Νίκος Κοτζιάς: Είμαστε μικρή χώρα αλλά έχουμε δικαιώματα

 Για την κόντρα της νέας κυβέρνησης με την κομισιόν την επομένη των εκλογών, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την αθεΐα και το ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς στο Der Spiegel.

«Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Eίμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα.» δηλώνει στην συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρόμενος στο επεισόδιο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή επιτροπή και τη νέα ελληνική κυβέρνηση πριν καν αυτή ορκιστεί.

Ο υπουργός εξωτερικών δηλώνει «άθεος» και αποκρούει τις αιτιάσεις για στενές σχέσεις με τη Μόσχα λέγοντας ότι έχει επισκεφτεί τη Ρωσία μόλις δύο φορές εδώ και 25 χρόνια.
Ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει για τα φοιτητικά χρόνια του την εποχή της χούντας στην Ελλάδα και στη Γερμανία και για τις σχέσεις του με τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
SPIEGEL: Στην Ελλάδα απομακρύνθηκε ένα παλιό καθεστώς από ένα ευρύ λαϊκό κίνημα. Ακριβώς όπως πριν ένα περίπου χρόνο στο Κίεβο, σωστά?

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σε μας μέσω εκλογών. Τα ποσοστά στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σήμερα στο 70%. Οι άνθρωποι μου φωνάζουν καθημερινά στο δρόμο: Νίκο κράτα γερά. Μην κάνεις ούτε βήμα πίσω. Η πολιτική έχει να κάνει πολύ με το συναίσθημα, ιδίως στην Ανατολή και στις ανατολικές χώρες. Αυτό το ξεχάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει την αίσθηση ότι απώλεσε τον αυτοσεβασμό της. Ήδη, τούτο άλλαξε μετά την πρώτη βδομάδα.

SPIEGEL: Πώς έπρεπε να αντιδράσει η Ευρώπη στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία?

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η προσάρτηση της Κριμαίας έλαβε χώρα πριν αναλάβω εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών.

SPIEGEL: Το λεγόμενο δημοψήφισμα αναγνωρίσθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ένα δημοψήφισμα επιτρέπεται να διεξαχθεί μόνον σύμφωνα με το σύνταγμα μιας χώρας.

SPIEGEL: Δηλαδή με την συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ακριβώς. Η συναίνεση αυτή δεν υπήρξε στην Καταλονία, αντιθέτως υπήρξε στη Σκωτία. Ο σκωτσέζικος δρόμος θα ήταν το καλύτερο και για την Κριμαία. Μάλιστα οι Σκωτσέζοι του εξωτερικού δεν δικαιούνταν να ψηφίσουν, ενώ οι εγκατεστημένοι εκεί αλλοδαποί είχαν αυτό το δικαίωμα. Πρόκειται για ένα προοδευτικό σύστημα. Εάν μία περιοχή θέλει να αποσχισθεί, πρέπει να αποφασίσουν όσοι διαβιούν εκεί και όχι όσοι διαθέτουν ταυτότητα.

SPIEGEL: Το είπατε αυτό στον Ουκρανό συνάδελφό σας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, ήταν ο πρώτος συνάδελφος, τον οποίο είδα κατά το πρώτο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ταξίδι στις Βρυξέλλες. Του είπα ότι μία ομοσπονδιακή δομή της Ουκρανίας δεν θα ευνοούσε τη Ρωσία. Ως δημοκράτης δεν πρέπει κανείς να φοβάται τις εκλογές και τις δημοκρατικές δομές.

SPIEGEL: Πώς θα έπρεπε η ΕΕ να ασκήσει επιρροή επί της Ρωσίας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφάλειάς της ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός. Η Ευρώπη δίνει μία πολύ κακή εικόνα στους λαούς του Νότου όταν οι τελευταίες δεκατρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών αφορούν μόνο μνημόνια, τιμωρίες και κυρώσεις. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο.

SPIEGEL: Κυρώσεις στις οποίες συμφωνήσατε ύστερα από δισταγμούς.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κατάσταση ήταν διαφορετική. Την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Eίμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα.

SPIEGEL: Τι ρόλο θέλει να διαδραματίσει η χώρα σας στην εξωτερική πολιτική?

