Επιτέλους φτηνές Μερτσέντες (και Plasma) στο λαό


Γιατί η «εξίσωση του ΦΠΑ» θα εκτροχιάσει το Ισοζύγιο 

ΑΡΤΕΜΗΣ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΣ 

 Η επιμονή των δανειστών να επιβάλλουν στην Ελλάδα το μέτρο της μέσης εξίσωσης των 2 συντελεστών του ΦΠΑ, 13% και 23%, εμπεριέχει τον (προσχεδιασμένο εκ μέρους τους) κίνδυνο εκτροχιασμού του Εμπορικού Ισοζυγίου: Δια της μεθόδου της «φορολογικής επιδότησης» των εξαγωγών των πλούσιων βιομηχανικών χωρών εις βάρος των εγχώριας παραγωγής.

Η πρώτη σκέψη – αρκετά αφελής – λέει: «Εντάξει, οι μηνιαίες δαπάνες μου είναι 1000 ευρώ. Είναι περίπου κατανεμημένες, τα 500 ευρώ σε προϊόντα και υπηρεσίες του 23% και τα άλλα 500 στο 13%. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε έναν ενιαίο συντελεστή 18% (δηλαδή 23+13= 36/2=18) εγώ ούτε χάνω ούτε κερδίζω».
Πολύ καλό για να ήταν αληθινό.

Παπάς εδώ Παπάς εκεί και για την επιβολή της τάξης ένας Ταγματάρχης

  Ταγματάρχης με σχέδιο Μόσιαλου και πρακτική Καψή;

FORUM για το πρώτο ΔΣ της νέας ΕΡΤ
Γράφει ο Γιώργος Φουρναράκης

Από ”περισπούδαστο” άρθρο του Λάμπη Ταγματάρχη,που φέρεται να είναι ο εκλεκτός του Ν. Παπά για την θέση του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ :
<<…Και ποιοι να φταίνε;
-Να φταίνε οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ
-Και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ;
-Γιατί αυτοί είχαν κλείσει την ΕΡΤ πολύ πριν την κλείσουν όλοι οι πιο πάνω και γιατί έριχναν μαύρο με μια κάρτα που για μήνες και χρόνια έλεγε…πληρώνετε κορόιδα πολίτες …η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για το καθετί.
-Και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές;
-Και ποιοι να φταίνε;
-Να φταίνε οι εργαζόμενοι που ήταν καλοβολεμένοι με τις συνεχείς απεργίες -που οι περισσότεροι τις πληρωνόντουσαν-που άφηναν τους συνδικαλιστές τους να διακόπτουν τα Διοικητικά Συμβούλια και ουδείς διαμαρτυρήθηκε ή διαφώνησε…>>.

Το βαθύ κράτος σε νέο μπρα ντε φερ.Υπόθεση Σεϊσίδη (ξε'ς ποιος είμαι 'γω ρε ;)

Ο συνήγορος του Σίμου Σεϊσίδη για τη σύλληψή του

Για «υπερβάλλοντα ζήλο της Εισαγγελίας Εφετών να εκδώσει ένταλμα σύλληψης χωρίς να συντρέχουν όροι φυγοδικίας» σε βάρος του Σίμου Σεϊσίδη αλλά και «υπερβάλλουσα ολιγωρία να απαντήσει στην αίτηση και να καθορίσει το υπόλοιπο της ποινής του» κάνει λόγο ο συνήγορός του Κώστας Παπαδάκης.

«Το βαθύ κράτος και οι ιδεολογικοί και κατασταλτικοί του μηχανισμοί, αντί να αισθάνονται ένοχοι απέναντι στον Σεϊσίδη για την πολύχρονη στοχοποίησή του, που κατέληξε στον ακρωτηριασμό, την κοινωνική του εξόντωση και την άδικη φυλάκισή του, φαίνεται ότι μάλλον ψάχνει στο πρόσωπό του πεδίο επίδειξης ισχύος για να δείξει στην "αριστερή κυβέρνηση" ποιος ασκεί πραγματικά εξουσία», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Παπαδάκης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης στρέφει παράλληλα τα βέλη του και στα MMΕ, τα οποία κατηγορεί για ανευθυνότητα και κιτρινισμό.

Αποκτούν την πολυπόθητη πρόσβαση στο ΕΣΥ οι ανασφάλιστοι πολίτες;

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»  http://www.opengov.gr/yyka/?p=1202 , η οποία φιλοδοξεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της μη πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή της μερικής τους κάλυψης από τους ήδη υπάρχοντες νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η παρούσα υπουργική απόφαση έχει πολλά θετικά σημεία, δυστυχώς όμως και αρκετά αρνητικά, στα οποία και θα επικεντρωθούμε με βασικό στόχο  να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσής της.

1) Στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά το τι θα κάνουν οι μετανάστες  χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά.  Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης.  Ο αποκλεισμός τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο απάνθρωπος, ξεπερνά και τα όρια της λογικής αφού οι εκατοντάδες  χιλιάδες μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας,  αθέλητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία.

2) Από πέρσι το καλοκαίρι οι ανασφάλιστοι έχουν εξισωθεί με τους ασφαλισμένους στο θέμα της πρόσβασης τους σε φάρμακα, καταβάλλοντας συμμετοχή όπως οι ασφαλισμένοι.  Ωστόσο,  λόγω του ό,τι  ένας μακροχρόνια άνεργος που δεν έχει σχεδόν καθόλου εισόδημα, πρακτικά αδυνατεί να πληρώσει την συμμετοχή του στα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Υπενθυμίζουμε ό,τι η πραγματική συμμετοχή των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων φτάνει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 75% της πραγματικής αξίας των φαρμάκων.  Ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοί αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.  Πως θα το καλύψουν οι ανασφάλιστοι λοιπόν;

3) Οι ανασφάλιστοι αποκτούν για πρώτη φορά πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις.  Αυτή όμως η παροχή δίδεται μόνο σε δημόσιες δομές που έχουν την δυνατότητα αυτή.  Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει καλά ότι οι δημόσιες δομές που μπορούν να παράσχουν αυτές τις υπηρεσίες, είναι ελάχιστες, αφού η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου φρόντισε να διαλύσει σχεδόν πλήρως τις λίγες δομές που υπήρχαν.
 Όσες  απέμειναν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς που θα προκύψει από την ένταξη 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών σε αυτές τις υπηρεσίες.  Πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να κάνουν χρήση και ιδιωτικών εξεταστικών κέντρων, μέχρι να φτιαχτεί εκ νέου αυτή η δυνατότητα από δημόσιες δομές Υγείας.

4) Οι ανασφάλιστοι πολίτες για πρώτη φορά έλαβαν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα με την δημιουργία του ΠΕΔΥ.  Αυτό φυσικά που δεν ανέφερε η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας   επί κ. Άδωνι Γεωργιάδη,  είναι ό, τι με την υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ, πάνω από το 50% των γιατρών αναγκάστηκε να αποχωρήσει, όπως άλλωστε ήταν και το πραγματικό ζητούμενο, με αποτέλεσμα πάρα πολλά υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ να είναι τραγικά υποστελεχωμένα.

 Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ό,τι τα ΠΕΔΥ στα νότια προάστια Αθήνας  δεν είχαν μέχρι πολύ πρόσφατα ούτε έναν παθολόγο!  Δυστυχώς η νέα υπουργική απόφαση δεν αλλάζει αυτό το σκηνικό, αφού δεν δίνει την δυνατότητα στους ανασφάλιστους να επισκεφτούν τον οποιονδήποτε συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ γιατρό, όπως μπορούν οι ασφαλισμένοι.
Έτσι οι ανασφάλιστοι ασθενείς να πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες για να τους εξετάσει ένας γιατρός, σε κάποιες ειδικότητες. 
Με λίγα λόγια μιλάμε και πάλι  για άτυπο αποκλεισμό.  Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα και να εξισωθούν οι ανασφάλιστοι με τους ασφαλισμένους.

5) Είναι βέβαιο ότι όποια υπουργική απόφαση και να παρθεί, ή όποιος νόμος και να ψηφιστεί, εάν δεν αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, τότε οι αποφάσεις και οι νόμοι θα παραμείνουν κενοί περιεχομένου.
Κάποιοι ασφαλισμένοι πολίτες που αποκλείονται από το ΕΣΥ, αποκλείονται γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα, π.χ. για τους άπορους ή δεν έχουν χρήματα να λειτουργήσουν συγκεκριμένες κλινικές που υπολειτουργούν, π.χ. για τους καρκινοπαθείς.
Η αύξηση των κονδυλίων για την Δημόσια Υγεία είναι επιτακτική, και η ορθολογική διαχείριση αυτών είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να τροποποιήσει άμεσα την Υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους και να αυξήσει τα κονδύλια για το ΕΣΥ.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

