Το βίτσιο της Μαδρίτης για καταστολή-Βασανίζουν δικηγόρους και καλλιτέχνες




arrestoburlata



Τα ρεπορτάζ των αφηρημένων και επαρχιώτικων ιταλικών μμε δεν καταπιάνονται με τέτοια θέματα, στην Ισπανία, πάντως, που θα πρέπει ίσως να ξανακάνει πολύ σύντομα εκλογές αφού το κοινοβούλιο  απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η καταστολή χτυπά σκληρά και αδιάκριτα.

 Φαίνεται πως δεν χρειάζεται ούτε καν μια συγγνώμη, κάποια δικαιολογία, για να γεμίσουν οι φυλακές και τα δικαστήρια με πολιτικούς αντιφρονούντες δικηγόρους, καλλιτέχνες. Ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ και των GRAPO - που επί δεκαετίες νομιμοποίησε τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια, την παρανομία κομμάτων και λαϊκών οργανώσεων, το κλείσιμο εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών, τη λογοκρισία - έχει σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει αισθητά τα πράγματα. Φτάνει να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στις Ιβηρικές εφημερίδες των τελευταίων ημερών για να δείτε τι συμβαίνει.

Χθες τα ξημερώματα, για παράδειγμα, μετά από μια επιδρομή διαφορετικών μονάδων της Αστυνομίας συνελήφθηκαν επτά ακτιβιστές της βασκικής αριστεράς στη Ναβάρα, με την κατηγορία της «δυσφήμησης των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας» (!). Ανάμεσα στους επτά  και ο εκπρόσωπος του Sortu (η βασκική αυτονομιστική αριστερά) στη Ναβάρα, Txelui Moreno, η σύζυγός του Julia Ibáñez και ο γιος τους Ibai. 

Ποιος ήταν ο λόγος για μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων και επτά συλλήψεις; Επειδή οι επτά κατηγορούνται ότι ζωγράφισαν σε τοίχο της Burlata, μια πόλη λίγα χιλιόμετρα από την Παμπλόνα, ένα γκράφιτι όπου η λέξη «βασανιστήρια» συνοδεύεται από τη λέξη guntza» (βοήθεια, αλληλεγγύη στη βασκική γλώσσα) γραμμένη αντίστροφα, δηλαδή  atzunagal ».



Μια εντελώς συμβολική πράξη , μέρος μιας εκστρατείας ορισμένων πολιτικών και κοινωνικών συλλογικότητων που καταγγέλουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν το 2011, πέντε νέοι από τη Ναβάρα, μεταξύ των οποίων και ο Ibai Moreno, τη στιγμή της σύλληψής τους για πολιτικούς λόγους.

Οι πέντε συνελήφθησαν και βασανίστηκαν μετά από παραγγελία της Audiencia Nacional, του ειδικού αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου στη Μαδρίτη (κληρονομιά του καθεστώτος του Φράνκο), το οποίο τους κατηγόρησε και τους δίκασε ως μέλη του δικτύου «Ekin», το οποίο θεωρείται από τον κατασταλτικό μηχανισμό του ισπανικού κράτους ως ο διεθνής μηχανισμός της ΕΤΑ. 

Συμφωνώντας με την αλλαγή πορείας της βασκικής αριστερά – η οποία αμφισβητείται από το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του αποσχιστικού και ταξικού κινήματος - οι πέντε νέοι, αφού εξέτισαν το 18μηνο της προληπτικής κράτησης, πρόσφατα απελευθερώθηκαν από τη φυλακή, αφού πρώτα δέχτηκαν να δηλώσουν ένοχοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση »και ήλθαν σε συμφωνία με την κατηγορούσα αρχή. 

Αλλά η εκδίκηση του κράτους, σε αυτά τα μέρη, κρατάει για πάντα ... οπότε χθες το πρωί Ibai Moreno κατέληξε και πάλι στη φυλακή επειδή κατήγγειλε τη βάρβαρη και απάνθρωπη μεταχείριση του από την αστυνομία πριν  πέντε χρόνια. Οι αστυνομικές αρχές δεν παράλειψαν να ανακρίνουν και το δήμαρχο της Burlata, που κατηγορείται ότι βοήθησε στη δημιουργία της τοιχογραφίας κατά των βασανιστηρίων στην πρόσοψη ενός κτιρίου ιδιοκτησίας του δήμου.

Αλλά το επεισόδιο  της Παμπλόνα είναι μόνο ένα από τα πολλά επεισόδια καταστολής των τελευταίων ημερών.
Στην αρχή της εβδομάδας στο στόχαστρο αυτή τη φορά των δυνάμεων καταστολής της Μαδρίτης, μπήκε μια μεγάλη ομάδα Βάσκων δικηγόρων, που είχαν συλληφθεί σε μια επιδρομή της Πολιτοφυλακής στις 14 Απριλίου, το 2010, που είχε διαταχθεί και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη , από τον δικαστή της Audiencia Nacional τον Fernando Grande Marlaska. 



Οι «ντόπιοι» πολιτικοί κρατούμενοι είναι ωσεί παρόντες στα μπιστρό και τα νεολαιίστικα στέκια που συναντά κανείς σε κάθε γειτονιά και κάθε χωριό της Χώρας των Βάσκων.(η φωτο από Δρόμο της Αριστεράς)
 Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, που ζήτησε ποινές φυλάκισης για τους Βάσκους δικηγόρους από 6 μέχρι 19 χρόνια για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών», οι δικηγόροι υπεράσπισης όχι μόνο υπερασπιζόντουσαν τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης, αλλά ήταν και οι ίδιοι μέλη της. 

Δεν είναι τυχαίο πως όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάποια ευρωπαϊκή  κυβέρνηση ασκεί κριτική στο τουρκικό καθεστώς για την άσχημη μεταχείριση στην οποία υποβάλλει τους διαφωνούντες, δημοσιογράφους και πολιτικούς ακτιβιστές, η Άγκυρα απαντάει προτρέποντας τις Βρυξέλλες να δει τι συμβαίνει στο δικό της σπίτι ...

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας ένας αριθμός δραστήριων οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στη Μαδρίτη και στη Χώρα των Βάσκων - Asociación Pro Derechos Humanos de España (APDHE), η Διεθνής Αμνηστία, Asociación Libre de Abogados y abogadas (ALA), το Κέντρο Iridia-por Defensa de los Derechos Humanos, η Rights International Spain (RIS),η Behatokia, η Asociación de Abogados Europeos Demócratas (AED), και η Fair Trials – κάλεσαν την Ομάδα εργασίας για τις Αυθαίρετες κρατήσεις των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσουν επείγουσα έρευνα για την υπόθεση των δύο κουκλοπαικτών που συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη με την κατηγορία του «εγκωμιασμού της τρομοκρατίας και  της παρότρυνσης σε πράξεις μίσους» ενώ παρουσίαζαν με τις μαριονέτες τους το σατιρικό έργο «La bruja y Don Cristobal». [*]


Οι δύο καλλιτέχνες  φυλακίστηκαν μετά από εντολή του δικαστή της Audiencia Nacional, Ismael Moreno, η δε Γενική Διεύθυνση του ισπανικού Σωφρονιστικού Συστήματος διέταξε τον εγκλεισμό τους σε καθεστώς υψίστης ασφαλείας (ficheros de Internos de Especial Seguimiento - FIES). 

Μια σύλληψη και μια φυλάκιση - που κράτησε έξι ημέρες πριν αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης - άδικη και αυθαίρετη, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Raúl García και ο Alfonso Lázaro φυλακίστηκαν και έγιναν βορά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ιβηρικής, επειδή σε κάποιο σημείο της παράστασης εμφανίζεται ένα πανό που έγραφε: «Gora Alka-Age»,  και το κρατάει ένα από τα πρόσωπα του έργου που κατηγορεί έναν άλλο σαν τρομοκράτη. Ένα παιχνίδι με τις λέξεις – κάτι σαν "Viva Alka-Age" - που θυμίζει τόσο την ΕΤΑ των Βάσκων όσο και την Αλ Κάιντα, αλλά οι δικαστές του ειδικού δικαστηρίου της Μαδρίτης δεν το πήραν καθόλου καλά, και επειδή σε άλλα σημεία της παράστασης οι κουκλοπαίκτες καλούσαν το κοινό - κυρίως παιδιά και εφήβους - να καταλάβουν τα άδεια σπίτια και να εξεγερθούν κατά των αρχών.
 

Ισπανία: Στη φυλακή κουκλοπαίκτες για τρομοκρατία μέσω της παράστασης
Αν οι δύο κουκλοπαίκτες ήταν ιρανοί, ή ρωσοι, ή Βενεζουελανοί θα γινόντουσαν αμέσως πρωτοσέλιδα στα μμε, θα γνωρίζαμε τα πάντα για τη ζωή, το θάνατο και τα θαύματα τους, στα τοκ σόου θα καλούσαν γυναίκες, κόρες, πεθερές, γνωστούς, να μιλήσουν γι αυτούς. Αλλά δυστυχώς, είναι μόνο Ισπανοί, έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία από όλους εσάς τους αναγνώστες ούτε καν θα τους έχετε ακούσει.