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ελλάδα είναι στο κέντρο ενός τριγώνου. Επάνω η Ουκρανία, κάτω αριστερά η Λιβύη και κάτω δεξιά η Μέση Ανατολή, σε απόσταση μόνο 300 χιλιομέτρων από εμάς. Όλες οι περιοχές αυτές είναι αποσταθεροποιημένες. Τι θα συμβεί, εάν, φερ’ ειπείν από την υπερβολική πίεση σε οικονομικά θέματα, αποσταθεροποιούνταν και η Ελλάδα; Τότε θα δημιουργηθεί μία γραμμή από τη Ρωσία, διαμέσου της Ουκρανίας και της Βαλκανικής έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ένα τεράστιο τόξο που θα μπορούσε να φέρει εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη. Τότε θα αποσταθεροποιούνταν ολόκληρη η Ευρώπη. Εμείς λέμε: η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία είναι εξ ίσου σημαντικές με τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

SPIEGEL: Άρα όχι περαιτέρω κυρώσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κυρώσεις ναι, εάν είναι απαραίτητες, αλλά στο πλαίσιο αυτής της σταθερότητας. Κάθε μέτρο πρέπει να εξυπηρετεί τον υψηλότερο στόχο της σταθερότητας και της ειρήνης. Εάν αφήσουμε ελεύθερη την οργή μας και την ηθική μας αγανάκτηση, θα έχουμε ένα «ωραίο» πόλεμο στην Ευρώπη. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα αισθήματα των λαών, αλλά οι ίδιοι να παραμείνουμε πολύ ψύχραιμοι στις αποφάσεις μας.

SPIEGEL: Ως Έλληνας και πρώην κομμουνιστής είστε πολύ κοντά στην χώρα…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σχετικά μ’ αυτό γράφτηκαν πολλές ανοησίες. Είμαι άθεος, όχι Ορθόδοξος. Και από τότε που υπάρχει η Ρωσία, εδώ και 25 χρόνια, την επισκέφθηκα μόνον δύο φορές. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει η τάση ότι οι μικροί οφείλουν να ακολουθούν τους μεγάλους. Όταν υπάρχει ύφεση με τη Ρωσία, οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ομοίως και όταν συμβαίνει το ανάποδο. Είμαστε ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Και έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με πολλούς άλλους. Δεν ήμασταν αποικιοκρατική υπερδύναμη. Έχουμε πολιτισμική ιστορία. Αυτό αναγνωρίζεται από την Κίνα. Το ίδιο και από την Ινδία που μας βλέπει, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του, ως παράγοντα της δημιουργίας της. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία. Θέλουμε να είμαστε μία γέφυρα, όμως μία γέφυρα που έχει το θεμέλιο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

SPIEGEL: Γιατί καλέσατε τον Απρίλιο του 2013 τον μεγαλοϊδεάτη Ρώσο προπαγανδιστή Alexander Dugin στο Πανεπιστήμιο Πειραιά;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας. Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Dugin μου επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο Dugin ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο.

SPIEGEL: Υπάρχει όμως μία φωτογραφία, όπου φαίνεστε να χαμογελάτε φιλικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό ήταν αργότερα, όταν τον συνάντησα στην έξοδο και οι φοιτητές ήθελαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία. Από αυτή τη φωτογραφία συμπέραναν ότι είμαι στην πραγματικότητα ένας ακραίος δεξιός.

SPIEGEL: Σκληρή κατηγορία για κάποιον που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βρέθηκα ως μέλος της φοιτητικής ηγεσίας δύο φορές στα στρατοδικεία. Βρέθηκαν ποτέ στη φυλακή για αντιφασιστική δράση οι άνθρωποι που τώρα ρίχνουν λάσπη εναντίον μου; Επρόκειτο για μία εκστρατεία, ώστε να τοποθετηθούν σε καλή γραμμή εκκίνησης έναντι της νέας κυβέρνησης. Δεν επρόκειτο μόνο για το πρόσωπό μου, επρόκειτο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

SPIEGEL: Έχει γραφτεί ότι έχετε σπουδάσει στην Ανατολική Ευρώπη…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: …και ότι έχω ανατολικογερμανική προφορά στα γερμανικά. Τι ανοησίες ! Ο κ. Steinmeier κι εγώ διαπιστώσαμε ότι μέναμε στον ίδιο δρόμο στο Gissen.

