Πάμε για νέα άφθα ;

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ''ΞΑΝΑΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ''!

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ''ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ''

Η ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά απάλλαξε την κυβέρνηση από τους ιλίγγους που τη διατρέχουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε, με την ομιλία του στον προϋπολογισμό, να κρύψει την εικόνα πανικού καιφόβου που διακατέχει τον ίδιο, την κυβέρνηση και τους βουλευτές της, μπροστά στα μέτρα που πρέπει, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων του, να φέρει σε πέρας το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η μικρή αναβολή, για τον καινούργιο χρόνο, στην ψήφιση του ασφαλιστικού, η περαιτέρω μετάθεση των μέτρων για τους αγρότες κ.α, μπορεί να παρέτειναν προς το παρόν το περισσότερο σφίξιμο της μνημονιακής θηλιάς και των κοινωνικών αντιδράσεων, ώστε οι πρόθυμοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κάνουν γιορτές, αν και παραμένει το αγκάθι της δέσμης των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 διςπριν τα Χριστούγεννα, που περιλαμβάνει και την τύχη του ΑΔΜΗΕ. 

Τα διλήμματα. Όμως, θα επανέλθουν από τις αρχές Γενάρη δριμύτερα. 

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ – ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Ο Τσίπρας και κυρίως ο Δραγασάκης προσπάθησαν, με τις ομιλίες τους στη Βουλή, να κάνουν το ''μαύρο – άσπρο'', αναφορικά με το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. 

Οι συγκεχυμένες και γεμάτες ψεύδη και αποκρύψεις παρεμβάσεις τους, αυτό που έδειξαν, είναι τηναγωνία που τους διακατέχει για τις απαράγραπτες ευθύνες τους στο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης και τον φόβο μπροστά στην ενδεχόμενη διερεύνηση και απόδοση τους. 

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Τσίπρας, Δραγασάκης, αλλά και συνολικότερα το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο, δεν είναι τόσο οι πολιτικές ευθύνες τους για το μέγα σκάνδαλο, τις οποίες μάλλον θα ''κουκουλώσει'' σύσσωμη η μνημονιακή αντιπολίτευση αλλά και τα καλοταϊσμένα από τις τράπεζες μέσα ενημέρωσης, όσο οι ποινικές ευθύνες τους για το σκάνδαλο, οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτές και βαρύτατες και μπορεί να τους αποδοθούν. 

Έτσι, ο Γ. Δραγασάκης δεν απάντησε στην απολογητική ομιλία του στη Βουλή σε καμιά από τις κατηγορίες που του απηύθυνε η ''Λαϊκή Ενότητα'' και τις οποίες χαρακτήρισε, τσουβαλιάζοντας τες με τα λεγόμενα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, ως ανεύθυνες! 

Ο μέγας ανευθυνοϋπεύθυνος Γ. Δραγασάκης μιλάει για ανεύθυνους όταν δεν απαντάει πως ο ίδιος και ο Τσίπρας, δικαιολογούν την απώλεια πάνω από 40δις ευρώ του δημοσίου, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, κατά την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση. 

Όταν, επίσης, ο Γ. Δραγασάκης δεν απαντάει πως έχασαν δεκάδες δις στην ανακεφαλαιοποίηση από τον μηδενισμό της αξίας των μετοχών και το υποχρεωτικό κούρεμα ασφαλιστικά ταμεία και δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι και μικροομολογιούχοι. 

Δεν απάντησε συνειδητά, επίσης, ο Γ. Δραγασάκης πως είναι δυνατόν με τα ''ψίχουλα'' των 5 δις να αγορασθεί από τα ξένα, κατά βάση, funds το 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

ΤΟ ΜΑΥΡΟ – ΑΣΠΡΟ ΣΤΟΝ ''ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΌ'' 

Στο μόνο που προσπάθησε να απαντήσει ο Γ. Δραγασάκης, ανεπιτυχώς βέβαια, ήταν στην κατηγορία περί αφελληνισμού των τραπεζών. 

Τα σαθρά επιχειρήματα που επικαλέσθηκε ο Γ. Δραγασάκης αφορούσαν την Εθνική Τράπεζα και τηνΤράπεζα Πειραιώς, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι Eurobank και Alpha πήγαν στα χέρια ξένων funds. 

