Ταμήλου είναι απεριόριστα μεγέθη.
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ: Οι Πινόκιο και οι μπαρμπάδες τους…

του Νίκου Μπογιόπουλου

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ αφήσει χωρίς ρεύμα τους πολίτες, είναι αυτοί που έχουν δώσει εντολή στη ΔΕΗ νακόβει το ρεύμα σε 1.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε μέρα.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ δυσκολέψει τη ζωή των Ελλήνων, είναι αυτοί που έχουν δώσει εντολή στην ΔΕΗ να εισπράττει χαράτσια. Είναι αυτοί που οδηγούν ανθρώπους στα μαγκάλια εν έτη 2014.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ προκαλέσει οικονομική ζημιά στα μαγαζιά, είναι αυτοί που με την πολιτική τους έχουν ρημάξει την αγορά και τα μαγαζιά, οδηγώντας 600.000 επαγγελματίες στο «λουκέτο».

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ πλήξει την «πρόοδο» που θα τη φέρουν – όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός - οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι αυτοί που ξεπούλησαν από τον ΟΤΕ μέχρι την ΑΓΕΤ, από τις τράπεζες μέχρι τους δρόμους και από τα λιμάνια μέχρι τα αεροδρόμια, αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις τους δεν έφεραν «πρόοδο», έφεραν τη χρεωκοπία.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων και ξαναθυμήθηκαν τα «ρετιρέ» του δημόσιου τομέα, είναι αυτοί που τα έχουν τάτσι μήτσι κότσι με τα «ρετιρέ» και είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους έχουν ρημάξει 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στέλνοντάς τους στην ανεργία.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων και καλούν τους ιδιωτικούς υπάλληλους να στραφούν εναντίον των υπαλλήλων της ΔΕΗ, είναι εκείνοι που έριξαν τους 30χρονους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο μισθό των 500 ευρώ και τους 20χρονους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στον μισθό των 300 ευρώ.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ προκαλέσει «σαμποτάζ» (!) στην οικονομία, είναι οι ίδιοι που έχουν τινάξει στον αέρα το 40% του ΑΕΠ της χώρας σε μια τριετία! Τέτοιο «σαμποτάζ» είχε να ζήσει η Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ πλήξει τον τουρισμό, είναι αυτοί που απαγορεύουν με την πολιτική τους το δικαίωμα έστω για λίγες μέρες διακοπών σε 9 από τους 10 Έλληνες και τροφοδοτούν τις πολυεθνικές του κλάδου με εργαζόμενους των 300 ευρώ μέσω δουλεμπορικών που έχουν έδρα τη Βουλγαρία!

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ στερήσει την πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό του ρεύματος, είναι αυτοί που – σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών – έχουν οδηγήσει πάνω από το 60% του πληθυσμού σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας», φέρνοντας τα νοικοκυριά στην απόγνωση να δαπανούν περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματός τους για τις δαπάνες των ενεργειακών αναγκών τους, πράγμα αδύνατο.

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» για την κοινωνία που «βάλλεται» από την απεργία στη ΔΕΗ, είναι αυτοί που μέσω του «κοινωνικού αυτοματισμού», του «διαίρει και βασίλευε», με το κομμάτιασμα της κοινωνίας, τη διαπόμπευση κάθε κοινωνικού στρώματος που αντιστέκεται, με το ξεμονάχιασμα κάθε κοινωνικής ομάδας, προωθούν τον εξανδραποδισμό όλου, τελικά, του λαού. Χρόνια τώρα βάζουν τον έναν να «φάει» τον άλλον, ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο υπάλληλο, ο φορτηγατζής τον αγρότη, ο αγρότης τον λιμενεργάτη, ο εργάτης τον συμβασιούχο, για να μπορούν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εργολάβοι να μας «φάνε» ευκολότερα και όλους μαζί!

Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» ότι οι απεργίες θα διαταράξουν τον «κοινωνικό ιστό» είναι αυτοί που προκαλούν τις απεργίες. Να σταματήσουν το ξεπούλημα για να μην γίνει απεργία. Η απεργία είναι όπλο όλου του λαού απέναντι στην πολιτική που τον «σκοτώνει». Αν καταθέσει αυτό το όπλο, αν δεν το στηρίξει, αν το καταθέσει, αν το παραδώσει, τότε θα πάει «άκλαυτος».