SPIEGEL: Ως «εξαιρετικά ευφυής τύπος που άρεσε στις γυναίκες», όπως έγραψε για σας η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό το είπε ο Heinrich Brinkmann, που ήταν Sponti (αριστεριστές της δεκαετίας του 70, που προήλθαν από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά του ‘68)
SPIEGEL: Οι γυναίκες έλιωναν όταν τους λέγατε αποσπάσματα από το Μαρξ και το Λένιν.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα διαβαζόταν περισσότερο ο Λένιν. Ήμουν ένας άνθρωπος που είχε ξεφύγει από το στρατοδικείο στην Ελλάδα, δεν ήμουν βεβαίως τόσο παχύς και υπήρχε μία κάποια συμπάθεια για ένα άτομο που είχε αγωνισθεί ενεργά κατά του φασισμού.

SPIEGEL: Τώρα έρχεται ο κυβερνητικός εταίρος σας, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος, ακριβώς από αυτή τη δεξιά γωνιά.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ανήκει στη λαϊκή δεξιά, η οποία στο θέμα του μνημονίου (την πολιτική λιτότητας της τρόικας) έχει την ίδια θέση με εμάς. Είναι μία δημοκρατική δύναμη. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάσθηκε με το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό. Σχετικά με αυτό η Ευρώπη, επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία, δεν έκανε κουβέντα. Ο πολιτικός του ΛΑ.Ο.Σ Μάκης Βορίδης ήταν ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε μάλιστα Υπουργός Υγείας των συντηρητικών. Παλαιότερα είχε συντάξει αντισημιτικά κείμενα. Γιατί δεν γράφτηκε τίποτα για αυτά; Γιατί ήταν ένας καλός Yes-Man, ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια.

SPIEGEL: Πώς στέκεστε απέναντι σε παλαιότερα κείμενα, στα οποία υπερασπιζόσασταν την καταστολή του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη»;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έριξα ποτέ πέτρες, όπως ένας άλλος Υπουργός Εξωτερικών. Παρ’ όλα αυτά μερικοί πιστεύουν ότι είμαι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες. Αυτά ήταν πριν από 35 χρόνια. Αλλά ποιός αναφέρει ότι εξέδωσα τα έργα του Jürgen Habermas στην Ελλάδα;

SPIEGEL: Όμως τη θέση ότι η Γερμανία είναι ο ηγεμόνας της Ευρώπης συνεχίζετε να την υποστηρίζετε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Η πρώτη μου θέση: η Γερμανία αντέδρασε επιθετικά σε ορισμένες στιγμές στην ιστορία της. Παρωθήθηκε στο να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα, παρότι από πνευματικής και πολιτισμικής απόψεως δεν ήταν έτοιμη για αυτό. Έτσι άσκησε το ρόλο αυτό με βία. Αυτή είναι και η προσπάθειά μου να εξηγήσω το φαινόμενο Χίτλερ.
 Η δεύτερη θέση μου περιγράφει την Ελλάδα ως «αποικία χρέους» και τη Γερμανία ως κυριαρχική δύναμη, η οποία κυριαρχεί επί της Ευρώπης, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτύξει την πολιτισμική ηγεμονία.
 Αυτό παραμένει μία δικαιολογημένη κριτική, την οποία μπορώ να υπερασπισθώ επιστημονικά. Με αυτό δεν συγκρίνω την Ομοσπονδιακή Γερμανία με τη Γερμανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο ναζισμός, αυτή η βιομηχανοποίηση του φόνου, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Όποιος συγκρίνει με αυτόν ο,τιδήποτε, είτε το Ισραήλ είτε την κα Μέρκελ, δεν διαπράττει μόνο ένα επιστημονικό λάθος, αλλά απαλλάσσει και τους δράστες του φόνου αυτού.
[--->]

«Ανάσα αξιοπρέπειας» στο Σύνταγμα και όλες τις πόλεις την Τετάρτη, 11/2/2015, στις 6 μ.μ., την ημέρα του έκτακτου Eurogroup

Παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της λιτότητας προγραμματίζονται, σε όλη τη χώρα, για τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί και η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, όπου θα συζητήσει το ζήτημα της Ελλάδας. Το κάλεσμα γίνεται από τα social media, όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό κείμενο. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι “Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε βήμα πίσω στους εκβιασμούς”
Σημειώνεται πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας (δείτε σχετικά).
Στο νέο κάλεσμα ο κόσμος καλείται να πλημμυρίσει το Σύνταγμα και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 για να σταλεί ένα μήνυμα τερματισμού της λιτότητας, ενώ στο έκτακτο Eurogroup για το ζήτημα της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το κάλεσμα «Ανάσα αξιοπρέπειας» που διακινείται στο διαδίκτυο:

“Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν.
Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.  Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.
Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!”

Συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα

Χανιά: https://www.facebook.com/events/1535813133339808/?fref=ts
Ηράκλειο: https://www.facebook.com/events/1581224912095381/?ref_newsfeed_story_type=regular
Πάτρα: https://www.facebook.com/events/444402819057260/
Λαμία: https://www.facebook.com/events/1394520704187669/
Βόλος: https://www.facebook.com/events/573916049378673/
Καστοριά: https://www.facebook.com/events/386105781571453/?ref_newsfeed_story_type=regular
Ρέθυμνο: https://www.facebook.com/events/362412387275001/?ref_newsfeed_story_type=regular
Κάλυμνος: http://palmostiskalymnou.blogspot.gr/2015/…/blog-post_3.html
Λέσβος: https://www.facebook.com/events/1525174067745425/
Καβάλα: https://www.facebook.com/events/1544532319150096/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
Καλαμάτα: https://www.facebook.com/events/725308277583442/?ref_newsfeed_story_type…
Σύρος: https://www.facebook.com/events/767128556716699/?ref=notif&notif_t=plan_…https://www.facebook.com/events/767128556716699/?ref=notif&notif_t=plan_user_joined

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην Ελλάδα σε πόλεις του εξωτερικού

Πυκώνουν οι φωνές συμπαράστασης μέσα στην Ευρώπη που υποστηρίζουν την Ελλάδα στον αγώνα της κατά της λιτότητας.
Έτσι την Κυριακή 15 του μήνα και ώρα 1 μ.μ, διοργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αλλάξει σελίδα στην οικονομία .
Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης θα είναι: «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί»:
silalitirio londino
Συλλλαλητήριο διοργανώνεται και στην Πορτογαλία
silalitirio portogalia
Συλλαλητήριο και στην Nimes, Γαλλία με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες».
silalitirio gallia
«Η Σκωτία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας» σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους οι διαχειριστές της σελίδας που καλούν τον κόσμο να συμπαρασταθεί στο δίκαιο των Ελλήνων έξω από το κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο.
Στην Δανία οι πολίτες που καλούν διοργανώνουν το συλλαλητήριο συμπαράστασης στην Ελλάδα σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Όχι στον εκβιασμό των Ευρωπαίων στην Ελλάδα.Στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων στον αγώνα τους κατά της λιτότητας».
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης θα γίνουν συνολικά σε αρκετές ακόμα πόλεις. Δείτε στον χάρτη που ήδη κυκλοφορεί στα social media:



Ο Αλέξης Τσίπρας, ο σοσιαλισμός και τα αυτονόητα

Δημήτρης Μηλάκας
Τα όσα είπε- και όπως τα είπε- ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν περιγράφουν κάποιο επαναστατικό πρόγραμμα προς το σοσιαλισμό. Περιγράφουν απλώς τα αυτονόητα που πρέπει να έχει κατοχυρωμένα, ένα κράτος αν θέλει να λέγεται και να είναι «Δημοκρατικό», «σύγχρονο» και ενταγμένο στους «δυτικούς» θεσμούς.

