Απόφαση συνέλευσης εργαζομένων "105,5 Στο Κόκκινο": Καλούμε ομόφωνα σε ομαλή λήξη της κατάληψης

 Η συνεχιζόμενη κατάληψη των γραφείων του σταθμού και η εκδίωξη των εργαζομένων του από τον εργασιακό τους χωρο είναι ακατανόητη και προσβλητικη καθώς η συνεχιση της καταληψης θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην άσκηση αυτής της εργασίας μας. Άλλωστε, η ύπαρξη αυτής της «φωνής» είναι τώρα εξίσου κρίσιμη και χρήσιμη


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ "105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"

Εμείς, οι εργαζόμενοι στον «105,5 Στο Κόκκινο» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού τον Φεβρουάριο του 2006 εργαστήκαμε και υπερασπιστήκαμε με επαγγελματική ακεραιότητα και σθένος την επιλογή μας να δημιουργήσουμε ένα μέσο ενημέρωσης διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα μέσο ενημέρωσης με μικρόφωνα ανοικτά σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση, ένα μέσο που θα δίνει «φωνή» σε κάθε κίνημα για τη διεύρυνση των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ένα μέσο που θα αντιστέκεται στον φασισμό και τους υποστηρικτές του.

Σε καιρούς δυσοίωνους για την ενημέρωση αναδείξαμε σε μείζονα τα κοινωνικά αιτήματα για την βελτίωση των όρων διαβίωσης των κρατουμένων, σταθήκαμε στο πλάι όσων με κίνδυνο της ζωής τους διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, αντιταχθήκαμε στις φυλακές Τύπου Γ', καταγγείλαμε τους νόμους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον λαό και να ποινικοποιήσουν εν γένει την συμμετοχή σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, περπατήσαμε στους δρόμους τον Δεκέμβριο του 2008, ενώσαμε τις φωνές μας με τα κινήματα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων κάθε εργασιακού κλάδου και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος μπροστά στο αδηφάγο κέρδος. Δώσαμε τα μικρόφωνα του σταθμού σε συμβολικές και δυναμικές παρεμβάσεις.

Προειδοποιήσαμε για την επικίνδυνη πολιτική άνοδο των ναζί της Χρυσής Αυγής και των συνοδοιπόρων της, πρωτοστατήσαμε στο να τσακιστεί η δημόσια εικόνα, που άλλα μέσα ήθελαν να καλλιεργήσουν για τους στυγνούς φασίστες δολοφόνους.

Η αταλάντευτη αυτή στάση μας και η καθημερινή μας σύγκρουση με συμφέροντα και καθεστωτικές πρακτικές, όπου και όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονταν, καθιέρωσε το ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο» στη συνείδηση του λαού και των αλληλέγγυων αγωνιστών ως ένα μέσο ενημέρωσης ταγμένο στα συμφέροντα του εργαζόμενου, του ανέργου, του κάθε πολίτη που διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία στην έκφραση.

Με αυτά τα δεδομένα, η συνεχιζόμενη κατάληψη των γραφείων του σταθμού και η εκδίωξη των εργαζομένων του από τον εργασιακό τους χωρο είναι ακατανόητη και προσβλητικη καθώς η συνεχιση της καταληψης θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην άσκηση αυτής της εργασίας μας. Άλλωστε, η ύπαρξη αυτής της «φωνής» είναι τώρα εξίσου κρίσιμη και χρήσιμη.

Ως συνέλευση εργαζομένων στον 105,5 στο Κόκκινο καλουμε ομοφωνα σε ομαλή λήξη της καταληψης.

Πηγή: stokokkino.gr 


Αστέρια Γλυφάδας: παρανομoύν σε βάρος του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής

Γράφει η Μαριλένα Ιατρίδου*

Όλοι και όλες που αγωνιζόμαστε δεκαετίες ολόκληρες, μέσα από τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, για τη διάσωση του παράκτιου μετώπου, καταφέραμε να σταματήσουμε τα φαραωνικά σχέδια νέων οικοδομών στα «Αστέρια Γλυφάδας» πριν από περίπου 15 χρόνια, με τη βοήθεια των τότε βουλευτών του ΣΥΝ Στέλλας Αλφιέρη και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πρόσφατα, με αγανάκτηση και οργή είδαμε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει παρόμοια σχέδια, πιο ήπια μεν, αλλά διαπνεόμενα από την ίδια φιλοσοφία: την καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, χάριν αυθαίρετων και ακαλαίσθητων κατασκευών.

