Μπλέξιμο μεγάλο



Ασοσιέιτεντ Πρες (AP): Οι μισθοφόροι των ΗΠΑ συνεργάζονται με την Αλ-Κάιντα Κανένα σκάνδαλο - απλά μια "δύσκολη κατάσταση".

Moon ofAlabama 15 Σεπτέμβρη 2014:
 Εχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μεγάλες προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στη Δαμασκό.Αντικυβερνητικές δυνάμεις, μαζί με την Jabhat al-Nusra, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες στην Ιορδανία κινούνται για να πάρουν θέσεις,στο κυβερνείο Quneitra στη νοτιοδυτική Συρία.
  .....
Η μάλλον κενή περιοχή Quneitra δεν έχει κάποια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία παρά μόνο ως εφαλτήριο μιας επίθεσης από το νότο κατά της Δαμασκού. Από εκεί μέχρι τη Δαμασκό η απόσταση είναι μόνο 40 μίλια (60 χιλιόμετρα). Ενώ  δύο μεραρχίες του στρατού της Συρίας σταθμεύουν μεταξύ  Quneitra  και Δαμασκού, με συντονισμένες επιθέσεις από αέρος εναντίον τους θα μπορούσε να ανοίξει και να εξασφαλιστεί ένας διάδρομος από την Quneitra μέχρι την πρωτεύουσα. Οι πρόσφατες συμφωνίες ανακωχής μεταξύ του υποστηριζόμενου από τις  ΗΠΑ, Επαναστατικού Μετώπου Συρίας και του ISIS στην περιοχή νότια της Δαμασκού ενδέχεται να έχουν συναφθεί παίρνοντας υπόψη και αυτά τα σχέδια επίθεσης.


Ασοσιέιτεντ Πρες (AP), 28Νοεμβρίου 2014:
     Οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα επιτυχίες στα νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού, καταλαμβάνοντας μια σειρά πόλεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις με στόχο να δημιουργηθεί μια λουρίδα εδάφους που να οδηγεί στην έδρα  του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Άσαντ .
    ...

 
  Οι δυνάμεις των ανταρτών στις οποίες όπως πιστεύεται, περιλαμβάνονται και μαχητές  που εκπαιδεύτηκαν επί δύο περίπου χρόνια από τη CIA  στο νότιο γείτονά της Συρίας, την Ιορδανία.
     ...
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο νότο, οι αντάρτες συνεργάζονται με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, η οποία με την εμπειρία της τους βοήθησε να κερδίσουν έδαφος έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων. Η συνεργασία δείχνει τη δυσκολία των αμερικανών να συγκροτήσουν "μετριοπαθείς" παρατάξεις, απομονώνοντας τις ακραίες.

Δέκα εβδομάδες μετά από το Moon of Alabama, έρχεται το πρακτορείο
Ασοσιέιτεντ Πρες  να κάνει αναφορά στην επίθεση κατά της Δαμασκού από το νότο.
Αλλά για προσέξτε την τελευταία παράγραφο και την τελευταία πρόταση του κειμένου αυτού.
Μισθοφόροι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ, συνεργάζονται ανοιχτά  με την Jabhat al-Nusra το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Εδώ πια δεν έχουμε να κάνουμε με μια "θεωρία συνωμοσίας" κάποιου τρελού αλλά με επίσημη αναφορά του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες .

Αυτοί δηλαδή που κατηγορούνται για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 9/11 συνεργάζονται ανοιχτά με τις δυνάμεις που στηρίζουν οι αμερικανοί. Και τι λέει γιαυτό το πρακτορείο
Ασοσιέιτεντ Πρες; Ότι η συνεργασία δείχνει τη δυσκολία των αμερικανών να συγκροτήσουν "μετριοπαθείς" παρατάξεις, απομονώνοντας τις ακραίες.

Αχ - όχι. Δεν δυσκολεύονται καθόλου. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν πολύ απλά να πουν στους μισθοφόρους τους (πολλοί από τους οποίους πιστεύω ότι είναι κρυφοί οπαδοί της al-Nusra ) να σταματήσουν να συνεργάζονται  με την αλ-Nusra. Έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα επιρροής πάνω τους από οποιοδήποτε άλλο. Τους χρηματοδοτούν, τους δίνουν όπλα και πυρομαχικά. Τις οικογένειές τους  φροντίζει η Ιορδανία και τους τραυματίες στις μάχες, περιθάλπει σε  νοσοκομεία η Ιορδανία ή το Ισραήλ. Αν οι ΗΠΑ  ήθελαν αυτοί οι τύποι να μη συνεργάζονται με την αλ-Nusra θα σταματούσαν να τους ενισχύουν.

Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι στα μεγάλης κυκλοφορίας μέσα ενημέρωσης δεν γίνεται καμία κριτική αναφορά σ’ αυτή την αρκετά άμεση συνεργασία των ΗΠΑ με την αλ-Κάιντα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η συνεργασία με την Αλ-Κάιντα  σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια, θα πλήξει θανάσιμα τις ΗΠΑ .