Το σενάριο του έργου που προκάλεσε την αντίδραση θεατών στην περιοχή του Τετουάν όπου παίχτηκε, δείχνει τη σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία, αστυνομία). Πηγή: www.lifo.gr

[*] Το σενάριο του έργου που προκάλεσε την αντίδραση θεατών στην περιοχή του Τετουάν όπου παίχτηκε, δείχνει τη σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία, αστυνομία). 

Η μάγισσα σκοτώνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει, δολοφονεί μια καλόγρια που θέλει να πάρει το μωρό της και ένα δικαστή που την κατηγορεί για τρομοκρατία. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός προσπαθεί να κατηγορήσει τη μάγισσα βάζοντας στο σπίτι της διάφορα ενοχοποιητικά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μια βόμβα και το επίμαχο πανό που οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη όχι τη μάγισσα αλλά τους κουκλοπαίκτες.

Ο Ομπάμα καλεί σε κοινό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αυτούς που το χρηματοδοτούν



preview28pages0.jpg
Με έκκληση για κοινό αγώνα ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος έκλεισε το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στο Ριάντ. Λέξεις που συγκρούονται με το αίτημα πολλών Αμερικανών να αποχαρακτηριστούν τα μυστικά μέρη της έρευνας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου, που μπορεί να περιέχουν στοιχεία των επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας με τους αεροπειρατές της  Αλ Κάιντα
 
του  Michele Giorgio- Il Manifesto

di Michele Giorgio – Il Manifesto
di Michele Giorgio – Il Manifesto
di Michele Giorgio – Il Manifesto


Ρώμη, 22 Απριλίου 2016, Nena News - Για την αντιμετώπιση και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους χρειάζεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από όλους τους συμμάχους. Αυτή ήταν η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε χθες στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Κόλπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία.
 
Οι ηγέτες του Κόλπου χθες συγκατένευσαν, αλλά δεν θα πεθάνουν κι όλας για να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ που τον θεωρούν επιζήμιο για τα συμφέροντά τους, τόσο που να θέλουν μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που εξιλέωσε και νομιμοποίησε την Τεχεράνη στη διεθνή κοινότητα.

Οι στόχοι του αμερικανού πρόεδρου στον Κόλπο συγκρούονται έντονα με το περιεχόμενο της 28σέλιδης έρευνας των αμερικανών για τους εντολείς, τους χρηματοδότες και τους εκτελεστές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Αλ Κάιντα,. 

Σελίδες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Σαουδικής Αραβίας στο θάνατο των τριών χιλιάδων Αμερικανών, και που οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν να αποχαρακτηριστούν αμέσως. 

Η ιστορία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ Ομπάμα και βασιλιά Σαλμάν, αν και οι δύο πλευρές δεν το παραδέχονται.
Το Ριάντ απείλησε να πουλήσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια  σε επενδύσεις, χρεόγραφα και ακίνητα που έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας το οποίο αρκετοί, από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τους πολλούς φίλους της Σαουδικής Αραβίας στο Κογκρέσο, επιθυμούν να την καλύψουν.

Ο  Tim Roemer, πρώην μέλος του Κογκρέσου και της εξεταστικής επιτροπής, χθες κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, δήλωσε ότι στην έρευνα «δεν βρέθηκε» κανένα στοιχείο για το ρόλο ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στην 11η του Σεπτέμβρη. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι πιθανό Σαουδικές πηγές να έχουν χρηματοδοτήσει την Αλ Κάιντα.

Ακριβώς για αυτό το λόγο , οι 28 σελίδες θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν, και να αποκαλυφτούν οι πηγές στήριξης και χρηματοδότησης των αεροπειρατών αυτοκτονίας που έπληξαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Είναι πολλοί αυτοί που ζητούν μια εξήγηση για το ότι βρέθηκε σε φάκελο της Σαουδικής πρεσβείας στην Washignton η άδεια πιλότου του Ghassan al Sharbi που συμμετείχε στα μαθήματα εκπαίδευση χειριστή αεροπλάνων με τον Mohammed Atta και τους άλλους αεροπειρατές - όλοι τους σχεδόν Σαουδάραβες πολίτες - αλλά στη συνέχεια δεν πήρε μέρος στην επίθεση (από τότε κρατείται στο Γκουαντάναμο). 
Δύο ακόμα μέλη των κομάντος της Αλ Κάιντα,ο Nawar al Hazmi και ο Khalid al Midhar, με τη βοήθεια του Omar al Bayoumi, υπάλληλου της Σαουδικής αεροπορικής εταιρείας, βρήκαν κρυσφύγετο στο Σαν Ντιέγκο. Ο Al Bayoumi επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία και από τότε αγνοούνται τα ίχνη του.

