Η κρίση στη Ρωσία τρομοκρατεί τις αγορές



Του Claudio Conti
 Όποιος πιστεύει ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία μπορεί να χρησιμοποιεί το όπλο των  
''κυρώσεων'' κατά των γεωπολιτικών εχθρών του ή  είναι  τρελός ή λέει ψέματα. Και στις δυο  περιπτώσεις, μοιάζει σαν μαθητευόμενος μάγος, που χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτες δυνάμεις.
Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της Ρωσίας του Πούτιν  έχουν επισημανθεί εδώ και μήνες από πολλούς αναλυτές.
Ετσι,σήμερα το πρωί  στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν διάχυτος ο φόβος.Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια κάθετη πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Στη συνέχεια, χθες βράδυ, είχαμε την απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας (Bank Rossii) να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα τερατώδη: 10,5 - 17%.
Η διοικήτρια του ιδρύματος, Elvira Nabiullina, χαρακτήρισε την απόφαση ως απαραίτητη προκειμένου να "περιοριστεί ο κίνδυνος της υποτίμησης του ρουβλίου,που έπεφτε κατακόρρυφα,καθώς και τον κίνδυνο από την αύξηση του πληθωρισμού."
 

Παρόντες στις ψηφοφορίες για ΠτΔ οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές


 Συντάκτης:efsyn.gr

Ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού έδωσε τη σχετική άδεια για να παραστούν στη Βουλή οι προφυλακισμένοι βουλευτές, έπειτα από σχετικό αίτημά τους, το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό στις προηγούμενες ψηφοφορίες της Βουλής για τον προϋπολογισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η άδεια του επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού αφορά τους προσωρινά κρατούμενους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Ηλία Κασιδιάρη, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί ανάλογη άδεια στους βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή και είχαν εκφράσει θετική γνώμη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

πότε έλεγε την αλήθεια;

 Ο Σαμαράς το 2011
«Μας λένε κάποιοι ότι το ερώτημα σήμερα είναι μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία. Αυτό μας είχανε πει και πέρσι το Μάιο. Μνημόνιο ή χρεοκοπία; Όπως αποδείχτηκε το Μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία. Και το μεσοπρόθεσμο δεν θα την είχε αποτρέψει». Τα παραπάνω έλεγε ο πρωθυπουργός πλέον Αντώνης Σαμαράς στις 28 Ιουνίου 2011 στη Βουλή. Και πρόσθετε:

«Θα μας βυθίσει ακόμη περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμη πιο κοντά. Κάποιοι μας απείλησαν τελευταία και με διλήμματα του τύπου: «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς». Κάποιοι άλλοι πριν ένα μήνα είχαν απειλήσει: «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή»... σας θυμίζω. Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου, η οποία δεν πείθει κανέναν. Απλώς δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την οικονομία. Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, το μόνο δυστυχώς που γίνεται είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες κι είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης. Όμως ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται πλέον απλώς και μόνο η αγορά κακοποιείται. Ας το καταλάβουν και ας σταματήσουν αυτά τα πυροτεχνήματα».

 Ο Σαμαράς το 2014
Ο Σαμαράς εν όψει της προεδρικής εκλογής που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε εθνικές εκλογές έχει επαναφέρει πλήρως στο δημόσιο διάλογο το Grexit. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δήλωνε:
  «Φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει τη λέξη Grexit στο στόμα των ξένων». Η νέα του στρατηγική στηρίζεται στο δίλημμα «εμείς ή το χάος» υποστηρίζοντας ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος και γίνουν εκλογές που θα φέρουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα βρεθεί ξανά κοντά στη χρεοκοπία.
 

«Περήφανοι» για τον κοινοβουλευτικό τους βίο στον ΛΑΟΣ οι Α. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης




το UNFOLLOW 36 (τεύχος Δεκεμβρίου), που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στο ρεπορτάζ «Ακριβέ μου πατριδοκάπηλε!» του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου και του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου, γράφουμε:

«Δεν χρειάζεται να είσαι υπουργός Εθνικής Άμυνας για να έχεις μερίδιο στη μοιρασιά. Αρκούν λίγοι βουλευτές όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης, που ασκούν με ζήλο το καθήκον του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και ποιο είναι το καλύτερο προκάλυμμα για μια τέτοια μπίζνα από τη “βιτρίνα” ενός κόμματος που αγωνίζεται για το καλό “του έθνους και της πατρίδας”; Η δικαστική έρευνα γύρω από τις συναλλαγές της off shore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη με εταιρείες πώλησης οπλικών συστημάτων, έφερε (ξανά) στο προσκήνιο τους ρόλους που κατά καιρούς αναλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, στα σκοτεινά, σκανδαλώδη, αλλά άκρως κερδοφόρα παζάρια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.»

Οι βουλευτές Α. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης, τα δύο πρώην καμάρια του ΛΑΟΣ και νυν της ΝΔ, απάντησαν μέσω του twitter: «Δεν έχουμε καταθέσει ούτε μία ερώτηση εκ μέρους του Καρατζαφέρη. Και είμαστε περήφανοι για κάθε ερώτησή μας».

Πόσο «περήφανοι» μπορούν να είναι οι βουλευτές ενός κόμματος τους αποδεδειγμένα πλέον λειτουργούσε ως πλυντήριο για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα;