Μάθημα Ελληνικών




 http://versobooks-prod.s3.amazonaws.com/images/000003/149/Jacobin-Series-3bdd91b95cfc219305403acaa1630163.png


     
Με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα νωπή , η αριστερά της Σλοβενίας εκπονεί  σχέδιο  εξόδου από την ευρωζώνη.



 του Luka Mesec, 30 Μαρτίου, 2016
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει την πολιτική και οικονομική κρίση – αν και έχει τη δυνατότητα. Η εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  αυτό έχει δείξει.

Η ήττα από το υπερεθνικό κεφάλαιο –που έχει ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - μας θύμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η γαλλική Αριστερά στη δεκαετία του '80 και άλλες προσπάθειες των αριστερών κυβερνήσεων. Φαίνεται ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά έχει μόνο δύο επιλογές: να υποκύψει στο νεοφιλελευθερισμό - και να εγκαταλείψει τους περισσότερους στόχους της - ή να εμπλακεί σε αγώνες χωρίς καμία ελπίδα για νίκη κατά της ΕΕ.

Πρόκειται για μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για νίκη, την οποία προσπαθούμε να αλλάξουμε με την Iniciativa za Demokratični Socializem (Πρωτοβουλία για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό), μέλος του κοινοβουλευτικού συνασπισμού Združena levica (Ενωμένη Αριστερά) της Σλοβενίας. Στην οργάνωση μας έχουμε ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για το Σχέδιο Β - ένα σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη. Η ελληνική εμπειρία συζητήθηκε και συγκρίθηκε με τη δικιά μας στη Σλοβενία, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση.

Η προσέγγιση αυτή δεν είναι εντελώς καινούργια. Η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος μας. Αυτό αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της κατάστασης στην Ελλάδα και τη Σλοβενία. Ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές σε μια χώρα χρεοκοπημένη,  με μη βιώσιμο χρέος, η οποία εξαρτάται οικονομικά  από την Τρόικα, αιχμάλωτη όχι μόνο της νομισματικής δομής της ευρωζώνης, αλλά και ενός συνόλου καταστροφικών μνημονίων λιτότητας.

Μνημονικότεροι του μνημονίου και μας το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία



Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, αφού προχωράει και επισήμως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, αφού προχωράει και επισήμως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

www.dikaiologitika.gr

του Τάσου Σκλάβου
του Τάσου Σκλάβου

www.dikaiologitika.gr


Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μεταβιβάζεται σε κινεζικά χέρια, παρότι το «τιμόνι» της χώρας κρατά η πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου, της οποίας οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της, αλλά ας όψεται η καρέκλα. 

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή 8/4 στις 11:00 και πορεία προς το Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 13:00, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα και του προέδρου της China Cosco, θα υπογραφεί η συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά όχι μόνο απέκλειε σε κάθε τόνο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά χαρακτήριζε «καταστροφείς» αυτούς που ξεπουλούν τον εθνικό πλούτο της χώρας και απειλούσε πως θα τα επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο. Τόνιζε πως δεν αποτελεί πρόοδος το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά αποτελεί ένα ακόμα βήμα καταστροφής της χώρας. Διαμήνυε κατηγορηματικά πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλες αυτές οι προθέσεις θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως οι προσδοκίες έπεσαν στο κενό, αφού ο ίδιος υπέγραψε το μεγαλύτερο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων της ιστορίας, πανηγυρίζοντας που «κατάφερε» η έδρα του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων να μην είναι στο Λουξεμβούργο αλλά στην Αθήνα. 

Εκτός από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ που επίσης περιμένει στον θάλαμο αναμονής, έχουν ήδη ξεπουληθεί τα αεροδρόμια-φιλέτα έναντι «πινακίου φακής» και μάλιστα στο γερμανικό δημόσιο. Ακόμα στο «στόχαστρο» των δανειστών έχουν μπει ο ΟΣΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ, το νερό και φαίνεται πως τίποτα δεν θα μείνει σε ελληνικά χέρια στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα θα γίνει η επιτομή του κράτους-προτεκτοράτου, όπως χαρακτήριζε την χώρα ο πρωθυπουργός πριν αναλάβει την εξουσία. 

Οι εργαζόμενοι είναι σε αναβρασμό, κυρίως λόγω των προεκλογικών δεσμεύσεων για «μπλόκο» στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αφού ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας μιλούσε συνεχώς για τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών και αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων και δεν είχε καν το θάρρος να παραιτηθεί από την θέση του. 

Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ευχολόγια σχετικά με την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και προσθέτουν ότι η σύσταση της τριμερούς συνάντησης (ΥΝΑ, υπ. Εργασίας, υπ. Οικονομικών, ΟΛΠ, εργαζόμενοι) δεν έχει λειτουργήσει ακόμη με διάφορα προσκόμματα. Φυσικά είναι γνωστές οι εργασιακές συνήθειες της COSCO, τις οποίες είχε καταγγείλει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός. 

Να θυμίσουμε πως εκτός του Αλέξη Τσίπρα, ανεξίτηλη στη μνήμη έχει μείνει και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, που το 2009 κατέβαινε στο λιμάνι κατά της τότε ιδιωτικοποίησης και «έτρωγε» δακρυγόνα, αλλά μόλις ανέλαβε την εξουσία έκανε και αυτός στροφή 180 μοιρών και συνέχισε στο «μονοπάτι» της ιδιωτικοποίησης.

 Για τον Αλέξη Τσίπρα, φυσικά, αυτή του η στάση δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα, άλλωστε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτός του ότι θα διασφαλιζόταν ο δημόσιος χαρακτήρας του εθνικού πλούτου, θα αποτελούσε «παρελθόν» ο ΕΝΦΙΑ, θα επέστρεφαν η 13η σύνταξη και ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, η Τρόικα δεν θα πατούσε ποτέ το πόδι της στην Ελλάδα και άλλα πολλά ψέματα για την «αρπαγή» της εξουσίας. 

Όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός, ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται και ο πρώτος χρόνος πέρασε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την αποκαθήλωση του. Ίσως το μόνο που θα παρατείνει την παραμονή του στο Μαξίμου είναι η ανικανότητα και η ανεπάρκεια όλων των άλλων εναλλακτικών που υπάρχουν στον ορίζοντα, άλλωστε στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. 

Το σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, έχει γίνει πλέον μνημονικότερος του μνημονίου και μας το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

www.dikaiologitika.gr


Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ
Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ
Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ, σήμερα 07/04 για δεύτερη Πέμπτη δεν έγιναν χημειοθεραπείες στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των αντίστοιχων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Η καθυστέρηση της θεραπείας των καρκινοπαθών εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασης τους αλλά και για της ίδιας τους της ζωής.  Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο δημιουργείται στο ΛΑΙΚΟ, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και είναι πολύ αργά.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, βοηθούν με όσα αποθέματα φαρμάκων έχουν (που δεν επαρκούν!), την λύση όμως πρέπει να την δώσει η πολιτεία.  Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

            ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