Αν επιτραπεί να αποχαρακτηριστούν αυτές οι 28 σελίδες ,τότε θα μπορέσουν και οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να διεκδικήσουν από το Ριάντ αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ταξίδι του Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία συνέπεσε με αυτό του Νετανιάχου στη Μόσχα, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός πήγε για να επαναδιαπραγματευθεί και να επεκτείνει το συντονισμό ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στη Μόσχα ο Νετανιάχου επανέλαβε αυτό που είχε πει πριν από λίγες ημέρες για την πρόθεση του Ισραήλ να κρατήσει για πάντα, υπό τον έλεγχο του τα Υψίπεδα του Γκολάν, το οποίο είναι συριακό έδαφος και που το Ισραήλ τα κατέχει στρατιωτικά από το 1967. 

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Haaretz, η γαλλική κυβέρνηση θα συγκαλέσει στις 30 Μαΐου στο Παρίσι διάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή πολλών υπουργών Εξωτερικών σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με στόχο τη σύγκλιση μέσα στους επόμενους μήνες μιας ειρηνευτικής διάσκεψης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι υπέρ της γαλλικής προσπάθειας, ο Νετανιάχου ,όμως, έκφρασε το βαθύ σκεπτικισμό του.


''Θάνατος στους Άραβες'',το σύνθημα χιλιάδων διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ



 

 «Στην Πλατεία Γιτζάκ Ραμπίν του Τελ Αβίβ την Τρίτη το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν εκφράζοντας την υποστήριξη τους στον ElorAzarya, το στρατιώτη που βιντεοσκοπήθηκε να εκτελεί , σοβαρά τραυματισμένο Παλαιστίνιο τον περασμένο μήνα. Οι διαδηλωτές κραύγαζαν αντιαραβικά συνθήματα και επιτέθηκαν σε άτομα που τα πήραν για αριστερούς ή δημοσιογράφους. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε επιείκεια για το στρατιώτη». 

[--->] 

Ενημέρωση από το στρατόπεδο του (νεου ) μας ''προστάτη''



Η Εβδομάδα των Παθών του Αλ. Τσίπρα



Του Ν. Κλαυσίγελου

Η Μεγάλη Εβδομάδα, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στις εκλογικές του περιφέρειες λόγω Πάσχα, εκτιμάται ότι θα είναι η εβδομάδα των εξελίξεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης ή την επαναφορά στο προσκήνιο των σεναρίων Grexit που απειλούν να διαμορφώσουν μία νέα εφιαλτική πραγματικότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Τα ερωτήματα, όμως, που ανακύπτουν εν μέσω των ραγδαίων και κατακλυσμιαίων εξελίξεων είναι πολλά:

Το πρώτο ερώτημα που αφορά την κυβερνητική πορεία έχει σχέση με το ποιος θα υπογράψει την επιτευχθείσα συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς, θα επιφέρει νέα επώδυνα μέτρα κυρίως στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Θα την υπογράψει ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει θέσεις τις δικές του «κόκκινες γραμμές» καθώς επενδύει και ευελπιστεί ότι μπορεί να ευθυγραμμισθεί και να ηγηθεί εν τέλει της «πρωτοβουλίας των 53+»,  ή ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επιβιώνει ως στέλεχος … παντός καιρού, χάρη στην υποστήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.  Γιάννη Δραγασάκη;

Ο κ. Δραγασάκης, μπορεί να μην αντέχει τα ξενύχτια και τις εξαντλητικές ώρες της  διαπραγμάτευσης αλλά έχει φροντίσει να να δημιουργήσει ένα «οικονομικό περιβάλλον» που υπηρετεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες, οι οποίες, από την μία πλευρά αποβλέπουν την οικοδόμηση ισχυρών διασυνδέσεων με το οικονομικό-επιχειρηματικό κατεστημένο και από την άλλη, να ανιχνεύσει πολιτικές λύσεις διακυβέρνησης της χώρας χωρίς τον κ. Τσίπρα μέσω οικουμενικών σχημάτων.