Παλαιότερα η «ΕΣΤΡΕΛΙΑ Α.Ε.» ήθελε να ισοπεδώσει όλη τη δασική έκταση και να τη μετατρέψει σε μοντέρνο ξενοδοχείο και άλλες εμπορικές χρήσεις. Τώρα η «ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.» θέλει να νομιμοποιήσει σε όλο το μήκος της παραλίας γιγάντιες ακαλαίσθητες κατασκευές, προοριζόμενες για εμπορικές χρήσεις, με το πρόσχημα της ανακαίνισης του ξενοδοχείου.
Η μόνη διαφορά μεταξύ των σχεδίων της ΕΣΤΡΕΛΙΑ και της ΝΑΥΣΙΚΑ είναι ότι η δεύτερη δεν..
επεμβαίνει στο λόφο νότια της έκτασης. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να βάλει χέρι κι εκεί αφού, χάρις στον αγώνα που δόθηκε, ο λόφος έχει χαρακτηριστεί δάσος και αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο πρόσφατα ανακαλύφθηκε πρωτοελλαδικό νεκροταφείο.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που αποτελείται από bungalows μέσα σε πυκνό πράσινο, έργο σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων (Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρέκα, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα), είναι χαρακτηριστικό δείγμα των τουριστικών εγκαταστάσεων της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου - ανάλογο των «Ξενία» - και ως τέτοιο έπρεπε να κριθεί διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής και να προστατευτεί.

Iσοπέδωσαν το δάσος
Αντίθετα, αφού πρώτα ισοπέδωσαν το δάσος (υπάρχουν φωτογραφίες δένδρων δεμένων με σχοινιά που σύρονται για να πέσουν δήθεν εξαιτίας της θεομηνίας), γέμισαν τον χώρο με ακαλαίσθητα αυθαίρετα μέσα στο δάσος και τον αιγιαλό. 
Τα αυθαίρετα αυτά «νομιμοποιήθηκαν» είτε με της αμφίβολης νομιμότητας διαπιστωτικές πράξεις του ΕΟΤ είτε με τον μνημονιακό ν.4178/2013.
Αντί να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, να αποκατασταθεί το δάσος και να τιμωρηθούν όσοι το κατέστρεψαν, την οικολογική και αισθητική αυτή κακοποίηση έρχεται να νομιμοποιήσει ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία τέθηκε για γνωμοδότηση στον Δήμο Γλυφάδας και στην Περιφέρεια Αττικής.

Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ «Ανατροπή στη Γλυφάδα» καταψήφισε τα βάρβαρα αυτά σχέδια. 
Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε την παράταξη «Δύναμη Ζωής» με 10 τιμητικές εξαιρέσεις να ψηφίζει υπέρ των σχεδίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε σχετικό άρθρο της Αυγής (22/3/2015) οι Χρήστος Καπάταης και Χρήστος Καραμάνος όχι μόνο υπεραμύνονται των σχεδίων αλλά και βάλλουν κατά των διαφωνούντων.
 Όσον αφορά τον κ. Καπάταη, τα φιλοπεριβαλλοντικά του αισθήματα είναι γνωστά καθώς προωθεί εκ μέρους της Περιφέρειας τα σχεδιασμένα από τον κ. Σγουρό έργα για τη διευθέτηση με σαρτζανέτια και μπετόν του ρέματος της Πικροδάφνης, έργο που έχει ξεσηκώσει τα οικολογικά κινήματα της περιοχής. 
Για τον Χρήστο Καραμάνο, με τον οποίο υπήρξαμε συναγωνιστές σε κοινούς αγώνες, προσωπικά λυπάμαι πολύ.
Και οι δύο, όμως, αγνοούν κάτι σημαντικό.
 Ότι τα έργα που προωθούν εκτός από δασοκτόνα και ακαλαίσθητα είναι και παράνομα.
Γιατί προσφεύγοντας τρείς φορές στα δασικά δικαστήρια και άλλες τόσες στο ΣτΕ, καταφέραμε να χαρακτηριστεί η περιοχή, στην οποία νομιμοποιούν τα αυθαίρετα νυκτερινά κέντρα, τεχνητή δασική φυτεία (δηλ. δάσος που φυτεύτηκε και δεν φύτρωσε μόνο του) με την υπ. αριθμ. 13/2003 απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιώς. 
Στη συνέχεια προσβάλλαμε την παραπάνω απόφαση στο ΣτΕ, επειδή συνοδευόταν από υπουργική εγκύκλιο που έλεγε ότι οι τεχνητές δασικές φυτείες δεν προστατεύονται από τον νόμο. Το ΣτΕ, με την υπ. αρ. 3859/2009 απόφασή του, απεφάνθη ότι οι τεχνητές δασικές φυτείες απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας παρόλο που στο νόμο 3208/2003 δεν υπάρχει ρητή αναφορά γι αυτές, όπως υπήρχε αρχικά στον ν.998/79. Επομένως, είναι παράνομες οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στο δάσος και τον αιγιαλό.
Προσωπικά, αλλά και στο όνομα όσων διασώσαμε με επίπονους αγώνες τα Αστέρια, απευθύνω έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάννη Τσιρώνη να μην εγκρίνουν την παράνομη ΜΠΕ, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρωθεί από το ΣτΕ.