Προφανώς και δεν είναι σοσιαλιστική διακήρυξη ότι:
Θα ελεγχθούν οι βαρόνοι του χρήματος και οι κερδοφόρες σχέσεις τους με τις σάπιες δομές του κράτους

Θα πληρώσουν οι εργολάβοι και οι καναλάρχες τους φόρους που τους αναλογούν
Θα κυνηγηθούν οι λαθρέμποροι
Θα ερευνηθούν αυτοί που φυγάδευσαν/ αποθήκευσαν τα χρήματά τους σε ασφαλή ξένα θησαυροφυλάκια

Δεν έχουν  να κάνουν με σοσιαλιστικές αναζητήσεις οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες:
Το δημόσιο θα λάβει το αντίτιμο που πρέπει για τη παραχώρηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων

Θα εξεταστούν τα (θαλασσοδάνεια) προς τους μιντιάρχες/ καναλάρχες
Τίποτε το επαναστατικό δεν κρύβουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για:
Την κατάργηση της ασυλίας των «αρχόντων» του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν οριστεί υπεύθυνοι για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του ΤΧΣ που είχαν οριστεί επόπτες της λειτουργίας «ανακεφαλαιοποιημένων» τραπεζών
Την άσκηση του δικαιώματος του δημοσίου στις τράπεζες καθώς, το δημόσιο   είναι αυτό που δανειζόμενο τις ανακεφαλαιοποιεί

Τίποτε ρηξικέλευθο δεν κρύβεται πίσω από την υπόσχεση για :
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να ερευνηθεί πως αυτός ο τόπος έφτασε στην καταστροφή, να αναζητηθούν να καταγραφούν και να αποδοθούν οι ευθύνες
Την αναζήτηση ευθυνών της καταστροφής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όλα τα προηγούμενα, μαζί με την υπόσχεση  να μην πεθαίνουν στο δρόμο όσοι δεν έχουν χρήματα και η εξασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς μέσα από τη δωρεάν παιδεία, δεν είναι επαναστατικές σοσιαλιστικές διακηρύξεις. Είναι τα αυτονόητα για  μια δυτικού τύπου αστική δημοκρατία…

Κι όμως, η παρακμή του απελθόντος πολιτικού προσωπικού και η κατάπτωση στην οποία αυτό το προσωπικό οδήγησε την ελληνική κοινωνία, κάνουν τις αυτονόητες—για ένα δημοκρατικό κράτους δικαίου- διακηρύξεις του πρωθυπουργού να ακούγονται (και να είναι)  επαναστατικά κηρύγματα δημιουργώντας ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης…

Πριν το σοσιαλισμό μεσολαβεί η αξιοπρέπεια και η προσπάθεια ανάκτησής της, την οποία υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είναι, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, επαναστατική πράξη καθώς προϋποθέτει  τη σύγκρουση με την εγχώρια  οικονομική «φεουδαρχία» και τη «συνδιαλλαγή» με τη  διεθνή συμμορία των τοκογλύφων δανειστών.

Αυτός είναι ο αγώνας που υποσχέθηκε να δώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ελπίζοντας στη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η συζήτηση περί του «σοσιαλιστικού μετασχηματισμού» της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται- προς το παρόν- σε δεύτερο πλάνο…

[--->] 

11/2: Ανάσα Αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα

  Την Πέμπτη στείλαμε ένα πρώτο μαζικό μήνυμα απέναντι στους εκβιασμούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι!

Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.

Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής.

Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής.

Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Θα νικήσουμε!




Οι αγαπημένοι εργαζόμενοι της διαπλοκής #skouries

                20150208.2150.mega_.channel.apeiles.metaloryxoi-e1423430254733 


Μπορεί να μην είπαν κουβέντα για τους χιλιάδες ανέργους του Μνημονίου, τις απολύσεις των καθαριστριών, το κλείσιμο της ΕΡΤ, τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς, μπορεί να σιώπησαν επιδεικτικά για την κατάργηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και να μην είπαν κουβέντα για όσους τόσα χρόνια ζούσαν στα όρια της φτώχειας, χωρίς ρεύμα σε απόλυτες συνθήκες εξαθλίωσης, οι δημοσιογράφοι όμως του Mega χθες ανακάλυψαν ποια είναι η τιμημένη εργατιά.

