Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας



Η Βαγδάτη διαμαρτύρεται  για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός της, και η Άγκυρα για το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο μιλά για «κατοχή». Στο βάθος η επόμενη μάχη για την Μοσούλη και τα σχέδια διαμελισμού του Ιράκ από τον Ερντογάν και τους συμμάχους του.

Ρώμη, 5 Οκτώβρη του 2016, Νένα News - Εντάσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας. Τα στρατεύματα της Άγκυρας στο ιρακινό έδαφος βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο, στη στρατιωτική βάση των Πεσμεργκά στην Bashiqa, κοντά στη Μοσούλη, και μόλις πριν από λίγες ημέρες το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε για ένα ακόμη χρόνο την εντολή για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ . Σ’αυτό να προστεθεί και η σφοδρή αεροπορική επιδρομή στα βουνά του Καντίλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατέφυγαν οι άνδρες του ΡΚΚ μετά την απόφαση του ηγέτη τους Οτσαλάν να αρχίσει πολιτικό διάλογο με το τουρκικό κράτος.

Οι διαμαρτυρίες της Βαγδάτης για σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της έπεσαν στο κενό. Η διεθνής κοινότητα δεν έκανε κανένα σχόλιο και τα τουρκικά στρατεύματα παρέμειναν ανενόχλητα στην Bashiqa.Σήμερα το πρωί,όμως, αυτό που μέχρι στιγμής δεν ήταν παρά μια απλή ανταλλαγή κατηγοριών - επιδεινώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πετρέλαιο από τους Κούρδους του Ερμπίλ, οι οποίοι από την κατάληψη του Κιρκούκ το πουλάνε παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ - μετατράπηκε σε μια διπλωματική σύγκρουση. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσεχή κατάληψη της Μοσούλης και κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι υποθάλπει τις θρησκευτικές διαμάχες Σουνιτών και Σιιτών.

Λίγο αργότερα ήταν η σειρά της Άγκυρας να καλέσει τον ιρακινό πρέσβη στην Άγκυρα για να συζητήσει μαζί του το χθεσινό ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που καταγγέλλει την τουρκική παρουσία στο έδαφος του Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την «δύναμη κατοχής». Ο πρωθυπουργός του Ιράκ αλ-Αμπάντι το πήγε παρά πέρα ​​ προειδοποιώντας ότι η επιμονή της Τουρκίας να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις κατάληψης της Μοσούλης μπορεί να οδηγήσει σε «περιφερειακό πόλεμο»: «Ζητήσαμε ακόμα μία φορά από την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ - είπε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός - και φοβάμαι ότι η επιμονή της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιφερειακό πόλεμο. Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι αποδεκτή».

Η κοινή σύμμαχος και των δύο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν σχολιάζει, όπως έκανε και στο παρελθόν κατά την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει το ίδιο, έχοντας δύο βασικούς στόχους: την πλήρη συντριβή του ΡΚΚ στο οποίο έδωσε ένα σκληρό χτύπημα στο Καντίλ, όπως στο βόρειο τμήμα της Συρίας και στη νοτιοανατολική Τουρκία, και τον κατακερματισμό του Ιράκ. Πέρα από τις δηλώσεις για τον κίνδυνο των εσωτερικών θρησκευτικών συγκρούσεων, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο το σχέδιο της Δύσης και του δικτύου των συμμάχων της για το διαμελισμό του Ιράκ σε τρεις αυτόνομες διοικητικές περιοχές, μία κουρδική, μία σουνιτική και μία σιιτική, ώστε να γίνει η Βαγδάτη μια οντότητα αδύναμη και εύκολα εκβιάσιμη (ειδικά στον τομέα της ενέργειας) και να την αποσπάσει από τη ζώνη επιρροής του Ιράν το ποίο επενδύει πολλά τόσο σε οικονομικά όσο και στρατιωτικά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, η μάχη για την κατάληψη της Μοσούλης συνεχίζεται, αν και με πολύ αργό ρυθμό. Αφού απελευθέρωσαν μια σειρά από χωριά δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται και στο μέτωπο της «επικοινωνίας»: η Βαγδάτη χθες ξεκίνησε ένα νέο ραδιοφωνικό σταθμό αφιερωμένο στους εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους που εξακολουθούν να ζουν στη Μοσούλη για να επικοινωνούν με τους εν όψει της τελικής αντεπίθεσης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, Ραδιόφωνο της Δημοκρατίας του Ιράκ στη Μοσούλη, θα δίνει οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι την πόλη, για τα μέρη που θα πρέπει να αποφεύγουν, επειδή είναι στρατιωτικοί στόχοι, και αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι καθόλου μια εύκολη υπόθεση, καθώς πέρα από τις παρεμβολές του Ισλαμικού Κράτους στους αιθέρες, θα υπάρχουν και όλα όσα έχουμε δει και στο παρελθόν, ελεύθεροι σκοπευτές, βόμβες, νάρκες που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τους πολίτες, που οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες . Η πόλη, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, είναι ήδη έτοιμη για την τελική επίθεση: το Ισλαμικό Κράτος έχει σκάψει σήραγγες και τάφρους, περιβάλλοντας την εξωτερική περίμετρο της πόλης με ναρκοπέδια και έχει τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων.