* Η Μαριλένα Ιατρίδου είναι μέλος της Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού 

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Ερημίτη



Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η υπόθεση του Ερημίτη επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [ΜΠΕ]. Η συγκεκριμένη μελέτη, βασίζεται στο «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων» ΕΣΧΑΔΑ [ΦΕΚ 406 ΑΑΠΘ 15-11-13] το οποίο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο για την πρωτόγνωρη ασυδοσία επί των περιβαλλοντικών δεικτών προστασίας. Εξίσου ιστορική χαρακτηρίστηκε και η προκλητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δεν έγινε δεκτή η Αίτηση Ακύρωσης του ΕΣΧΑΔΑ.

Η επένδυση στην περιοχή, προβλέπει, μεταξύ άλλων: ξενοδοχείο 180 κλινών (δόμηση 7,3 στρ), 84 κατοικίες (δόμηση 27,9 στρ) με 123 διαμερίσματα, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών (λιμενολεκάνη 10,5 στρ), σταθμό καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 km, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ΔΕΗ, όγκο εκσκαφών 69.850 m³ κλπ. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια, σε τρεις φάσεις των 5 ετών. Στην πρώτη θα χτιστεί το ξενοδοχείο και 32 κατοικίες, στη δεύτερη οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι 22 κατοικίες και στην τρίτη οι τελευταίες 30 κατοικίες.

Μια πιο αναλυτική ματιά, αποκαλύπτει το εύρος της ασυδοσίας της προπαγανδιζόμενης ως θεόσταλτης επένδυσης της NcH Capital. Η εν λόγω ΜΠΕ νομιμοποιεί τεράστιες αυθαιρεσίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ερημίτη, αυθαιρεσίες που τόσο οι επενδυτές, όσο και τα παπαγαλάκια της Κέρκυρας, βαπτίζουν "παρεμβάσεις μικρής κλίμακας", ασήμαντες στο βωμό του κέρδους και της "ανάπτυξης".

Η Βίδρα lutra - lutra "...δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υγρότοπο ως σταθερό ενδιαίτημα [σελ 42 της ΜΠΕ]"! Για την προστασία της δε, προβλέπονται εκσκαφές, επιχωματώσεις παραλίας, κατοικίες και 50 θέσεις στάθμευσης οχημάτων [σελ 85] ακριβώς εφαπτόμενες στη λίμνη! 

Για την προστασία της θαλάσσιας χλωρίδας, σκάβουν 10,5 στρέμματα θαλάσσιου πυθμένα με Ποσειδωνία για την κατασκευή μικρού λιμένα. Φυσικά αυτή η παρανομία δικαιολογείται απόλυτα "...για να μην επιβαρυνθεί η Ποσειδωνία από την αυθαίρετη αγκυροβόληση"! 

Οι εργολάβοι θα αποθέσουν τα βυθοκορήματα από την κατασκευή του λιμένος 1,5 ναυτικό μίλι απέναντι από την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του όρμου του Σιδαρίου, στην Αστρακερή. Επίσης οι 230 (μόνο!) τόνοι απορριμμάτων το χρόνο, θα επιβαρύνουν με απόφαση του προηγούμενου Δήμου Κέρκυρας (Α.Π. 34303 29-05-14) τον ήδη κορεσμένο Χυτά Τεμπλονίου.

Η τραγική ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι στην επίμαχη ΜΠΕ στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [σελ 445-448] αναφέρονται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, ΜΕΡΙΚΩΣ ή ΜΗ αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη. 
Αν σε αυτά προσθέσουμε τα έργα οδοποιίας, τις συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων, τα δίκτυα, την απόθεση της αλμολάσπης από τη Μονάδα Αφαλάτωσης σε γειτνιάζουσες με την Ποσειδωνία περιοχές, και την απουσία οιασδήποτε πρόβλεψης στην ΜΠΕ για την ακτινοβολία των παρακείμενων Ραντάρ του παράνομα μεταφερόμενου Ναυτικού Οχυρού κλπ, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αυθαιρεσίας και του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ΜΠΕ εγκρίνει τους όρους ενός ιστορικά απαράδεκτου ΕΣΧΑΔΑ, μιας ιστορικά απαράδεκτης μεταβίβασης - κοινόχρηστης και αναπαλλοτρίωτης κατά το Σύνταγμα περιοχής -, στη βάση ενός παράνομου και αντισυνταγματικού νόμου (ν. 3986/11), μέσω ενός παράνομου οργάνου εκποίησης (ΤΑΙΠΕΔ), για την αποπληρωμή ενός παράνομου και τεχνητού χρέους για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ελληνικός λαός.

