Παραλήρημα Τσίπρα :





 

«Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται» 

Και φυσικά, σε ντεκόρ Καστελόριζου

Καριώτικος-Ούλοι Εμείς, Εφέντη


1/5/2016



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ

Πρωτομαγιά νέα ζωή, όπως η
 φύση όλη γιορτάζει, έτσι κι η ιδέα
 η τρανή όλο τον κόσμο αγκαλιάζει.

Πιο υψηλά απ' τους αστούς πάνω 
από σύνορα και νόμους, περνώντας
 τους ωκεανούς, φωτίζει ο ήλιος
 τους δυο κόσμους.

Όλου του κόσμου οι δουλευτές, με 
μια ιδέα όλοι δεμένοι, δε θα
 χωρίσουνε ποτές, θα ζούμε πάντα
 ενωμένοι.

Μια καρδιά κι ένας πόθος κοινός 
και μια ελπίδα μέσα κλειέται μέσ' 
στη φωνή που ξεπετιέται: Εμπρός! 
Εμπρός! Εμπρός! Να η Διεθνής γεννιέται! 





1933
Οι εργατικές οργανώσεις προετοιμάζονται για την Πρω­τομαγιά. Η αστυνομία έκανε πολλές προληπτικές συλλήψεις. Η κυβέρνηση για να ματαιώσει την απεργία που έχουν αναγ­γείλει τα συνδικάτα, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές. Οι συλλήψεις υπολογίζο­νται σε 300 άτομα. Την παραμονή της Πρωτομαγιάς η αστυ­νομία επετέθη στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" και συνέλαβε μερικούς εργάτες και συντάκτες από το προσωπικό. Κρατή­θηκαν μερικές μέρες. Την Πρωτομαγιά όμως κυκλοφόρησε ο "Νέος Ριζοσπάστης"

Η Ενωτική ΓΣΕΕ κυκλοφόρησε μανιφέστο. Μ' αυτό καταγγέλει τους ηγέτες της ΓΣΕΕ Δημητράτο και Καλομοίρη ότι αντιδρούν στην συγκρότηση του Ενιαίου Μετώπου που είχε προτείνει η Ενωτική. Κατηγορεί επίσης του ηγέτες των Ανεξάρτητων Συνδικάτων (σοσιαλιστών) και των Αρχειο-μαρξιστών ότι συμμάχησαν με τους άλλους της ΓΣΕΕ. Κα­λεί όμως για άλλη μια φορά τη Γενική Συνομοσπονδία και τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα στην κοινή οργάνωση της Κόκκινης Πρωτομαγιάς, της 24ωρης απεργίας και των διαδηλώσεων και δυο βασικά αιτήματα. Άμεση εφαρμογή των κοινωνικών ασφαλίσεων και παροχή γενικής αμνηστείας.

Η Γενική Συνομοσπονδία (ρεφορμιστές - συντηρητικοί) κή­ρυξε 24ωρη απεργία. Ακολούθησαν πολλοί κλάδοι, όπως οι Τροχιοδρομικοί και γενικά η Ομοσπονδία Ηλεκτρισμού, οι Φωταεριεργάτες, Σιδηροδρομικοί, Ομοσπονδία Νεωτερισμών (6 ώρες) και πολλά εργοστάσια. Από το πρωί φάλαγγες ερ­γατών με τα λάβαρα τους επικεφαλής προχωρούν από την Αθήνα, τον Πειραιά και τους συνοικισμούς προς τον Άγιο Γιάννη τον Ρέντη. Εκεί όρισε συγκέντρωση η Γενική Συνομο­σπονδία. 

Πολλές χιλιάδες προχωρούν. Εν τω μεταξύ οι άλλες παρατάξεις, τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα, οι Αρχειομαρξιστές, συγκεντρώθηκαν από τις 9.30 στου Ρέντη.
Στις 10 το πρωί τη συγκέντρωση χαιρετίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Μετά πήρε το λόγο ο γραμ­ματέας της ΓΣΕΕ Αριστείδης Δημητράτος. 

Μίλησε για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων. Έπειτα κατηγόρησε τους κομμουνιστές ότι εμποδίζουν την συγκρότηση του Ενι­αίου Μετώπου. Καλεί όλους να ενωθούν στην ΓΣΕΕ. Στη συ­νέχεια θέλησε να μιλήσει ένας Αρχειομαρξιστής. Τον εμπόδι­σαν και άρχισε η συμπλοκή. Επενέβη η αστυνομία και συνέ­λαβε 9 Αρχειομαρξιστές. Μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν με φαγητό μέχρι τις 4.00 που έφτασαν οι άλλοι της Ενωτικής από την Καλλιθέα και την Πειραιώς.

