Σκουριές : Συνεχίζεται η…εξόρυξη κάρβουνου από τα κυρίαρχα ΜΜΕ





Του Στέλιου Νικητόπουλου *

Η αναπαραγωγή της προπαγάνδας της Eldorado και των πολιτικών υπηρετών της υποκατέστησε για άλλη μία φορά τη δημοσιογραφία όταν η κανα­δική πολυεθνική εταιρία ανακοίνωσε για τρίτη φορά στα τρία τελευταία χρόνια την αναστολή των εργασιών της, όπως κατ' ευφημισμόν χαρακτηρίζονται η υλοτόμηση ενός αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και γενικότερα η καταστροφή της Χαλκιδικής.

Δημοσιογράφοι έκαναν παρέλαση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ για να μεταδώ­σουν τις αιτιάσεις της Eldorado και τις ανακρίβειες πολιτικών που τίθενται στην υπηρεσία οικονομικών συμφερόντων. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις των ανθρώπων του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αποσιωπήθηκαν όπως πάντα.

 Η αλήθεια ήταν για μία ακόμη φορά το μεγάλο θύμα. Πουθενά αλλού, παρά μόνο στη ραδιοφωνία της ΕΡΤ, δεν ακούστηκε η αλήθεια για το αρσενικό, που είναι η βασική αιτία που οι επιστήμονες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέρριψαν τη μέθοδο μεταλλουργίας, γνωστή ως μέθοδο ακαριαίας τήξης.

 Πώς θα καταλάβει ο κόσμος γιατί γίνεται o κακός χαμός αν δεν πούμε, εμείς οι δημοσιογράφοι, ότι θα εκλύονται την ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι αρσενικού το χρόνο αντί για 20 κιλά που είναι το επιτρεπτό όριο; 

Αυτό είναι το αδιέξοδο της εταιρίας: παρουσίασε μία μέθοδο «απάτη» για τη μεταλλουργία, ακατάλληλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, μόνο όμως με τη μεταλλουργία θα έχει έσοδα το Δημόσιο. 

Ακόμη και οι πιο κυνικοί, που προβάλλουν οικονομίστικα επιχειρήματα για να πουν ότι καλώς καταστρέφεται ο τόπος, τώρα έχουν ξεμείνει από οποιοδήποτε επιχείρημα και αναπαράγουν απλώς την προπαγάνδα της εταιρίας.

 Όμως η ενημέρωση από δημόσιο αγαθό είναι στα χέρια των ισχυρών κι έτσι δεν μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια.

 Οι ανακρίβειες που ακούγονται είναι απίστευτες. 1.200 είναι οι υπάλληλοι της Eldorado σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, 2.400 τους κάνει η κ. Γεννηματά, τους αυγατίζει σε 4.000 ο κ. Θεοδωράκης και ο απίθανος Σκάι, που λειτουργεί σαν ανεπίσημο γραφείο τύπου της Eldorado, τους κάνει 5.000! 

Καμία σοβαρότητα και ενώ οι εργαζόμενοι είναι περίπου χίλιοι και χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε τουρισμό, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αλλού, λόγω της καταστροφικής εξόρυξης.

Την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις και οι θέσεις των επιτροπών αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι αποκλεισμένες από τα κανάλια. Ούτε καν η τηλεοπτική ΕΡΤ έχει προβλέψει να υπάρχει συντακτική ομάδα που θα παρακολουθεί το ρεπορτάζ των κινημάτων και τα προσχήματα σώζει η ραδιοφωνία της ΕΡΤ, αυτό όμως δεν αρκεί για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, που θα μπορούσε, όφειλε και οφείλει να αποτελέσει ανάχωμα στην παραπληροφόρηση των καναλαρχών. Αν δεν σταματήσει ο κυβερνητικός εναγκαλισμός στην ΕΡΤ δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει τον ενεργό κοινωνικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει.

Η κοινωνική ενημέρωση παραμένει ζητούμενο. Αναδείχθηκε στον διετή αγώνα της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και αποδείχτηκε ότι δεν είναι ουτοπία. 

Την κοινωνική ενημέρωση τη χρειάζεται ακόμη περισσότερο τώρα ο τόπος και πρέπει να τη διεκδικήσουμε και να την απαιτήσουμε και οι εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας. 

Στο μεταξύ η «δημοσιογραφία» των ισχυρών και των καναλαρχών θα συνεχίζει την... εξόρυξη κάρβουνου, όπως στην περίπτωση των Σκουριών, θα κάνει το άσπρο, μαύρο, κι εμείς θα φωνάζουμε «όχι άλλο κάρβουνο».


*0 Στέλιος Νικητόπουλος είναι δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3

ΠΗΓΗ : δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,23/9/2017