Ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ κομουνιστικού αντάρτικου Φιλιππίνων και κυβέρνησης




 του



Υπό την απόλυτη σιωπή των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Ρώμη, μετά τη συνάντηση του Όσλο, ο τρίτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των απεσταλμένων της κυβέρνησης  της Μανίλα και τους εκπροσώπους του κομμουνιστικού αντάρτικου των Φιλιππίνων.

Το Μαοϊκό αντάρτικο καταγγέλλει  ότι μια μακρά σειρά παραβιάσεων από την κυβέρνηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να αναγκάσει  το Νέο Λαϊκό Στρατό να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που υπογράφτηκε στα τέλη Αυγούστου του 2016, την παραμονή όμως, της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών ο σύμβουλος του
Duterte , ο Jesus Dureza, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Μανίλα είναι αισιόδοξη για την πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Νορβηγίας που διεξάγονται στην ιταλική πρωτεύουσα. «Τα διάφορα προβλήματα, ακόμη και τα πιο σύνθετα, μπορεί να λυθούν χάρη στη διάθεση για  ειρήνη, που διακατέχει και τις δύο πλευρές», αναφέρει ο Dureza .

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπεία των ανταρτών, όμως, ο
Fidel Agcaoili, δήλωσε ότι αισθάνεται λιγότερο αισιόδοξος, όχι μόνο λόγω της παραβίασης από την κυβέρνηση μια σειρά από όρους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 1998, αλλά και λόγω της άρνησης των αρχών να απελευθερώσουν 400 πολιτικούς κρατουμένων, γεγονός που καθιστά ανέφικτη μέχρι στιγμής την «επέκταση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός».

Το αντάρτικο κατηγορεί τον στρατό της Μανίλα ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός καταλαμβάνοντας σχολεία, δημόσια κτίρια και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χωριά σε περιοχές που ελέγχει το αντάρτικο, και για συνέχιση της κατασταλτικής του δράσης κατά ατόμων που κατηγορούνται ότι  υποστηρίζουν  την κομμουνιστική αντιπολίτευση, γεγονός, ωστόσο, που αρνείται η ηγεσία του στρατού του
Duterte .

Ο Agcaoili εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη βίαιη εκστρατεία που ξεκίνησε μήνες πριν ο Ντουτέρτε κατά της διακίνησης και της κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών, η οποία οδήγησε στη δολοφονία πολλών αθώων ανθρώπων από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

« Ένας μεγάλος αριθμός αθώων ανθρώπων έχει σκοτωθεί στη διάρκεια των αιματηρών επιχειρήσεων του Duterte  λόγω των βάναυσων και χωρίς να κάνει καμία διάκριση, μεθόδους της  αστυνομίας» ήταν τα ακριβή λόγια του διαμεσολαβητή των κομμουνιστών ανταρτών στη Ρώμη, σύμφωνα με την οποία η προτεραιότητα των αρχών των Φιλιππίνων θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας με δρομολόγηση των αναγκαίων και επιτακτικών κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
 Και αυτά ακριβώς τα μέτρα, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, βρίσκονται ακριβώς στο επίκεντρο των συνομιλιών που ξεκίνησαν στη Ρώμη σήμερα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Αλλά και η απόφαση του προέδρου και της κυβέρνησης να επιτρέψει την ταφή της σορού  του δικτάτορα Μάρκος στο νεκροταφείο των Ηρώων της Μανίλα σίγουρα δεν βοήθησε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Είναι η έκτη φορά από την ίδρυσή του το 1968 και την έναρξη του ένοπλου αγώνα το 1969,που το Κομμουνιστικό Κόμμα των Φιλιππίνων ξεκινά διαπραγματεύσεις με αντίστοιχες κυβερνήσεις μιας χώρας που επί δεκαετίες υπήρξε προπύργιο των οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ  στην Ασία και των ακραίων νεοφιλελεύθερων  πολιτικών  που επέβαλλε η ντόπια ολιγαρχία.

Τον Ιούνιο, ωστόσο, τις προεδρικές εκλογές κέρδισε ο πρώην δήμαρχος της Νταβάο, ο λαϊκιστής
Duterte. Ο νέος πρόεδρος  των Φιλιππίνων φαίνεται πως έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης στον διεθνή προσανατολισμό της χώρας, παίρνοντας αποστάσεις και δηλώνοντας αντίπαλος της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να αμφισβητεί ανοιχτά τη στρατιωτική συνεργασία με την Ουάσιγκτον, ξεκινώντας από την παραμονή των πολλών στρατιωτικών και ναυτικών βάσεων των ΗΠΑ στο αρχιπέλαγος.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων άρχισε να συνεργάζεται στενά τόσο με την Κίνα και τη Ρωσία, τόσο σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο όσο και στο στρατιωτικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι αντάρτες των Φιλιππίνων έχουν αρκετές χιλιάδες μαχητές και να ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές του αρχιπελάγους.
 
Το ρήγμα στις σχέσεις Duterte - Ουάσιγκτον – και η  έναρξη πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της επιρροής  της Εκκλησίας και την καταπολέμηση της φτώχειας – έπεισε το Νέο Λαϊκό Στρατό να συμμετάσχει σε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία με την κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος και ότι θα επιτρέψουν την επιστροφή των κομμουνιστών και των συμμαχικών κοινωνικών οργανώσεων –που  ήταν ανέκαθεν αντικείμενο άγριας ​​καταστολής - στη νομιμότητα.

Ο
 Luis Jalandoni , σύμβουλος του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου (NDF), ενός συνασπισμού δυνάμεων κοινωνικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, αγροτών, αυτοχθόνων και προοδευτικών και επαναστατικών φεμινιστικών, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουν στην κατάπαυση της ένοπλης σύγκρουσης, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που είναι η αιτία της ύπαρξης των ένοπλων συγκρούσεων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το αντάρτικο των Φιλιππίνων  κάνει σαφές ότι, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στις συμφωνίες  που υπογράφηκαν πρόσφατα στην Κολομβία από την κυβέρνηση Σάντος και τις FARC, το Νέο Λαϊκό Στρατό, σε καμία περίπτωση  δεν είναι διατεθειμένο να παραδώσει τα όπλα. Τους τελευταίους μήνες ο Duterte πρόσφερε  τέσσερα υπουργεία  στο κομουνιστικό κόμμα, αλλά αυτοί αρνήθηκαν, παραπέμποντας τα πάντα στην επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής λύσης μιας σύγκρουσης  που επίσημα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 40.000 θύματα και στα δύο στρατόπεδα. 

Ο Duterte όμως αποφάσισε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση , σε καίριους τομείς –της εργασίας, της  αγροτικής μεταρρύθμισης, της  κοινωνικής πολιτικής – ανεξάρτητους που συμφωνούν με  το ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του  Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου, επιλέγοντας τους ηγέτες ορισμένων σημαντικών κοινωνικών και αγροτικών οργανώσεων ως προνομιακούς. συνομιλητές