Η συγκέντρωση της Ενωτικής είχε αρχίσει το μεσημέρι στο σταθμό Καλλιθέας. Εκεί μαζεύτηκαν οι Τροχιοδρομικοί οι οποίοι απεργούν 1 - 5 το απόγευμα και πολλοί άλλοι εργά­τες και υπάλληλοι. Προχωρούν προς τον Άγιο Ιωάννη να ενω­θούν με τους υπόλοιπους εργάτες. Άλλη μια διαδήλωση της Ενωτικής κατεβαίνει από την οδό Πειραιώς με Φωταεριεργάτες και άλλους κλάδους. Επικεφαλής έχουν την Κόκκινη Σημαία και τραγουδούν τη Διεθνή. 

Η αστυνομία για να τους εμποδίσει να ενωθούν με τους άλλους εργάτες από την Καλ­λιθέα, στάθηκε στη γέφυρα του Κηφισού. 
Οι διαδηλωτές ζή­τησαν να περάσουν. 
Η αστυνομία επετέθη με γκλόμπ και πυ­ροβολισμούς. 
Τότε οι εργάτες ρίχτηκαν στους αστυνομικούς με ξύλα και πέτρες.
Αυτοί κρύφτηκαν στα κοντινά σπίτια, πυροβολώντας συνεχώς.
Οι εργάτες επιτίθενται από το πο­τάμι. Η άγρια σύγκρουση κράτησε περίπου μισή ώρα. Πέντε αστυνομικοί τραυματίες από πέτρες και τέσσερις εργάτες από σφαίρες. Συνελήφθησαν πολλοί.
Τέλος οι δυο διαδηλώ­σεις κατάφεραν να ενωθούν και προχώρησαν προς τον Ρέντη.

Στην κοινή πλέον συγκέντρωση μίλησαν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ηλεκτρισμού Γιαννακάκος της Ενωτικής, ο Μαστρογιαννάκος τροχιοδρομικός, και μια Αρχειομαρξί-στρια. Η αστυνομία επετέθη πάλι και χτύπησε τους συγκε­ντρωμένους εργάτες. Συνελήφθησαν 12. Στο γυρισμό χτύπη­σαν πάλι στους εργάτες που, με επικεφαλής το λάβαρο της Ομοσπονδίας Ηλεκτρισμού, προχωρούσαν προς την Καλλι­θέα. Στον Πειραιά απήργησαν οι Σιδηροδρομικοί, το εργο­στάσιο ΣΑΠ, Φορτοεκφορτωτές, πολλά υφαντουργικά εργο­στάσια, καπνομάγαζα, Μηχανουργοί, Τσαγκαράδες κ.ά. Έγι­νε συγκέντρωση περίπου 1000 εργατών στον Άγιο Γιώργη.

Μετά το τέλος ακολούθησε διαδήλωση προς τη Δραπετσώνα, να ενωθούν με τους εκεί συγκεντρωμένους που ήταν άλλοι 500. Η αστυνομία επετέθη αλλά την κυνήγησαν με πέτρες έξω από τη Δραπετσώνα.

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν προληπτικά 100. Μοιρά­στηκαν προκηρύξεις και κρεμάστηκαν συνθήματα. 


Στη Λάρι­σα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 800 εργατών.
 Στο Αγρί­νιο απήργησαν 700. 
Στο Λαύριο απήργησαν οι εργάτες ναυ­πηγείων.
 Στο Βόλο συγκεντρώθηκαν 800 στην αίθουσα Τσουκάτου και μετά έκαναν διαδήλωση στην οδό Δημητριάδος. 

Πραγματοποιήθηκε χωριστά και μικρότερη συγκέντρωση των Ανεξαρτήτων Συνδικάτων.
 Στις Σέρρες έγινε συγκέντρωση και διαδήλωση. Η αστυνομία χτύπησε και τραυμάτισε τρεις. 
Στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Συμβουλίων και Επαναστατικών παρατάξεων έγινε συγκέντρωση 100 εργα­τών. Επέδωσαν ψήφισμα στο Γερμανικό Προξενείο για τις καταδιώξεις εργατών από τους χιτλερικούς.
 Στην Ξάνθη πολλές μικρές συγκεντρώσεις και στο τέλος μαζεύτηκαν όλοι, περίπου 2.000.
 Διάφορες εκδηλώσεις έγιναν επίσης στη Δρά­μα, το Αργοστόλι, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη, το Ηρά­κλειο. (12 - 104/106).



ΣΤΟΥΣ 200 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 





































ΠΗΓΗ : Δημήτρης Λιβιεράτος-Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα (1890-1999)