Αλλά αυτό από τώρα φαίνεται να μην είναι μια τρέλα, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα. Με την "επιχείρηση φόβος" όπως γράφει ο James Risen  δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων καταλήγουν κάθε χρόνο στις τσέπες λίγων  ιδιωτών. Μια  9/11 κάθε λίγα χρόνια θα κρατήσει την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα ζωντανή. Επιτρέποντας στην al-Nusra να αποκτήσει εμπειρία με τις  τακτικές και τα όπλα των αμερικανών στο μόνο που μπορεί να συμβάλει είναι η ενίσχυση της..

Αλλά αυτή δεν είναι παρά μια ακόμη "θεωρία συνωμοσίας" του Moon of Alabama .

Πόσο καιρό θα πάρει στο
Ασοσιέιτεντ Πρες   να το αναφέρει ως επίσημη είδηση;


AP: U.S. Mercenaries Working With Al-Qaeda No Scandal - Just A "Difficulty"



Μήπως να ξανατσέκαρε ο Χαρίτος τις πληροφορίες του (Μυστική συνεργασία Ουάσιγκτον-Δαμασκού-στη σημερινή Αυγή της Κυριακής) ;

Ακαδημαϊκό το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του αιτήματος διαγραφής του χρέους

Νέο πλήγμα, με ακαδημαϊκό επίχρισμα αυτή τη φορά, δέχθηκε το αίτημα διαγραφής του δημόσιου χρέους από την οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τα στελέχη που, θεωρητικώς, όφειλαν αυτή την περίοδο να τεκμηριώνουν και να διαδίδουν την ψηφισμένη από το συνέδριο του κόμματος θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, έτσι, ώστε η υλοποίησή της με την άνοδο του κόμματος στην εξουσία να γίνει με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις και, το σημαντικότερο, να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι για την ανάγκη να παλέψουν γι’ αυτό τον στόχο… Η πραγματικότητα ωστόσο έρχεται να επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου έχει εδώ και καιρό εγκαταλείψει το στόχο της διαγραφής του χρέους, ως ένα απτό δείγμα «στροφής στην υπευθυνότητα» και «ενηλικίωσης» της, ώστε να πείσει τα κέντρα εξουσίας εντός κι εκτός Ελλάδας να της δώσουν το πολυπόθητο χρίσμα. Προς επίρρωση η επαναφορά ως λύσης για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους μιας παραλλαγής του σχεδίου PADRE σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Θέσεις (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014), με συγγραφείς τους Δ. Σωτηρόπουλο, Γ. Μηλιό και Σ. Λαπατσιώρα.

 Να θυμίσουμε πως το σχέδιο PADRE, αρκτικόλεξο του τίτλου Πολιτικά Αποδεκτό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Χρέους στην Ευρωζώνη, δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2014 και στον εγχώριο δημόσιο διάλογο εισήχθη για πρώτη φορά από τον Φ. Σαχινίδη που το πρότεινε σε συνέδριο της Ά. Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια από τον Γ. Δραγασάκη που το υποστήριξε ως μια ρεαλιστική εναλλακτική με συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο. Δεν θα περιληφθεί επομένως και στο απάνθισμα της ριζοσπαστικής σκέψης που ανέδειξε η κρίση… (Εδώ, πρόσφατη κριτική μου στο σχέδιο PADRE)

Η συντηρητική («πολιτικά αποδεκτή» είπαμε…) κατεύθυνση στην οποία διερευνούν λύσεις για το ζήτημα του χρέους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται από την εισαγωγή κιόλας του κειμένου. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις επιλογές για το ζήτημα του χρέους, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η διαγραφή κι ας είναι το παράδειγμα της Αργεντινής, της Ρωσίας, του Ισημερινού και της Ισλανδίας, πλέον σημεία αναφοράς στη διεθνή συζήτηση.

Ούτε καν ως λάθος επιλογή δεν την αναφέρουν οι Θέσεις. Μηλιός και λοιποί επομένως αποκλείουν εξ αρχής από την διερεύνησή τους μια επιλογή που αποτελεί, θεωρητικά, την επίσημη επιλογή του κόμματος τους και το πιο ριζοσπαστικό αίτημα που έχει διατυπωθεί παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στιγματίζουν και ακυρώνουν την ριζοσπαστική λύση διαγραφής του χρέους, χωρίς καν να την αναφέρουν, ταυτίζοντάς την με την έξοδο από το ευρώ και περιγράφοντάς την ως «λογιστική λύση». Στη συνέχεια της εισαγωγής, μέσω κοινότοπων διαπιστώσεων για τις κρίσεις χρέους και ανέξοδων βερμπαλισμών για την «ανάγκη κινητοποίησης της εργασίας» (με αίτημα άραγε την εφαρμογή του σχεδίου PADRE, χέρι-χέρι με τον Σαχινίδη;) που μπορούν να αποτελέσουν και τέλεια άλλοθι των εν εξελίξει υποχωρήσεων, δεν λείπουν και κινδυνολογίες, ξεσηκωμένες από το πιο συντηρητικό οπλοστάσιο.