Τελειώνει ο χρόνος των απεργών πείνας

Περίσσεψε την Παρασκευή η γενναιότητα, εκτός από τη μητέρα, και στην προφυλακισμένη σύντροφο του Γ. Τσάκαλου, η οποία -με δημόσια έκκλησή- της ζήτησε να διακόψουν οι απεργοί πείνας την πορεία τους προς τον θάνατο. Η Εύη Στατήρη δήλωσε:

«Το μοναδικό στοιχείο ‘‘ενοχής’’ μου είναι η προσωπική μου σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Κι όμως, αυτό αρκούσε για να βρεθώ στη φυλακή, ως μέλος μάλιστα ‘‘τρομοκρατικής οργάνωσης’’, μαζί με τη μητέρα του Γεράσιμου, και να μοιραζόμαστε το ίδιο κελί. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας πρότεινε στο Συμβούλιο, που έκανα την προσφυγή, την αποφυλάκισή μου, η απάντηση ήταν αρνητική χωρίς να μου εξηγήσει κανείς το ‘‘γιατί’’.

»Είναι έγκλημα να στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπό σου; Είναι έγκλημα οι προσωπικές-συγγενικές σχέσεις; [...] 33 μέρες μετά, θεωρώ πως η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει λύση στο δίκαιο αίτημα για την αποφυλάκισή μου.
Γνωρίζοντας την κρισιμότητα της υγείας τους (ο Μ. Νικολόπουλος νοσηλεύεται στην Εντατική και για όλους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας), τους κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ να σταματήσουν την απεργία πείνας. Το ηθικό βάρος της ζημίας που προκαλούν στον εαυτό τους είναι αβάσταχτο για εμένα και η ιδέα του θανάτου που πλανιέται πάνω από τη ζωή τους επισκιάζει κάθε μου σκέψη [...]».

«Κουκουλονόμος» και DNA
Ρωτήσαμε προχθές (Παρασκευή 3/4) τη βουλευτίνα Βασιλική Κατριβάνου (Συντονίστρια των Επιτροπών Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου στον τομέα Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μετανάστευσης), αν πράγματι ισχύει η πρόθεση για την κατάθεση 2 τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, για ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου» και την αλόγιστη και αυθαίρετη χρήση γενετικού υλικού έξω από κάθε λογική Ποινικού Δικαίου, αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομολογίας.

Η Β. Κατριβάνου επιβεβαίωσε ότι αύριο (Δευτέρα 6/4) θα κατατεθούν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι επεξεργασμένες τροπολογίες για τα δύο αυτά ζητήματα, ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Ειδικά για τον «κουκουλονόμο», οι εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων είχαν προεκλογικά απαντήσει στην «Εφ.Συν.» (16/1/2015) στο σχετικό ερώτημα ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα ήταν αντίθετο στον «κουκουλονόμο» από την πρώτη στιγμή. Η εφαρμογή του δεν προσέφερε τίποτα. Αντίθετα, δημιούργησε σκιές σε διάφορες περιπτώσεις. Θα πρέπει να καταργηθεί.
ΠΟΤΑΜΙ: Η λύση δεν δίνεται με πιο αυστηρές ποινές που στηρίζονται σε αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις, αλλά με την ορθή εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
ΚΚΕ: Εχουμε καταψηφίσει όλο το αυταρχικό, κατασταλτικό οπλοστάσιο και τις πρακτικές που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την ποινικοποίηση των αγώνων.
ΑΝ.ΕΛΛ.: Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση της αποτελεσματικότητάς του.
ΔΗΜΑΡ: Η ποινικοποίηση της «κουκούλας», πέραν του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του μέτρου, της κατάχρησης από αστυνομικές δυνάμεις και της αναποτελεσματικότητας, άγγιξε πολλές φορές ακόμα και τα όρια της φαιδρότητας. Η δημοκρατία δεν φορά «κουκούλες», ούτε αντιμετωπίζει τη βία με κριτήρια εμφάνισης.
ΚΙΔΗΣΟ: Ως υπουργός Δικαιοσύνης (Χάρης Καστανίδης) είχα συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων. Στο Σχέδιο, έτοιμο από τα τέλη του 2011, οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί.

Ας ευχηθούμε τώρα τα κόμματα να φανούν συνεπή με τις συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις τους...