Με δυο λόγια, με ένα διαρκές ψέμα και μια συστηματική παρανομία, τσιμεντοποιούν τον Ερημίτη για το συμφέρον των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επιμένει στην πάγια θέση του:
1.      Η συγκεκριμένη επένδυση και όλες οι αντίστοιχες στην Ελλάδα στις οποίες εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να ακυρωθούν.
2.      Η δημόσια γη και περιουσία να προστατευθούν σαν κόρη οφθαλμού.
3.      Τόσο το κράτος όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν το ύψιστο χρέος της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.
4.      Το ΤΑΙΠΕΔ να καταργηθεί με νόμο, στον οποίο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αφενός για τη λύση και την εκκαθάριση του, αφετέρου για την επανένταξη στη δημόσια κτήση όσων ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν ήδη μεταβιβασθεί σε αυτό.
5.      Ο Ερημίτης ανήκει στη φύση και τους πολίτες του κόσμου. Οφείλει να παραδοθεί άθικτος στις επόμενες γενεές.
6.      Το μοντέλο της επιχειρηματικότητας και το είδος των επενδύσεων που προκρίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ (μεταξύ αυτών και για τον Ερημίτη), είναι επιζήμιο για την τοπική οικονομία, καταστρέφει το περιβάλλον και κατασπαταλεί τους φυσικούς πόρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος που επιτάσσει η δικτατορία του κέρδους. Η παρέμβαση και κινητοποίηση της κοινωνίας και των φορέων, με κάθε τρόπο, νομικό και κυρίως κινηματικό, μπορεί και πρέπει να αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να φωνάζει: Η φύση πάνω από τα κέρδη. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Κατάντησε αισχρό με το ΕΚΑΒ! Κι άλλος νεκρός στη Σάμο


Τον μετέφεραν με μια σκάλα!!!

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Γράφει ο Γιώργος Γαρυφάλλου

(Δυστυχώς για άλλη μια φορά η εφημερίδα μας αναγκάζεται να μεταδώσει μια θλιβερή είδηση για το νησί μας, από ένα γεγονός που από κανένα τοπικό μέσο ενημέρωσης (δε ξέρουμε γιατί) δεν έχει μεταδώσει εδώ και τέσσερις (4) ημέρες!
Απ' ότι έχουμε πληροφορηθεί σήμερα στις ειδήσεις θα έχει σχετικό ρεπορτάζ το ΣΑΤ).

  Για άλλη μια φορά η έλλειψη ασθενοφόρων και συγκεκριμένα στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΚΑΒ, φαίνεται να στοίχησε τη ζωή σε άλλον έναν συνάνθρωπό μας από το Καρλόβασι (αυτή τη φορά)!
Την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου το απόγευμα, ένας από τους ψάλτες της Εκκλησίας "Η Γέννηση του Χριστού" στο Παλαιό Καρλόβασι, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των 'Δ Χαιρετισμών, ένοιωσε αδιαθεσία και λυποθύμησε.
Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση ιερέων και πολιτών προκειμένου να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει και να μεταφερθεί στο Κ.Υ. Καρλοβάσου η στο Νοσοκομείο του νησιού (35χλμ)!
Μάταια όμως!
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας αλλά και το μοναδικό ασθενοφόρο του νοσοκομείου της πρωτεύουσας είχε πάει σε άλλο περιστατικό!
Τότε κλήθηκε μια γιατρός όπου εξετάζοντας τον 71χρονο άτυχο άνδρα, δήλωσε πως πρέπει οποσδήποτε να μεταφερθεί στο Κ.Υ.

Μετά από 1 τουλάχιστον ώρα οι πολίτες αναγκάστηκαν και κατέβασαν από την εκκλησία και πάνω σε μια σκάλα τον άτυχο άνδρα και τον μετέφεραν στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού αυτοκινήτου στο Κέντρο Υγείας!!!
Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του ανθρώπου, αφού κανείς δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω για να του σώσει τη ζωή!

Για άλλη μια φορά και με κυβέρνηση... που όταν ήταν αντιπολίτευση σκαρφάλωνε στα "κάγκελα" για τα δικαιώματα των πολιτών στα θέματα της υγείας, τα απαράδεκτα περιστατικά με το ΕΚΑΒ στη Σάμο εξακολουθούν και συνεχίζονται!
Άραγε ποια θεαματική και για τα μάτια του κόσμου παραίτηση θα δούμε;
Του κ. Κουρουμπλή ίσως;
Ούτε συζήτηση!
Η καρέκλα έχει κόλλα...
[--->]