Εαρινή φοροκαταιγίδα, μέσω ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (Unfollow 44, Αύγουστος 2015)

 tsipra



Σε νέα …βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση στην οποία παραπαίει η ελληνική οικονομία από το 2008, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 23%, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, κατ’ απαίτηση των πιστωτών. 

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Τα έσοδα που αναμένει το δημόσιο για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ έστω το 2016, αν όχι από φέτος όπως ήταν η αρχική απαίτηση των δανειστών ώστε να είναι βάσιμες οι ελπίδες μείωσης του χρέους και χαρακτηρισμού του ως βιώσιμου, θα αφαιρεθούν από την αγορά επιτείνοντας την κρίση.

Σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2% εφέτος θα επιβεβαιωθούν και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν συντηρητικές. Οι δύο νόμοι μάλιστα (με τον πρώτο να αφορά φορολογία, υπαγωγή της ΕΛΣΤΑΤ στους πιστωτές και ασφαλιστικό και τον δεύτερο τις τράπεζες και τους όρους των πτωχεύσεων) δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί το πρώτο δάνειο – γέφυρα, ύψους 7,16 δις. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο που θα συνοδεύσει το νέο, τρίτο δάνειο ύψους 82-86 δισ. ευρώ. Τα χειρότερα έπονται, επομένως.

Η επικράτηση του Τσίπρα, το σύντομο καλοκαίρι του «Όχι» και το ρήγμα που δεν κλείνει εύκολα.

 panosalexis
       Ελλάδα, Εκλογές 2015: Πρώτες σκέψεις και πολεμική



   Γράφει: Κώστας Φουρίκος

«Θα φέρουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», επανέλαβε -και πάλι- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία Κλαυθμώνoς στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Κυριακής στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ικανοποίηση διαγράφονταν καθαρά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αλλά και στο πρόσωπο του συνοδοιπόρου του, Πάνου Καμμένου, που στεκόταν επίσης χαρούμενος, δίπλα του, σε μία εμφανώς λιγότερο μαζική και ενθουσιώδη συγκέντρωση από αυτήν της 25ης Γενάρη. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές υποσχόμενος να καταργήσει τα μνημόνια και ο Αλέξης Τσίπρας υπoσχόταν και τότε λιακάδες και ήλιους μιλώντας λίγα μέτρα πιο πάνω, μπροστά από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Skyfall...

Skyfall...
Το ανωτέρω σκιτσάκι είχε φτιαχθεί τον Ιούνιο του 2014. Το συμπεριλάβαμε στο ημερολόγιο που εξέδωσε η «Real News» για το 2015. Το σατανικό του πράγματος (διότι κάποια πράσινα ανθρωπάκια κάπου στο σύμπαν γελούν μαζί μας) βρίσκεται στο γεγονός ότι το εν λόγω σκιτσάκι συνοδεύει στο ημερολόγιο την ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου του 2015, δηλαδή την επαύριον των προχθεσινών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015! Σατανική μεν η σύμπτωση, αλλά όχι και προφητική η γελοιογραφία,  απλώς ακόμα μια γελοιογραφία ρουτίνας. Διότι, ως γνωστόν, «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». 

O tempora, o mores («ω καιροί! ω ήθη!»)

Στις εκλογές της Κυριακής
    α) η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά επικροτήθηκε,
    β) διατηρήθηκε η ομηρεία σημαντικού αριθμού λαϊκών στρωμάτων υπό την πολιτική επιρροή κομμάτων όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κλπ, παρά τις συγκριτικές εκλογικές επιδόσεις τους,
    γ) η αποχή ως σύμπτωμα της απογοήτευσης εκτινάχτηκε, γεγονός που χρειάζεται μια ισχυρή κοινωνική φουσκοθαλασσιά για να μην παγιωθεί ως ξεστράτισμα της οργής και της απόρριψης του κατεστημένου πολιτικού συστήματος στους δρόμους της παραίτησης,
    δ) ο ναζισμός βρήκε ξανά ευήκοα ώτα.
    Όλα αυτά προφανώς και δεν συνθέτουν μια εικόνα που θα την περιέγραφε κανείς σαν «ενθαρρυντική»…

Πυροβολισμοί και νόμος του Λυντς έξω από σπίτι ιερέα στις Σκουριές -

Αναστάτωση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Στρατονίκη της Β.Α. Χαλκιδικής όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας όχλος περίπου 50 ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του ιερέα του χωριού και άρχισε να ρίχνει πιστολιές και να πετάει πέτρες.  Λυντσάρισμα Από τη Βικιπαίδεια

Εκτιμάται ότι ο ιερές δέχθηκε επίθεση γιατί στο κήρυγμά του βγήκε να μιλήσει περί ομοψυχίας ζητώντας από τους κατοίκους να σταματήσουν να διχάζονται για την επένδυση εξόρυξης χρυσού.