Δεν μας είπε, όμως, πως το ΤΧΣ έπεσε από το 84,83% του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική, στο 41,2%μετά την ανακεφαλαιοποίηση και από 80,95%, στο 26,4% στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ δεν μας ανέφερε ποιοί είναι οι εγχώριοι επενδυτές που κατέχουν μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, το 40% της Εθνικής και πως συμμετείχαν σε αυτήν; Για να μην πούμε από που και ως που θεωρείται εγχώριος επενδυτής το ΤΧΣ, όταν τον πρώτο λόγο σε αυτόν έχει η ''Teratoika''! 

Όσο δε, για τη φωτογραφική τροπολογία που αποκάλυψε η Iskra (βλέπε εδώ), τσιμουδιά από τοναντιπρόεδρο! 

Την αλήθεια, όμως, για το μέγα σκάνδαλο των τραπεζών την ξεστόμισε ο Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ουσιαστικά ότι προτίμησε να χάσουν τα λεφτά τους οι φορολογούμενοι, τα ταμεία και οιμικροεπενδυτές, παρά να περάσουν οι τράπεζες στο δημόσιο. Γι' αυτό θα πρέπει να ''κάτσουν στο σκαμνί'' οι υπεύθυνοι, θα προσθέταμε εμείς. 

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ''ΞΑΝΑΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ''! 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, που μάλλον ηχούσε σαν ειρωνεία, να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας στους βουλευτές του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως θα ''ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε''! 

Αυτή η επανασύγκρουση έμοιαζε μάλλον ως απειλή για τον ελληνικό λαό, αφού η προηγούμενη υποτιθέμενη ''σύγκρουση'' του (θέατρο φυσικά) με το ευρωκατεστημένο, άδειασε και ξεζούμισε τα ταμείατης χώρας, ενώ κατέληξε σε τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. 

Τώρα, σε ποια νέα δεινά, άραγε, θα οδηγήσουν τη χώρα και το λαό οι θεατρινισμοί και τα ''καραγκιοζιλίκια Τσίπρα, στη μάταιη τυχοδιωκτική του απόπειρα να απαντήσει στα αδιέξοδα του; 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Η ζωή αλλά και η ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων, καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξεισύγκρουση με τα ευρωκατεστημένα, η οποία να έχει θετική έκβαση για την Ελλάδα, αν δεν υπάρχειισχυρή βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να φύγει η χώρα από την ευρωζώνη στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος. 

Οτιδήποτε άλλο, συνιστά κακόγουστη παράσταση προς λαϊκή παραπλάνηση, που οδηγεί ευθέως σε καταστρεπτικές συνέπειες. 

Ο προϋπολογισμός μπορεί να ψηφίστηκε μέσα από ανούσιες αντιπαραθέσεις μνημονιακών δυνάμεων και τα άσφαιρα πυρά του ΚΚΕ, αλλά οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και θα είναι ραγδαίες και ίσως πολύ γρήγορες. 

Για άλλη μια φορά έγινε πολύ αισθητή η απουσία της ΛΑ.Ε στη Βουλή και η έλλειψη ενός μεγάλου μετώπου των αριστερών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων. 

Οι εξελίξεις. όμως, δεν θα κριθούν σε μια κλειστή κοινοβουλευτική αίθουσα, ούτε οι αρνήσεις κάποιων ηγεσιών μπορούν να εμποδίσουν τη διαμόρφωση του μεγάλου και νικηφόρου λαϊκού αγωνιστικού μετώπου. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΠΗΣ


Μετά συγχωρήσεως…

Βλέπω την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κρυφοέκπληκτους κάθε φορά να σχολιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν αριστερό που… «τι να συμβαίνει και τα κάνει αυτά;». Αυτή η προσκόλληση στο «αριστερός», δυστυχώς μετατρέπει άξιους ανθρώπους σε απολογητές του κ. Τσίπρα που προσπαθούν αγωνιωδώς να τον υπερασπιστούν και ατυχώς να τον δικαιολογήσουν με ατάκες τύπου «ξέρει τι κάνει», «φταίνε οι προηγούμενοι», έως και το μεταφυσικό «έχετε υπομονή» λες και η υπομονή από μόνη της σώζει.

