Γιατί δε ρωτάτε τους Συριζαίους...

αν θα κληθούν οι μέχρι σήμερα τζαμπατζήδες καναλάρχες να πληρώσουν τα χρωστούμενα στο Δημόσιο; 

Διότι αν διαγραφούν τα χρέη τους, τότε μάλλον χάρη τους κάνει η κυβέρνηση και όχι ζημιά.

Ο συν Παπάς τι λέει επαυτού:

[--->]

Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία



Αυτή είναι μια ευρύτερη εικόνα των δυνάμεων που αναπτύσσονται γύρω από τη Συρία. Στα σύνορα της Συρίας έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολλά ξένα στρατεύματα με πρόθεση να εισβάλουν στη Συρία και να καταλάβουν το ανατολικό τμήμα της. Αλλά πριν ασχοληθούμε με αυτό, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην περίεργη κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα της χώρας.

Κοντά στην πόλη Azaz η σύμμαχος των ΗΠΑ, Τουρκία βομβαρδίζει (βίντεο) τις σύμμαχους των ΗΠΑ, Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (
YPG) οι οποίες συγκρούονται με τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ( FSA) που υποστηρίζονται από τη CIA.

 
 Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας(YPG) σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Με την κάλυψη των ΗΠΑ ενωσαν τις δυνάμεις τους με τους Άραβες μαχητές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και συγκρότησαν τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF).

Στη βορειοδυτική Συρία, ο SDF εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη επιτυχία του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του διαδρόμου Azaz που κάποτε συνέδεε το Χαλέπι  με την Τουρκία. Ο διάδρομος ελέγχεται από το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, την Jabhat al-Nusra, από  "Τουρκμενιους" ισλαμιστές από διάφορες τουρκόφωνες χώρες και τοπικές ισλαμιστικές συμμορίες που υποστηρίζονται από τη CIA και είναι κάτω από την ταμπέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Και οι τρεις χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Ο συριακός στρατός κινείται βόρεια και νότια από την κόκκινη λωρίδα στο χάρτη. Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) κινούνται ανατολικά του κουρδικού θύλακα γύρω από την Afrin. Μόλις πρόσφατα, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας,κατέλαβαν την αεροπορική βάση Minnagh την οποία έλεγχαν δυνάμεις που συνεργάζονται με την Αλ-Κάιντα. Στη συνέχεια οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας κατευθύνθηκαν βόρεια για να καταλάβουν την Azaz, την τελευταία μεγάλη πόλη στην περιοχή που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ισλαμιστές.

Σήμερα η Τουρκία βομβάρδισε με πυροβόλα των 155 χιλιοστών,από το έδαφος της Τουρκίας, θέσεις των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας στην αεροπορική βάση Minnagh και γύρω από την Azaz.Λογικά,στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν παρατηρητές των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που κατευθύνουν τις βολές του πυροβολικού.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζει τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού ,που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ,επειδή επιτίθενται κατά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ( FSA) και τους ισλαμιστές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Ένας ωραίος μύλος ,δηλαδή, δημιούργημα του κύκλου γύρω από τον Ομπάμα.

Αλλά, όπως περιγράφαμε πριν δύο ημέρες, ο αγώνας δρόμου για τη Raqqa γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος μέσα και γύρω από τη Συρία.
Οι δυνάμεις αυτές μόλις παρέλαβαν νέα βλήματα πυροβολικού και νέους αντιαρματικούς πυραύλους TOW.
Η Ρωσική και η συριακή πολεμική αεροπορία κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσουν στην τουρκική επίθεση με βομβαρδισμό των θέσεων των φιλικών προς την Τουρκία δυνάμεων στη Συρία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες η κατάσταση  πρόκειται να κλιμακωθεί πολύ σύντομα:

    The Int'l Spectator @intlspectator
Τούρκος αξι
ωματούχος δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει «μαζική κλιμάκωση της κατάστασης» στη Συρία τις επόμενες 24 ώρες.