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών και των Αρχών

Στο μεταξύ τα στοιχεία για την υγεία των απεργών πείνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, δεδομένου ότι χθες βρίσκονταν: ένας στην εντατική, 11 στα νοσοκομεία, 10 στις φυλακές με ανύπαρκτη και τη στοιχειώδη φροντίδα.
Οι γιατροί τους καταγγέλλουν ότι χρειάζεται κάθε φορά παρέμβαση του υπουργείου, για να πειστούν οι αρχές των φυλακών ότι πρέπει να μεταφερθούν για περίθαλψη στα νοσοκομεία. Η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου κατήγγειλε ακόμα ότι έγινε εξευτελιστικός αστυνομικός έλεγχος σε γυναίκα συγγενή κρατούμενου, που πήγε να τον επισκεφτεί στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

35η ημέρα απεργία πείνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (Κυριακή 5 Απριλίου) βρίσκονται οι πολιτικοί κρατούμενοι Θεοφίλου Τάσος, Καραγιαννίδης Γιώργος, Μαζιώτης Νίκος, Ντάλιος Αργύρης, Σταμπούλος Αντώνης, Χαρίσης Φοίβος, καθώς και οι: Σαραφούδης Γρηγόρης (9/3), Μπουρζούκος Δημ.-Ανδρέας (16/3), Πολίτης Δημήτρης (16/3), Μιχαηλίδης Γιάννης (23/3), οι οποίοι ζητούν:

Την κατάργηση μιας σειράς κατασταλτικών νόμων (και κυρίως των «τρομονόμων» 187 και 187Α) που αποτελούν τον ορισμό της πιο αυθαίρετης κρατικής καταστολής.
Την κατάργηση ενός νόμου (κουκουλονόμου), που μετατρέπει τη στοιχειώδη προφύλαξη και προστασία από τα χημικά της αστυνομίας σε βαρύτατο ποινικό αδίκημα.
Tην κατάργηση της βίαιης λήψης του DNA και της αντιεπιστημονικής και αυθαίρετης χρήσης του για την καταδίκη απλά ύποπτων κατηγορουμένων.
Tην κατάργηση των φυλακών Γ' τύπου (ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο).
Tην απελευθέρωση του πολυτραυματία του Σάββα Ξηρού, που με 98% αναπηρία κρατιέται εκδικητικά στις φυλακές για 13 χρόνια.
[--->]


Το κίνημα κατά των διοδίων επιστρέφει


Το Κίνημα Κατά των Διοδίων επιστρέφει με δυναμικές παρεμβάσεις. Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα προχωρούν σε δράσεις για το πανελλαδικό άνοιγμα όλων των διοδίων σήμερα (Κυριακή 5 Απριλίου) και την Κυριακή 19 Απριλίου, απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια πρόσφατης πανελλαδικής συνάντησης των Επιτροπών στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

Η συνάντηση-ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού τοπίου στη χώρα αλλά και τις «πρωτοφανείς διώξεις των εταιρειών, μέσω εξοντωτικών προστίμων, διαταγών πληρωμής, αγωγών και ποινικών διώξεων εναντίον εκατοντάδων πολιτών», όπως σημειώνουν μέλη του κινήματος. Εφόσον πλήθος πολιτικών που στήριζαν τον δίκαιο αγώνα των επιτροπών βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, το κίνημα κατά των διοδίων επαναφέρει το αίτημά του για άμεση λήψη μέτρων, όπως: 
•Απόσυρση Αστυνομίας από σταθμούς διοδίων
•Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων Ρέππα–Βορίδη
•Αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια στα διόδια
•Κατάργηση του εικοσαπλάσιου στις ποινές
•Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Αμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και μη λειτουργία τους
•Αμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο Δημόσιο
•Διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

«Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό», θυμίζουν οι επιτροπές, ζητώντας δρόμους ελεύθερους για όλους, χωρίς διόδια, και καλώντας στον αγώνα για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης, με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης και έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων από δημόσιο φορέα.

Στην ημερίδα, οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και τα εξωφρενικά διόδια χαρακτηρίστηκαν «σκάνδαλο με ορίζοντα το 2041 για προσθήκη νέων σταθμών διοδίων, στο οποίο έχουν συμπράξει το πολιτικό σύστημα που είναι πλέον σε διαθεσιμότητα, οι τραπεζίτες και οι ολιγάρχες», όπως τόνισε ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Παναγής.
 
Τρελές δαπάνες
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, για 2.500 χλμ. αυτοκινητόδρομου δαπανήθηκαν συνολικά 8,7 δισ. ευρώ την περίοδο κατασκευής, από τα οποία τα 2,3 δισ. είναι χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, τα 2,3 δισ. έσοδα από διόδια, τα 3,3 δισ. ευρώ δάνεια και μόνο τα 800 εκατ. (9% δαπάνης) κεφάλαιο των παραχωρησιούχων, δηλαδή ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες, ενώ, όπως είπε, ηγεμονικό ρόλο παίζουν Ελληνες μεγαλοεργολάβοι. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα χλμ. αυτοκινητόδρομου ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγή, αναφορικά με την πορεία των έργων, τα οποία οι εταιρείες όφειλαν να παραδώσουν έως το 2012, στην Κορίνθου-Πατρών έχει παραδοθεί το 62% του συμφωνημένου έργου, στην Ιονία Οδό το 48%, στον Μαλιακό-Κλειδί το 85%, στην Μορέας το 95% και στην Ε65 το 51%. «Παρόλο που οι παραχωρησιούχοι δεν τήρησαν τα συμφωνημένα, οι σταθμοί συνέχισαν να πληθαίνουν και τα διόδια να αυξάνουν. Και οι οδηγοί καλούνται να πληρώνουν διόδια ως οι δρόμοι να είχαν ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε.

