Ποια πρωτοβουλία Τσίπρα.Εντολή πήρε για την αλλαγή του Συντάγματος




[...]  Ο ειδικός καλεσμένος, Μάριο Ντράγκι, έκανε μεγάλη εντύπωση με την έντονα πολιτική ομιλία του στο Παλάτι του Μπελέμ.
Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε - δύο ώρες ερωτοαπαντήσεωνμε τον ευρωπαίο ηγέτη να αποκαλύπτει τις σκέψεις του. 
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα και τους εκλογικούς νόμους, αν και όχι άμεσα ή αποκλειστικά και μόνο στην Πορτογαλία. Ενώ στην αρχική του παρέμβαση υποστήριξε ότι «η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία», και ότι αποτελεί «μεγάλη πρόκληση για την Πορτογαλία», στις απαντήσεις που ακολούθησαν υποστήριξε ότι τα εθνικά Συντάγματα, πολλές φορές, στέκονται εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις όπως αυτές.

Και όχι μόνο αυτό. Μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κρίνει απαραίτητες, πέρα από την αναμενόμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό  (η οποία είναι και άμεσης προτεραιότητας), στη δικαιοσύνη και στην εκπαίδευση, είναι και η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, παίρνοντας υπόψη τα ζητήματα διακυβέρνησης.

Αυτό βέβαια το έκανε με λεπτό τρόπο, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες ή ποιες αλλαγές υποστηρίζει. Πάντως το μυαλό όλων στην αίθουσα  πήγε σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που ίσως χρειαστούν ένα εκλογικό σύστημα που θα κάνει πιο εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, ακόμα και όταν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ντράγκι εξέπληξε τους παρευρισκόμενους  όταν ερωτώμενος επανειλημμένα για τα συγκεκριμένα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και του ελλείμματος, αναφέρθηκε σε αυτά με ένα πιο αυστηρά πολιτικό τρόπο και πάντα με μεγάλη οξυδέρκεια και διορατικότητα. Συμβιβάζοντας τον τόνο των απαντήσεων του με την πολιτική ευαισθησία των παρισταμένων άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των ψηφοφόρων της κάθε χώρας, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ποιες προτεραιότητες θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν.




Να χαρώ εγώ ΕΡΤ (ξεφτίλες)


 



[--->]



Τσακνή εσύ ούτε είδες ούτε άκουσες τίποτα. Απορώ βρε παιδί μου πως ακούς τις νότες