Ο λόγος φυσικά για το χθεσινό κεντρικό δελτίο το οποίο ανέδειξε με περισσή χαρά τις απειλές των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός ομίλου Γ. Μπόμπολα στην Χαλκιδική , ότι αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες στο ανοικτό όρυγμα στις Σκουριές θα κλειστούν στις στοές και θα φτάσουν….στα άκρα κατεβαίνοντας σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία φυσικά η συγκυρία που το Μεγάλο Κανάλι του Μπόμπολα ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Ευρώπη, τους οποίους βάζει μπροστά η εταιρεία για να δημιουργήσει σκηνικό έντασης.

Η προβολή τους συμπίπτει με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι κάθε επένδυση θα εξετάζεται για το αν τελικά υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή ότι η νομιμότητα που καταπατήθηκε βάναυσα και για την οποία αδιαφορούσε επιδεικτικά το Mega Channel τόσα χρόνια θα εφαρμοστεί στις Σκουριές.

Τυχαίο δεν είναι φυσικά ούτε ότι λίγα λεπτά πριν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεταξύ άλλων τον έλεγχο των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αδειοδότησή τους.

Είναι περιττό φυσικά να αναφέρουμε πως οι εκατοντάδες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής στο βουνό, αλλά και στις πόλεις, οι διώξεις και η καταστολή εναντίον αγωνιστών αποσιωπήθηκαν με τον πιο προκλητικό τρόπο, είναι γνωστές εξάλλου για το Μέγκα οι άορατες πορείες της Θεσσαλονίκης όπως και οι αόρατοι για την προηγούμενη κυβέρνηση άνθρωποι.

Για το Μέγκα σημασία έχουν μόνο εργαζόμενοι, που αδιαφορώντας φυσικά για την καταστροφή του τόπου τους, ζητούν μόνο το ψωμί τους, λες και αυτοί θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν ρημαγμένο τόπο.

Οι μόνοι εργαζόμενοι που έχουν τελικά σημασία για το Μεγκα είναι όσοι αγνοώντας ότι αυτό που κάνουν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αφεντικών τους, συναινούν στην διαπλοκή.

Παντού φτύνουν τον Γκρίνσπαν. Μόνο εδώ τού δίνουν σημασία

   Έμπορος ασυναρτησιών, ερπετό ή απλώς ένας νταβατζής;


ΑΡΤΕΜΗΣ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΣ
Επιστράτευσαν ακόμη και τον Γκρίνσπαν για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες. Ο κατεστραμμένος, πρώην «μάγος» της FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Έτυχε μάλιστα ευρείας προβολής από τα ψοφοδεή ελληνικά media.

Ας δούμε όμως πως αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Βρετανοί τις πομφόλυγες του ανυπόληπτου Αμερικάνου. Δεν υπάρχει καλύτερο μέτρο από τα σχόλια αναγνωστών που δημοσιεύθηκαν κάτω από το σχετικό άρθρο την Guardian. Για να μη νομίζουμε πως ολόκληρη η Ευρώπη είναι εχθρική προς την Ελλάδα, τις παραθέτω με χρονολογική σειρά ανάρτησης χωρίς να αφαιρέσω καμία.

Celtiberico
Πόσο περίεργο ότι αυτή η γνώμη του Γκρίνσπαν έχει έρθει στο φως μόνο αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές.

hammersmithtownie
Greenspan. Πρώτης κατηγορίας απατεώνας.

WhetherbyPond
Η Alisa Rosenbaum, μαζορέτα του Greenspan, μαζί με τον Summers και τον Rubin είναι από τους κύριους αρχιτέκτονες της καταστροφής της οικονομίας μας και της αυξανόμενης ανισότητας στην κοινωνία. Κατ΄ εμέ θα έπρεπε να είναι στη φυλακή με την υπόλοιπη σύντροφιά τους, και όχι να γράφει άρθρα σε εφημερίδες.