Για όσους κόπτονται για τους αριθμούς περισσότερο από τους ανθρώπους, ο Ηλίας Τσολακίδης, από την εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, μας περιέγραψε την εξής εικόνα: «Σύμφωνα με στοιχεία της Volvo, μια νταλίκα 4 τόνων, εάν κάνει μια στάση έπειτα από 10 χλμ., καταναλώνει 35% παραπάνω καύσιμα. Επίσης, χρειάζεται 1-1,5 λεπτό να επιβραδύνει, 1 λεπτό να επανέλθει σε μια μέση ταχύτητα 80 χλμ. και 1 λεπτό για στάση. Δηλαδή, 35% παραπάνω καύσιμα και 3 λεπτά χάσιμο χρόνου. Ενα δρομολόγιο μετ’ επιστροφής, με 12 στάσεις διοδίων, σημαίνει 72 λεπτά καθυστέρηση για κάθε όχημα».

Καταθέτουν προσφυγές
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πολίτης που κατοικεί στο Αιγίνιο και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ξοδεύει 1.344 ετησίως για διοδιοχαράτσια, ενώ ένας κάτοχος εκπτωτικής κάρτας 803 ευρώ ετησίως. Τουλάχιστον, δηλαδή, ένα μέσο μηνιάτικο. «Από Λιτόχωρο προς Πλαταμώνα, για μια απόσταση 6 χλμ., ένας οδηγός δαπανά στα διόδια 2 ευρώ.

Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο η εταιρεία πρέπει να εισπράττει γύρω στα 30 λεπτά. Στην Πιερία οι κάτοικοι είμαστε ήδη έτοιμοι να καταθέσουμε προσφυγές ζητώντας πίσω τα χρήματά μας από τις εταιρείες. Και καλούμε πανελλαδικά τους πολίτες που μένουν κοντά στα διόδια να ακολουθήσουν», είπε ο κ. Τσολακίδης.

[--->]

Εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με την αστυνομία επιτέθηκαν σε κατοίκους

                                                           ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ


Νέα πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν σήμερα στις Σκουριές οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σε αντισυγκέντρωση καλούν για άλλη μία φορά οι μεταλλωρύχοι, προκαλώντας τους κατοίκους σχετικά με τη δυνατότητά τους να διαδηλώσουν στο βουνό.
 Embedded image permalink
Νέες φωτογραφίες από τα επεισόδια στο Χονδρό Δένδρο (ΦΩΤΟ)
11;24 Απανωτές επιθέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων. Πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των κατοίκων.
11:20 Μιλώντας στο «Κόκκινο», η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε:

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η Αστυνομία απέκοψε εντελώς τους κατοίκους που είχαν ήδη συγκεντρωθεί από όσους κατέφθαναν για να διαδηλώσουν. Υπό το βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, «αγανακτισμένοι» μεταλλωρύχοι πετροβολούσαν τα ΙΧ οχήματα κατοίκων! 



 


13:42: Σύμφωνα με καταγγελία του Π.Ν. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του alterthess.gr), αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είπε στους κατοίκους: «Φύγετε, εάν έρθουν οι μεταλλωρύχοι, δεν μπορώ να σας προστατεύσω. Για ό,τι γίνει δεν έχω ευθύνη. Δεν θα βάλω κανέναν αστυνομικό μπροστά».

12:15: Κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται ανάμεσα στους κατοίκους και τους μεταλλωρύχους. Οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι ενώ η αστυνομία μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει διώξει τους εργαζόμενους της εταιρίας.

11:24: Νέα επίθεση των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων. Πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούν πέτρες εναντίον των κατοίκων.

11:10: Οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές από εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός με την αστυνομία να στέκεται απαθής. Μάλιστα, πριν λίγα λεπτά μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν ανεμπόδιστα με πέτρες στα αμάξια των κατοίκων.

10:37: Νέα επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη.

10:23: Μεταλλωρύχοι σε μία ξαφνική επίθεση έριξαν πέτρες και ξύλα στους κατοίκους και χτυπήσανε άσχημα κάποιους από τους αυτούς- πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την στάση της αστυνομίας. Όπως αναφέρουν, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τους σταματήσουν, αλλά χτυπούσαν κι εκείνοι τους κατοίκους.

10:02: Η ένταση έχει εκτονωθεί και στο σημείο παραμένουν από τη μία πλευρά κάτοικοι και από την άλλη μεταλλωρύχοι με την αστυνομία να στέκεται ανάμεσά τους. Να σημειωθεί πως σε όλη τη γύρω περιοχή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

09:47: Από νωρίς το πρωί κάτοικοι που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού πλησιάσαν στο Χοντρό Δέντρο προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο βουνό. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκαν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να προσεγγίσουν το σημείο. Παρ' όλα αυτά μία ομάδα εξ αυτών ανέβηκε στο λόφο στο Χοντρό Δέντρο και αρχισε να πατάει πέτρες προς τους κατοίκους.




[--->] 


[--->]