Δύο και Σήμερα

Το Σαββατοκύριακο ένα στέλεχος μίας εκ των, χρεωκοπημένων, ελληνικών συστημικών τραπεζών δήλωσε πως αν οι τράπεζες δεν δανείζουν τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης και πως η δική «του» τράπεζα θα προχωρήσει το 2015 σε ένα πρόγραμμα χορηγήσεων που θα ξεπερνάει τα 2 δις ευρώ.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι ετοιμάζουν ένα ακόμα πάρτι για τους φίλους τους: Οι τραπεζίτες θα [*]μπουκώσουν με λεφτά συγκεκριμένους επιχειρηματίες, λεφτά τα οποία έχει δανειστεί το ελληνικό δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λεφτά που θα τα πληρώσει, που ήδη τα πληρώνει, ο Κόσμος της Εργασίας και τα κατώτερα μεσαία στρώματα.

Η δεύτερη σκέψη είχε να κάνει με το ύψος του ποσού: Δεν είναι πολύ μεγάλο, αν και για τη συγκεκριμένη τράπεζα (Eurobank) και το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι μεγάλο ποσό, όμως έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Περίπου δύο εκατομμύρια «χωρίζουν» την Τρόικα από το Μέγαρο Μαξίμου, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, περίπου δύο εκατομμύρια προγραμματίζει να κόψει αυτή η ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς από τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην κοινωνική ασφάλιση και την παιδεία.
Ας μην ξεχνάμε πως τόσο η κοινωνική ασφάλιση όσο και τα δημόσια συστήματα παιδείας αποτελούν… παραδοσιακούς εχθρούς των τραπεζών.

Σου έχω ξαναγράψει πως ο χρόνος δουλεύει για τη δική μας την πλευρά και κάπως έτσι κάθε μέρα πληθαίνουν οι χιλιάδες λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κατέβουμε στο δρόμο την Πέμπτη στη γενική απεργία. Καταλαβαίνω πως ένας φοιτητής, ένας μαθητής, δυσκολεύεται να πιάσει ότι η κατάργηση της συνταξιοδότησης με 15 χρόνια εργασίας – που δίνει μία μικρή και προνοιακού τύπου σύνταξη μετά τα 60 – συνδέεται με την υποχρηματοδότηση (άρα και με την προοπτική διδάκτρων) στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και με ένα δύσκολο και αυταρχικό λύκειο, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Τα λέμε στο δρόμο!
Ο alterthess ιανός 
 [--->]

-[*] Γιατί,πότε σταμάτησαν να τους μπουκώνουν;

Για να ξέρουμε : Εχουν και οι κρατούμενοι δικαιώματα ή γιαυτούς ισχύει ο νόμος του Λυντς;

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, αυτονόητο δικαίωμα όλων.
Οι κρατούμενοι Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 10/11 και 29/10 αντίστοιχα, διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία πέρασε φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις ο πρώτος και φοιτά ήδη εδώ και τρία χρόνια ο δεύτερος. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων.
Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δάσκαλοι από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επισημαίνουμε κατ’ αρχάς τον κίνδυνο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο πολύτιμος όσο και πολύπαθος θεσμός του σχολείου εντός της φυλακής.
Πάνω απ’ όλα όμως, θεωρούμε απαράδεκτο να φτάνουν δυο άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.
Ζητούμε να δοθεί στους δύο απεργούς πείνας άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούνται και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

Το κείμενο υπογράφουν 210 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα 51 δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 80 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 79 πανεπιστημιακοί
[--->]

Στο στόχαστρο ΗΠΑ και πετρομοναρχιών ο Ασαντ,όχι το ISIS



Η σύγχυση στην Ουάσιγκτον είναι τεράστια, και είναι προφανές ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα εσωτερική σύγκρουση στην αμερικανική κυβέρνηση που αν δεν εκδηλώνεται ανοικτά δεν παύει ωστόσο να υπάρχει, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνεχείς αλλαγές  θέσεων από την πλευρά του Πρόεδρου Ομπάμα ο οποίος αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο από τις ενδιάμεσες εκλογές και τη σημαντική νίκη των Ρεπουμπλικάνων.