Αντί για Ευχέλαιο [*]

''Αυθεντική ισότητα δεν σημαίνει να αντιμετωπίζεις τους πάντες ως ίδιους, αλλά να καλύπτεις εξίσου τις διαφορετικές ανάγκες τους. Μια τέτοια κοινωνία οραματίστηκε ο Μαρξ. Οι ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι σύμμετρες μεταξύ τους. Δεν μπορείς να τις μετρήσεις με το ίδιο μέτρο. Ο Μαρξ πίστευε ότι καθένας πρέπει να έχει ίσο δικαίωμα στην αυτοπραγμάτωση και την ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής. Πρέπει λοιπόν να καταργηθούν οι ανισότητες στον βαθμό που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του σκοπού και δεν επ ιτρέπουν στο κάθε άτομο να ευημερήσει ως μοναδική ατομικότητα.Σε τελική ανάλυση, η ισότητα, σύμφωνα με τον Μαρξ,
υπάρχει προς χάριν της διαφορετικότητας
. ''

Τέρι Ίγκλετον, Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο 

Από τo βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον,τα δύο πρώτα κεφάλαια :



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ
Ο μαρξισμός έχει ξοφλήσει. Ίσως κάποτε να ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα ενός κόσμου εργοστασίων και συλλαλητηρίων πεινασμένων, ανθρακωρύχων και  καπνοδοχοκαθαριστών, γενικευμένης φτώχειας και μαζοποιημένων εργατικών τάξεων. 

Ασφαλώς όμως δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές ολοένα και πιο αταξικές μεταβιομηχανικές δυτικές κοινωνίες της υψηλής κοινωνικής κινητικότητας. Αποτελεί το πιστεύω όσων είναι υπερβολικά ισχυρογνώμονες, φοβισμένοι ή αυταπατώμενοι για ν ’ αποδεχτούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει για τα καλά, και με τις δύο έννοιες της λέξης.
Οι απανταχού μαρξιστές θα υποδέχονταν με αγαλλίαση την είδηση ότι ξόφλησε ο μαρξισμός. Θα μπορούσαν τότε να παρατήσουν τις πορείες κα ι τις διαδηλώσεις, να επιστρέφου ν στους κόλπους των πενθουσών οικογενειών τους και ν ’ απολαύσουν ένα βράδυ στη θαλπωρή του σπιτιού τους αντί να παρευρεθούν σε μία ακόμη ανιαρή συνεδρίαση κάποιας επιτροπής. 

Οι μαρξιστές δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να πάψουν να είναι μαρξιστές. Από αυτή την άποψη, το να είναι κανείς μαρξιστής  διαφέρει παρασάγγα ς από το να είναι βουδιστής ή δισεκατομμυριούχος. Μοιάζει πιο πολύ με το να είναι γιατρός. Όπως οι ασκούντες την ιατρική, έτσι και οι πολιτικοί ριζοσπάστες επιδιώκουν, μέσω της επίτευξης των σκοπών τους, να πάψει το έργο τους να είναι αναγκαίο. Τότε θα μπορέσουν ν’ αποσυρθούν, να κάψουν τις αφίσες του Γκεβάρα, να ξαναπιάσουν εκείνο το από καιρό παραμελημένο τσέλο και να κουβεντιάσουν γ ια κάτι πιο γοητευτικό από τον ασιατικό τρόπο παραγωγής. 

Αν μετά από είκοσι χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν μαρξιστές ή φεμινιστές, θα πρόκειται για θλιβερή εξέλιξη. Ο μαρξισμός αποτελεί εξ ορισμού μια προσωρινή υπόθεση, κι όποιος επενδύει σ ’ αυτόν όλη την ταυτότητά του έχει χάσει το νόημα. 

Το όλο νόημα του μαρξισμού είναι η ζωή μετά τον μαρξισμό. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με αυτό το κατά τ ’άλλα δελεαστικό όραμα. Ο μαρξισμός αποτελεί κριτική του καπιταλισμού - μάλιστα την πιο διεισδυτική, αυστηρή και εμπεριστατωμένη .

Αποτελεί επίσης τη μοναδική τέτοια κριτική που έχει μεταμορφώσει μεγάλες περιοχές της υδρογείου. Έπεται λοιπόν ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός, θα πρέπει να υπάρχει και μαρξισμός. 
Μόνο αν ο τελευταίος βγάλει στη σύνταξη τον αντίπαλό του, θα μπορέσει  να βγει κι ο ίδιος στη σύνταξη.