Λαφαζάνης: «Αν οι εταίροι επιμείνουν σε παράταση του μνημονίου, συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει»


«Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε "καλό" και "κακό". Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμά μας. Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» σημειώνει.

Σε ερώτηση περί του αν υπάρχει θέμα ρήξης με τους εταίρους μας, ο υπουργός απαντά: «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.
 Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. 
Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις… 
Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές».

Σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για νέα προσφυγή στις κάλπες, ή έστω για δημοψήφισμα στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο Π. Λαφαζάνης απαντά: «Ένα είδος "δημοψηφισμάτων" διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στην κοινωνία μας και οι πολίτες κρίνουν από τα πράγματα και ώρα με την ώρα, την κυβέρνησή μας. Αυτή η νέα λαϊκή αφύπνιση και αγωνιστική παρόρμηση, αυτό το μεγάλο παλλαϊκό ρεύμα που έχει ποικίλες πηγές και προελεύσεις, είναι που μπορεί να ματαιώσει εκβιασμούς και απειλές και να αναγκάσει τους κυρίαρχους της ΕΕ να αποφύγουν "πάση θυσία" μια "μετωπική" σύγκρουση με την πιο λαοπρόβλητη και ελπιδοφόρα αυτή την ώρα κυβέρνηση της Ευρώπης».

Τέλος, για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει ανεξάρτητες και πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και σχέσεις, οι οποίες να σχεδιάζονται και να προωθούνται χωρίς μονομερείς εξαρτήσεις, αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Πανευρωπαϊκή δράση αξιοπρέπειας & αλληλεγγύης σήμερα Κυριακή 15/2

kalesma_sintagma_kol_4

Τα πλεόνασμα της, ελλείμματα μας

Το γερμανικό πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου δημιουργεί ρεκόρ. Όμως αντιβαίνει τους κανόνες της ΕΕ.


Το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο έκλεισε το 2014, με πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 217 δις ευρώ. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 1.134 δις ευρώ , επίσης ύψος ρεκόρ , ενώ οι εισαγωγές έφθασαν στα 916,5 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2013 η ποσοστιαία μεγέθυνση των εξαγωγών ήταν της τάξεως του 3,7% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,0%.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας  Destatis , οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 657 δις ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχα οι εισαγωγές ανήλθαν στα 600 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με το 2013. Μάλιστα σύμφωνα με πολλές αναλύσεις η παρατηρούμενη μείωση της αξίας του ευρώ θα υποβοηθήσει περαιτέρω την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ενώ αντιθέτως η αύξηση των εισαγωγών  αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω λόγω της πτώσης  της τιμής του πετρελαίου.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τροφοδοτούν εκ νέου μια παλαιά αντιπαράθεση, η οποία έχει τεθεί εν πολλοίς στο αρχείο, αλλά παραμένει πάντοτε ζωντανή για τους οικονομολόγους αλλά και όσους ελέγχουν τους κανονισμούς της ΕΕ. 
Η αντιπαράθεση αφορά στο ότι η Γερμανία δεν «σέβεται» τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το επιτρεπόμενο ποσοστό των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.  
 
Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του λεγόμενου 'six pack' το οποίο θα έπρεπε να εγγυάται την οικονομική ισορροπία στην ευρωζώνη , έχει θέσει όριο 6,0% του ΑΕΠ  στα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου των μελών χωρών. Όποια χώρα υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο για τρία συνεχή έτη διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις. Η Γερμανία έχει υπερβεί το συγκεκριμένο όριο για πέμπτο συνεχή έτος (2010-2014) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διεξάγει έρευνα».
Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής συμπεριφοράς είναι γνωστό ότι δεν συνάδει με το ρόλο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης εντός μιας οικονομικής και νομισματικής περιοχής. Σύσσωμοι οι διεθνείς αναλυτές καταδικάζουν την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Γερμανίας όταν μάλιστα στηρίζεται σε τέσσερις   παράγοντες που επιταχύνουν την απόκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης.
 Πρώτον : στην χαμηλότερη αύξηση των μισθών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Συγχρόνως έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων στη Γερμανία (περίπου 7 εκατομμύρια) που αμείβονται με το ποσό των 400 ευρών.
Δεύτερον: στον κάτω από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης σχηματισμό ακαθάριστων δημοσίων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.
Τρίτον: στην χαμηλότερη πραγματική ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος που βοηθά σημαντικότατα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της εις βάρος των εταίρων της στην ευρωζώνη δεδομένου ότι το 50,0% των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας  πραγματοποιείται εντός της ευρωζώνης  και
Τέταρτον: στο σημαντικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού της οικονομίας της λόγω της διαφορετικής αξιολόγησης  της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας  που επίσης αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 
 
Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στις κριτικές προς την ασκούμενη οικονομική πολιτική της Γερμανίας , υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί πάραυτα η γερμανική εγχώρια ζήτηση. Μάλιστα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεγέθυνση με σημαντική μείωση της ανεργίας και ετοιμάζονται μετά την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία έτη να προβούν σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανισορροπίες στην οικονομία τους,  θεωρούν ότι είναι η σειρά της Ευρώπης να πάρει τη σκυτάλη ακολουθώντας την πορεία που οι ίδιες χάραξαν έτσι ώστε η παγκόσμια οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Συνεπώς οι προσαρμογές στην ευρωζώνη θα πρέπει να ξεκινήσουν από τις πλεονασματικές χώρες δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις ελλειμματικές χώρες να προσαρμοστούν μέσα σε ένα σαφώς ευνοϊκότερο οικονομικό πλαίσιο. Η μονόπλευρη απαίτηση για προσαρμογή των ελλειμματικών χωρών  αποτελεί φενάκη και οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα σαν και αυτά που βιώνουμε στην χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
[--->]

Όλα στον αέρα για την ώρα


του Γιώργου Δελαστίκ
Τίποτα δεν είχε κριθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ενδείξεις υπήρχαν για πολλές πιθανές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως κάθε φορά που η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Γεγονότα όμως δεν υπήρχαν ακόμη. Σίγουρα θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες – για να μην πούμε ώρες. Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού της Δεξιάς με τους σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν πρόθυμες να βρουν συμβιβασμό, τον οποίον όμως κατανοεί διαφορετικά η κάθε πλευρά, όπως είναι ευνόητο.

Γνώμη μας είναι ότι τελικά θα διαμορφώσουν μια κοινή συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο κυβερνήσεις. Το ζήτημα όμως είναι πόσο επώδυνοι θα είναι οι όροι της για τον ελληνικό λαό. Πρώτα, λοιπόν, θα δούμε τη συμφωνία που κάποια στιγμή θα επιτευχθεί και κατόπιν θα διαμορφώσουμε άποψη για την ουσία της.
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί αύριο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση. Αν πάντως κλείσει αύριο η συμφωνία, θα εκπλαγούμε αν δούμε να υπάρχουν στο κείμενό της ουσιώδεις υποχωρήσεις της Γερμανίας.

Θεωρούμε πάρα πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη για να υποχωρήσει το Βερολίνο σε θεμελιώδη αιτήματα της Αθήνας. Θα δούμε.

Στο μεταξύ, έχουν λυσσάξει οι Γερμαναράδες που ο Τσίπρας έχει συναντήσει ήδη τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αγγλίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά όχι την καγκελάριο της Γερμανίας, από την οποία κατά τη γερμανική νοοτροπία ήταν υποχρεωμένος να αρχίσει!

Και μόνο το γεγονός ότι, αντί να πάει στην Kαγκελαρία πρώτα και να ζητήσει γονατιστός έλεος από τη Μέρκελ για τη μέχρι τώρα αντιμνημονιακή του στάση και όπως ο Σαμαράς να πει «όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη» και να γίνει σαν τον τέως πρωθυπουργό τυφλό μνημονιακό πιόνι της Γερμανίας, ο Τσίπρας έψαξε να βρει αν μπορεί να οικοδομήσει αντιγερμανική συμμαχία, τον έχει κάνει μισητό πρόσωπο στη Γερμανία.