Αν όμως πιστέψουμε στις αγνές προθέσεις του μερκελιστή, τραπεζολάγνου και μνημονιακού πλέον κ. Τσίπρα, μήπως θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε και ότι η κ. Γεννηματά έγινε αριστερή επειδή λέει αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση;
Μήπως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και ειλικρινή μεταμέλεια στους αρχηγούς και βουλευτές της ΝΔ επειδή τώρα δεν ψηφίζουν τα μέτρα χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο κ. Τσίπρας από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πέρασε αρκετός χρόνος ώστε η άρνηση του γεγονότος πως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν απλώς τράμπα στις μνημονιακές βάρδιες της ίδιας πολιτικής, να οφείλεται αποκλειστικά σε συναισθηματικούς λόγους. Ή και σε εγωιστικούς, καθώς για κάποιους ανθρώπους θεωρείται εγκληματικό να αναγνωρίσουν το λάθος τους ή να παραδεχθούν την κοροϊδία που υπέστησαν.

Είναι και τα τρία κόμματα αφόρητα ίδια. Και η επιβίωσή τους οφείλεται ακριβώς στο ότι πολλοί εξακολουθούν να ανακαλύπτουν διαφορές. Όμως, το ξαναλέω, όσοι επιμένουν να θεωρούν λογική και αναγκαία τη μνημονιακή στροφή Τσίπρα, θα πρέπει να εξηγήσουν στους εαυτούς τους για ποιο λόγο δεν θεωρούν ειλικρινή και αναγκαία την αντιμνημονιακή στροφή της Γεννηματά καθώς και του όποιου επόμενου αρχηγού της ΝΔ.

Φυσικά και δε θέλω μπλεχτώ άλλο με την απάντησή τους. Είναι οπαδικού χαρακτήρα και απλώς επιβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο τα κόμματα εξουσίας ολόιδια μεταξύ τους, αλλά και οι οπαδοί τους. Το λέω με σιγουριά καθώς, όσες φορές τόλμησα να ακούσω την απάντηση, κατέληγε πάντα σ” ένα «συγκρίνεις τώρα την Γεννηματά και τον Μεϊμαράκη με τον Τσίπρα;».
 Εννοώντας φυσικά ότι η Γεννηματά και ο Μεϊμαράκης δεν είναι αριστεροί. Κι ο καυγάς ξεκινά όταν απλώς ρωτάω κι εγώ «Γιατί, είναι ο Τσίπρας;». Σκέτη κούραση και ταλαιπωρία.
[--->]

Τα νούμερα του Τσακαλώτου

  του Ν. Μπογιόπουλου
Ο κ.Τσακαλώτος αρέσκεται στους αριθμούς. Κατά την ομιλία του, μάλιστα, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, είχε και την φαεινή ιδέα να αναφερθεί σε κάποιους από αυτούς τους αριθμούς εν είδει «τζόκερ».
    Κατ’ αυτόν τρόπο επιχείρησε να θεμελιώσει την υπεροχή της παρούσας κυβέρνησης έναντι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  
    Έχει, ωστόσο, παρέλθει η εποχή – και μάλιστα πολύ σύντομα – που η «πρώτη φορά τάχα μου αριστερή» κυβέρνηση του κ.Τσίπρα μπορεί να αντιπαρέρχεται τα ανομήματά της μέσω του συμψηφισμού τους με τα ανομήματα των προηγουμένων.
    Όχι μόνο τα ανομήματα τα δικά της δεν ακυρώνονται, δεν αφαιρούνται και δεν διαγράφονται συγκρινόμενα με εκείνα των προηγουμένων, αλλά αντίθετα προστίθενται στα προηγούμενα καθώς, πολύ απλά, αποτελούν την συνέχειά τους.
    Αν, όμως, οι κυβερνώντες επιμένουν να μιλήσουμε με αριθμούς, τόσο συμβολικούς όσο και ουσιαστικούς, καμία αντίρρηση. Έχουμε και λέμε:
  • Ο αριθμός «63» – Πρόκειται για εκείνο το 63% του δημοψηφίσματος. Που το ξεπούλησαν.
  • Ο αριθμός «11» – Πρόκειται για τους 11 μήνες που βρίσκονται στην κυβέρνηση περνώντας από το εμπόριο ελπίδας στον απροσχημάτιστο κυνισμό της μετάλλαξης, συνεχίζοντας τις αθλιότητες των προηγουμένων και προσθέτοντας και εκείνες τις αθλιότητες που δεν πρόλαβαν ή δεν θα μπορούσαν να διαπράξουν οι άλλοι.
  • Ο αριθμός «3» – Πρόκειται για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ίδια και χειρότερη με τις προηγούμενες, συντελεσθείσα κατά το γνωστό μοντέλο: «Στις τράπεζες λεφτά, στο λαό τα χρέη».
  • Ο αριθμός «500.000» – Μεγάλος αριθμός. Όπως και οι 500.000 οικογένειες που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα των πλειστηριασμών.
  • Ο αριθμός «23» – Πρόκειται για εκείνο το 23% του ΦΠΑ σε είδη βασικής διατροφής, το επιβληθέν από μια κυβέρνηση που οι υπουργοί της δεν αντιλαμβάνονται γιατί ο λαός τρώει μακαρόνια…  
  • Ο αριθμός «17» – Ναι. Είναι οι 17 ώρες της «διαπραγμάτευσης» του Τσίπρα που οι ασφαλισμένοι θα τις πληρώσουν μέχρι και με… 17 χρόνια παραπάνω δουλειά για να πάρουν (αν ποτέ πάρουν) κάποια  σύνταξη – ψίχουλο.
  • Ο αριθμός «14» – Πρόκειται για τα 14 αεροδρόμια. Που δεν θα τα πουλούσαν ποτέ. Και που, τελικά, τα ξεπούλησαν. Όλα.  
  • Ο αριθμός «5,7» – Πρόκειται για τα νέα βάρη ύψους 5,7 δισ. ευρώ που φέρνει, τόσο σε επίπεδο περικοπής δαπανών όσο και σε επίπεδο επιβολής φόρων ο νέος προϋπολογισμός. Ο… «αριστερός» προϋπολογισμός.  
    Αν θέλουν αριθμούς λοιπόν, ο κ.Τσακαλώτος και ο κ.Τσίπρας, ας πάρουν τους δικούς τους. Κι ας παίξουν με αυτούς τα «τυχερά» τους παιχνίδια. Αν δυσκολευτούν να επιλέξουν κάποιον αριθμό για «τζόκερ» έχουμε και εδώ μια πρόταση:
    Είναι ο αριθμός «4336». Σωστά καταλάβατε. Ο 4336 είναι ο νόμος της 14ης Αυγούστου του 2015. Το Μνημόνιο του Τσίπρα, δηλαδή…   