«Κρύβουν» τις ιδιωτικοποιήσεις; Εγινε λάθος στο... Τυπογραφείο




Τροφή σε ερμηνείες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει κρυφά το «καυτό» θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Την εξήγηση αυτή τροφοδότησε το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογίζει για του χρόνου έσοδα μόλις 437 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, αντί των 2,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το συμπληρωματικό Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, σε πρώτη ανάγνωση δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το αν πρόκειται για «παράλειψη» ή, ακόμη χειρότερα, αν υπάρχει «σχεδιασμός» από την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα αυτό το καυτό θέμα και να το υποβαθμίσει ενόψει και του Συνεδρίου.

Αλλωστε οι πιο εκτεθειμένοι υπουργοί - αυτοί δηλαδή που τους αφορούν περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις του 2017 - είναι και εκείνοι που εκφράζουν τις περισσότερες αντιρρήσεις στο πρόγραμμα, επομένως το αφήγημα «θα δούμε αργότερα τι θα κάνουμε» τους εξυπηρετεί πολιτικά αυτή τη στιγμή.

Χθες, το «μυστήριο» γύρω από το ποσό που έχει συμφωνηθεί και τι ακριβώς ήθελε να γράψει ο συντάκτης του προϋπολογισμού, κάπως αποσαφηνίστηκε.
«Γράψε λάθος» λέγεται πως ήταν πάνω - κάτω η απάντηση που έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όταν τους επεσήμανε ότι τα ποσά τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου δεν είναι τα σωστά, και παρέπεμψαν στον «δαίμονα του Τυπογραφείου». Ως αποτέλεσμα, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε χθες τα σωστά νούμερα (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ για φέτος και 2,2 δισ. ευρώ για του χρόνου), οι υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται να αναγνώρισαν το «σφάλμα» και δεσμεύτηκαν να το διορθώσουν.

«Δόθηκε η εξήγηση και λύθηκε η παρεξήγηση» θα έλεγε κανείς παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Χατζιδάκι, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ το προσχέδιο συνέχιζε να γράφει ότι το 2017 «τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 437 εκατ. ευρώ περίπου» χωρίς να εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αποκαθιστά το λάθος.

Σημειωτέον ότι ο στόχος που τίθεται από το Μνημόνιο για την περίοδο 2015-2018 είναι εισπράξεις 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Δεδομένου ότι έως το τέλος του 2016, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, τότε, εφόσον παρέμενε η προσδοκία για 437 εκατ. ευρώ το 2017, θα έπρεπε να επιτευχθούν έσοδα 4 δισ. ευρώ, όλα μέσα στο 2018. 

Προφανώς κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Είτε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο στόχος των 6,2 δισ. ευρώ, και μαζί του τα προς πώληση assets, είτε να παραταθεί, άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, το πρόγραμμα.

Η σύγχυση με τα νούμερα περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό το περίεργο πολιτικά τάιμινγκ άλλωστε, το «μυστήριο» των αποκρατικοποιήσεων έρχεται να επιτείνει το νέο Υπερταμείο, καθώς οκτώ μόλις ημέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κάθε υπουργός το ερμηνεύει όπως τον εξυπηρετεί.

Σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για το νέο Ταμείο είπε ότι η μεταφορά σε αυτό της ΔΕΗ όπως και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, εννοώντας ότι θα λειτουργεί ως διοικητική «ομπρέλα» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν και ο υπουργός ανέφερε πως ένας από τους τέσσερις πυλώνες του νέου Υπερταμείου θα είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου είναι προς πώληση, εντούτοις απέφυγε να διευκρινίσει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο και γίνεται τόσο καιρό ο «καβγάς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, αποφεύγοντας να δώσει τροφή για αντιπαραθέσεις, αναγνώρισε χθες, μιλώντας στο Real fm, ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτά όπως είπε δεν αναιρούν το βασικό, ότι το πρόγραμμα προχωράει. «Και υπάρχει επίσης κάτι πολύ σημαντικό: στην υλοποίηση του προγράμματος είναι σταθερή η θέση και του Πρωθυπουργού και συλλογικά της κυβέρνησης.
 Αλλο πράγμα είναι η μεμονωμένη στάση συγκεκριμένων υπουργών, άλλο πράγμα είναι της κυβέρνησης», ήταν τα λόγια του Πιτσιόρλα, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι η κυβέρνηση σαμποτάρει τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να ανεξαρτητοποιήσει συνολικά τη στάση των Σκουρλέτη, Σπίρτζη, Δρίτσα σε σχέση με αυτή του Πρωθυπουργού, από τη στιγμή που ως υπουργοί είναι συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε «εγώ δεν ανεξαρτητοποιώ τίποτα».

«Σαν ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα και δεν έχω αισθανθεί, ούτε μία στιγμή, ότι αυτό δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης» πρόσθεσε. Οσο για το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο γίνεται άλλωστε ο «τσακωμός», ο Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η πώλησή του παραμένει στο πρόγραμμα του Ταμείου, καθώς έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι «ακόμη οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ πρέπει να επιλέξουμε και τη στιγμή που θα το κάνουμε». Πρόσθεσε πάντως ότι η στιγμή που «αυτό θα γίνει, δεν μπορεί να είναι μακριά, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018».