Με διατάξεις σε άσχετο νομοσχέδιο Κοντονή ο τρομονόμος επεκτείνεται στον δημόσιο λόγο




Στις 31/05/2017 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» και λοιπές διατάξεις. Με το προς διαβούλευση κείμενο τροποποιείται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, με δύο νέες παραγράφους στο 187 («περί εγκληματικής οργάνωσης») και τρεις νέες παραγράφους στο 187Α («περί τρομοκρατικής οργάνωσης»), τον λεγόμενο «τρομονόμο». 

Οι νέες παράγραφοι προβλέπουν ποινές για «όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε» τέλεση των αδικημάτων που περιγράφονται στο άρθρο 187 & 187Α. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα ευρεία διατύπωση που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, μια πρόταση που είδαμε ήδη να διατυπώνεται από το πολιτικό και μηντιακό σύστημα με αφορμή τις αντιδράσεις στην πρόσφατη ενέργεια (25/05/2017) κατά του πρώην τραπεζίτη και πρωθυπουργού της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (2011), Λουκά Παπαδήμου.

Άλλωστε, αμέσως μετά από εκείνο το συμβάν και με αφορμή αναρτήσεις στο Facebook, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέστειλε τις αναρτήσεις που επιθυμούσε να διωχθούν στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε αναφορά-έγκληση στον αρμόδιο εισαγγελέα για να γίνει προκαταρκτική εξέταση (27/05/2017).

Οι διατάξεις που φέρνει λοιπόν τώρα προς διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μπορούν να θεωρηθούν πως εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια καταστολής του «μη αρεστού» δημόσιου λόγου, μέσα στο πλαίσιο οικοδόμησης τρομοϋστερίας από ΜΜΕ και πολιτικούς, στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

[--->]