Ενα ''ευαίσθητο'' σχέδιο





[... ] Η επίθεση στη Μοσούλη κινείται προς τρεις κατευθύνσεις. Από τα βόρεια οι Κούρδοι Πεσμεργκά υπό την καθοδήγηση συμβούλων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.Οι Ιρακινές δυνάμεις επιτίθενται από τα ανατολικά και τα νότια. Ο δρόμος προς τα δυτικά, προς τη Συρία, είναι ανοιχτός.Πρόθεση των αμερικανών είναι να αφήσουν αρκετές χιλιάδες από τους μαχητές του Ι.Κ.,να διαφύγουν προς το Deir Ezzor και τη Raqqa στη Συρία. Εκεί τους χρειάζονται για να συνεχίσουν να καταστρέφουν το συριακό κράτος



Έχουμε ήδη επισημάνει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «πριγκιπάτου σαλαφιστών» το οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν  να δημιουργήσουν στην ανατολική Συρία από το 2012 . Το «λάθος» του βομβαρδισμού του συριακού στρατού στο Deir Ezzor από τις ΗΠΑ ήταν για να στηριχτεί αυτό το σχέδιο.



Οι Τούρκοι μιλούν ανοιχτά για ένα σχέδιο διαφυγής του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε το «ευαίσθητο» σχέδιο επιχειρήσεων. Στο σημείο 4 του σχεδίου αναφέρεται ότι:
Θα πρέπει να αφεθεί ένας διάδρομος διαφυγής προς τη Συρία για τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ώστε να μπορούν να εκκενώσουν τη Μοσούλη


Δύο σημεία του τουρκικού σχεδίου που δεν θα επαληθευτούν.

• Η ιρακινή κυβέρνηση έχει διατάξει τα τουρκικά στρατεύματα να μη συμμετέχουν στη κατάληψη της Μοσούλης διαφορετικά θα τους θεωρήσει ως εχθρούς.
• Η σουνιτική « Φρουρά της Νινευή», που εκπαιδεύτηκε από την Τουρκία, και χρηματοδοτείται από τους Σαουδάραβες ,με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη της Ανμπάρ, Atheel al-Nujaifi, θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί. 
 
  Ο al –Nujaifi,άνθρωπος των Σαουδαράβων, ήταν αυτός που ουσιαστικά παρέδωσε την πόλη Ανμπάρ στο Ι.Κ. διατάσσοντας τα στρατεύματά του να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να φύγουν, όταν το Ι.Κ. άρχισε την επίθεση του.Αυτός και οι Σαουδάραβες και Τούρκοι χρηματοδότες του θέλουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο σουνιτικό κρατίδιο στο δυτικό Ιράκ, όπως ακριβώς και οι Κούρδοι δημιούργησαν τη δική τους οντότητα στο βόρειο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι η εισροή των μαχητών του Ι.Κ. στη Συρία θα κρατήσει τους Ρώσους και τους Ιρανούς παγιδευμένους στο «τέλμα».Ο Ομπάμα φαίνεται πως έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από άλλα σχέδια. Ο στρατός των ΗΠΑ παραδέχεται τώρα ότι η αντιμετώπιση της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία θα είναι πραγματική πρόκληση:

  «Δεν είμαστε σίγουροι ότι κάποιο από τα αεροσκάφη μας μπορεί να νικήσει τους S-300»,λέει ένας αξιωματικός της τελευταίας γενιάς μαχητικών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας
F-35

 Υπάρχει μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη δυτική Συρία και αυτή την ελέγχουν οι Ρώσοι. Όσα λένε οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι μιλάμε για αυτή τη ζώνη αμφισβητήσιμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει για τώρα παραιτηθεί από άλλα σχέδια. Η πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας  για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων αναβλήθηκε:

 Η εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όπλων στις συμμάχους των Αμερικανών κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, και η αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας του οπλισμού σε μαχητές της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι και αλλού, αναβάλλονται για αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων από Σύριους και Ρώσους βρίσκεται ακόμα πιο κάτω στη λίστα των επιλογών.
 
Η μόνη «ελπίδα» των ΗΠΑ για τους σχεδιασμούς τους στη Συρία είναι τώρα η διευκόλυνση της εισροής του Ι.Κ.στην ανατολική Συρία.Αυτό και οι συντονισμένες ενέργειες της CIA και των συμμάχων της. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει την αποστολή όπλων προς την αλ-Κάιντα στη Συρία. Οι «αντάρτες» συνεχίζουν να παίρνουν αντιαρματικούς πυραύλους TOW και άλλα βαριά όπλα.
 
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θέλουν να σταματήσει η επιχείρηση. Αλλά ο Ερντογάν και οι φιλικές του δυνάμεις θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο προς τα νότια και τα δυτικά για να επιτεθούν στο συριακό στρατό περικυκλώνοντας το ανατολικό Χαλέπι:

Ο εκπρόσωπος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν Ibrahim Kalin δήλωσε ότι η απελευθέρωση της πόλης Dabiq ήταν μια «στρατηγική και συμβολική νίκη» κατά του ισλαμικού κράτους.
 
Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι ήταν σημαντικό από στρατηγική άποψη οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να συνεχίσουν την προέλαση τους προς το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους al-Bab.

Για να μετακινηθεί προς το al-Bab το τουρκικό πυροβολικό,  θα πρέπει να κινηθεί νότια των τουρκο-συριακών σύνορων. Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από τις συριακές ή ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν έτσι να γίνουν νόμιμες.Το Κουρδικό αντάρτικο θα ήταν επίσης μια διαρκής απειλή. Αυτό εξηγεί τη νέα διάσταση απόψεων μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικής ηγεσίας . Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαφορά απόψεων.
 
Για την Πέμπτη η ρωσική διοίκηση έχει ανακοινώσει μονομερή προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι για να επιτρέψει στους τζιχαντιστές να φύγουν από την πόλη. Βρετανοί και άλλες ειδικές δυνάμεις, που λέγεται ότι είναι ενσωματωμένες στην αλ-Κάιντα, θα είναι ευτυχείς που τους δίνεται μια ευκαιρία να το εγκαταλείψουν.

Στο Ιράκ πολιτοφυλακές των Σιιτών κινούνται προς την κατεύθυνση της  
Tal Afar  ώστε να κόψουν το δρόμο του Ι.Κ. προς τα δυτικά. Η Ρωσία υποσχέθηκε να πάρει πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα αν αντιληφθεί κινήσεις του Ι.Κ. Στην ανατολική Συρία οι ρωσικές και συριακές αεροπορικές δυνάμεις, η Χεζμπολάχ και Σιίτες πολιτοφύλακες από το Ιράκ ετοιμάζουν εκπλήξεις για την αναμενόμενη εισροή του Ι.Κ. από τη Μοσούλη. Πόσο μπορεί να κινδυνεύουν, αν οι Αμερικανοί παρέχουν μεγαλύτερη αεροπορική υποστήριξη στις κινήσεις του Ι.Κ.;