Βενεζουέλα :βουλευτικές εκλογές


                                      Αλλαγή πορείας μετά από 16 χρόνια

                                     Μετά την Αργεντινή , η Βενεζουέλα

 99 βουλευτές,δηλαδή το 68,28% του συνόλου , έναντι των 46 των κομμάτων της αριστεράς,το 31,72% των εδρών.
Η Βενεζουέλα έχει ένα πληθυσμό λίγο κάτω από τα 31 εκατομμύρια,από τα οποία τα 19.504.106 είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους. Το εκλογικό σύστημα είναι μικτό,πλειοψηφικό και αναλογικό.
Στις εκλογές του 2010, ο κυβερνητικός συνασπισμός των κομμάτων της αριστεράς είχε 98 βουλευτές στους 165, δηλαδή το 59,39% ενώ η δεξιά αντιπολίτευση 65, δηλαδή το 39,39%.Δύο βουλευτές ήταν ανεξάρτητοι.

Ψήφισαν "άγνωστα" μέτρα 665 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις

Αν κάποτε κάποιοι ψήφιζαν μνημόνια που δεν… τα είχαν διαβάσει, σήμερα κάποιοι άλλοι ψηφίζουν μέτρα στα συνταξιοδοτικά τα οποία δεν …γνωρίζουν.

Τα χαράματα της Κυριακής, η ελληνική βουλή ψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, το οποίο περιελάμβανε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.

Ωστόσο, τα 665 εκατ. ευρώ εξ αυτών, δηλαδή το 1/3 του συνόλου θα προέλθουν από μία απροσδιόριστη ακόμα "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων", ενώ η απόδοση μέτρων ύψους 710 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη εφαρμόζονται (σ.σ. παρακρατήσεις 6% σε κύριες -επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ) αμφισβητούνται ευθέως από τους δανειστές.

Το αργότερο σε δέκα μέρες από σήμερα, θα έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού, αν και δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε όλο του το εύρος πριν το Φεβρουάριο –Μάρτιο του 2016.

 Στο στόχαστρο θα βρεθούν από τις αρχές του έτους οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 8,5% (μιας και οι δανειστές δεν δέχονται αύξηση εργοδοτικών εισφορών), οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα μειωθούν κατά 20%, τα εφάπαξ κατά 10% και κατά 30% τα  μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. 
Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (που θα φέρει μειώσεις 20-30%), της εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης που θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από τη σημερινή βασική σύνταξη (382 ευρώ έναντι 487 ευρώ) και του τριπλασιασμού των ασφαλίστρων για τους υψηλοεισοδηματίες στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.