Εντωμεταξύ με σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να περιλαμβάνει χερσαίες επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της Ιράν και Ρωσία είναι αποφασισμένοι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα από τους ξένους τρομοκράτες και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κρατήσουν τη χώρα ενωμένη.

Στόχος των εξωτερικών δυνάμεων, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,των ΗΠΑ,της Βρετανίας, της Γαλλίας είναι να καταλάβουν την ανατολική Συρία ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση της Συρίας και τους σύμμαχους της να προβούν σε πολιτικές παραχωρήσεις.  Θα απαιτήσουν την αλλαγή του ανεξάρτητου, κοσμικού κράτους της Συρίας υπό τον Πρόεδρο Άσαντ, σε μια εξαρτημένη ισλαμοσουνίτικη οντότητα. Αν αυτή η απαίτηση τους δεν ικανοποιηθεί τότε θα σχηματίσουν ένα νέο "Sunnistan" ισλαμιστικό προτεκτοράτο με τα εδάφη της ανατολικής Συρίας που σήμερα βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους και το δυτικό Ιράκ.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα με περισσότερες και ακόμα πιο σφοδρές επιθέσεις των περιοχών που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι στη Συρία. Η τουρκική 2ηΣτρατιά έχει πάρει θέσεις  επίθεσης στη Συρία από το βορρά. Είναι πιθανόν να εισβάλει από τον διάδρομο που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ Azaz στα δυτικά και Jarablus στα ανατολικά, και να κινηθεί νότια προς την πόλη Raqqa την οποία έχει καταλάβει το Ι.Κ., ενώ άλλες δυνάμεις, βλέπε παρακάτω, θα φτάσουν στη Raqqa από τα νότια και τα νοτιοανατολικά. Ετσι η Συρία θα διαμελιστεί στα δύο,τη δυτική που θα ελέγχεται από τη σημερινή κυβέρνηση, και το ανατολικό κομμάτι της χώρας που θα είναι υπό την κατοχή του Ι.Κ.  και τους συμμάχων των ΗΠΑ.

Ρωσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι έχουν εκπαιδεύσει μια συριακή ταξιαρχία με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Αλλά αυτή η ταξιαρχία ίσως να μην είναι αρκετή να αποτρέψει τις υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις και θα μπορούσε πολύ γλήγορα να συντριβεί.

Η Σαουδική Αραβία σήμερα ισχυρίστηκε ξανά  ότι για να ηττηθεί το ισλαμικό κράτος θα πρέπει να ανατραπεί ο Άσαντ. Πρόκειται φυσικά για ανοησία, αλλά η Σαουδική οικογενειακή δικτατορία τρέφει προσωπικό μίσος εναντίον του Άσαντ. Ο Πρόεδρος της Συρίας κάποτε είχε αποκαλέσει τους Σαουδάραβες ηγέτες  «άνδρες μόνο κατά το ήμισυ». (κατά τη γνώμη μου ο Άσαντ ήταν πολύ γενναιόδωρος.)

Είκοσι Σαουδικά F-15 έφτασαν σήμερα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για να ενταχθούν στις δύναμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Σαουδάραβες , υποσχέθηκαν να στείλουν και χερσαίες δυνάμεις, υπό την ηγεσία μιας Συμμαχικής Διοίκησης «κατά του Ισλαμικού Κράτους».  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν κι αυτά να στείλουν ειδικές δυνάμεις. Χερσαίες Σαουδαραβικές δυνάμεις κινούνται ήδη μέσω της Ιορδανίας.

