Δεν… στερεύει από αντίσταση το Αποπηγάδι Χανίων


  Για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών «δημεύτηκαν» οι περιουσίες των κατοίκων.

     
Του Μάριου Διονέλλη

Στιγμιότυπο από παλιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων στο Αποπηγάδι Χανίων

Στιγμιότυπο από παλιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων στο Αποπηγάδι Χανίων

Ομάδα «άμεσης δράσης» οργάνωσαν οι πολίτες στο Αποπηγάδι Χανίων, με στόχο την προστασία των βουνών της περιοχής από την επέλαση της «πράσινης ανάπτυξης». Αιτία πολέμου αποτελεί το τεράστιο υβριδικό αντλησιοταμιευτικό και αιολικό έργο της γαλλικής εταιρείας EDF, για το οποίο έδωσε πριν από λίγες μέρες το πράσινο φως το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι κούρδοι υπό την πολιορκία Τουρκίας και Χαλιφάτου



http://kurdishissue.files.wordpress.com/2014/09/trieb-17-nbcnews-ux-1280-900.jpg

Ενώ συνεχίζονται με χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί με μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην πολιορκία της κουρδική πόλης Kobane, την πρωτεύουσα ενός από τα τρία καντόνια που απαρτίζουν τη Rojava υπό τον έλεγχο μιας κυβέρνησης de facto ανεξάρτητης από τη Δαμασκό που τώρα έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει την κατάληψη της από τις πολιτοφυλακές του Αλ Μπαγκντάντι.
Στην πόλη συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες άντρες και γυναίκες  από άλλες περιοχές της Rojava και του τουρκικού Κουρδιστάν.Εθελοντές που θέλουν να καταταγούν στις δυνάμεις υπεράσπισης της πρωτεύουσας, μαχητές του ΡΚΚ ή απλά κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή και τώρα επιστρέφουν για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους.

Χθες, παραδόξως, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας από τους βασικούς ηγέτες του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, έφτασε στο Kobane για να κάνει μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την υπεράσπιση των κουρδικών κοινοτήτων που βρίσκονται υπό πολιορκία. Ενώ η εμπροσθοφυλακή του ισλαμικού κράτους απείχαν μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη και βομβάρδιζαν τα σπίτια με ρουκέτες, ο συν-πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ειδικότερα, απηύθυνε μια τελευταία έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει να εμποδίζει τη διέλευση των Κούρδων ανταρτών μέσω των συνόρων της και να βοηθήσει τις χιλιάδες των εκτοπισμένων Κούρδων και τους Σύριους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές.


Αλλά η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία προτίθεται επίσης να παρέμβει, φαίνεται να διαπνέεται από μια στρατηγική εντελώς αντίθετη με αυτή των Κούρδων που ζουν στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ενώ οι συνοριοφύλακες και οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους Κούρδους πρόσφυγες σαν ζώα και δεν λείπουν τα επεισόδια βίαιης αντιμετώπισης τους - με δακρυγόνα και κανόνια νερού - για να τους διαλύσουν και να τους διώξουν μακριά από την περίφραξη των συνόρων, χθες ήρθε η είδηση
​​ότι ο Ciwan Behcet, ένας από τους τρεις συλληφθέντες από τους Τούρκους στρατιώτες το Σαββατοκύριακο, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα στην περιοχή του Senyurt (επαρχία Mardin) την περασμένη Κυριακή, ξυλοκοπήθηκε τόσο βίαια που έχασε τη ζωή του. 

 
Στη συνέχεια, οι στρατιώτες έριξαν το πτώμα του Behcet και τους δύο άλλους τραυματισμένους πέρα από το φράκτη των συνόρων προς τη Rojava. Και τώρα ο τουρκικός στρατός έσκαψε μια τάφρο,με τις μπουλντόζες για να εμποδίσει τους πρόσφυγες που συρρέουν κατά χιλιάδες από την Kobane και άλλες πόλεις, στα σύνορα κάτω από βροχή ρουκετών και  οβίδων των φονταμενταλιστών σουνιτών, και προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα. 