Η αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση των εργαζόμενων σε αυτήν. Είναι – θα έπρεπε να είναι – υπόθεση όλης της κοινωνίας. Πρώτον, διότι η ΔΕΗ και το δικαίωμα στο αγαθό της ενέργειας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία και τσιφλίκι κανενός ολιγάρχη, όπως θέλει η ΕΕ και τα κόμματά της. Δεύτερο, γιατί το ψεύδος ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει «ανάπτυξη» και «φτηνό ρεύμα» (!) στον πολίτη είναι από εκείνα τα ψεύδη που ούτε ο Πινόκιο δεν θα καταδεχόταν να ξεστομίσει. Υπενθυμίζουμε:
  • Από τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, όταν πια η ΔΕΗ δούλευε υπό το καθεστώς της ιδιωτικοποίησης του 49% των μετοχών της, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν μέσα στην τριετία το 25%.
  • Η ήδη μετοχοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχει επιβάλλει περίπου 15 ανατιμήσεις (!) στα τιμολόγια της από το 2008 και μετά που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.
  • Στο Βερολίνο και το Αμβούργο οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί από τις αυξήσεις 21% της τιμής του ρεύματος μέσα σε δυο χρόνια και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του ρεύματος.
  • Στη Βουλγαρία πέρσι η κυβέρνηση Μπορίσοφ ανατράπηκε με λαικό αίτημα την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%.
  • Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία οδήγησε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε «ενεργειακή φτώχεια», οι εταιρείες (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα) κέρδισαν μεταξύ 9 – 11 δισ. ευρώ αλλά οι καταναλωτές έχασαν περί τα 5 δισ. ευρώ, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε από το 1997 έως το 2008 κατά 68% και συνεχίζει να αυξάνεται 8% ετησίως κατά μέσο όρο, και γι’ αυτό, «τελικά, μετά από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, η «Ofgem» (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης «αναγνώρισε πέρυσι κι επισήμως πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει…»(carnagio.wordpress.com/2012/11/)
Και κάτι ακόμα:
Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» για τη ΔΕΗ, λένε ότι «η ΔΕΗ δεν ανήκει στους απεργούς».Σωστά. Αλλά όπως λέει και ο φίλος Νίκος Σίμος, αυτοί οι κύριοι – οι κυβερνώντες – πότε θα μας φέρουν τα συμβόλαια που διαθέτει η κυβέρνηση για να δούμε: Πότε την αγόρασαν ή πότε την πήραν κληρονομιά απ’ τους μπαρμπάδες τους, για να μπορούν σήμερα να την ξεπουλάνε...


Υστερόγραφο:
Από ανθρώπους που νοιάζονται, λάβαμε το παρακάτω μήνυμα που αφορά στο «ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ» που εδρεύει στην Καλλιθέα. Σας το παρουσιάζουμε:
Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1912 για να φιλοξενεί τα παιδιά των θυμάτων του πολέμου. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σήμερα, φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια  δύο έως πεντέμισι χρόνων από όλη την Ελλάδα με σκοπό, όχι μόνον την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών, αλλά και τη διαπαιδαγώγησή τους και τη στήριξη των οικογενειών τους (εφόσον αυτές υπάρχουν…).

Τα παιδιά – τα περισσότερα – είναι στο Ίδρυμα με εντολή εισαγγελέα (κακοποιημένα παιδιά, παιδιά με γονείς ναρκομανείς, ορφανά κλπ). Υπάρχουν, όμως, και παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Πρόκειται για «τα παιδιά της κρίσης»… Υπάρχει το τμήμα Κλειστής Προστασίας (με παιδιά που ζουν μέσα στο Ίδρυμα) και παιδιά Ανοικτής Προστασίας (που πηγαίνουν το πρωΐ στις 7πμ και φεύγουν το βράδυ στις 8μμ). Το Ίδρυμα και στις δύο περιπτώσεις παρέχει τα πάντα. Αρκετά από τα παιδάκια της Κλειστής Προστασίας, των οποίων η επανένταξη στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι εφικτή, προωθούνται σε Εθελόντριες Οικογένειες. Αυτήν τη στιγμή, φιλοξενούνται στο Ίδρυμα 80 παιδιά. Τα χρόνια των μνημονίων, έχει μειωθεί – όπως σε όλα τα επιχορηγούμενα  ιδρύματα – η επιχορήγηση στο 30%. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος ζουν από τις χορηγίες και την ελεημοσύνη. Ακόμη και οι στέγες στάζουν.

Το Ίδρυμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μισθοδοσίες, σε προμηθευτές, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε φόρους και τέλη που το έχουν γονατίσει. Και τώρα έρχεται και η ΔΕΗ, αυτή ου η κυβέρνηση θέλει να την ιδιωτικοποιήσει πλήρως για να «εξυπηρετεί» τον καταναλωτή… καλύτερα, η οποία απειλεί να κόψει στο Ίδρυμα και το ρεύμα! Ακούει κανείς;
*Δημοσιεύθηκε στο "enikos.gr" την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014