Τουλάχιστον 1.600 Βρετανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και εξοπλισμό καταφτάνουνστην Ιορδανία. Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι είναι για να πάρουν μέρος  σε εκπαιδευτικά γυμνάσια, αλλά είναι πολύ φυσικό η βρετανική κυβέρνηση να έχει πάρει αρκετά από τους Άραβες του Κόλπου για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις. Οι βρετανικές δυνάμεις θα ηγηθούν πιθανότατα των ενωμένων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας / ΗΑΕ / (ίσως και αιγυπτιακών) που θα κινηθούν από την ανατολική Ιορδανία μέσα από την έρημο της Συρίας προς τη Raqqa και την Deir Ezzor .Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνάμεις της Συρίας ή ρωσικές δυνάμεις στην έρημο που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

Μια επιπλέον αμερικανική ταξιαρχία η 101η Αερομεταφερόμενη αναπτύσσεται στο Ιράκ χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα δημόσια. Το έργο της θα είναι να εισβάλει στη Συρία από τα νοτιο-ανατολικά κατά μήκος του Ευφράτη ώστε να καταλάβει πρώτα την Deir Ezzor και στη συνέχεια να κινηθεί προς τη Raqqa.

Ο στρατός της Συρίας κινείται προς την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος,  Raqqa, πριν προλάβει να φτάσει εκεί κάποια ξένη δύναμη . Θα πρέπει όμως να κάνει γλήγορα. Ο αγώνας δρόμου για την Raqqa εντείνεται.

Οι Ρώσοι έχουν κινητοποιήσει αρκετές αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες και μονάδες της νότιας διοίκησης ώστε να είναι έτοιμες για μια γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ρίξουν αλεξιπτωτιστές μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στις κυβερνητικές θέσεις της πολιορκούμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης 
Deir Ezzor για να προλάβουν την επίθεση των Σαουδαράβων ή / και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη. Εντωμεταξύ δύο ακόμα ρώσικα πυραυλοφόρα πλοία βρίσκονται καθ 'οδόν προς τα παράλια της Συρίας.Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλων πλοίων καθώς και επίγειους στόχους.

Το Ιράν είναι έτοιμο να στείλει στη Συρία μεγάλες ενισχύσεις από Φρουρούς της Επανάστασης και τις ταξιαρχίες Quds, για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις


Γίνονται προσπάθειες  συμμετοχής στον αγώνα «κατά του Ισλαμικού Κράτους» οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Όταν ο πόλεμος στη Συρία ανάψει περισσότερο δεν αποκλείεται το ΝΑΤΟ να επιχειρήσει κινήσεις αντιπερισπασμού ώστε να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας και να μην της επιτρέψει να αντιδράσει σωστά στη Συρία. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βάλουν την μαριονέτα τους ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει μαζικές επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ουκρανών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πόλεμος ενάντια στη Συρία, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβία, μέχρι στιγμής  διεξάγεται μέσω αντιπροσώπων,

από τρίτες δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους εντός των συνόρων της Συρίας.Οι Γερμανικές υπηρεσίες δεν παραδέχονται ότι η συριακή κυβέρνηση κερδίζει τον πόλεμο.

Καθώς ο πόλεμος δια πληρεξούσιων κατά της Συρίας έχει πλέον αποτύχει, οι αντι-συριακές δυνάμεις αποφάσισαν να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις. Ο «αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους» (που οι Σύριοι και οι Ρώσοι τον διεξάγουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον) είναι τώρα το πρόσχημα για τη κατοχή της ανατολικής Συρίας,το διαμελισμό της χώρας , την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και την καταστροφή του κράτους.

Ο «εμφύλιος πόλεμος» στη Συρία εξελίσσεται σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση για το μέλλον της Συρίας αλλά και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος, τελών εν συγχύσει, με τις αντιφατικές κινήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, αποφάσισε να μεταφέρει το επιτελείο του  από το Ιράκ και τη Συρία στη Λιβύη, μια χώρα την οποία ΗΠΑ (Γαλλία, ΗΒ) κατέστρεψαν πρόσφατα. Εκεί θα βρει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, πολλά όπλα και αδύναμους αντιπάλους.