 Αλλά η επέμβαση της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην περιοχή, τόσο για τους Κούρδους όσο για την εδαφική ακεραιότητα και το μέλλον της Συρίας.
Η τουρκική κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει δύο προτάσεις στο κοινοβούλιο όπου θα ζητά την εντολή να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ και τη Συρία. Ο πρωθυπουργός, ο φιλελεύθερος ισλαμιστής Αχμέτ Νταβούτογλου, ενημέρωσε ότι η συζήτηση σχετικά με τις δύο προτάσεις θα διεξαχθεί την Πέμπτη.
 

Εν τω μεταξύ, δεκαπέντε τανκς των ενόπλων δυνάμεων της Άγκυρας πήραν θέση στα σύνορα πάνω σε ένα λόφο με θέα την πόλη της Kobane, με στραμμένες τις κάνες των κανονιών τους εναντια στα κουρδοσυριακά εδάφη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet προς τα σύνορα κατευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες και άλλα τανκς. Η εφημερίδα Zaman έγραφε σήμερα ότι τουλάχιστον 10.000 Τούρκοι στρατιώτες αναπτύσσονται στη γραμμή των συνόρων, έτοιμοι να εισβάλουν στην Συρία.
 

Η είδηση ​​σήμερα το πρωί είναι,ότι οι μαχαιροβγάλτες του Isis πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πόλη και στα σύνορα με την Τουρκία.
 

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αυτή τη στιγμή σφοδρές μάχες διεξάγονται στις πύλες της πόλης, με τους κουρδους πολιτοφύλακες να "υπερασπίζονται σκληρά " την πόλη από την εμπροσθοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους που τώρα βρίσκονται 3 μόλις χλμ μακριά από το κέντρο. Τουλάχιστον εννέα Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Υπεράσπισης του Λαού (YPG) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μια μάχη άνιση: οι Κούρδοι αντάρτες και αντάρτισσες διαθέτουν μόνο ελαφρύ οπλισμό, λίγα πολυβόλα σοβιετικής κατασκευής και λίγους αντιαρματικούς εκτοξευτήρες RPG, ενώ οι τζιχαντιστές τανκς, βαρύ πυροβολικό και εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων 220 mm.
 

Επιπλέον, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο - μια ομάδα που ήταν πάντα κοντά στους λεγόμενους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας με έδρα το Λονδίνο - οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τέσσερις Κούρδους μαχητές, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες, που έπεσαν στα χέρια τους στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, και περιέφεραν τα κεφάλια τους στην πόλη της Jarablus, λίγα χιλιόμετρα μακριά από Kobane, πάντα κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
[--->]

Η τρόικα απειλούσε με πτώχευση την Ιρλανδία



Ο Διοικητής της ΚΤ της Ιρλανδίας,Honohan, αποκαλύπτει: Η Τρόικα απειλούσε με πτώχευση την Ιρλανδία ,αν η κυβέρνηση της "έκαιγε" τους κατόχους ομολόγων του ιρλανδικού δημοσίου.
Η Irish Independent δημοσιεύει την αποκάλυψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας σχετικά με τις πιέσεις της τρόικας στην κυβέρνησή της Ιρλανδίας, για να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του Honohan στην όλη ιστορία είναι αρκετά  διφορούμενος, η αποκάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις για την αλαζονεία της ΕΚΤ ως προς την προάσπιση των συμφερόντων των πιστωτών στην κρίση του 2011 (http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2012/08/17/the-ecbs-secret-letter-to-ireland-some-questions/), και την επιφυλακτικότητα και αδιαφάνεια των Επιτρόπων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αν και τους ασκείται δριμύτατη κριτική για το θέμα ,  επιλέγουν τη σιωπή.