Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως προεξοφλεί την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2017 και μετά το δημοψήφισμα θα ζητήσει την μερική τροποποίηση του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ήδη την επομένη του ιταλικού δημοψηφίσματος 

Δύο στοιχεία προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιουνκέρ. Το πρώτο είναι ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2017, που ψηφίστηκε πρόσφατα, μπορεί να αλλάξει ενμέρει σε ένα μήνα, όταν, μετά το δημοψήφισμα η Ρώμη υποχρεωθεί να πάρει υπόψη της την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, που δεν επιτρέπει τη λήψη επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων.

Το δεύτερο είναι ακόμη πιο σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η Επιτροπή και, σε γενικές γραμμές, τα κοινοτικά όργανα έχουν ήδη προεξοφλήσει την πιθανότητα μιας ήττας του Ματέο Ρέντσι και την παραίτηση του σε λίγες εβδομάδες και τώρα επιζητούν εναλλακτικές λύσεις πιο ευθυγραμμισμένες με μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. 
 

Ολο και πιο μόνος ο Ρέντσι 

Το βέβαιο είναι ότι οι επιθέσεις του Γιουνκέρ στις τελευταίες αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης δεν θα ανεβάσουν τις μετοχές ούτε του ιταλού υπουργού Οικονομίας Παντοάν, τον οποίο οι φήμες φέρνουν ως πρώτο αντικαταστάτη του Ρέντσι στην πρωθυπουργία, σε περίπτωση ήττας του στο δημοψήφισμα . Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ έχει υποστηρίξει πολύ τον Ρέντσι για να καταφέρει να αποστασιοποιηθεί μετά την λαϊκή ετυμηγορία του Δεκεμβρίου και να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες ως ο άνθρωπος της συμφιλίωσης με την ΕΕ.

Αλλά όπως φαίνετε,ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιζητούσε την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν το δημοψήφισμα για να περάσει τουλάχιστον η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, ελπίζει πλέον να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό, συνειδητοποιώντας ότι στις 5 Δεκεμβρίου στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα βρίσκεται κάποιος άλλος.






ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ – ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Άκρα του τάφου σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα – Κοτζιά για τις συλλήψεις των ηγετών του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος από το καθεστώς Ερντογάν.

Όλος ο πλανήτης άκουσε με αγανάκτηση τις απαράδεκτες και τρομοκρατικές συλλήψεις των Κούρδων ηγετών από τη νέα Τουρκική δικτατορία και με ιδιαίτερη αγανάκτηση ο ελληνικός λαός άλλα και η “ευαίσθητη” νεομνημονιακή κυβέρνηση δεν άκουσε τίποτε, δεν είδε τίποτε, δεν λέει τίποτε!

Οι διαδηλώσεις δίνουν και παίρνουν σε όλη την Ευρώπη, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση Κούρδων και ελλήνων πολιτών στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε και η ΛΑ.Ε. και άλλες πολιτικές οργανώσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να προσθέσουμε και όλα τα μνημονιακά κόμματα, που βγάζουν για του ψύλλου πήδημα ανακοινώσεις, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις λαϊκές αντιδράσεις.

Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση και τα μνημονιακά συνεταιράκια της και για τις στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Άκρα του τάφου σιωπή. Μόνο η ΛΑ.Ε. αντέδρασε από την πρώτη στιγμή με τοποθετήσεις ενάντια σε αυτές τις παράνομες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Φυσικά, δεν αρκεί μια απλή ανακοίνωση αποδοκιμασίας των βάρβαρων συλλήψεων Κούρδων ηγετών από την κυβέρνηση, όπως κάνουν μάλλον υποκριτικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ για τα μάτια του κόσμου. Χρειάζεται κυρίως η λήψη μέτρων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε βάρος του Τουρκικού καθεστώτος από αυτούς που μπορούν να τα λάβουν.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, ούτε μια στοιχειώδη λεκτική καταδίκη του Ερντογάν δεν έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα.

Τόσο πολύ ενδιαφέρονται κυβέρνηση και μνημονιακό κατεστημένο να μην θίξουν και ενοχλήσουν τον Ερντογάν;

Ή μήπως νομίζουν βλακωδώς ότι μπορεί με τη σιωπή ή και την ανοχή απέναντι στην βαρβαρότητα, να εξευμενίσουν ή και να κατευνάσουν την Τουρκία και την προκλητικότητα της.

Εκτός και αν τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επιδείξει απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν την “επιβαλλόμενη συμμαχική” αλληλεγγύη ή τουλάχιστον μια στάση αντάξια της δήθεν “ελληνοτουρκικής φιλίας”.

Δεν πάει πολύς καιρός που κάποιοι Σημιτο-Πάγκαλοι κλπ παρέδωσαν τον ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκική ΜΙΤ και τώρα βρίσκεται ακόμα φυλακή και σε φρικτή απομόνωση.

Φαίνεται ότι τέτοιες καταστάσεις ντροπής και υποτέλειας έχουν αφήσει, ίσως, ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην κυρίαρχη ελληνική πολιτική.

Και μη χειρότερα!

Φταίμε, όμως, εμείς, που τους ανεχόμαστε!  

iskra.gr