Ο «επίμονος κηπουρός» κ. Γ. Χουλιαράκης, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο, τόσο για να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που  κάτι πάει στραβά και δεν ικανοποιηθεί το όριο του αφορολόγητου των 9.500 ευρώ που έχει θέσει ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι  θα κατορθώσει να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και ολοκληρωθεί  άμεσα η αξιολόγηση.

Προς τούτο μάλιστα κάλεσε και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, πέρα από τις φραστικές αντεγκλήσεις, παρέχει χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό,  να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και υπογράμμισε ότι  την Πέμπτη που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα οικονομικά, θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει τη βασιμότητα τού ισχυρισμού της ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια θέσει παίρνει σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στην  κυρία Φ. Γεννηματά και τον κ. Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας τους πως θα έπρεπε να αναλογιστούν τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη αντί να επιχειρούν τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου.
«Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Κατανοώ βεβαίως γιατί σας πιέζουν διακαώς για να το κάνετε αυτό. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας δεν βιάζομαι, και τώρα σας βλέπω να βιάζεστε και να αγκομαχάτε. Γιατί; Κάποιοι σας πιέζουν. Αυτοί έχουν λόγο βεβαίως. Έχουν χρέη, πιθανώς έχουν διώξεις, θέλουν να κρατάνε μέσα ενημέρωσης χωρίς να πληρώνουν φόρους, κάποιοι άλλοι βλέπουν δικούς τους συνεργάτες σε κάποιες λίστες, έχουν λόγους να θέλουν, αδιαφορώντας για την πορεία αυτής της χώρας, αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Εσείς όμως κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Και αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».

Ανεξάρτητα από τις «κορώνες περί διαπλοκής», το δεύτερο ερώτημα,  το οποίον αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας είναι αν θα συνηγορήσει τελικά στο «πρόσθετο πακέτο» των περίπου 3 δισ, ευρώ, το οποίο θα ψηφιστεί μεν από τη Βουλή αλλά θα εφαρμοστεί αν πέσουν έξω οι στόχοι του προγράμματος.

Είναι μία πράξη «μείζονος υποτέλειας»,  η οποία μπορεί μεν να περάσει τελικά από τη Βουλή αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ανεπανόρθωτα τραυματισμένη. Τούτο, διότι, όχι γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υπέγραψε μία παρόμοια ρήτρα στο τρίτο μνημόνιο και, ως εκ τούτου, ο «κακός κ. Σόϊμπλε» έχει κάθε λόγο να ζητεί την ενεργοποίησή της, αλλά θα καταρρεύσει οτιδήποτε απέμεινε από το «ηθικό πλεονέκτημα » του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.  Τσίπρας, μετά την κατάρρευση των γραμμών άμυνας απέναντι στο ΔΝΤ, με  τις γελοιότητες της  επιχείρησης αξιοποίησης της  δημοσιοποίησης των υποκλαπέντων συνομιλιών του μέσω WikiLeaks,  παίζει το τελευταίο του χαρτί κυρίως απέναντι στην κυρία Άνγκερλα Μέρκελ: ότι εγώ σου «καθάρισα» το προσφυγικό, αλλά θέλω στήριξη στην αξιολόγηση, διαφορετικά θα παραιτηθώ!!! 

Είναι μία άκρως μοιρολατρική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Είναι αλήθεια πάντως ότι η κυρία Μέρκελ θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να παραμείνει  στην  εξουσία στην Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν γνωρίζει ακόμη τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει επενδύσει στις σχέσεις του με το Βερολίνο στο χρεοκοπημένο «μηχανισμό Σαμαρά», αλλά και κυρίως διότι η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να ευτελιστούν περεταίρω το ευρωπαϊκά κινήματα στην Ευρώπη που αμφισβητούν στη λιτότητα.

Τι κι αν ο Τσίπρας, μ΄ άλλα λόγια, αναμένει στην αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, γεγονός είναι ότι αναγκάζεται να κάνει την μία υποχώρηση μετά την άλλη.  Εξάλλου, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τους σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους «φλερτάρει» ο κ. Τσίπρας,  η κυρία Μέρκελ συγκυβερνά…

Το τρίτο είναι ότι η έκθεση της Eurostat, η οποία θα καταγράφει θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά, τις οποίες ο κ. Αέξης Τσίπρας θέλει να μετερμηνεύσει ως ένα Success Story για την ελληνική οικονομία, όπως ακριβώς και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς,  γνώριζαν την έκθεση πριν από τη σύνοδο Ουάσιγκτον.

Η έκθεση αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο πολτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, αφού θα αφήνει αιχμλές για παραποίηση των στοιχείων την εποχή των κ.κ. Σαμαρά Βενιζέλου.