ανήσυχος
Α ναι, ο Greenspan …

Gene428
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές κακές επιλογές οικονομικά και δημοσιονομικά, αλλά αυτή η λιτότητα που έχει επιβληθεί είναι ανίκανη και πραγματικά αντίθετη σε μια καλή οικονομική ανάπτυξη. Εξαιτίας της λιτότητα, πολλές από τις χώρες της ΕΕ είναι σε ύφεση ή κοντά σε αυτήν με τη Γερμανία να κοιτάζει τον αποπληθωρισμό. Θα ήθελα επίσης να αντιδράσουν στη στάση της Γερμανίας όσον αφορά τα χρέη των Ελλήνων. Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έδωσε στην Γερμανία πολύ χώρο με την αποπληρωμή του χρέους της, διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος του … παρά την καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί στον υπόλοιπο κόσμο.

Vassili555
Ω, ένας κεντρικός τραπεζίτης να να αβαντάρει ένα άλλο κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Πόσο συγκλονιστικό.

SkallaΈτσι είπε ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να δει την οικονομική κρίση 2008-2020 να έρχεται …
1.
susandbs12
Ένα συναφές ζήτημα είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίζει στην ΕΕ δισεκατομμύρια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια περισσότερο. Χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τη διάσωση της Ελλάδας! Αντί γι “αυτό υπερβολικά υψηλές δαπάνες για τις επεκτατικές εγωιστικές πολιτικές της ΕΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα χρεοκοπήσει την ΕΕ! Ή τουλάχιστον να βλάψει σοβαρά. Δείτε το κι αλλιώς. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, επειδή δώσαμε τα λεφτά μας για τον πόλεμο Ουκρανία, αντί να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

tankerton
Όταν η Ελλάδα καταρρέει, ο προορισμός επιλογής για πολλούς Έλληνες θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (μιλούν τη γλώσσα, ήδη έχουν συγγενείς εδώ). Αυτό είναι Ο.Κ., αλλά είμαστε ήδη η πιο πολυσύχναστη χώρα στην Ευρώπη.

longpete

Ο Greenspan ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το κραχ του 2008. Ότι κάποιοι εξακολουθούν να ακούνε αυτόν τον έμπορο ασυναρτησιών είναι απολύτως εκπληκτικό.

AbFalsoQuodLibet
Ο Greenspan ήλεγχε την Fannie Mae και την Freddie Mac ;

charleswood
Ένας νταβατζής ήταν αυτός ;

daftbell
Να, που υπέφεραν για 4 χρόνια και εξακολουθούν να υποφέρουν, πρώτα απ “όλα, όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη στην πρώτη θέση. Είναι πρόθυμοι να παραμείνουν, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό, η έξοδος δεν είναι η λύση, όπως Κάμερον θα έλεγα. Είμαστε σε αυτό μαζί; Απλώς μια ειρωνία.

Rener
Άρθρο πάνω από ολίγον επιλεκτικό …(ατακτούλα Guardian). Ήθελε επίσης για να πει ότι υπόλοιπες νότιες οικονομίες τελικά θα παρακολουθήσουν μία προς μία αφού αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα και οι αγορές θα τις παρασύρουν. Κύρια προϋπόθεση του ευρώ ήταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν οι ΝοτιοΕυρωαπάιοι γινόντουσαν Γερμανοί, που δεν το βλέπω τόσο πιθανό να συμβεί.

Sylvester
Σαφώς θεωρεί πως τους ΝοτιοΕυρωπαίους, πρέπει να τους κάνουμε λίγο περισσότερο από Γερμανούς. Αλλά την ίδια στιγμή, αυτό θα σημαίνει ότι οι Γερμανοί πρέπει να γίνουν ολίγον ΝοτιοΕυρωπαίοι, επειδή η πολιτική ολοκλήρωση σημαίνει ουσιαστικά μια κατάσταση παρόμοια με τις ΗΠΑ ή την Ελβετία, όπου το κοινοβούλιο έχει πραγματική εξουσία.

lilyvalley
Πρέπει να υπάρχει πολύ πανικός στον κόσμο των ερπετών αυτή τη στιγμή.

[--->]


«The Stanford Daily»: Oι λόγοι που δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ο ρόλος των ΗΠΑ

 Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για καθαρά λόγους γεωπολιτικής και όχι οικονομίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της «The Stanford Daily» Winston Shi.

 Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για καθαρά λόγους γεωπολιτικής και όχι οικονομίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της «The Stanford Daily» Winston Shi.

Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου του, «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και παρόλα αυτά, «οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης-οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη γάτα με το ποντίκι για πάνω από 310 δισ. ευρώ».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης» σχολιάζει ο Shi και επισημαίνει ότι «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο σχολιαστής της «The Stanford Daily» γράφει ότι «από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο» κι αυτό γιατί «δεν υπάρχει καμία επίσημη υπερεθνική αστυνομία που αναγκάζει τις χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους [...]. Εν ολίγοις, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει όποτε το θελήσει».

Γεωπολιτική

Σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, αναρωτιέται τι είδους τριγμούς μπορεί να επιφέρει μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κατά συνέπεια εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει το ευρώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Όμως» επισημαίνει ο Winston Shi, «η ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι που έρχεται η Αμερική». «Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση», εκτιμά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος τονίζει ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική».

Ο Shin εξηγεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από τη συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας». «Άλλωστε» σχολιάζει ο αναλυτής της «The Stanford Daily»,«δεν είναι σύμπτωση που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα».

«Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ» επισημαίνει ο Shi και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο».

Κατά συνέπεια, για τον Shi, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν -η Ελλάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου».

[--->]
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για καθαρά λόγους γεωπολιτικής και όχι οικονομίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της «The Stanford Daily» Winston Shi.

Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου του, «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και παρόλα αυτά, «οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης-οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη γάτα με το ποντίκι για πάνω από 310 δισ. ευρώ».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης» σχολιάζει ο Shi και επισημαίνει ότι «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο σχολιαστής της «The Stanford Daily» γράφει ότι «από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο» κι αυτό γιατί «δεν υπάρχει καμία επίσημη υπερεθνική αστυνομία που αναγκάζει τις χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους [...]. Εν ολίγοις, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει όποτε το θελήσει».

Γεωπολιτική

Σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, αναρωτιέται τι είδους τριγμούς μπορεί να επιφέρει μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κατά συνέπεια εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει το ευρώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Όμως» επισημαίνει ο Winston Shi, «η ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι που έρχεται η Αμερική». «Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση», εκτιμά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος τονίζει ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική».

Ο Shin εξηγεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από τη συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας». «Άλλωστε» σχολιάζει ο αναλυτής της «The Stanford Daily»,«δεν είναι σύμπτωση που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα».

«Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ» επισημαίνει ο Shi και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο».

Κατά συνέπεια, για τον Shi, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν -η Ελλάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου». - See more at: http://left.gr/news/stanford-daily-oi-logoi-poy-den-tha-hreokopisei-i-ellada-kai-o-rolos-ton-ipa#sthash.4KYGi4GJ.3XaL2Suu.dpuf
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για καθαρά λόγους γεωπολιτικής και όχι οικονομίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της «The Stanford Daily» Winston Shi.

Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου του, «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και παρόλα αυτά, «οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης-οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη γάτα με το ποντίκι για πάνω από 310 δισ. ευρώ».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης» σχολιάζει ο Shi και επισημαίνει ότι «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο σχολιαστής της «The Stanford Daily» γράφει ότι «από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο» κι αυτό γιατί «δεν υπάρχει καμία επίσημη υπερεθνική αστυνομία που αναγκάζει τις χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους [...]. Εν ολίγοις, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει όποτε το θελήσει».

Γεωπολιτική

Σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, αναρωτιέται τι είδους τριγμούς μπορεί να επιφέρει μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κατά συνέπεια εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει το ευρώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Όμως» επισημαίνει ο Winston Shi, «η ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι που έρχεται η Αμερική». «Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση», εκτιμά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος τονίζει ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική».

Ο Shin εξηγεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από τη συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας». «Άλλωστε» σχολιάζει ο αναλυτής της «The Stanford Daily»,«δεν είναι σύμπτωση που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα».

«Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ» επισημαίνει ο Shi και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο».

Κατά συνέπεια, για τον Shi, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν -η Ελλάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου». - See more at: http://left.gr/news/stanford-daily-oi-logoi-poy-den-tha-hreokopisei-i-ellada-kai-o-rolos-ton-ipa#sthash.4KYGi4GJ.3XaL2Suu.dpuf