Τόσο μισητό που η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε άρχιζε πρωτοσέλιδο άρθρο της την Παρασκευή με τίτλο «Grexit» ως εξής: «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με μια πολιτική μέγιστης πρόκλησης συσπειρώνει τους πάντες εναντίον της».
Αυτό μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι παρά μια πολιτική εκτίμηση. «Σαν μια ομάδα χούλιγκαν (!) εκδηλώνουν οι Έλληνες την οργή τους στις Βρυξέλλες» γράφει στη συνέχεια ο έξαλλος αρθρογράφος Χόλγκερ Στέλτσνερ, ο οποίος μάλιστα είναι ο ένας από τους τέσσερεις εκδότες της δεξιάς εφημερίδας.
 «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα σε ευρωπαϊκή σκηνή. Συμπεριφέρεται σαν να ήθελε το Βερολίνο να κάνει την Ελλάδα αποικία χρέους» γράφει, νομίζοντας ότι έτσι γελοιοποιεί την άποψη που έχει ο ελληνικός λαός για τη γερμανική πολιτική.
 «Ενώ το ριζοσπαστικό δεξιό τμήμα της κυβέρνησης μιλάει επιτιμητικά για το Δ΄ Ράιχ, το αριστερό ριζοσπαστικό τμήμα της δημοσιεύει στην εφημερίδα του κόμματος μια γελοιογραφία του Σόιμπλε με στολή της Βέρμαχτ (σ.σ. του ναζιστικού στρατού ξηράς επί Χίτλερ) και του βάζει στο στόμα σαχλά τσιτάτα:
 “Επιμένουμε να κάνουμε σαπούνι από το λίπος σας… Συζητάμε μόνο για το λίπασμα που θα φτιάξουμε από τη στάχτη σας”» γράφει, για να εξάψει το μίσος και την περιφρόνηση που αισθάνονται οι Γερμανοί εναντίον των Ελλήνων.
Και η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε καταλήγει στο συμπέρασμα με το οποίο κλείνει το άρθρο της: «Η Ευρώπη θα ξαναβρεί την αξιοπιστία της μόνο αν αντιδράσει με αυτοπεποίθηση σε αυτή τη χουλιγκάνικη συμπεριφορά και δείξει την έξοδο κινδύνου του Grexit»!

Άρθρο στην πρώτη σελίδα της δεξιάς γερμανικής εφημερίδας ήταν αυτό και μάλιστα γραμμένο από έναν εκ των τεσσάρων εκδοτών της! Για να καταλάβουμε καλύτερα τι λυσσασμένα σκυλιά είναι οι Γερμαναράδες και πόσο μπορεί να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους! «Η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης στις Βρυξέλλες» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, πάλι στην πρώτη σελίδα.
 «Συμμετέχοντες (σ.σ. στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ) έλεγαν την Πέμπτη ότι μια συνεννόηση είναι εφικτή μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική της θέση … Όλες οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν η Ελλάδα να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για τη χώρα και χτίζοντας πάνω σε αυτό να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα» έγραφε.

Απαιτούμε δηλαδή την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στη γερμανική γραμμή! Αυτό δεν ήταν μόνο στάση κάποιων γερμανικών εφημερίδων αλλά της γερμανικής κυβέρνησης. Το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που απαίτησαν οι Γερμανοί να υπογράψει ο Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ και το οποίο αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος…»!

Δήλωση μετανοίας δηλαδή και πίστης στο Μνημόνιο ζήτησαν ωμά οι Γερμανοί, τίποτα λιγότερο από αυτό δεν τους ικανοποιούσε – τουλάχιστον την Τετάρτη. Για να δούμε, λοιπόν, ποια θα είναι αύριο η στάση τους…